ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAKAN İZGİ- Son 20 yılda Van’ın çözümü konusunda en çok dillendirilen konusu olan Van Çöplüğü, yapılan girişimler sonucunda müthiş bir enerji tesisine dönüştürüldü. Geçtiğimiz belediye döneminde kayyum belediye başkanı tarafından başlatılan çöplüğün Katı Atık Enterge Tesisi’ne dönüşümünde kullanılacak olan tesis dün itibariyle hizmete başladı. Van Büyükşehir tarafından 25 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile yaptırılan tesis hem çöp dağlarını kaldıracak hem de Van’ın enerjisini üreten önemli bir tesis olarak start verdi. Dün gerçekleşen bir törente açılan tesis bünyesinde, ayrıştırma, fermantasyon ve entegre tesislerinin yanı sıra 3.2 milyon metreküplük yeni düzenli depolama sahası tesiste, günlük ortalama bin ton çöp bertaraf edilecek. 24 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılayacak olan tesis enerjiden kazandığı kazancın yüzde 6’sını da 25 yıl boyunca Van Büyükşehir’e aktaracak. Van’a 25 yılda 80 milyonun üzerinde bir gelir getirecek olan çöplük sadece Van’ın değil tüm ilçelerden gelen çöplerin enerjiye dönüştüğü bir santral olarak hizmet verecek. Bu yatırımla önemli kirliliğin önüne geçilirken, törende konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, bir diğer önemli yatırım olan atık su arıtma tesisinin de 2020 Aralık’ta tamamlanacağını ve Van Gölü’nün de kirlilikten kurtulacağını söyledi.

Belediye bütçesinden hiç bir harcama yapılmadan enerji ve geri dönüşümden yılda 82 milyon TL gelir elde edilmesi hedeflenen Van-Özalp Karayolu üzerindeki tesisin açılışı törenine, Açılış törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Edremit Kaymakamı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkman, İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İlçe Belediye Başkanları, PANDA Alüminyum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Okhan ve Daire Başkanları ile vatandaşlar katıldı.

VAN’A YAPILMIŞ EN ÖNEMLİ YATIRIMLARDAN BİRİSİ OLDU

Van Büyükşehir Belediyesi daha temiz bir Van için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Büyükşehir belediyesinin önemli projelerinden olan “Katı Atık Entegre Tesisi” Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla açılışı gerçekleştirildi. Van’a kazandırılan entegre tesisi ile kent merkezi ve civar ilçelerden toplanan katı atıkların, vahşi depolanma şeklinde Özalp yolu üzerindeki araziye gelişi güzel dökülmesi son bulacak. Bünyesinde, ayrıştırma, fermantasyon ve entegre tesislerinin yanı sıra 3.2 milyon metreküplük yeni düzenli depolama sahası tesiste, günlük ortalama bin ton çöp bertaraf edilecek. Ayrıca tesiste çöpten yaklaşık 8 MW’lık enerji elde edilerek 24 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanabilecek. Van'ın çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması ve Van Gölü'nü kirlilikten kurtaracak olan "Katı Atık Entegre' tesisi, 25 yıllığına Panda Aliminyum A.Ş'ye verilirken, elde edilecek olan gelirin yüzde 6’lık kısmı da Van Büyükşehir Belediyesine aktarılacak.

BİLMEZ: BUGÜN İTİBARİ İLE ENERJİ ÜRETİMİ BAŞLADI

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez tesisin açılışında yaptığı konuşmada çöp depolama ve entegre etme konusunun gün itibari ile çözüme kavuştuğunu ifade ederek, “Büyükşehirler arasında çöpü vahşi depolanan tek şehirdik. Tüm ilçelerimizde durum maalesef bu. En önemli yollarımızdan biri olan Özalp yolu üzerinde 3 milyon metreküplük vahşi depolanmış çöpümüz vardı. Bu çöpümüz artık patlama noktasına gelmişti. Etrafa kötü koku yaymasının yanı sıra sızdırdığı su ile Sıhke ve Van Gölünü kirletiyordu. Bizden önceki kayyum arkadaşımız bu projeyi yaptı. Bu projenin iki aşaması var. Birinci aşama çöpün üzerinin kapatılıp enerji üretilmesi. Bugün itibari ile enerji üretimi başladı. İkinci kısmı ile tüm ilçelerdeki çöpün buraya getirilip ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülmesi. Bu kısımda inşallah önümüzdeki Aralık ayında bitecek.” Şeklinde konuştu.

“YAP İŞLET DEVRET MODELİ İLE 25 YIL BOYUNCA İŞLETİLECEK”

Vali Bilmez, bu proje için belediyeden kaynak ayrılmadığını ifade ederek, “Yap işlet devret modeli ile 25 yıl boyunca işletilecek ve sonrasında belediyemize devredilecek. Ayrıca 25 yıl boyunca burada elde edilen gelirin yüzde 6’sı belediyemize gelir olarak gelecek. 25 yılda bu çöpten 80 milyonun üzerinden bir gelir elde edeceğiz. Tesisimiz günlük bir ton çöp değerlendirecek. Bu yüzden ilçelerimizdeki çöp aktarma merkezleri en kısa zamanda hayata geçirilecek ve orada toplanan çöpler buraya getirilecek. Şu anda sadece Gevaş, Gürpınar, Çatak ve Başkale ilçelerimiz için yapılan aktarma istasyonları var. Diğer ilçelerimizin de çöplerini en kısa zamanda buraya getireceğiz.” Dedi.

“FİRMAMIZ ZAMANINDAN ÖNCE İŞİ BİTİRİP TESLİM ETTİ”

Bilmez çöplerin bu merkezde toplanıp elektriğe dönüşmesi ile çevresel kirliliğin de önüne geçileceği vurgusunu yaparak, “Bu sayede güzel coğrafyamız ve doğamız kirlenmeyecek. Bunun için bu proje çevre açısından çok önemli. Son yıllarda turizmde ciddi bir ivme kazanan kentimize ciddi bir katkısı ve önemi var. Önemsiyoruz ve üzerinde de ciddi anlamda duruyoruz. Firmamız zamanından önce işi bitirip teslim etti.” Diye konuştu.

“BU PROJENİN İPTALİ İÇİN BİRİLERİ CİDDİ BİR GAYRET İÇERİSİNE GİRMİŞ”

Bilmez, 2 ay önce göreve başladıklarında tesisin neredeyse vazgeçme noktasına getirildiğini dile getirerek, “Elektrik ruhsatını almakta ciddi sorunlar yaşamıştı. İlk işimiz bu sorunu çözmek oldu. Hatta mahkemelik olmuştu. Oysa bu tesisten dolayı belediyemizden bir kuruş para çıkmıyor. Bu tesis ilimizin algısına ve çehresine çok ciddi bir katkı sunuyor. Ama maalesef bu projenin iptali için birileri ciddi bir gayret içerisine girmiş. Bunu da Van kamuoyunun bilmesini istiyorum. Bu tesisimiz Van’a hayırlı uğurlu olsun.” Diye konuştu.

BİLMEZ: 2020 YILINDA ARTIK SULAR ARITILMADAN GÖLE AKITILMAYACAK

Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir diğer önemli projelerimizden birisi olan şehir merkezindeki atık suların arıtılması. Çünkü atık sular aratılmadan göle aktarılıyor. Van Gölü sadece kentimizin değil tüm dünyanın bir değeridir. Ancak bu göl Vanlılara emanet edilmiş. Bu gölü bizden önceki ecdadımız nasıl koruduysa bizde aynı şekilde korumalıyız. Ve yeni nesillere teslim etmeliyiz. İnşallah bu arıtma tesisimiz önümüzdeki yıl Aralık ayında yapımı tamamlanacak ve devreye girecek. Şuana kadar 50 milyon kadar bir harcama yapıldı. Ve yüzde 35’i bitti diyebiliriz. Ancak bir 100 milyon daha krediye ihtiyacımız var. Bakanlığımız bu konuda gerekli çalışmayı yapacağını söyledi. İnşallah 2020 yılında artık sular arıtılmadan göle akıtılmayacak. Arıtma ve çöp gibi 2 önemli sorun inşallah giderilmiş olacak. Bu sayede Van’ın çehresi artık daha güzel olacak.”

Bilmez’in ardından konuşma yapan Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas’ta yapılan bu güzel tesis için Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'e teşekkür etti. Arvas, yapımı tamamlanan tesisin Van’a hayırlı olmasını dileyerek, Van’ın çöp sorununun artık sona ereceğini söyledi.

“YAKLAŞIK 3 İLE 4 MW ARASINDA ELEKTRİK ENERJİSİ ELDE ETMEYİ PLANLIYORUZ”

PANDA Alüminyum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Okhan ise yaptığı konuşmada, “Katı atık entegre tesisinin yatırım süresi 2 yıl ve yatırım süreside dahil olmak üzere işletme süresi 25 yıldır.2 yıllık yatırım süresinin birinci yılında Vahşi Depolama Alanının ıslahı ve Enerji Santralinin kurulması hedeflenmiş ve biz bu hedefe kısa süre içerisinde ulaşarak birinci Etabı tamamlamış bulunmaktayız. Şu an Vahşi Depolama Alanından elde ettiğimiz metan gazından Enerji Santrali aracılığıyla yaklaşık 3 ile 4 mw arasında elektrik enerjisi elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca bu sağlıksız çöp alanı insan sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Güzel Van Gölümüzün ve Van da yaşayan insanlarımızın çevre kirliliğinden kurtarıp sağlıklarının bozulmaması için böyle güzel doğa harikası doğunun incisi elan Van ilimize, şirketimiz olarak bizlerin de bir katkısı olsun diye böyle bir yatırımı ve böyle bir projeyi ilimize kazandırdığımızdan dolayı Panda Alüminyum A.Ş. olarak gurur ve mutluluk duymaktayız.” Şeklinde konuştu.

“HEDEFLEDİĞİMİZ ENERJİ MİKTARI 10 MEGAWATTIR”

Okhan konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Söz konusu tesisler tamamlandıktan sonra Evsel Atıktan üretmeyi hedeflediğimiz enerji miktarı 10 Megawattır, Bu da ortalama 25-30 bin haneyi aydınlatacak enerji miktarıdır. Bu sisteme bağlı yapılacak olan bütün tesislerin Yaklaşık yatırım maliyeti 137 milyon TL civarında olacaktır. Doğu Anadolu’muzun incisi olan Van ilimiz birçok uygarlığa beşiklik yapmış, değişik dinlerden, değişik ulusların kavimler kapısı olmuş ve oldukça zengin bir kültürel birikime ulaşmıştır. Urartulular mimarlık, medenileşme, suyolları alanlarında özgün ürünler vermişlerdir. Büyük bölümü tarihsel yapılar ile bezeli Van ilimize Türkiye-İran sınır kapısı olan Saray-Kapıköy güzergahı üzerinden İranlı turistler gelmektedir. Fakat bu yol üzerinde bulunan vahşi çöp alanı adeta bir dağ görünümü ve koku oluşturduğundan bunu gören turistler şaşkınlık içinde eminim ki bu güzelim şehrimize bakıp üzülüyorlardır.”

Yapılan konuşmaların ardından Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek tesiste incelemelerde bulundu.

Editör: TE Bilisim