Malumunuz, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir olan Van’da 13 ilçe ve büyükşehir olmak üzere 14 belediye oluştu. Bu belediyelerin 2’si sıfırdan oluşurken Edremit Belediyesi’nin ise sınırları yeni görünüme kavuştu. 14 belediyenin 12 tanesini alan BDP (Şimdi ki adıyla HDP) seçimlerde üstün bir başarı göstererek Van’da sadece 2 ilçeyi AK Partiye kaptırdı.

 

Geçtiğimiz yılın Mart ayında yapılan yerel seçimlerin üzerinden 9 ay geçti. Özellikle seçimlere büyükşehir olarak giren Van Büyükşehir Belediyesi’nin seçimlerin ardından ne tür çalışmalar yapacağı merak konusu olmaya başladı. Ancak Büyükşehir’in yanı sıra yeni kurulan İpekyolu Belediyesi ve Tuşba Belediyesi de yapacağı çalışmalar ile merak konusu oldu. Köşemde belediyelerin bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve yapacağı çalışmaların dışında, geçen 9 aylık bir sürecin ardından belediyeler, eş başkanlar ve başkanlar, ilçeler ve ilçelerin Kürtçe isimleri olmak üzere Van’daki belediyelerin en’lerini seçeceğiz. 2015 yılının ilk belediyeler en’lerini sizinle paylaşıyoruz…

 

İŞTE VAN BELEDİYELERİNİN EN’LERİ:

Elbette ki şu ana kadar hizmetleri göz önüne aldığımızda öyle ahım şahım bir hizmet ile ‘en’ olmaya aday birilerini görmek mümkün değil, ama olayın farklı ve magazinsel boyutuna baktığınızda bir tarafından bir şeyler buluyorsunuz işte.

 

Önümüzdeki seçimlerin çetin, ciddi ve gergin geçeceği de düşünüldüğünde olaya biraz da renkli ve farklı yönüyle bakmaya da ihtiyacımız var zaten.

 

Başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, belediyelerin en çok merakla beklenen çalışmalarından bir tanesi belediyeleri temsil eden logolar, isimleri ve belediyelerini yansıtmaya dair kimlikleri oldu. Hizmete başlamadan önce tüm belediyelerin ortak zaman kazanma ve topu kendi yarı alanında çevirme hamlesi olan bu süreçte öne çıkan kimlik çalışmaları da epey bir tartışıldı.

 

İşte kimlik konusunda öne çıkan ‘en’ler:

 

En anlamlı logo: Özalp (Qelqeliyê) İlçe Belediyesine ait. 33 kurşunu temsil eden logo büyük beğeni toplarken her kesim tarafından da tebrik aldı.

 

En iyi logo: İpekyolu (Reya Armuşê) Belediyesi. Van Büyükşehir olduktan sonra yeni oluşan İpekyolu ilçesi bana göre kentin en iyi logosuna sahip. Gerek büyükşehir gerekse de 13 ilçe arasından en iyi logoya sahip olan İpekyolu – Raya Armuşê ayrıca yaptığı eşantiyonlarda da kullandığı logoyu çok güzel bir şekilde işliyor ve güzel bir göz zevki oluşturuyor.

 

En kötü logo: Tuşba Belediyesi. Yapılan ve verilen ödüller neticesinde seçilen logo tam bir hayal kırıklığı yarattı. Aldığımız bilgilere göre çok daha iyi tasarımlar olmasına rağmen bu logonun seçilmesi yer yer tepkilere neden oldu. Büyük anlamlar yüklenen logonun basit çizgilerden oluşturulması logonun anlamını arka planda bıraktı.

 

En güzel Kütçe ilçe ismi: Westan (Gevaş), Şax (Çatak) Bu iki ilçenin Kürtçe isimleri orijinal ve en eski isimler olduğu hem okunuşu hem de kulağa hitap etmesi çok güzel iki isim arasında yer alıyor. Eski ve orijinal Kürtçe ismi ile devam eden belediyelerin sempatikliği nasıl göze batmadıysa bazı belediyelerin ise yapay Kürtçe isimleri bu isimlerin kalitesini bir kez daha öne çıkarmış oldu

 

En kötü Kürtçe ilçe ismi: Reya Armuşê (İpekyolu) İlçenin gerçek anlamda çok eski ve halkın geçmişten bugüne dek kullanılan bir ismi varsa bence o isim kullanılmalı. Reya Armuşê, İpekyolu’nun tama olarak çevirisi olabilir ama görüldüğü gibi yapay. Üstelik önce ‘îpekylolê’ olarak denen ardından Reya Armuşê olarak birebir çevrilerek oturtulan isim olmamış.

 

En iyi belediye ve eş başkanları: Edremit (Artemit) Belediyesi. Girilmedik ve katılmadık toplantı bırakmayan Edremit Belediyesi ve Eş Başkanları bize göre en iyiler arasında. Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, belediye eş başkanlığına seçildikleri günden bu yana ilçenin sorunları başta olmak üzere ilçe ile ilgili olumlu veyahut olumsuz tüm toplantılara katılıyor, kendilerini ifade etmeye çalışıyor ve ciddi anlamda ilçe için ellerinden geleni yapıyorlar. Sadece eş başkanlar değil belediyenin tüm çalışanları Edremit’i, Edremit yapmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.

 

Edremit’in yanı sıra en iyi başkanlarımız arasından bir isim daha var oda; Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin. Halkla olan sohbetti, çalışmaları geceli gündüzlü takip etmesi, herkese ve her kesime eşit davranması en önemlisi de doğal olması kendisi olması. Diba Başkan bana göre bu memleketin en iyi başkanıdır.

 

En medyatik belediye ve başkan – eş başkanları: Tuşba Belediyesi. Tuşba yapmış olduğu çalışmaları, katıldığı toplantıları ve bunun yanı sıra tüm her şeyi medya ile paylaşan belediyeler arasında en başta geliyor bana göre. Taziyeden, nikaha, kar temizleme çalışmasından tüm çalışmalarına kadar Belediye’nin basın çalışanları tüm çalışmaları yazılı olarak medya ile paylaşıyor. En medyatik belediye başkanına gelecek olursak oda Fevzi Özgökçe olsa gerek. Attığı her adım haber olan Özgökçe bana göre belediyesi gibi kendisi de en medyatik başkan olma özelliğinde.

 

En fotojenik başkan – eş başkan: Elbette ki Van Büyükşehir Belediye Eş başkanı Hatice Çoban. Gerek giyimi ve gerekse de medyadaki duruşu ile objektiflere en fotojenik başkan olarak yansıyor. Hatice Başkan’ın ayrıca çok sıcak, samimi sohbeti ve tavırları da bu fotojenikliğini daha da çok öne plana çıkarıyor.

 

En konuşkan başkan – eş başkan: Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe. Gerek haberlerde gerekse de haber dışı sohbetlerde koyu sohbetler kuran Özgökçe en konuşkan başkan olarak listemizde yer alıyor. Özgökçe’nin gündemde etki bırakacak içinde siyaset kırıntıları olan cümleleri onu gündem yapmaya yetiyor. Sosyal belediyeceliğe dair söylemler de cabası.

 

En sessiz başkan – eş başkan: En fotojenik başkan gibi bu başkanımızda büyükşehirden. En sessiz başkan daha doğrusu eş başkan Bekir Kaya. Kendisi hakkında defalarca eleştiriler oldu. Konuşmuyor ve basına açıklamalar yapmıyor, kent konularında müdahil olmuyor diye... Başkan Kaya gerçek anlamda çok konuşkan bir yapıya sahip değil ancak bulunduğu konum itibari ve içinde bulunduğumuz süreç nedeniyle daha çok dinlediğini daha çok konuşmaya dökmesi gerekiyor. Başkan Kaya’nın aklından geçenlerin suskunluğundan daha çok olduğu gerçeğini bilerek büyükşehir sürecinde daha aktif görmek sadece benim de temennim değildir heralde.

 

HANGİ BAŞKAN, MİLLETVEKİLİ ADAYI OLUR?

2014 yılında yapılan yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 2015 yılında yapılacak olan genel seçimler için milletvekili adaylarının çok fazla olacağı şimdiden belli. Peki, bu adaylar için belediye başkanları içinde kimler adaylar olabilir? Kimler bu işi iyi yürütebilir? İşte belediye başkanlığı yapan ve aday olabilecek isimler:

 

Erkek Başkanlar: Bekir Kaya, Sinan Hakan

Kadın Başkanlar: Hatice Çoban, Diba Keskin

 

Bu dörtlü gerçek anlamda Van için mecliste bir şeyler yapacak ve bu anlamda Van’ın sorunlarını her zaman dile getirecek olan belediye başkan – eş başkanlar.

 

Kaya ayrıca halk tarafından da çok sevilen ve halkın kahramanı olarak görülen birisi. Kafasındaki ve yapısındaki hizmete yönelik potansiyeli bir temsiliyete dönüştürürse fena da olmaz.

 

Sinan Hakan, AK Parti’nin Gevaş’ta kazanabileceği tek kozdu ve öylede oldu. Seçimi çok az bir farkla kazanan Hakan, şu an için düzgün bir belediye binasına bile sahip değil. Ancak Hakan sadece seçimleri değil Gevaş’ın da kazanmasına vesile oldu. Başta Gevaş’a ve ardından Van’a çok önemli katkıları olabilecek bir aday profili. Hem siyaseten hem de idarecilik anlamında olumlu bir isim olmasının yanında Van şartlarında vekilliğe uygun isimlerden bir tanesi.

 

Hatice Çoban Van’daki kadın adayların arasından en iyi profili çizen başkanlardan bir tanesi. Çoban’ın çabası, politikacılığı ve gerçekten çıkar gözetmeksizin kent için çalışması ve ellinde geldikçe her kesime ulaşmaya çalışması tam bir milletvekili adayı. Çoban milletvekili olduğu taktirde bu memlekette çok faydalı olacaktır.

 

Son olarak aday olabilecek en iyi başkan Diba Kesin. Herkesin deyimi ile Diba Başkan Erciş ilçesinin sahip olduğu en büyük kazançlarından bir tanesi. Aday olması halinde sadece Erciş değil tüm kenti ayağa kaldıracak projelerinin ve çalışmalarının olduğunu şimdiden görür gibiyim. Halkında teveccühünü kazanan Diba Başkan’ın bu yönde bir teveccüh kazanması herhâlde hizmetten çok halkla halkı gibi bir ilişki kurmasından kaynaklanıyor. Herhâlde milletvekilliği için de gerekli olan elzem özellik bu olsa gerek… Ha Van’dan bahsediyoruz, orası ayrı…