Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL


Türkiye’de cumhurbaşkanlığı tarihinde bir ilk olacak olan halkın kendi cumhurbaşkanını seçeceği cumhurbaşkanı seçimlerine sayılı günler kaldı. Köşk’ün yeni sahibinin oylarla belirleneceği Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos’ta yapılacak. Yarış için ilk olarak MHP ve CHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı açıklanmıştı. Ardından HDP de Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı da kesinleşince halk 10 Ağustos’u beklemeye koyuldu. İlk turda yüzde 51 oy oranını bulan çıkmazsa, en çok oyu alan iki aday 24 Ağustos’ta tekrar yarışacak. Sonuçlar belirlendikten sonra ise kazanan aday 28 Ağustos’da görevi Abdullah Gül’den devralacak. Görüldüğü gibi bir seçim heyecanı ile daha karşı karşıya kalan halkımıza Şehrivan Gazetesi olarak adaylar hakkında düşündüklerini sorduk. Vatandaşın büyük çoğunluğu Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı seçeceğini belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini söyleyen vatandaşlar ise Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına oldukça kararlı bakıyor.

‘O MAKAMA DEMİRTAŞ YAKIŞIR’

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Trabzon Ekmek Fırını Yetkilisi Orhan Güldağ “Öncelikle HDP adayı olan Selahattin Demirtaş’tan başlamak istiyorum. Selahattin Demirtaş bizim kesimimizi temsil eden özgürlükçü kimliğe sahip bir kişiliktir. Onu korkusuzca attığı adımlardan ve otoriterliğinden tanıyoruz. Selahattin Demirtaş özü sözü bir olan bir cumhurbaşkanı olacaktır seçildiği takdirde. Yerel seçimlerden çıkalı çok olmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yerel seçimlerden çıkan sonuçlara bakılarak bir sonuca varılabilir. Fakat siyaset öyle bir şey ki dün gördüğünüz şeylerin bugün baktığınızda izlerini göremiyorsunuz. Her gelen siyasi yapı farklı amaçlar ve hedefler doğrultusunda hareket ediyor. Bu düşünceleri aşmamız lazım. Şimdi AK Parti adayı olan ve şimdi ki başbakanımız olan Recep Tayyip Erdoğan hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Erdoğan Van için depremden döneminde de depremden sonraki dönemlerde de elinden geleni yaptı. Van’a yapılabilecek şeylerin çoğunu gerçekleştirdi. O başbakanlık makamına gerçekten yakışan bir insan. Fakat Van için konuşmak gerekirse bizim ilimizin bir kimliği ve siyasi yapısı var. Bu yapı HDP üzerine kurulu olan bir yapıdır. Bu yapıda olan bir halk kendi fikirlerinden vazgeçmeyecektir. Bunu kendim için de söylüyorum. Erdoğan’ın attığı adımlara olumlu bakıyoruz fakat desteğimiz Selahattin Demirtaş’a olacaktır. CHP ve MHP’nin adayı olan ismini duyalı çok olmadığım Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında ise çok şey bilmiyorum. Sadece iyi bir eğitim hayatı geçirdiğini duymuştum. Onun dışında yaptıkları ya da yapacakları hakkında herhangi bir bilgim yok. Son olarak bu seçimlerde de ülkemiz için en hayırlısı neyse o olsun demek istiyorum.” ifadelerini kjullandı.

‘ERDOĞAN GÜVEN VERİYOR’

Başbakan Erdoğan’ın güven veren bir insan olduğunu belirten Güneş Market Yetkilisi Resul Demir “Aslında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazananını tahmin etmek pek de zor değildir. Çünkü yerel seçim sonuçlarını hepimiz hatırlıyoruz. Cumhurbaşkanını halk seçeceğine göre vatandaşlar yerel seçimde koydukları tavırdan ödün vermeyecektir diye düşünüyorum ben. Yani vatandaşlar yerel seçimlerde destekledikleri partinin adayı ile birlikte olacaklardır. Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olmasına ise çok sevindim. Çünkü Erdoğan attığı adımlar olsun, yürüttüğü çalışmalar olsun her yönden destek toplayan ve güven veren bir insandır. Türkiye adına aldığı kararlar onu Dünya çapında bir lider haline getirmiştir. Cumhurbaşkanı olduğu takdirde inanıyorum ki otoriter kimliğini her şekilde ülkemizin yararına kullanacaktır. HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş konusunda da Erdoğan’a beslediğim fikirlerden çok uzak değilim. Sonuçta Selahattin Demirtaş bizim halkımızı temsil eden bir partinin adayıdır. Gönül elbette ister ki o kazansın. Fakat HDP ülke çapında bir otorite sağlayamadığı için çoğunluk galip gelecek diye düşünüyorum. Bizim coğrafyamızın partisi kazansın düşüncesi hepimizde var ama ne yazık ki yaygınlaştıramıyoruz fikirlerimizi. CHP ve MHP partilerinin adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında olumlu bakmıyorum. Çünkü İhsanoğlu bizim gördüğümüz kadarı ile dini ve ahlaki değerlere sahip çıkmayı bilen bir insan olarak görünüyor. Ana muhalefet partilerinde aday olarak gösterilmesi ve onun da bu adaylığı kabul etmesi onun kimliğine zarar veriyor bence. Çünkü bu partilerin savundukları fikirler ile İhsanoğlu’nun fikir yapısının örtüştüğünü düşünmüyorum.” Diyerek ekledi.

‘HDP’NİN SESİNİ DUYURMASI GEREKİR’

Selahattin Demirtaş’ın oldukça özgürlükçü bir kimliğe sahip olduğunu belirten Can Erkek Kuaförü Yetkilisi Salih Kuşçu “Bence cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak isim Selahattin Demirtaş olmalıdır. Çünkü bizim yöremizin halkı onu benimsemiş durumda. Halkımız onu istiyor yani. İnanıyorum ki Demirtaş cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu takdirde ülkede herkes hak ettiğini alır. Yıllardır çözülemeyen sorunlar çözüme kavuşur. Ama bunların da oluşabilmesi için HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın adını iyi duyurması gerekir. Demirtaş üzerine düşeni yaptıktan sonra tüm iş zaten halka kalır. İsterim ki o makamda yöremizin bir temsilcisi olsun. Recep Tayyip Erdoğan konusunda ise çelişkide kalıyorum. Bir yandan acaba köşke yükselince vaat ettiği sorunlara bir çözüm getirir mi diye düşünürken bir yandan da acaba o makama ulaştıktan sonra verdiği sözleri unutur mu diye düşünüyorum. Başbakan konusunda bir sıkıntımız yok. Tamam, gerçekten işini iyi yapan bir başbakanımız var. Ama onun bazı adımlar atması neden muhalefetin gücüne gidiyor anlamadım. Bununla birlikte başbakanımızın da verdiği sözleri tam anlamıyla yerine getirdiğini düşünmüyorum. İşte Selahattin Demirtaş konusunda ısrarcı olmamın nedenleri de bu. Muhalefet partilerinin adayı EKmeleddin İhsanoğlu konusunda da açık konuşacağım. Ne Van ne de Türkiye ismini lügatlerden öğrendiğimiz bir cumhurbaşkanını istemez. Tek sıkıntı isminin telaffuzu değil tabi ki. Aslında isminin telaffuzu sorun da değil. Asıl sorun onu Türkiye’nin tanımıyor olmasıdır. En azından ben böyle düşünüyorum.” Gibi ifadeler kullandı.

‘ERDOĞAN HALKI KAZANMALIDIR’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öncelikle halkı kazanması gerektiğini belirten Yusuf Tanık “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde desteklediğim isim Selahattin Demirtaş’dır. Demirtaş halkımızı savunan bir liderdir. Cumhurbaşkanlığı makamı onun olduğu takdirde ben birçok kesimin bizim halkımız hakkında düşündüklerinden vazgeçeceğine inanıyorum. Selahattin Demirtaş bizim halkımız hakkında savunulan görüşlerden herkesi arındıracaktır. Zaten onun kendine olan öz güveni ve attığı adımlar hedeflerinde ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesidir. Bence o makamı hak eden kişi Demirtaş’tan başkası değildir. Onun kararlılığı bu makama yakışacaktır, desteklerimiz onunla olacak. Başbakan Erdoğan ise bu yolda başarılı olur mu olmaz mı bilmiyorum. Ama şunu çok iyi biliyorum Erdoğan cumhurbaşkanlığından öteye gidip bu halkı kazanmalıdır. Verdiği sözleri tutarak bu halkın güvenini kazanırsa ve herkesin istediği barış ortamı yerleşirse inanın birlik beraberlik içinde ülkemiz çok iyi yerlere gelir. Bu halkın Başbakan konusunda, onun kişiliği konusunda bir sıkıntısı yoktur. Bu yörenin insanlarının tek derdi haklarını alabilmektir. Ana muhalefet partilerinin adayı İhsanoğlu hakkında ise bir şey söylemek istemiyorum. Bence amacı olmayan ve yanlış bir yola çıktı İhsanoğlu. Bu yolda başarı elde edeceğine inanmıyorum.” Diyerek sözlerini noktaladı.

“KÜRTLER TAYYİP ERDOĞAN’I DESTEKLEYECEK”

Murat Yılmaz adlı vatandaş, “Öyle görünüyor ki bu Cumhurbaşkanlığı seçimi diğer hiçbir seçime benzemeyecek. Hazırlıklar, gelinen nokta ve sürecin işleyişi Türkiye’yi başkanlıkla yönetilen bir ülkeye doğru götürüyor. Seçim çalışmaları ve kampanyalar da bunu gösteriyor. Öyle tahmin ediyorum ki bu seçimden sonra yavaş yavaş başkanlık sistemine geçiş yapılacak. Ki bu da sürecin gidişatı ile uyumlu olabilecek bir süreç. Çünkü başkanlık sistemi ile birlikte Van bu kez eyaletlere ayrılacak. Hatta bir konuşmasında bunu dillendiren Başbakan Erdoğan’da bölgenin adının ‘Kürdistan’ olmasında bir sakınca olmayacağını belirtmişti. Böyle olursa gerginlik yerine bölgede süreç daha iyi bir şekilde devam edecektir. Başkanlık yarışınca gelince Kürtler kendilerinin içinden çıkan Demirtaş’ın seçilmesini elbette istiyor ama Demirtaş bu seçimin galibi olmayacak. Ben de onun Cumhurbaşkanı olmak isterim ama Başbakan Erdoğan’ın bu yarışı kazanacağı belli gibi. Zaten Kürtler de Demirtaş olmazsa büyük ihtimal Erdoğan’ı destekleyecek. Çünkü bu çözüm sürecinin bir ortağı BDP/HDP diğer ortağı da AK Parti’dir. Haliyle Erdoğan’ı destekleyeceğiz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim