Van Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, Edremit İlçesi'nde 12 kişinin öldürüldüğü havuzlu dubleks evde yapılan aramalarda çok sayıda silah, el bombası, mühimmat ve gıda maddesi ele geçirildiği belirtildi. Bu arada önceki gün yaşanan ve 12 kişinin öldürüldüğü çatışmayla ilgili protesto eylemi gerçekleştiren gruba da polis müdahale etti. Müdahale sonrası 13 kişi gözaltına alınırken, Van Milletvekili Lezgin Botan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi ise yaralandı.    


Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin teknik ve fiziki takibiyle, kalabalık bir grubun Van merkez Edremit İlçesi'nde kiraladıkları Van Gölü yakınındaki dubleks evde toplandığı saptandı. Vali Konağı ve MİT binasına yaklaşık 500 metre, Jandarma Lojmanlarının da bulunduğu TOKİ Konutları'na ise 1 kilometre uzaklıkta, bulunan dubleks eve operasyon yapılması kararı verildi. Emniyet birimlerinin çevre güvenliği alması ardından Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gün saat 05.30'da operasyon başlattı. Polisle grup arasında çatışma başladı. Yaklaşık yarım saat süren çatışmada evde 12 kişi öldürülürken, çatışmada açılan ilk ateşte ise Özel Harekat polisi Önder Ertaş şehit oldu. Hafif yaralanan 2 polis de hastaneye kaldırıldı.
 

EVDEN CEPHANELİK ÇIKTI 
 

Kiralanan evde yapılan aramalarda ise cephanelik ortaya çıktı. Evde 7 Kalaşnikof, M-16 marka 2 otomatik silah, Bixi marka otomatik silah, 2 tabanca, patlamamış 25 el bombası ve 2 el bombası maşası, 32 Kalaşnikof şarjörü, M-16 silaha ait 10 şarjör, 1500 doları ile 1000 TL, 1908 fişek, ses kayıt cihazı, fotoğraf makinesi, 4 flash bellek, 3 taşınabilir hard disk, 2 hafıza kart okuyucu, 1 notebook bulundu.
 

BAHÇESİNDE HAVUZ VAR

Van Gölü kıyısında bulunan dubleks evde İHD, Van Barosu, Meya-Der ve SES Van Şubesi de sabah saatlerinde incelemelerde bulundu. Duvarlarında çok sayıda kurşun izinin bulunduğu evde her türlü eşya, yiyecek malzemeleri ve sebze, arka tarafındaki bahçesinde ise bir havuzun olduğu görüldü. Van Valisi İbrahim Taşyapan ise önceki gün operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, büyük bir eylem için Van'a gelindiğini, düzenlenen operasyonla bunu önlemiş olduklarını, bundan sonra da huzurun bozulmaması için yoğun bir çaba göstereceklerini söylemişti.
 

HDP MİLLETVEKİLİ BOTAN DA HASTANEYE KALDIRILDI

Bu arada, önceki gün Edremit İlçesi'nde 12 kişinin öldürülmesiyle ilgili HDP önünde toplanan ve aralarında Van milletvekili Lezgin Botan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu yaklaşık 500 kişi protesto eyleminde bulunmak istedi. Yaklaşık 500 kişilik grup il binası önünde toplanırken, polis ise çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Grubun oturma eylemi yapıp, slogan atması üzerine polis müdahalede bulundu. Göz yaşartıcı bomba ve basınçlı suyla yapılan müdahalenin ardından oturma eyleminde bulunanlar ara sokaklara kaçarken, yaklaşık yarım saat süren müdahalenin ardından 13 kişi gözaltına alındı. Olaylar sırasında 6 kişi de yaralandı. Yaralılar arasında HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın da bulunduğu, Botan'ın basınçlı su ve gazdan etkilendiği, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın makam aracıyla da hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

Editör: TE Bilisim