Şehrivan Gazetesi olarak imar, çevre yolu, sahil yolu ve emlak sektörüyle ilgili kente yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek ile görüştük. İmar, çevre-sahil yolu ve emlak sektörünün Van için önemli konular olduğunu kaydeden Özdek ayrıca Sivil Toplum Kuruluşu olarak da öz eleştiri yaptı. STK’lar olarak üzerlerine düşeni yapmadıklarını belirten Özdek, kapılarını halka kapattıklarını söyledi. İşte Özdek’in Van için büyük önem arz eden o 3 ana sorunu ve çözüm önerileri...

 

Son yıllarda ciddi problemler ile boğuşan Van’da kent birden çok sorunun için acil çözüm bekliyor. Huzur ve barış ortamının yitirilmesi başta olmak üzere ciddi bir ekonomik krizin de yaşandığı kentte önemli sorunlar uzun süredir işin muhataplarının çözmesini bekliyor. Büyükşehir olduktan sonra büyükşehir olmanın avantajlarını da yeterince değerlendiremeyen Van, imarıyla, ekonomisiyle, kriziyle ciddi bir mücadele veriyor. Tüm bu sorunlar arasında şüphesiz gündemi en çok meşgul eden konulardan birisi de Çevre Yolu olarak ön plana çıkıyor. Van’ın vergi borcu, ekonomik krizle birlikte en çok konuşulan konulardan birisi olan Çevre Yolu da tıpkı yıllardır nihayete ermeyen imar sıkıntısı gibi çözüm beklerken Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bir türlü bitmeyen Çevre Yolu üzerine değerlendirmelerde bulundu. Kentin sıkıntısı olmakla birlikte bir çok vatandaşın, emlakçının da ortak deri olan Çevre Yolu muamması çözüme kavuşturulmayı beklerken Başkan Özdek, bu sıkıntıya birlikte çıkmaza dönen imar sorunu ile esnafın ekonomik kriz mücadelesinin en büyük 3 sorundan biri olduğuna dikkat çekti. Özdek, STK’lara da sitem ederken; “Bizler STK’larız ve bizler insanlara güven aşılayamadık. İnsanlara kendi memleketlerini sevdiremedik.” Dedi. Özdek esnafın yaşadığı sıkıntılı süreç için ise; “.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÖZDEK: BAKANLIK İMARDA SINIFTA KALDI

Gazetemize konuşan Van Emlakçılar dayanışma derneği Başkanı Orhan Özdek ilk olarak şunları söyledi: “2011 yılından bu yana Van’da bir imar sorunu var. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından Van için çizilen bu imarın Van’ın yaşamsal kültürüne, sosyalitesine aykırı olduğunu ve yetersiz olduğu göz önündedir. Bu 15 hektar olarak yapılan bu imar Van’a gerçek anlamda yeterlilik arz etmediği ortadadır. Van’ın bir tarafı dağ diğer tarafı ise deniz olması nedeniyle Van’da güzel bir imar planı çizilmesi gerekiyordu. Depremin düşünülmesi, alt, üst yapı düşünülmesi gerekiyordu. Bunun dışında trafiğin rahat akabileceği, yeşile önem verilen ve Van’ı ileriye taşıyabilecek bir imar çizilmesi gerekliydi. Van kalkınmakta, büyümekte olan bir il olduğu için bunun yapılması gerekiyordu. 1 milyon 100 binlik nüfusa sahip olan bu il için çizilen imar konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yazık ki sınıfta kalmıştır.”

 

“İMAR VAN’IMIZI GERİYE GÖTÜRMÜŞTÜR”

Van için daha güzel bir imarın çizilmesi gerektiğini ifade eden Özdek, “Van’ın imarı 4 kere değişti. Bu 4 imarda da sağlıklı bir imar ortaya çıkmadı. Son olarak çizilen imarın Van’a hiçbir katkı sağlamamıştır. Van’ın siluetinin düzeltilmesine, çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesine ve kent yapısına güzellik katmasına ne yazık ki katkı sağlamamıştır. Bizler bu imarı kabullenemedik ve kabullenmekte istemiyoruz. Çünkü bu imar Van’ımızı geri götürmüştür. Van’ın yaşam koşulları iyileştirilemedi ve Van daha da geriye gitmiştir. Bozuk ve çarpık bir kentleşme ne yazık ki Van’da söz konusudur. Böyle devam etmesi takdirde bir Batman gibi asla düzelemeyeceğini ve bir metropol şehrinin seviyesini yakalayamayacağı bari bir şekilde ortadadır.” Dedi.

 

 

ÖZDEK: ZAMANLA KÖTÜYE GİDECEKTİR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmış olduğu imarı Büyükşehir Belediyesinin de imzaladığını söyleyen Özdek şöyle devam etti: “6 yıldır Van’ın imarıyla her ne kadar ilgilenmek istesek de bizleri dinleyen olmadı. Çevre Şehircilik Bakanlığına bir türlü sesimizi duyuramadık. Büyükşehir Belediyemizde bakanlıkla yaptığı protokol kapsamında bu imarı kabullenmiş oldular. Bizler işin teknik yapısını bildiğimiz için Van’ın oluşumların da, mahallelerinde sıkıntı arz ettiğini görüyor ve biliyoruz. İleri ki dönemlerde bu sıkıntıların açık bir şekilde bizim dışımızda herkeste çok iyi bir şekilde görecektir. Ancak o zaman da gerçek anlamda geç kalınmış olacaktır. Buda bizim kentimizin köy kent niteliğinde olacağını göstermektedir.”

 

“VAN DENİZDEN FAYDALANAMIYOR”

İmar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve davet eden Özdek, “Van’ın imarını bir kez daha revize etsinler ve ele alsınlar, 1655 kodu 1652’ye indirilsin. Yapılacak olan bu çalışmalar ile Van halkı sahillerden ve denizden daha sağlıklı bir şekilde faydalansın ve yararlanabilsin. Altını çizerek söylüyorum ki Vanlılar bugün Van denizinden faydalanamıyor. Van’da bir denizi ve gölü olmayan bir il gibi denizden mahrum bir şekilde yaşıyor bunun nedeni çizilen ve yapılan sağlıksız imarlardan dolayıdır. Bu sağlıksızlıkları ortadan kaldırmamız için bizler bakanlığın ciddi anlamda Van’a el atmasını ve imarına bakmasını istiyoruz. Vanlıların denizden faydalanması gerekiyor. Çizilecek olan imar ve yapılacak olan çalışmalar ile Van’ımızın görseli değişecektir, turizm anlamında Van ciddi bir turist çekebilecektir. Van bununla birlikte vizyonu değişen bir kent olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“VAN İÇİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMA ZAMANIDIR”

Van için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Özdek son olarak şunları söyledi: “Burada yetkililere sesleniyor ve çağrıda bulunuyoruz. Van için kim ne yapacaksa bu zaman elini taşın altına koyma zamanıdır. Bugüne kadar Van için yapılması gerekenler için geç kalındı. Bir an önce herkes elini taşın altına koyup sorumluluk almak zorunda. Herkes Van için elinden geleni yapmak zorundadır.”

 

ÖZDEK: ÇEVRE YOLU KANAYAN YARADIR

Bir türlü yapımı bitmeyen ve hiç yapılmayan sahil yoluyla ilgili de konuşan Özdek, “Çevre-sahil yolu bizim en büyük kanayan yaramızdır. 60 kilometrelik çevre yolunun yapılmayışının Van’da ne büyük olumsuzluklar yarattığını sizlere anlatamam. Bu olumsuzluklar hat safhadadır. Van’da şerleri arsaların üzerine yer alıyor. Açılmayan 60 kilometrelik çevre yolu Van’ı kesinlikle geride kalmasına neden oluyor. Doğu Anadolu ve diğer bölgelerde yapılan çevre yolu var, ancak bir başka ülkeye açılan, bir geçiş kapısı olan Van’da çevreyolu yok. Bu çok trajikomik bir durumdur. Malatya, Bitlis, Bursa, Samsun ve buna benzer illerde çevre yolu var, ancak Van’da yok. Sorarım bende Van neden çevreyolundan mahrum bırakıldı.” Dedi.

 

 

“SİYASETE DEĞİL HİZMETE İHTİYACIMIZ VAR”

Çevre yolunu defalarca dillendirdiklerini dile getiren Özdek şunları kaydetti: “Bir çevre, bir sahil yolunun yapılması Van için büyük bir vizyondur. Biz bunu defalarca söyledik ancak ne yazık ki sesimizi yetkililere duyuramadık. Yetkililerin kuru siyasetten başka hiçbir şey yapmıyorlar. Bizim bu saatten sonra siyasete değil, hizmete ihtiyacımız var. Biz siyasete yeterince doyduk. Bu bölgemizde insanlarımızın ekonomik ve sosyal sorunları var. Bu bölge batıya beyin ve sermaye göçü veriyor. Beyin göçünün ve sermaye göçünün önlenmesi için devlet aksiyonlarının burada çalışması gerekiyor. Devletin burada yatırım yapması ve buradaki insanlara teşvik ve yardımları olması gerekiyor. Devlet bugün bir çevre yolu bir sahil yolunda aciz kalıyorsa bu kabul edilemez bir durumdur.” Şeklinde konuştu.

 

“HERKESİ SORUMLULUK ALAMAYA DAVET EDİYORUZ”

Çevre yolu ve sahil yolu için çok büyük meblağlara ihtiyaç olmadığını söyleyen Özdek şunları söyledi: “Bir STK başkanı olarak bunu söylüyorum çevre ve sahil yolunun ivedi bir şekilde açılması gerekiyor. Bir an önce bir şekilde kazandırılıp Van’a katkı sunacak bir şekilde açılmalıdır. Turizm, ekonomik ve sosyal yönden Van’a büyük kazanımlarının olacağını düşünüyorum. İlimizde yıllardır yapılmayan işlerin üzerine gidilmesi ve bir neşter vurularak yapılırsa külfeti çok mu ağır olacak. İnanın bana bana 60 kilometrelik bir çevre yolunun çok büyük bir külfeti yoktur. Sahil bandı içinde bu geçerlidir. Çok basit paralar ile bunlar yapılacaklar işlerdir. Bu milyar dolarları gerektirecek işler değil. Dolayısıyla bu iki yolun bir an önce açılması gerekiyor. Bu konuda herkesi sorumluluk alamaya ve iş yapamaya davet ediyoruz. Hepimiz aynı gemide yaşıyoruz bu yüzden hepimiz kardeşlik için, bu memleket için çalışmalıyız.”

 

ÖZDEK: BÜYÜK BİR İŞSİZLİK VAR

Van’da 350 civarında emlakçı esnafın olduğunu ifade eden Özdek esnafın zor günler geçirdiğini söyledi. Özdek, “Emlak konusu bizim için çok önemli bir konudur. Bizim 350’ye yakın esnafımız var. 350’ye yakın olan emlakçı esnafımız şu anda kan ağlıyor, gün bitene kadar siftah yapamadığı, sıkıntılar içinde olduğu, kepek kapatmaya kadar geldiğini hepimiz çok iyi bir şekilde biliyoruz. Diğer esnafımız içinde bu geçerlidir. Van’da şu anda alım satım durmuş durumda. Van’da büyük bir işsizlik var. Bu işsizliği tüm kesimlere ve sektörlere sirayet etmektedir. Burada belediyelerin de olumsuz paydaları var. İnsanlar inşaatlara artık pek yanaşmıyorlar.” Dedi.

 

“STK’LAR OLARAK İNSANLARA GÜVEN VERMİYORUZ”

STK’ların insanlara güven vermediğini dile getiren Özdek, kendi ve tüm STK’lar için öz eleştiri yaptı. Özdek şunları dile getirdi: “Bunun dışında Sivil toplum Kuruluşları insanlara güven vermiyor. Bizler STK’larız ve bizler insanlara güven aşılayamadık. İnsanlara kendi memleketlerini sevdiremedik. İnsanların kendi memleketlerine yatırım yapmasını öğretemedik, sempozyumlar, toplantılar ve etkinlikler yapamadık. STK’lar olarak Van’da sermaye ve beyin göçünün olmasının önüne geçemedik. Öz eleştiri yapmak için bunu söylüyorum. Van TSO ve Van TB öncülüğünde bizler sanayicimize, esnafımıza ve iş adamlarımıza manevi katkıda bulunabilir, onları biraz olsun destekleyebilirdik. Onları kazanmak için onları dinlememiz gerekiyordu. Biz başta Van TSO, Van TSO biz emlakçılar dahil tüm STK’lar olarak insanlara kapılarımızı kapattık. Esnafımıza sahip çıkamadık.”

 

 

ÖZDEK: DEVLET KENDİNİ KENARA ÇEKEMEZ

Van’da esnafın kötü günler geçirdiği söyleyen Özdek, “İlimizde esnafımız kan ağlıyor, kepenk kapatıyor, siftah yapamıyor ve evine ekmek götürmekte zorluk yaşıyor. Gerek teşvikler olarak gerekse de diğer yatırımlar konusunda neler yapılabilir. Bunları konuşmamız ve bir araya gelmemiz gerekiyor. Burada ki insanların hallerinin devlet tarafından göz önünde bulundurulması ve teşvikleri konusunda bundan doğrultusunda teşvikleri yapması gerekiyor. Teşvikler ile ilgili haberler yapıldı ancak insanlarımı bu konuda bilgi sahibi değiller. İnsanlarımız paketlerden nasıl yararlanacak bunları bilmiyor. Devletin bu konuda iyi bir bilgilendirme ve toplantılar yapması gerekiyor. Doğu’nun batıya göre daha düşük bir yaşam koşulu var. Bu yaşam koşulu daha yukarı çıkarılması gerekiyor. Bu konuda devletin yapması gerekiyor. Devletin kendini kenara çekmesi doğru olmaz.” İfadelerine yer verdi.

 

“SAVAŞLARIN HİÇ KİMSEYE FAYDASI YOK”

Tüm insanların ülkede kardeşlik içinde yaşaması gerektiğini söyleyen Özdek, mezhep kavgalarının kimseye yarar sağlamadığını ifade etti. Özdek son olarak şunları söyledi: “Bizim bu ülkede kardeşlik için yaşamamız gerekiyor. Mezhepsel kavgaların hiç kimseye bir faydası yok. Bugün bu ülkeye hepimizin birlikte sahip çıkmamız ve birlikte yaşamamız gerekiyor. Bu ülkede hepimiz insancıl temeller içinde, hak ve adalet içerisinde herkesin yaşamaya hakkı var. Bu konuda hiç kimsenin hiç kimseden bir üstünlüğü yoktur. Doğusuyla batısıyla herkesin kucaklaşması gerekiyor. Bundan öncede herkesin öncelikli olarak bir kucaklaşması gerekiyor. İnsanlara güven aşılamak gerekiyor. Bu bölgede insanlar desteklenir, dinlenir ve el uzatılırsa bu bölgedeki sorunlarda çözülmüş olur. Van’ın imar, çevre-sahil yolu sorunu çözülmeli ve emlakçılar ve diğer tüm esnaf grupları desteklenmeli ve sahip çıkılmalıdır. Van’ımız kan kaybediyor, geri kalıyor ve ilerleyemiyor.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim