ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAKİM İNALÖZ- Van’da 17 yıldır düzenlenen Van Akdamar Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Şenliği’nin bu yılki etkinlikleri başladı. 1999/2000 sezonunda Van Devlet Tiyatrosu çalışanlarının, çocukların ve gençlerin şehrin her köşesinde sanat yapması ve tiyatronun tüm okullara girip sanatın birleştirici gücüyle gençliğin el ele vermesi yola çıkan etkinlik geçtiğimiz süre içerisinde yüzbinlerce çocuğu sanatla buluşturdu. 2011’de yaşanan deprem felaketinde dâhil Türkiye’nin birçok yerinden Van’a gelen isimler hem yaraları sardı hem de çocukları etkinlik ile buluşturarak onlara acılarını unutturdu. Geçtiğimiz 19 yıl içerisinde her yıl çocukların yüzünü güldüren o festival yeniden start alırken 7 Mayıs tarihine kadar sürecek etkinlikler daha ilk günden kentte renkli görüntüler oluştu. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenen “Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” valilik önünden Van Devlet Tiyatrosuna kadar gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle start aldı. Açılışta konuşan Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Mustafa Kurt, şenliğin düzenlendiği sayılı illerden birisi olan Van için, “Van şanslı illerimizden birisi” ifadesini kullandı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen 17’inci “Van, Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” festival havasında başladı. Çocukların doyasıya eğlendiği festival 7 Mayıs tarihine kadar sürecek.

17 YIL BOYUNCA ÇOCUKLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenen “Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” valilik önünden Van Devlet Tiyatrosuna kadar gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle start aldı. Kortej yürüyüşü sırasında masal kahramanlarının kostümlerini giyen animatörler, müzik eşliğinde çocuklara eğlenceli dakikalar yaşattı. Van Devlet Tiyatrosu salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden şenlikte konuşan Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Mustafa Kurt, 17’incisi gerçekleştirilen şenliğin kendileri için çok değerli olduğunu vurguladı. Kurt, “Geçen hafta Diyarbakır’da düzenlemiş olduğumuz yerli oyunlar festivalimiz vardı. Onun devamında da çocuklarımıza dönük uçurtma şenliğinin üçüncüsünü gerçekleştirdik. Buna yaklaşık 3 bin çocuğumuz katıldı. Şu anda Ankara’da vedam etmekte olan ‘Küçük hanımlar küçük beyler’ festivalimiz var. Orda da on gün süresince hem Türkiye’deki devlet tiyatrolarında oynanan oyunlar hem de dünya tiyatrosundaki çocuk oyunlarını Ankara’ya davet ettik. Yaklaşık 205 temsil yapacaklar.” Dedi.

KURT: VAN ÇOK ŞANSLI İLLERİMİZDEN BİRİSİ

Van’da da şenliklerinin 17’inci yılına ulaştıklarını söyleyen Kurt, “Bu şenlik bizim için kıymetli. Memleketimizin her bölgesi çok güzel çok kıymetli. Biz hem yerli yazarlarımıza sahip çıkacağız hem oynadığımız oyunları ülkemizin en batısından en doğusuna, güneyine, kuzeyine kadar götüreceğiz. Van çok şanslı illerimizden birisi. Çünkü devlet tiyatromuz her akşam burada perde açıyor. Çeşitli oyunlar görüyor, turneler geliyor, çocuk oyunlarımız oluyor. Ben birkaç defa bu festivalin açılışında bulunuyorum ve şunu memnuniyetle görüyorum. Hem sezon içindeki oyunlarımıza hem festivalimize çok büyük katkı var. Bunda valiliğimizin, ilçe kaymakamlığımızın, milli eğitim müdürlüğümüzün, kültür ve turizm il müdürlüğümüzün ve seyircilerimizin büyük katkısı var. Bu da çok önemli bir şey.” İfadelerini kullandı.

“HİÇ BİR DÜNYA ÇOCUĞUNDAN EKSİK KALIR YANIMIZ YOK”

Konuşmalarında çocuklara tavsiyelerde de bulunan Kurt, “Hem bizim yerli yazarlarımızın eserlerini iyi bileceğiz hem de dünyanın kabul ettiği büyük yazarların eserlerini bileceğiz. Eğer hem kendi edebiyatımızı hem değerli yazarların eserlerini bilirsek, hem de dünyanın önemli yazarlarının eserlerini takip edersek, dünya ile yarışmamız çok daha kolay olur. Bu nedenle lütfen kültür ve sanat alanında, edebiyat alanında kendinizi ne kadar geliştirebilirseniz, dünya çocuklarıyla o kadar iyi yarışabiliriz. Çünkü bizim hiç bir dünya çocuğundan eksik kalır yanımız yok. Bu nedenle çok çalışmamız, kendimizi donatmamız gerekiyor.” Diye konuştu.

KURT: HEM FESTİVAL HEM OYUNLAR ÇOK DEĞERLİ

Kurt son olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu çalışmaların kıymetini bilip, sadece burada izlediğinizle kalmayın. Her zaman kültür ve sanatın içinde olun. Edebiyatımızı iyi hatmedin, tarihimizi iyi bilin. Çünkü bizim dünyadan hiç aşağı kalır yanımız yok. Bu nedenle buradaki hem festival hem oyunlar çok değerlidir. Belki sizler de bir gün tiyatro bölümlerini bitirip, bu sahnede tekrar oyuncu olarak çıkabilirsiniz. Ben bu anlamda verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyor, şenliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

URGAN: HERKES SABIR VE ÖZVERİYLE ÇALIŞTI

Daha sonra bir konuşma yapan Van Devlet Tiyatrosu oyuncularından Gül Urgan, 8 yıl önce Van’da bu şenlik sayesinde tiyatroyla tanıştığını belirterek, “O gün şunu anladım. Van Devlet tiyatrosunun bu zamana kadar yapmış olduğu en güzel etkinlik bu şenlikti. Tiyatro iyileştirir. Tiyatro birleştirir. Bu coğrafyanın tiyatroya gerçekten çok ihtiyacı var. Çocuklar için bir şeyler yapılmasına çok ihtiyacı var. Bu süreç biraz zorlu bir süreç. Bu süreçte herkes sabır ve özveriyle çalıştı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

KÜÇÜKAĞCA: ÇOCUKLAR BU ŞENLİKLER SAYESİNDE TİYATROYLA TANIŞTI

Son olarak bir konuşma yapan Van Devlet Tiyatrosu Müdiresi Azade Küçükağca, “Ben buraya ilk olarak 1997 yılında gelmiştim. Burada 3 yıl boyunca birçok oyunda bulundum. 3 yılın sonunda buradaki arkadaşlarımızla birlikte bir şenlik başlatmaya karar verdik. Van’daki okullara davetiye gönderdik bizimle çalışır mısınız diye. O yıl 5 okulla başladık. O zamanlar çok fazla seyircimiz yoktu. Bu şenlik sonunda ulaşamadığımız yerlere ulaştığımızı fark ettik. birçok çocuk bu şenlikler sayesinde sahneye çıkıp tiyatroyla tanıştı. Yıllar sonra buraya geldiğimde arkadaşlarımın bu şenliği büyüttüğüne şahit oldum. Şimdi 15 okula ulaştık. Burada olduğunuz için herkese çok teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından çocukların hazırlamış olduğu eserler seyirciyle buluşturuldu. Minik sanatseverlerin ve ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği şenliğin açılış törenine Van Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Mustafa Kurt, Van Devlet Tiyatrosu Müdiresi Azade Küçükağca, Van il Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, devlet tiyatrosu oyuncuları ve davetliler katıldı.

ŞENLİKTE HAYALLER SAHNEYE TAŞINACAK

Çocukların ve gençlerin, şehrin her köşesinde sanat yapması ve tiyatronun tüm okullara girip sanatın birleştirici gücüyle gençliğin el ele vermesi hayaliyle yola çıkılarak hazırlanan şenlikte, Van Devlet Tiyatrosu çalışanlarının ulaştığı okullardaki çocuklar hayallerini sahneye taşıyacak. Ulaşılan okullardaki çocuklar ve gençler Van Devlet Tiyatrosu sanatçılarının desteğiyle tanıştıkları tiyatroyu sanatseverlerle buluşturacak.

Editör: TE Bilisim