Son dönemlerde Van’ın dillendirdiği ve çözüm istediği ve belki de en önemli sorunlarını ilgilendiren bakanlığın 1’inci ismi Van’a geliyor. Çeşitli ziyaretlere ve Van Güç Birliği’ne katılmak üzere Van’a gelecek olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın ziyareti önem arzederken Van’ın önemli isimleri bakanın ziyareti öncesinde Şehrivan aracılığı ile bakanın önüne sundu. Temel olarak 3 önemli sorun ön çıkarken öncelikli konu ise Çevre Yolu oldu.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / ÖNDER ALTINAL - Van haftasonu önemli bir misafiri ağırlıyor. Türkiye’nin son 15 yılına damga vuran en önemli bakanlığın başındaki isim olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Van’a geliyor. Son dönemlerde de Türkiye’de ulaştırmada ciddi adımların atıldığı süreçte Van Güçbirliği Platformu’nun da “Van İlinin Ulaştırma Alanındaki Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantısına katılacak. Van ziyareti büyük önem arzeden Bakan Arslan’a toplantıda önemli konuların aktarılması beklenirken Van’daki önemli dinamikler ziyaret öncesi belli başlı konuları masaya yatırdı. Bir çok ismin ulaşım alanındaki sorunları paylaştığı görüşlerde Çevre Yolu’nun Van’ın en önemli sorunu olduğu ortaya çıkarken bir diğer önemli konu da Kuzey Vangölü Demiryolu hattının gelmesi oldu. Özellikle Kars’ın Doğu Ekspresi ile ihya olduğu süreçte Tatvan’da biten rayın Van’a karadan ulaşması gerektiğini söylerken tramvay meselesi de en önemli konulardan birisi oldu. Şehrivan’a konuşan bir çok kişi Karayolları’nın tepki çeken yeni binası, göle yaptığı dolgu ve köprülü kavşağı ile harcadığı para oldu. Bir çok isim bakanın bu bina yerine Karayolları’nın Van İpekyolu güzergahına köprülü kavşaklar yapması gerektiğinin altını çizdi.

 

İNAN: BAŞBAKANIN BAŞARI DOLU DÖNEMİNDE BİTMEYEN TEK İŞ VAN ÇEVRE YOLU!

Şehrivan ile görüş paylaşan ilk isim Vanlı işadamı Burhan İnan oldu. Çevre Yolu ile ilgili sosyal medya da iki yıl gibi bir süredir adeta tek başına kamuoyu oluşturma çabası veren İnan, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ben Çevre Yolu ile alakalı hem bir Vanlı hem de bir mağdur bir vatandaş olarak konuşuyorum. Öncelikle şunu bilmek lazım Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım çok çalışkan, çok başarılı ve en halk çok yakın başbakan. Büyük işlere imza attı. Ulaştırma konusunda adını altın harflerle yazdırdı. Ama döneminde başlayıp bitiremediği tek proje maalesef Van Çevre Yolu. Başarılı dolu bir hükümet ve bakanlığın bu sorunu işte bu yüzden acilen nihayete kavuşturması gerekiyor. Bu yıl 2009 yılında başlamış olmasına rağmen hala bitmedi. Türkiye’deki tüm yollar 2 yılda biterken bizde bitmedi. Bunun sebepleri farklı olabilir elbette. Ama artık bitmeli.”

 

 

İNAN: SAYIN BAKANIMIZ CADDEYE İNSİN, BİZİ ANLAYACAKTIR

“Biz Van ziyaretinde Sayın Bakanımızdan bize yakın olması hatta hemşerimiz olması hasebiyle burayı dolaşıp bir de kendisinin görmesini istiyoruz. Caddeye çıkıp İpekyolu’ndan, üniversiteye kadar gitmesini istiyoruz o Van’ın ne kadar ihtiyaç olduğunu görecektir. Şu an çevre yolu konusun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Mekansal Planlamalar Kurumu’nda. Buradaki işlerinin hızlandırılması sağlanmalı ve ihalesi hemen yapılmalı. Biz artık kamulaştırmayı da tartışmıyoruz, 18 de olur kabul ediyoruz. Tek sorun ortaklıklarda sıkıntılar çıkacak. Bu kendisini ilgilendirmese de ilgili bakanlıklar arasında görüşmelerle bunlar da konuşulabilir. Tek isteğimiz bir an önce çevre yolunun bitirilmesi.”

 

İNAN: KARAYOLLARI O PARAYLA VAN’IN ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZERDİ!

Yine köprülü kavşaklar Van’ın en çok ihtiyaç duyduğu konular. Bunun ne kadar zaruri olduğunu da Van’da görecektir kendisi. Van Karayolları’nın yeni yapılan binası var. Bu binaya yapılan masraf ve arcanılan para ile Van’daki bu sıkıntı halolmuş olacaktı. Ben eminim Sayın bakanın kendileri de Karayolları’nın bu lüks binasından rahatsız olmuştur. Turizmin ve Van’ın cazibesinin merkezinde yapılan bu binanın kentte herşeyin önüne geçmesi sıkıntıdır. Bu tüm Vanlıları da rahatsız eden bir meseledir. Hem bizi hem de karayollarını rahatlatacak şey bu binanın eğitim kurumlarına verilmesi. Bu da yeni üniversite ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili bir kurum olabilir. Oraya yapılan gereksiz masraflar konusunda da bakanımız görecektir. Günlük 300-500 kişinin uğradığı yer için köprülü kavşak konusunda da rahatsızlık var. Sayın Bakanımızdan bu konuda da gereğini yapmasını istiyoruz.”

 

 

TAKVA: YOLLAR İÇİN ÖZEL TEŞEKKÜR ETMEMİZ GEREKİYOR!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’nın Van ziyareti öncesi Şehrivan aracılığı ile görüş paylaşan Necdet Takva, ilk olarak bakan Arslan nezdinde bakanlığa yapılan hizmetler nedeniyle teşekkür etti. Takva Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede: “Öncelikle Ulaştırma Bakanlığı uhdesinde Van’da son yıllarda ciddi çalışmalar yapıldığının farkındayız. Bunlar kentimizin doğu ve batıya bağlantısını güçlendiren önemli açılımlar. Çünkü yol meselesi kentin can damarlarıdır. 70’lere kadar sıkıntılı olan Vanşu anda erişim imkanlarının artmasıyla Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri oldu. Özellikle bu yıl çalışmaları başlatılan Van-Saray, Van-Erciş, ve Van-Başkale asfalt çalışmaları da son dönemde yapılmış en önemli katkılar. Bu noktada teşekkür etmek gerekiyor.

 

 

“KUSKUNKIRAN’A İKİNCİ TÜP, FERİT MELEN’E MODERNİZASYON ŞART”

Ardından Van’la ilgili yapılması gerekenleri paylaşan Takva: “Kuskunkıran’da açılan ilk tüp ulaşımda ciddi katkı sağladı. Sayın bakandan ikinci tüp geçişin de yapılması hususunu rica ediyoruz. Yine 1 yılda 1,5 milyon yolcu kapasitene ulaşan Ferit Melen Havalimanı’nın altyapısının geliştirilmesi önemli bir konu. Özellikle de gece uçuşu için  ILS gibi iniş sistemlerinin olmaması kent adına büyük sıkıntıdır. Çünkü artık gece uçuşları da Van için önem arzediyor. Bu anlamda yeni havalimanı fizibıl olmayabilir ama göle dik bir uçuş pistine ihtiyacımız var.

 

TAKVA: EN BÜYÜK ÇIKMAZIMIZ ÇEVRE YOLU!

“En büyük çıkmazımız ise elbette ki Çevre Yolu. Her ne kadar bu yolu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor ama ihale süreçleri Ulaştırma bakanlığında. Ve bunun hızlı bir şekilde ilerlemesi lazım. Çünkü Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Bir diğeri de Türkiye’nin de bir ihtiyacı konumundaki demiryolunun karadan bağlantı meseleleri. Tatvan’a kadar gelen hattın Van’a kadar karadan gelmemesi ciddi bir eksiklik. Bunlar bizim olmazsa olmazım ve 2018 programında ele alınması gereken konular.”

 

 

IRAK: OLMAZSA OLMAZ KUZEY VAN GÖLÜ DEMİR YOLU!

“Biz uzun süredir zaten ulaştırma ile ilgili iki önemli konuyu irdeliyoruz. Sayın bakanın Van’a gelişi ile birlikte de bir kez daha bunları paylaşmamız gerekiyor. Bunlardan birincisi Kuzey Van Demiryolu hattı! Bir kere demiryolu bağlantısının Van Gölü üzerinden yapılıyor olması. Çünkü bu ekonomik olarak da Van’ın gelişmişliğini çok etkiliyor. Hem maliyet yüksek hem yeni feribotlarla zaman kaybının artmış olması kentin en önemli sorunlarından biri. Nihayetinde 4 bin ton yükle feribotun çıkması, Van’a ulaşması ciddi bir yüktür. 48 mil için yarım günün kaybedilmesi ciddi zarardır. Ve ciddi de bir maliyet vardır. Hatta şunu söyleyeyim: Dünyada demiryolu taşımacılığının karayolu taşımacılığından pahalı olduğu tek güzergah vardır. O da Tatvan-Van bağlantısıdır. Bunun başka bir örneği yoktur! Bunları üst üste getirdiğinizde görüyoruz bu Van’ın ekonomisinin gelişmesinde büyük bir engel.”

 

 

TIKANAN TRAFİK VE ULAŞIM İÇİN KÖPRÜLÜ KAVŞAK VE TRAMVAY ŞART!

“Bir ikincisi de Van’da trafik sıkıntısının hangi aşamalarda olduğunu bu memlekette yaşayan herkes bilir. Bu sorunun çözülmesi anlamında mutlaka köprülü kavşaklara ve batçıklara ihtiyaç var. Bunlar yapılması gerekirken Karayolları’nın 200 milyon (trilyon) gibi büyük paralar harcayıp kendisine kapalı spor salonu dahil bir yerleşke yapması, bu yerleşkeye ulaşmak için de Van Gölü’nü doldurarak köprülü kavşak yapması vicdanları rahatsız etmiştir. Burası mutlaka üniversiteye verilmelidir.”

 

 

IRAK: VAN BU MUAMELEYİ HAK ETMİYOR!

“En önemli bir diğer konu da Çevre Yolu’dur. Bu hızla tamamlanmalıdır. Bir diğer talep de yine halkın da dillendirdiği konu olan Tramvay talebidir. Tramvay’ın mutlaka Yüzüncü Yıl Üniversietsi ve Edremit hattında planlanmalı ve başlanmalı. Ki bir çok kentte de belediyenin yapması gereken ve gücünün yetmediği yerlerde bakanlık devreye girmiştir. Bu konularda da bakanlar devreye girmelidir. Şunu da söylemek gerek. Sivas’a ve Kars’a onlarca, tünel açarak, köprü yaparak, istasyon kurarak ve bin kilometre hızlı tren döşerken Van’da mevcut temel sorunların yapılmaması olmaz. Van bu muameleyi hak etmiyor. Üstelik biz hızlı tren konusunu da söylemiyoruz.”

 

GÜRAY: EN BÜYÜK ÖNCELİK ÇEVRE YOLU

Alanda görev yapan ve Van’daki durumu iyi bilen bir isim olarak görüş paylaşan tecrübeli Harita Mühendesi Emre Güray da önceliği Çevre Yolu olarak verirken şu ifadeleri kullandı: “Van ulaşımının temel önceliği şüphesiz Van Çevre Yolu. Biz de bu süreci yakından takip ediyoruz. Bir kere şunu görmek gerekiyor Van Çevre Yolu ile alakalı 2016 yılı Nisan ayında çıkan karara göre Van çevre yolu da dahil olmak üzere bundan sonra yapılacak olan, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yolların tümü 3194 sayılı imar kanunun 18. Maddesine istinaden yapılabilecektir.  Ancak bu tarihe kadar yapılan tüm çevreyolu projeleri Kamulaştırma Kanunu’na esas yapılmıştı. Sonra da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 19 Ekim 2016 tarihli ve 29862 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 26/09/2016 tarihli ve 2016/9301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yer alan yaklaşık 6000 hektarlık alan içinde her türlü imar planları ile arsa ve arazi düzenlemelerini yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya 3 yıl süreyle yetkili kılındı.

 

 

Kararı alınan, bahse konu 6 bin hektarlık alan ile sınırlandırma çalışması özellikle 18. Madde uygulamasında telafisi güç ve riskli sonuçlar doğuracaktır. Şöyle ki, Edremit Elmalık Çevre yolu bağlantı kavşağından Ford Plaza’ya kadar İpekyolu’na cepheli ve yapılaşmanın yoğun olduğu parseller bu sınıra dahil edilmiştir. Düzenleme Ortaklık Payının kanunen yüzde 40’ lara yakın bir değer olacağı düşünüldüğünde özellikle bahsettiğim bu bölgelerde çok problemli sonuçların ortaya çıkacağı aşikardır. Ancak çevreyolunun da bir an evvel yapılması gerekmektedir. Şahsi fikrim, çevreyolu 18. Madde uygulaması ile yapılacaksa da, uygulamaya dahil edilen sınırın bu kadar genişletilmesine gerek olmadığıdır. Sadece çevreyoluna yakın alanların ve bağlantı kavşaklarının 18. Maddeyle çözülmesi, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan Hazineye ait arazilerin DOP oranını düşürme amacıyla uygulamaya tahsis edilmesi ve bu bağlam da, en azından Düzenleme Ortaklık Payının yüzde 40’ı geçtiği alanlarda Kamulaştırmaların yapılması daha hızlı ve doğru bir sonuç oluşturacaktır.

 

 

GÜRAY: OSB’YA DE DEMİRYOLU ŞART!

“Bir diğer sorun da Kuzey Van Gölü Demiryolu. Bizim bununla ilgili de çalışmamız olmuştu. Son dönemlerde de sıkça dillendirildiği gibi Tatvan’daki demiryolunun Van’a gelmesi gerekiyor. Bunun kadar bir önemli konu da Organize sanayicileri için İranla da ihracatın artması için Organize Sanayi yakınına bir hattın gelmesi lazım. Biz bununla ilgili bir çalışma yapmıştı. Başbakanımız Ulaştırma Bakanı iken çalışma yapmıştık. Ama devam gelmedi. Bunun taslağı hazırlandı ama sonuca gidilmedi. Sonuca gidilse bu Van açısından önemli. Tatvan’dan demiryolunun göl etrafından gelmesi kadar önemli bir konu da bu. Çünkü ekonomiye katkı sunacak.”

 

 

GÜLER: VAN ÇEVREYOLU İÇİN TARİH BEKLİYOR

Gazetemize konuşan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler, Van’ın bakandan çevreyolu için tarih beklediğini söyledi. Güler şunları söyledi: “Van’ın ilk etapta çözülmesi gereken 2 önemli sorunu var. Bunlardan bir tanesi arıtma sistemi bir diğeri ise çevreyoludur. Valilik nezdinden arıtma tesisi ile ilgili çalışmalar yapıldı. Bunun için teşekkür ederiz. Çevreyoluyla ilgili de artık net bir tarih verilmesi gerekiyor. Van için tramvay, kuzey demiryolu hattı ve buna benzer birçok ulaşım sorunu için çalışmalar elbette ki yapılmalı. Ancak öncelik çevreyoluna verilmeli ve bu konuda bir netlik kazandırılmalı. Bizim bu yüzden cumartesi günü bakandan bunu öncelikli olarak istememiz gerekiyor. Bakana, Van çevreyolu için tarih bekliyor dememiz gerekiyor. Bakan bey Güçbirliğine katıldığını göre ben bu konuda umutluyum. Bakan belki de çevreyolu için önemli bir haber verecektir diye düşünüyorum.”

 

KURUKCU: ÇEVREYOLU KANAYAN YARAMIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurucu da Van’ın ulaşım konusunda birçok sorunun olduğunu ve bu sorunların bakana iletilere çözüm alınması gerektiğini söyledi. Kurukcu, “Van’ın ulaşımdaki sorunları toplantıda elbette ki gündeme getirilmeli. Ancak ulaşım dışındaki diğer sorunlarda aktarılmalı. Çevreyolu valilik bünyesinde yer alıyor bu yüzden de acil çözüm şart. Çevreyolu kanayan bir yaramız olduğu için bakana anlatılmalı ve acil çözüm istenilmeli. Bunun dışında imar planından dolayı Van’da açılamayan ve genişletilemeyen yollar sorunu var. Bu sorunda bakandan istenilerek diğer bakanlıklar ile yapılacak görüşmeler kapsamında çözüme kavuşturulmalıdır.” Dedi.

 

 

KURUKCU: BAKANA HANGİ SORUNLAR İLETİLMELİ? TEK TEK AÇIKLADI

Kurukcu konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tramvay, metro ya da bunun gibi çalışmaları elbette ki dile getirip isteyelim. Ancak bizim önceliğimiz çevreyolu ve kent trafiğini rahatlatacak diğer çalışmalar olmalıdır. Örneği TOKİ yolları her yıl yenilenme çalışması adı altına yenileniyor ve bunun için paralar harcanıyor. Bizim bunu bakana iletmemiz gerekiyor. 6 -7 yıl önce yapılan yollar neden bu kadar bozuluyor? Bunun dışında çok konuşulan bir Kuzey Demiryolu hattı var. Bunu da iletmemiz gerekiyor. Hem ticaret açısından hem de turizm açısından demiryolu hattı Van için büyük önem taşıyor. Göl etrafından bir sahil yolu yapılması gerekiyor. Daha öncede gündeme geldi ancak yapılmadı. Edremit’ten kampüse kadar belli alanlarda yaya ve araç sahil yolu yapılmalı.”

 

SP İL BAŞKANI İLHAN: SADECE TRAFİK DEĞİL ŞEHRİ DE GENİŞLETİR

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise Van için bir ulaşım raporu hazırladıklarını ve bu raporu gerekli yerlere ilettiklerini söyledi. İlhan, “Hem şehir için trafiği hem de Edremit-kampüs arasındaki yolun trafiğini rahatlatmak adına çevreyolu önemli bir sorun. Bu sorun ivedi bir şekilde çözülmelidir. Şunu da belirtmeliyim ki çevreyolu sadece trafiğe rahatlatmayacak ayrıca kentin genişleyip büyümesine de olanak sağlayacaktır. Bunun dışında şehirde trafik sorunu olan yerler belirlenmeli ve buralar için acil çözümler üretilmeli ve hayata geçirilmelidir. Metro ve tramvay için erken diyenler olabilir ancak bana göre bu çalışmalar şimdiden başlamayalı. Diğer dünya ülkelerine baktığınız zaman 100 yıl önceden metro yapılmış. Van’ın da bu çalışması şimdiden başlamalıdır. Gelecek planlama adına metro önemli bir yere sahiptir.” İfadelerine yer verdi.

 

 

İLHAN: KUZEY HATTI YAPILMALI

Edremit ile kampüs arasında trafik sorunu olduğunu belirten İlhan şöyle konuştu: “Bu hatta üzerinde yani İpekyolu’nda trafik ışıklarında düzenleme yapılması gerekiyor. İskele Caddesiyle ilgili çift yön olması konusu konuşuldu. Bu da ivedi bir şekilde hayata geçmelidir. Kuzey demiryolu hattı var. Bu hat Van’ın ekonomisine büyük katkı sağlar. Bu hat ile OSB’nin bağlantısı kurularak yanı başımızdaki İran pazarı ile iyi bir ticaret gelişimi sağlanır. Van olarak bu talebimizi de dile getiriyoruz. Hava ve kara ulaşımı olan Van’ın demiryolu hattı da olması gerekiyor.”

 

 

VANGÖLÜ AKTİVİSTLERİ: VAN İÇİN TRAMVAY TALEP EDİYORUZ

Çevreyolu ve tramvayı en fazla konuşanlardan bir tanesi olan Vangölü Aktivistleri Derneği de Güçbirliği Toplantısında Van’ın ulaşımı için önemli sonuçlar çıkmasını beklediklerini söyledi. Aktivistler, “Van’ın ulaşım sorunlarının en başında çevreyolunun olmayışı geliyor. Çevreyolunun acilen yapılması gerekiyor. Çevreyolu dışında otogar, Karayolları, Bölge Hastanesi ve havalimanı kavşaklarına battı-çıktılar yapılması gerekiyor. Şehir için ulaşımı içinde tramvay talebinde bulunuyor. Van hem nüfusuna hem de hattı geçeceği konum açısında ihtiyaç var. Tramvayın yapılması Van için önemli olacaktır. Gelecek olan bakan beyden bunları talep ediyoruz.” Diye belirtti.

Editör: TE Bilisim