ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Van’da 2019 yılının ilk “İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı” yapıldı. Van’da kamu yatırımlarının ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların görüşüldüğü ‘İl Koordinasyon Kurulu’nun 2019 yılı birinci dönem toplantısı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in başkanlığında gerçekleşti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda çarpıcı konular konuşuldu. Kamuoyu ile paylaşılan konular dışında kayıtlara yansımayan önemli konuların konuşulduğu toplantıda Çevre Yolu gibi Van’ın dört gözle beklediği yatırımların de detayları belli oldu. Yıllardır bitmesi beklenen Çevre Yolu’nun sadece 18’inci madde işlemlerinin bile 2020’de bitmesi öngörülürken Karayolları bünyesinde de bazı teknik sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Van’da 4 yeni köprülü kavşağın yapılacağının açıklandığı toplantıda Van müzesinin açılışının da hala bir süre alacağı açıklandı.

Bilmez ile birlikte Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinden temsilcilerin yanı sıra, kamu yatırımı bulunan diğer kurumların müdürleri ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliği yaptı.

BİLMEZ: 303 PROJE TAMAMLANDI, 84 PROJE DE HALA BAŞLAMADI

Toplantının açılışında konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, yatırımcı kurumlar ve 14 belediyenin tarım, inşaat, enerji, ulaştırma, turizm, eğitim, sağlık ve farklı sektörlerden toplam 973 projesinin bulunduğunu söyledi. Vali Bilmez, yatırım değeri toplam 4.2 milyar TL olan projelerden 474’ünün devam ettiğini, 112 projenin ihale aşamasında olduğunu, 303 projenin tamamlandığını ve 84 projeye de hala başlanmadığını dile getirdi.

“PROJELERİN TOPLAM BEDELİ 4.2 MİLYAR TL”

Vali Bilmez sözlerini şu şekilde devam etti: “Projelerimizin sektörel bazda dağılımı ise; 17 proje tarımla ilgili, 249 proje inşaat sektörüyle ilgili, 11 projemiz enerjiyle ilgili, 67 projemiz ulaştırmayla ilgili, 9 projemiz turizmle ilgili, 127 projemiz eğitimle ilgili, 61 projemiz sağlıkla ilgili ve 332 projemiz değişik sektörlere aittir. Projelerimizin toplam bedeli 4.2 milyar TL civarındadır. Önceki yıllar harcanan miktarı 1.1 milyar TL civarındadır. 2018 yılı ödeneği ise yaklaşık 1.6 milyar TL’dir. 2018 yılsonuna kadar kullanılan ödenek ise bir milyar TL civarındadır. Nakdi gerçekleşme oranımız yüzde 64 civarındadır” dedi.

BİLMEZ: YENİ PROJELERİMİZİ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Yatırımcı kurumlara ve belediyelere yaptıkları hizmetten dolayı teşekkür eden Vali Bilmez, “Biten tesislerin kentimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah 2019 yılı bütçe programları belli olduktan sonra, mevcut yatırımlarımızla birlikte yeni projelerimizi de bir an önce hayata geçirmeye çalışacağız. Daha önce Van’da 4 yıl geçmişim var. Van’ı biliyorum. Yapısını, sokağını bilirim. Deprem sonrası Van çok ciddi anlamda değişmiş, adeta yenilenmiş. Bu koordinasyon toplantısının ve kentimize yapılacak yatırımların hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KAPLAN: BÜYÜKŞEHİR’İN 172 PROJESİ VAR

Bilmez’in ardından toplantı, kurumların bilgilendirme sunumları, kurumlar arası istişare, soru cevap bölümü ve koordinasyona ihtiyaç duyulan konularda kurum temsilcilerinin karşılıklı görüş alışverişiyle devam etti. Toplantı da ilk sözü olan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İlker Cem Kaplan, “Van Büyükşehir Belediyesi’nin 172 projesi var. Sektörel dağılım, 62 inşaat, 66 mal hizmet, 38 yapım işi ve 6 ulaşım olmak üzere 481 milyon 755 bin maliyeti, önceki yıl harcaması 6 milyon, yıllık ödeneği 2018’de 244 milyon, dönem sonuna kadar yapılan harcama ise, 163 milyon liradır. Van Büyükşehir Belediyesi olarak fiziki gerçekleşme olarak yüzde 93’te, parasal gerçekleşmede ise yüzde 79’dayız.” dedi.

BELEDİYENİN MEVCUT PROJELERİNDE SON DURUM...

Van Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri hakkında bilgi veren Kaplan sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarihi Peynirciler Çarşısı’ projesi, yılsonu itibariyle yüzde 97 olan çarşı şu an yüzde yüze ulaştı, 3 milyon lira yatırım bedeli var, yakında açılışını gerçekleştireceğiz. ‘Kent Meydanı’ projesi kamulaştırılmasından sonra hala kamulaştırma veya mal takası devam ediyor. ‘Katlı Oto Park’ projesinin belediye çarşı binası olarak düzenlenmesi şu an fiziki gerçekleşme olarak yüzde 70’lerde. Kent Meydanı birleşenlerden biri konumda yer alıyor. Birincisi Ulu Camii ve çevresinin açılması, ikincisi olarak kentsel dönüşümle Mısır Çarşısı’nın dönüştürülmesi ve binanın içerisine taşınması, üçüncüsü olarak Van City AVM (Van Park AVM) açılması şeklinde üç bileşenli bir projedir. Mısır Çarşısı’nın seçimlere kadar sonuçlandırmayı ve yapılacak yeni bina taşımış olacağız.

KENT MÜZESİNİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

1930’lu yıllarda yapılan ve tescilli olan ve tarihi bir konumunda olan eski Endüstri Meslek Lisesi’nin dönüşümü yapılarak ‘Kent Müzesi’ne dönüştürülmesi projesi yüzde 40 civarında ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. ‘Canlı Hayvan Pazarı’ projesi yüzde yüzüne ulaştı, yakın bir tarihte açılışını gerçekleştireceğiz. Avrupa Birliği projesi kapsamında yeni çöp alanı düzenlenme ve Entegre projesi yatırım programımızda yer alan 115 milyon lira bedeli bulunan proje gerçekleşmeyecek. Proje, yap işlet devret modeli şeklinde ihalesi yapıldı. Eski çöp alanın kapatılması ve oradan enerji üretilmesi, yeni çöp alanının oluşturulması Fermantasyon tesislerinin kurulması noktasında yap işlet devret modeli ile bir proje Aralık ayında sonuçlandırıldı, sözleşmesini imzaladık, yer teslimini yaptık bu haftadan itibaren projelerini bekliyoruz. Bu proje ile Van’ın çöp sorunu 25 yıllığına özel bir firma tarafından çözülecek. Van’da 700 hektarlık yeni bir tahsis ile aile mezarlığı oluşturuyoruz.” diye konuştu.

‘İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ’ PROJESİ’NDE SON DURUM

VASKİ’nin projeleri hakkında bilgi veren Kaplan, VASKİ üzerinden önemli projelerinin olduğunu altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Van’ın önemli sorunları arasında yer alan ‘İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ projesi fiziki olarak şu an yüzde 25’e ulaştı. 103 milyon lira yatırım bedeli var. Bu proje tamamı Van Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden karşılanmaktadır.” dedi.

VAN’A 4 YENİ ALT VE ÜST GEÇİT YAPILACAK

28 tane projenin mevcut olduğunu ve toplam proje bedelinin 2 milyar 165 milyon TL olduğunu belirten Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, “İlimiz de 2003-2018 yılı arasında 4 adet köprülü kavşak yapılmış ve Van Bölge Devlet Hastanesi köprülü kavşak projesinde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi girişinde bir alt geçit, karayolları ve Özalp kavşakları birleştirilerek bir üst geçit, havaalanı kavşağında alt geçit ve Kocaeli Parkı önünde bir alt geçit olmak üzere proje çalışmaları yatay ve düşey olmak üzere onaylandı. Araştırma ve mühendislik hizmetleri bölgemizde onaylayarak Genel Müdürlüğe gönderilmiştir ve onay aşamasındadır.” dedi.

GÜLHAŞ: BEYÜZÜMÜ MAHALLESİ’NDEKİ YAPILAŞMADAN DOLAYI 2 KİLOMETRELİK KISMINA GİREMEDİK

Van Çevre Yolu ile ilgili konuşan Gülhaş, şunları söyledi: “Van Çevre Yolu iki kısım olarak ihale edilmişti, birinci kısım Edremit’ten başlayarak Beyüzümü Mahallesi’nde biten kısımdır. Toplam 23 kilometrelik kısımdır. Bunların kamulaştırma problemi olmayan 3 kilometrelik kısmında alt temel kısmında çalışıldı. İkinci kısım Beyüzümü Mahallesi’nden başlayarak Erciş yoluna bağlanan kısımdır. Bunların 16 kilometresi alt temel seviyesinde tamamlandı. Ancak Beyüzümü Mahallesi’ndeki yapılaşmadan dolayı 2 kilometrelik kısmına giremedik. Ayrıca Edremit Çevre Yolu toplam 19 kilometre, burada da kamulaştırma ve 18 uygulaması devam etmektedir, bitirildiğinde buradaki çalışmalara da başlayacağız.” dedi.

İŞTE VAN’A YAPILACAK SAĞLIK YATIRIMLARI

Van’daki sağlık proje ve yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, “Bölge Hastanesi acil servisinin yan tarafında 150 yataklı fizik tedavi ve 300 yataklı yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesinin temeli Nisan ayı içerisinde atılacak. Proje aşamasında olan yatırımlarımız ise, 25 yatak kapasiteli Bahçesaray Devlet Hastanesi, 75 yataklı 10 lojmanlı Başkale Devlet Hastanesi, 150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi, 50 yataklı Gevaş Devlet Hastanesi ve Erciş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi proje aşamasında yer alıyor.” dedi. Sünnetçioğlu, Van’da tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili bilgileri verdikten sonra konuşmasını tamamladı.

ATLI: ÇEVRE YOLU 1’İNCİ ETABA 332 İTİRAZ ALDIK

Van Çevre Yolu ile ilgili konuşan Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, “Çevre yolumuzun birinci etabı 18’inci uygulaması itiraz aşamasına geldi. 332 tane itiraz aldık. İkinci etabın planı şu an askıda. Bir aksilik olmazsa 2020 yılının başında 18 uygulamasını bitirmeyi planlıyoruz.” dedi.

‘VAN MÜZESİ’NDE ÇALIŞMALAR 15 MART’TA KADAR TAMAMLANACAK

3’ü uygulama olmak üzere 2’si proje sektöründen olmak üzere toplam 5 projelerinin olduğunu ifade eden Van Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yetkilisi Edip Emre Aksüyek, “En önemli projemiz arasında ‘Van Müzesi’ yer alıyor. Cumhurbaşkanımızın ikinci yüzyıl eylem planı içerisinde açılması öngörülüyor. Buna istinaden 15 Mart tarihine kadar çalışmalarımızı tamamlayıp faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Faruk Bülent Baygüven, Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinden temsilcilerin yanı sıra, kamu yatırımı bulunan diğer kurumların müdürleri ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliği yaptı.

Editör: TE Bilisim