ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’da 8 yıl önce başlayan ve başladığı gün “Bu fuar tutmaz” denilen “Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı” önemli mesafeler kat etti. 8 yılda büyük işlere imza atan fuar şimdi de uluslararası fuarların arasına girmek için çalışıyor.

 

“8. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı” dün tamamlandı. 4 gün açık kalan ve Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarlarından bir tanesi olan, Tarım Fuarı bu yılda verimli bir şekilde tamamlandı. 8 yıl önce birincisi yapılan bu fuara 22 firma katılırken 750 kişi ziyaret etmişti. Bu yıl ise 121 firma katılım sağlarken on binlerce insan fuarı ziyaret etti. Her ne kadar tatlı eleştiriler yapılsa da, fuara katılan katılımcılar yaptıkları işlerden ve aldıklarını verimden mutlu oldu. Van 8 yılda geldiği tarım fuarında şimdi ise hedefini uluslararası fuar olmaya dikti. Tarım ve hayvancılığıyla gözde olan Van, hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada fuarda da kendinden söz ettirecek. Şehrivan Gazetesi olarak geleneksel hale getirdiğimiz fuar sonu değerlendirmesini sizler için yaptık. Fuara katılan firmalar ve ziyaretçiler tarım fuarından ne aldı ve neyi eksik gördü? İşte firma yetkilileri ve ziyaretçilerin fuar değerlendirmesi...

 

ER: VERİMLİ BİR FUAR OLDU

 

Fuara Van’dan katılan İzzet Er, fuarın çok ilgi gördüğünü söyledi. Er şu ifadeleri kullandı: “Fuarın bu kadar fazla ilgili göreceğini kesinlikle tahmin etmiyordum. İlk gün Sayın Valimiz katılım sağladı ve bizleri ziyaret etti. Kendilerine bu anlamda teşekkür ediyorum. Akabinde gelen tüm misafirlerin bizim standımızı ziyaret etmeleri bizleri çok mutlu etti. Gelen misafirlerde farklı bir stant olmasından dolayı bizlere teşekkür etti. Çok verimli bir fuar oldu. Çok memnun kaldık.”

 

“5 MİLYON SOLUCANA ULAŞTIK”

 

Üretim alanları hakkında da konuşan Er, “Erciş yolu üzerinde 300 metre kare alan üzerine kurduğumuz alanda yaklaşık 1,5 yıldır organik solucan gübresi üretimi yapıyoruz. Tamamen organik olan bu gübre üretimine 200 bin solucanla başladık şu anda 5 milyon solucana ulaşmış durumdayız. Şu anda da görünen ilgi ve alaka bizi çok mutlu ediyor. İyi ki fuara katıldık diyoruz.” Dedi.

 

YAKUP: BİR DİYARBAKIR OLMAMIŞ

 

Karadeniz Bölgesi’nden Van fuarına katılan Peynirci Yakup, ilk defa Van’da fuara katıldığını söyledi. Yakup şöyle konuştu: “Fuarı çok beğenmedim. Şöyle beğenmedim. Şehrin birçok noktasını gezdim ancak tanıtım açısında çok iyi bir tanıtım göremedim. Van bir Diyarbakır, Balıkesir gibi olmamış. Yoğun olarak da Diyarbakır gibi değil diye düşünüyorum. Biz burada Karadeniz’in süt ürünlerini sergiliyoruz. Bir sonraki yıl fuardan bir hafta önce gelip Van’da tanıtımlarını görmek istiyorum. Buna göre katılmayı düşünürüm. Diyarbakır’da olduğu gibi servis konusunda Van’da eksiklikler var. Tanıtım ve servis sorunu çözülürse, katılım çok daha fazla olur diye düşünüyorum.”

 

ÜREM: BEKLENTİNİN ÜZERİNDE SATIŞ YAPTIK

 

Şehrivan’a açıklamalarda bulunan ve fuarın ana sponsoru olan TÜMOSAN Yetkilisi Cebrail Ürem, fuara 6 yıldır ana sponsorluk yaptığını söyledi. Ürem, “Fuar geçen yıllara nazaran biraz daha durgun. Bu da biraz Türkiye’deki ekonomik gelişmeler, yaklaşan seçim ve insanların özgüvenin de kaynaklanıyor diyebilirim. Her ne olursa olsun biz beklentimizin üzerinde bir satış yaptık. Bunu söyleyebilirim.” Diye konuştu.

 

“FUARLAR ARTIK GÖRSELLİĞE DÖNÜŞTÜ”

 

Firma hakkında da bilgiler veren Ürem şunları söyledi: “1974’ten bu yana hizmet veren TÜMOSAN tamamen Türk malı olmasından dolayı bize bir üst getirisi var. İnsanlarımız artık kendi malını kullanıyor. Yedek parçasını Türkiye’de bulabiliyor. Fuara dönecek olursak satış açısında geçen yıllara göre az ancak katılım açısından ise hemen hemen geçen senelerle aynı. İnsanlar artık fuarlara daha çok görsellik açısında yaklaşıyor. İnsanlar alışveriş yapmıyorlar artık fuarlarda. Fuarların satış anlamında çok büyük bir yeri yok artık. İnsanlar daha çok buralarda geziyor ve sadece görselliğe bakıyor.”

 

ÜREM: VAN’IN İÇİN HAZIRIZ

 

Fuar ana sponsorluklarının devam edip etmeyeceği sorusuna da cevap veren Ürem, “Her yıl olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da ana sponsorluğumuz ve katılımımız devam edecek. Benim ana sponsor olmamdaki amaç buradaki faaliyete destek vermek. Bizim amacımız burada satış yapmak değil. Biz zaten 7 yıldır fuar olmaksızın Van’da satış anlamında bölge birincisiyiz. Ancak hedefimiz Van’da kurulan bu alanlarda destek amaçlı katılım sağlamak. Buna benzer etkinlikler oldukça biz firma olarak destek vermeye devam edeceğiz. Van’a eğer ki bir şey yapılacaksa ve bizim de elimizden bir şey geliyorsa biz bunu yapmaya hazırız. Van dışında talep olması durumda fuara davet olursa dışarda da fuara katılmayı düşünürüz.” Şeklinde konuştu.

 

ASLAN: GÜZEL BİR FUAR OLDU

 

Abdulselam Aslan fuarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu yıl ki tarım fuarı çok güzel oldu. Verimli bir fuar geçti. Kalabalık kitleler halinde insanlar fuara gelerek ziyaretlerde bulundu. Bizde bundan dolayı çok mutlu olduk. Emeği geçenleri kutlamak gerek. Daha önce tarım fuarına hiç katılmadık firma olarak. Bu yıl ilk kez katıldık. Bundan sonra da katılmayı düşünüyoruz. Şu aşamada başka illerdeki fuarlara katılmayı düşünmüyoruz. Şu anda kendi şehrimize hitap ediyoruz. İleri de ne olur bilemeyiz elbette.” Dedi.

 

DEMİR: FUAR ÇOK GÜZEL GEÇTİ

 

Van’ın önemli bir markası haline gelen ve kurduğu tesisle Türkiye’de adından sıkça bahsettiren Agro-Van Domates Üretim Firması, bu fuarda da yerini aldı. Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan firma yetkililerinden Çetin Demir şunları söyledi: “Fuar çok yoğun ve güzel geçti. Özellikle bizim standa gelen çok sayıda arkadaş oldu. Valimiz, Tuşba Belediye Başkanı, siyasiler, gazeteciler ve Vanlılar gelip bizi ziyaret etti. Bizde bu ilgiden memnun olduk. Fuar çok canlı, heyecanlı ve insanların çok sevdiği bir fuar oldu. Bu fuarı düzenleyenlere teşekkür ederiz.”

 

ALP: ÇOK GÜZEL BİR FUAR

 

Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan vatandaşlardan Sudi Alp fuarı güzel olduğunu söyledi. Alp, “Ben 2 gün geldim. Çok sayıda alışveriş yaptım. Çok güzel bir fuar olmuş emek verenleri kutlamak gerek. Bizim fuara gelişimizde sadece merkezden gelirken servis sorunu yaşadık. Bu sorunda olmazsa çok daha güzel olur. Ama her şeye rağmen fuar çok canlı, insanlar alışveriş yapıyor, geziyor ve eğleniyorlar.” Diye konuştu.

 

KAZAK: İNŞALLAH BÖYLE DEVAM EDER

 

Bayram Kazak adlı vatandaşta fuarı çok beğendiğini söyledi. Kazak şunları söyledi: “Ben her yıl tarım fuarına geliyorum. Her yıl olduğu gibi bu yılda fuar çok güzeldi. Tarım ve Hayvancılık Fuarı artık Van adına isim yapmış ve akıllara kazınmış bir fuar. Bu yılda ailecek gelip gezme fırsatımız oldu. Güzel şeyler aldık. Hatta 1 iş bile yaptık. Kendi sektörümden olan arkadaşlarla görüşebildim. İnşallah böyle devam eder ve her yıl daha güzel olur.”

Editör: TE Bilisim