ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Son dönemlerde bölge illeri ile birlikte turizmin yeni gözde kentleri arasına girmeye başlayan Van hem yerli hem de İranlı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kentlerin başında gelmeye başladı. Doğu ve Güneydoğu’daki yerli turist yoğunluğu Van’a da yansırken Van hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ilgi çekmeye başladı. İranlı turistlerin alışveriş ve eğlence için gelip uzun süreler kalmaya başladığı Van’da yerli turistler ise özellikle yaz aylarında kentin turistik mekanlarında uzun zamanlar geçirmeye başladı.Yılın en 9 ayını yoğun geçiren Van’da gözler şimdi de kış turizmine çevrildi. Doğu Ekspresi, ardından da moda olan Van Gölü Ekspresi ile kış aylarında da gözde olmaya başlayan Van’da buna rağmen kış aylarında daha büyük potansiyel olduğu bilinmesine rağmen turizmciler de bu anlamda yatırımların artması gerektiğini söylüyor. Kış turizminde iddialı olmak için kayak tesisleri civarında oteller, Van Gölü Ekspresi seferlerinin artırılması gibi konularda artış olması gerektiğini söyleyen turizmciler bunun için zemin oluşturulursa turistlerin gelmeye hazır olduğunu söyledi.

Ülkenin birçok noktasında yüksek kesimlere kar yağmaya başladı. Kışın gelmesi bir yerde buz tutan göller, ağaçların üzerine düşen karlar, doğal güzellikler, ülkemizin tarihi yapılarıyla birleşince doyumsuz manzaralar oluştururken gözler kış turizmine ve kış rotalarına çevrildi. Kış turizminin ve Doğu’daki birçok ilin bu anlamda öne çıkmasıyla hareketli günler geçiren bölge illeri gözlerini karla birlikte gelecek turistlere çevirdi. Van da son dönemlerdeki çıkışı ile kışın gidilebilecek tatil rotaları arasında kendisine yer bulmaya başladı. Kars ile birlikte Doğu’nun yeni turizm çekim merkezi olan Van, son dönemlerde adından en çok söz ettiren şehir oldu. Yaz mevsiminde İranlı turistlerin ilgisini gören Van artık sadece yazla sınırlı kalmak istemiyor. Özellikle kış mevsiminde de kış turizmi ile ön plana çıkmak isteyen Van, yapılacak kış yatırımlarıyla turist çekmeyi planlıyor. Vanlı turizmciler bu rotanın sürekli hale gelmesi için gerekli alt yapılarının tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek, bu sayede Van’ın cazibe merkezi haline geleceğine vurgu yaptı.

YEŞİLAĞAÇ: SADECE YAZ DEĞİL KIŞ AYLARINDA DA GELSİNLER

Vanlı turizmci Reşat Yeşilağaç Şehrivan’a verdiği demeçte, Van’ın tarihi ve turistik anlamda çok değerli ve eski bir tarihe dayandığını ifade ederek, Van’ın kadim bir kent ve bu durum turistik anlamda da önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Yeşilağaç, “Van her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip. Yazı ayrı güzel kışı ayrı güzel. Bilindiği gibi bu mevsimde de yurdun farklı noktaları tatil severler için ayrı bir anlam taşıyor. Bilindiği gibi Van geçtiğimiz yıl ülkenin en güzel tatil rotaları arasında yer almıştı. Van bilindiği gibi bahar ve yaz aylarında İranlı turistlerin yoğun ilgisini görmüştü. Ancak İranlılar sadece yaz aylarında değil kış aylarında da Van’ı tercih etmek istiyor. Ancak kış mevsiminde yeteri kadar yatırımlar yapılmadığından dolayı gerek İranlılar gerekse de farklı ülke ve yurt içinden gelen turistler Van’ı pek tercih edemiyor.” Dedi.

“KIŞ TURİZMİ İÇİN OTELLER ŞART”

Yeşilağaç, “Birkaç yıl önce Vangölü Ekspresi ile gündem olan Van, şimdilerde kış turizmiyle de ön planda olmaya aday. Kars ve Erzurum özellikle kış aylarında en gözde iller arasında olmayı başarıyor. Aynı bölgeyi paylaşan iller olarak bizler neden kış turizmi açısından ön planda olmayalım. Van’ın kış turizmi açısından ön planda olması için kış yatırımları yapılmalı. Özellikle Abalı kayak merkezinin olduğu yerde bir otelin yapılması şart. Van’ı kış için tercih eden vatandaşlar, daha rahat bir şekilde tatil yapabilmek için otellerin varlığına dikkat ederler. Bu yüzden kış turizmine katkı sunacak otellerin yapılması şart artık.” Dedi.

BEYAZ: SEFERLER HAFTANIN HER GÜNÜNE YAYILMALI

Vanlı bir diğer turizmci Murat Beyaz da yaptığı açıklamada, Van’daki kış turizminin önemine değindi. Beyaz, “Evet Van kış turizmi açısından gerekli tesislere kavuşmuş değil. Alternatiflerimiz çok az. Kars bu turizm çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Kars’a insanlar Doğu Ekspresi ve Turizm trenle haftanın her günü gidebiliyor. Van’da ise Vangölü Ekspresi var ama Van’a kadar ulaşmıyor. Ve sadece haftanın iki günü var. Bu sayı haftanın her gününe yayılmalı.” Dedi.

“ABALI’DA BİR OTELİM MUTLAKA OLMASI LAZIM”

Beyaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kış demek sadece kayak değildir. Bunun yanı sıra Van’ın eşsiz doğası kış mevsiminde bir başka güzel oluyor. Vangölü ekspresi yetersi. Sadece haftada 2 defa gelip gidiyor. Bu soruna çözüm şart. Seferler haftanın 7 gününe dağılmadığı sürece gerekli randımanı alamıyoruz. Yataklı vagonumuz yok. Tren turları yapılacaksa yataklı vagonların yapılması şart. Defalarca gündeme getirdik. Ancak sonuç alamadık. Kars’a 2 farklı tren gidiyor. Ancak Van’ın için bu söz konusu değil. Tabi ki eksiklikler var. Sefer sayılarımız az. Fiyatlardan dolayı kış mevsiminde biletler daha ucuz. Coğrafyamız çok güzel. Bunu değerlendirmek lazım. Kışları Van bir başka güzel oluyor. Abalıda bir otelim mutlaka olması lazım. Şehirden taşımakla olacak iş değil. Buna çözüm bulmak şart. Bunun için de otel yapılması şart.”

BEYAZ: YATIRIMLARLA VAN’A HER MEVSİM TURİST AKINI OLACAKTIR

Beyaz, Van’a kış aylarında yapılan kültür turlarıyla turist çektiğini ifade ederek, “Van yaz ve kış gözde bir yerdir. Fakat bu gözde yere ulaşımda yetersiz bir alt yapı var. Eğer biz Vangölü ekspresini direk demiryolu ile Van’a bağlayamazsak ve haftanın 7 günü çalışır hale getiremezsek istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Özellikle kış mevsiminde ekonominin durgun olmasını önleyecek yegane şey turizmdir. Turizmin canlanması ise kış için yapılacak olan yatırımlara bakar. Gerekli yatırımlar yapıldığı taktirde Van’a artık her mevsim turist akını olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim