Yıllardır defalarca davul zurna ile açılışı kutlanan, bir çok kez ‘açılıyor’ diye müjdelerin verildiği buna rağmen girişimlerin ilk kez son dönemlerde zirveye çıktığı Kapıköy’de nihayet somut çalışmalar başladı. Son bir kaç yıldır büyük bir baskı uygulanan ve hükümetin son hamlesiyle İran’ın yol bahanesinin de Türkiye’nin karşılayacağı şekilde çözüme bağlanan Gümrük Kapısı’nda şu sıralar da yeni bir Kapıköy’ün inşasının heyecanı yaşanıyor. Araçların aralıksız kazı yürüttüğü, İranlıların akın akın kente geliş gidiş yaptığı, civardaki köylülerin yeni başlayan çalışmaları merakla izlediği Kapıköy’de güzel şeyler oluyor. Şehrivan Gazetesi olarak biz de Van TSO Yönetim Kurulu ile birlikte Kapıköy’de başlatılan modernizasyon çalışmalarını yerinde inceleyip çalışmalar hakkında ilgili isimlerden bilgi aldık. İlk etapla kazı çalışmalarıyla başlayan Yeni Kapıköy’ün inşasında Van TSO yönetiminin büyük bir heyecan içinde çalışmalarını takip ettiğini izlerken çalışmaların detayları hakkında yüklenici firmadan bilgi aldık. Civar köylerdeki gençlerin de kazı yapılan alanda büyük umutlarla bitmesini beklediği Kapıköy’deki beklenen hedefler artık çok yakın görünüyor...

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, modernizasyon çalışmaları başlatılan Kapıköy Gümrük Kapısında incelemelerde bulundu. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcıları Yavuz Karaman, Halit Yakut, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Abi, Burhan Kandaşoğlu ve  Ömer İnanç  ile Kapıköy Gümrük Kapısında TOBB’a bağlı Gümrük Ticaret İşletmeleri  tarafından yap-işlet-devret modeli ile inşaat çalışmaları başlatılan Gümrük Kapısı inşaatı hafriyat çalışmalarını yerinde incelediler. Şehrivan’ın da yerinde incelediği modernizasyon çalışmaları devam ederken Kapıköy’ün yeni planı da ilk kez Şehrivan aracılığı ile paylaşıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Van TSO yönetimi ve yüklenici firma o projenin detaylarını Şehrivan ile paylaşırken, muazzam bir yapıya kavuşacak Kapıköy’ün geleceği üzerine de önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

İŞTE YENİ KAPIKÖY

İlk olarak yeni Kapıköy’ün inşasının devam ettiği alanda yapılan çalışmaları değerlendiren yüklenici firma yetkilisi Serkan Akdağ, çalışmaların son sürat devam ettiğini kaydetti. Doğcan İnşaat adlı firmanın geçtiğimiz haftalarda kazı çalışmalarına başladığı alanda yapılacak olan yeni Kapıköy ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdağ: “Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyon çalışmalarını geçtiğimiz haftalarda başlattık. Gümrük Ticaret İşletmeleri’nin yetkisi ile burada çalışmaları başlattık. Üstelik bu işe başlarken bizim hızlı davranmamızdan çok ilgili bakanlıkların da bir o kadar hızlı ve seri çalışma talepleri ile işe koyulduk. Hızlı bir şeklide burada kazı çalışmalarını yapıyoruz. Toplamda 66 bin metrekarelik bu alanda kazı çalışmalarından sonra hızla ana binalarımızı inşa etmeye başlayacağız. Kapıköy bu devasa alanda yol güzergahı da değişecek şekilde yeniden donatılacak. 10 bin metrekarelik bir alanda ana bina ve diğer alanlarda idari bina, depolar, hangarlar, kaçak eşya hangarları, arıtma ve su tesislerinin bulunduğu bir alandan oluşacak. 17 Mart itibariyle başlattığımız çalışmaları yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.” Dedi.

 

GENÇLER HEYECANLA BEKLİYOR...

Ardından olay yerinde incelemelerde bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, çalışmaların bulunduğu alanda toplanan gençler ile muhabbet ederek onların Kapıköy’den beklentilerini sorup sohbet etti. Ardından çalışmaları değerlendiren Takva: “İncelemer kapsamında bölge gençlerinin buradaki çalışmaları nasıl bir heyecan izlediğini gördük, kendileri ile konuştuk. Bu gençlerin gözlerindeki heyecan ve beklenti heralde Kapıköy’ün önemini fazlasıyla ortaya koyuyor. Artık bu gençlerin de bu halkın da bu Kapı’dan hakettiğini alması ve faydalanması gerekiyor” dedi.

 

TAKVA:  ÇOK HEYECANLIYIZ!

Takva ardından çalışmaları değerlendirerek, “Bugün Van’ın en önemli projelerinden biri olan, Van’ın gelecek 50 yılını şekillendirecek Kapıköy Gümrük Kapısının modernizasyona yönelik yapılan çalışmaları izlemek için buradayız. Çok heyecanlıyım, çünkü ilimiz özelinde yaklaşık 1.5 milyon insanın hayatını doğrudan etkileyecek bizim için çok önemli olan İran Pazarına erişimizi kolaylaştıracak, buradaki bu çileyi sona erdirecek bir projenin başlangıcı için burada olduklarını belirterek “Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Gümrük Ticaret Bakanlığı ile ortak kurduğu Gümrük Ticaret İşletmeleri A.Ş. nin bütün kara sınır kapılarının modernizasyonu ile ilgili protokol yapıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odasının da ortağı olduğu Gümrük Ticaret İşletmeleri A.Ş. yaklaşık 15 gün önce Kapıköy Gümrük Kapısının modernizasyonu çalışmalarını başlattı. Üst Yapıya ilişkinde 1 ay içinde ihale süreçleri tamamlanacaktır. Bu yıl sonu itibari ile Kapıköy Gümrük Kapısı Modernizasyon çalışmaları tamamlanacaktır. Bu İran üzerinde de olumlu etki yaratacaktır. Onlarda kendi Gümrük Kapılarını modernizasyonunu başlatacaktır. Bizim için çok önemli bir proje. Bizim yönetimimiz döneminde bu çalışmanın hayata geçirilmesi gurur duyulacak bir durum.”

 

“BİZİM İÇİN ONUR VERİCİ”

“Van Kamuoyu da takdir edecektir ki bu konuda çok iyi çalıştık. İlgili kurumlarla çok iyi lobi faaliyeti yürüttük.  Bu heyecanımızı sizler ve Van Kamuoyu ile paylaşmak bizim için onur vericidir. Direk olarak hepimizin ticari hayatını olumlu etkileyecek bu projenin bir an önce hayata geçmesi içinde gerekli tüm desteği vereceğiz, Bizim bu çalışmalarımızı destekleyen Yönetim Kurulu Üyelerimize, Meclis Üyelerimize, destek veren tüm birimlere, yıllardır bunun çilesini çeken Özalp ve Saraylı üyelerimize teşekkür ederim” ifadesini kullandı. Takva, Gümrük Kapısında görüştüğü gençlerinde gelecek adına büyük umut beslediklerini belirterek “Aslında yöre halkı da buranın modernizasyonunu uzun süredir bekliyor. Çünkü yıllardır çok çileler, zorluklar çektiler. Dolayısı ile burada yapılacak modern Gümrük Binaları, sadece buradaki üyelerimize, gençlerimize değil, özelde Van Genelde Ülkemize büyük katkılar sunacaktır” şeklinde konuştu.

 

Öte yandan Van TSO yönetimindeki diğer isimler de Kapıköy ile ilgili değerlendirmelerini şu şekilde yaparak, çalışmaların başlamasını Şehrivan aracılığı ile paylaştı:

 

METİN ABİ: KAPIKÖY VAN’IN CAN DAMARIDIR

“Bu çalışmayı gördüğüm zaman kendi adıma, Van adına çok sevinçli ve heyecanlıyım. Yıllardır beklediğimiz bir çalışmaydı bu. Kapıköy Van’ın can damarıdır ve yıllardır tıkalı olan bu damarın açılması için bu çalışmayı ben by-pass çalışması olarak görüyorum. Geçmişte de burda ithalat ihracat yapmaya çalışan insanlarımız burada gerçek ithalat ve ihracatçı olacaktır. Bu da Van ekonomisine ciddi katkı sunacaktır. Bu çalışma 1 milyonu aşkın tamamını ilgilendiren bir çalışmadır. Yönetimimiz de bunun için yoğun çaba verdi. İnşallah hayırlara vesile olur, kısa süre içerisinde de faaliyete geçer.” Dedi.”

 

BURHAN KANDAŞOĞLU: 20-30 YILLIK HAYALDİ

“Bu kapı yıllardan bu yana beklenen bir müjdeydi. 20-30 yıldan bu yana bu kentin dört gözle beklediği bir adımdı. Burası Van halkı için de ekonomisi için de büyük bir adımdır. Bizim en kısa zamanda burayı tamamlayıp beklenen o hamleyi başlatmamız lazım.”

 

YAVUZ KARAMAN: ESKİ HALİ BİR FACİAYDI!

“Yıllardır özlenen bir durumdu. Bir çok ülkenin sınır kapılarının modernizasyonu bizim için hatıra olarak kalırken burada bir facia olarak görünen bir durumdu. Çok gecikmiş bir karar ama çok önemsediğimiz bir karar. Yapılmaya başlanmış olması büyük avantaj. Bu işte kimler öncülük ettiyse, kimler adım attıysa teşekkür ediyoruz. Bu bize bağışlanan büyük bir yapı. Buna bağış diyorum çünkü yıllardır bekledikten sonra birden bire önümüzde bulunca bunu bağış olarak addediyorum. Ama bizim hakkımız olan bir çalışmaydı. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz bunun için. Kısa zamanda Van’ın kazançlı çıkacaktır.”

 

ÖMER İNANÇ: TURİZMDE DE PATLAMA OLACAK!

“İran’dan gelen misafirlerin yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Biz de turizmde faaliyet gösteren iş adamları olarak bu sıkıntıları bildiğimiz için bu modernizasyonla bunun da sona ereceğine inanıyoruz. Bu giriş çıkışlarla birlikte Van ekonomisi turizm anlamında da fayda görecek. 24 saate açılması tabi bizim en büyük beklentimiz var. Şu anda 2 bin civarında olan giriş çıkış bu adım ile 6-7 bini rahat bulacaktır.”

 

HALİT YAKUT: BEKLENEN OLUYOR!

“Van TSO olarak bugün burada büyük bir adımın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Van için hayati bir çalışma oldu. Yıllardır özlenen bu çalışmayı şimdi bu çalışmaların yapıldığı alanda görmek bizi çok heyecanlandırdı. Arkamızda araçlar çalışıyor, insanlar heyecanla yapılanları izliyor. Biz bu manzarayı görmek için çok bekledik. Sonunda beklenen oluyor. Bu kapının kentimize büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. Burada emeği geçen herkese ve TOBB’a teşekkürü bir borç biliyorum.”


HABER-YORUM: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ-ŞEHRİVAN ÖZEL

 
Editör: TE Bilisim