ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ- Van’da 2011 depreminin 7’inci yıl dönümünde yüzlerce insanın canını yitirdiği, binlercesinin yaralandığı ve kentin adeta yerle bir olduğu o anılar yeniden canlandı. Kentte gün boyunca bir çok etkinlik, anma ve programlar gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerin anıldığı etkinliklerle birlikte bir taraftan da depremle mücadelenin en önemli paydaşı olan AFAD’ın deprem tatbikatları vardı. Deprem anmalarıyla ilgili en önemli programlardan birisi de Van Büyükşehir eliyle gerçekleşti. Büyükşehir Deprem Gerçeğine Karşı Geç Olmadan Kentsel Dönüşüm II. Çalıştayı yapılırken Van ve Deprem gerçeği bir kez daha masaya yatırıldı. İki gün boyunca sürecek olan çalıştaylarda bir çok önemli konu ve konuşmacı yer alırken öne çıkan en önemli konu Van’ın deprem gerçeği oldu. Kentin bu gerçekle yaşaması gerektiği konusunun da sıkça dillendirildiği çalıştayda mevcut belediye genel sekreteri Mustafa Yalçın ise aslında Van’ın depremi fırsata çevirmediği konusunda değindi. Bir diğer önemli konu da depreme tam anlamıyla dayanıklı yapıların yapılması hususu oldu.

 

 

2011 yılında Van’da yaşanan deprem felaketinin yıldönümü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi deprem duyarlılığını arttırmak ve deprem farkındalığı oluşturmak için çalıştay düzenledi. Bu yıl 2’incisi düzenlenen çalıştay da, ülke genelinde deprem ve kentsel dönüşüm konusunda tanınmış isimler ve akademisyenler sunumlar yaptı. Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm noktasında yapılan ve yapılması gereken çalışmaların masaya yatırılarak bilimsel bir bakış açısının ortaya konulduğu çalıştay, iki oturum şeklinde iki gün sürecek. Çalıştayın ilk gününde Türkiye’nin depremselliği, Van depremi, betonarme yapılarda depreme karşı güçlendirme, depreme yönelik çalışmalar ve mikro bölgeleme konuları ele alındı.

 

 

“DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Mustafa Yalçın Ülkemiz ve şu an içinde bulunduğumuz kentimiz birinci derecede deprem kuşağında olduğunu belirterek “Her an yeni bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. 1976 Çaldıran, 2011 Van ve Erciş depremleri ile de bunu anlamış olduk. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını ümit ediyoruz. Ancak depremle yaşamayı da öğrenmek zorundayız. Geçen yılki çalıştayımız da depremin daha çok teorik, bilimsel ve teknik bölümleriyle alakalı sunumlar yapıldı. Bu yılda sosyolojik ve kentsel dönüşümün ana omurgasını oluşturacak şekilde kentsel dönüşüm konularını irdelemeye çalışacağız.” dedi.

 

 

KENT MEYDANI’NA İLK KAZMA VURULUYOR!

 

Yalçın, “Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin imar planına uygun jeolojik ve jeofizik çalışmalarını yapmakla başladık. Son iki yıldan bu tarafa buna ağırlık verdik. Sadece 824 hektar alanda jeolojik ve jeofizik çalışmalarını tamamlamış durumdayız. Deprem yıkıcı etkisinden korunmak için depreme dayanıklı binalar yapmak üzere öncellikle kentsel dönüşüm projeleri yaptık. Kent Meydanı bunlardan biri, bilhassa eskimiş, yıpranmış üzerinden depremler geçmiş bir takım iş yerlerinin yenilenmesi noktasında ilerleme kaydettik. 25 bin metre karelik alanda bugün yarın temeli atılacak ve kazma vurulacak. Şimdiden hayırlı olsun.” dedi.

 

 

“AKKÖPRÜ MAHALLESİ’NDEN RİSKLİ BİR ALAN VAR”

 

Yaçın: “Kent Müzesi de aynı şekilde Endüstri Meslek Lisesi’nde başlayacak. Güzel ve otantik bir çevrede iyi bir kent müzesi yapılmış olacak. Bu da kentsel dönüşüme güzel bir örnek olacaktır. 6 bin hektarlık yeni yerleşim alanı hitap eden, çevre yolumuzdaki çalışmalarda bu konuyu ilgilendiriyor. Peynirciler Çarşısı ise, bir başka kentsel dönüşüm ve kentsel değişim projemiz. Bu da çok yakında bitecek. Belediyelerimizin binası Tuşba ve Edremit Belediyemizin de sahil yolu düzenlemeleri bunlara güzel örnekler. Akköprü Mahallesi’nden riskli bir alan var. Buranın da kentsel dönüşüm ve kentsel değişime hazır olduğunu biliyoruz. İnşallah bu alan depreme dayanıklı yeni gelen binalarla yapıldığı zaman ve kuşatıldığı zaman bizde görevimizi yapmış olacağız.”

 

 

“KRİZİ FIRSATA ÇEVİREMEDİLER”

 

Depremin ardından yapılan çalışmaları da hatırlatan Genel Sekreter Yalçın konuşmasını şöyle tamamladı. “Depreminin hemen ardından devletimiz Erciş ve Van’da çok iyi çalışmalar yaptı. Yaptığı çalışmaları hepimiz biliyoruz. Bu çalışmalarla birlikte şehir merkezinde riskli yapıların tadilatı ve yıkımı da oldu. Van o zaman imar açısından bu krizi fırsata çevirebilirdi. Ancak o günkü belediyenin belli ki buna ufku yetmedi akıl edemediler. Muhtemel depremlere karşı çok iyi tedbirler alabilirlerdi. Maalesef şu an itibariyle Van’ın depremlere çokta hazırlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Halen çok sayıda kaçak yapımız mevcut. Biz şimdi bile yara almış yapıların temizlenme işlemlerini sürdürüyoruz. Biz bu çalıştayımız da bunları ele alarak bir kez daha konuşacağız. Ben bu çalıştayda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Van depreminde hayatını kaybedenlere rahmet yakınlarına da sabır diliyorum” dedi.

 

 

KAZANKAYA: BİR GÜN DEĞİL 365 GÜN GÜNDEMDE TUTMALIYIZ

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Van’daki depremde yaşanan zararları rakamlarla anlattı. Doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak gerektiğinin altını çizen Kazankaya, “Van'da, 23 Ekim 2011'de ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde 644 vatandaş hayatını kaybetti. Bu depremlerde bin 966 vatandaşımız da yaralanmış, 252 kişi enkazdan sağ olarak kurtarılmış ve 2 bin 337 konut yıkılmıştır. Bunlar AFAD’ın bilgileri. Deprem önlenemeyeceğine göre, insan için tek çare can kayıplarını ve hasarı azaltabilecek önlemler almasıdır. Türkiye’de son 32 yılda 240 bin deprem meydana gelmiştir. Doğal afetlerde yıkım olduktan sonra değil, yıkım olmadan önce önlem alınmalıdır. Nüfus yoğunluğu daha çok fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu konuyu bir gün değil 365 gün gündemde tutarak deprem duyarlılığını artırarak depreme hazır olmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm programı kapsamında, güvensiz binaların yıkılması ve devletimizin de imkânlarını kullanarak, depreme dayanıklı binalar yapması gerekiyor” dedi.

 

 

Çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Mustafa Yalçın, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Salih Allahverdi, Ülker Cem Kaplan, Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof.  Dr. Ahmet Kazankaya, STK temsilcileri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Çalıştay’ın ikinci gününde ise, Türkiye’de kentsel dönüşüm, planlama ve kentsel dönüşüm ile Van’daki yapı stoğu gibi konular ele alınacak.

Editör: TE Bilisim