Van’da çoğu kurumda bulunmayan ve büyük bir kolaylık sağlayan Telekonferans sistemi sayesinde Türkiye’de bulunan 10 Bölge Müdürlüğü ile entegreli olarak çalışan 14. Bölge Müdürlüğü hava durumu tahmin raporlarını günlük olarak ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırıyor. Bu şekilde halkın uygun olmayan hava şartlarına karşı daha hazırlıklı olmalarını sağlayan 14. Bölge Müdürlüğü böylelikle kara ve hava yolu trafiği hakkında da ön hazırlıklar yapılması noktasında kolaylıklar sağlıyor.

‘BTUM HALKI UYARIYOR’

1929’dan bu yana Van’ın hava ölçümlerini yapan, gelişen teknolojiyi de kullanarak hava olaylarına tam hakim olan Van Meteoroloji 14’üncü bölge müdürlüğü merkezi 10 il ile de sürekli olarak bilgi alışverişinde bulunuyor. Biz de Şehrivan olarak Van’ın hava olaylarını yakından takip eden bu kurumun kapsını çaldık ve hem bu sistem hem de son zamanlarda donduran bir soğukluğun yaşandığı hava olayları ile ilgili bilgiler aldık.

Van’ın uzun yıllara bağlı olarak değişen yağış miktarını ve sıcaklığını da değerlendiren ve kurulan yeni sistem ile ilgili gazetemize bilgiler veren Meteoroloji Müdürü Sami Çevik, kentin 10 ayrı noktasında kurulan sistemi de değerlendirdi. Van ilinde gözlem istasyonları kurarak uygun hava yolu ulaşımı sağladıklarını belirten Çevik “Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü olarak Van ilinde ilçeler dâhil toplam 10 adet meteorolojik gözlem ağı kurulmuştur. Daha güvenli havayolu ulaşımı için Ferit Melen Havaalanına 1 adet Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi kurulmuştur. 2014 yılında ise 2 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulumu yapılacaktır. Meteoroloji 14.(Van) Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi (BTUM) 2013 OCAK ayında faaliyete geçmiş olup, Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis İlleri ve bağlı tüm ilçeleri için günlük ve 5 günlük hava tahmini yapılmaktadır. Hazırlanan ihbar ve uyarılar; görsel ve yazılı basın, sms, e-posta, faks ve diğer iletişim araçları ile Mülki İdare Amirliklerine, İl afet ve acil yönetim birimlerine, diğer ilgili kurum-kuruluşlara ve vatandaşlarımıza vakit kaybetmeden ulaştırılmaktadır.” dedi.

‘TELEKONFERANS’TAN GELEN VERİMLİLİK’

Daha önce kurumlarda pek görülmemiş telekonferans sistemi ile Türkiye’nin 10 iline bağlanan Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü günlük tahmin raporlarıyla vatandaşı uyarıyor. Telekonferans sistemi ile büyük bir verimlilik elde ettiklerini belirten Çevik “Türkiye’de 10 ilde bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlükleri her gün öğlen saatlerinde telekonferans sistemi ile bir araya gelip hava durumu tahmin ve değerlendirmelerinde bulunmaktadır. Bu şekilde hem zamandan hem de verimlilik açısından büyük bir tasarruf elde ediyoruz. Sistemimiz kusursuzca işliyor ve bizler bu sistemden oldukça memnunuz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

VAN METEOROLOJİ 14.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

1929 yılından itibaren meteorolojik ölçümleri yapmaya başlayan müdürlük 1964 yılında ise Bölge Müdürlüğüne dönüştürülmüş, 1989 yılından itibaren mevcut yerinde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Bu yıllardan itibaren de Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri illeri Bölge Müdürlüğüne bağlanmıştır. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü lojman binası Şubat 2012 de, idari bina ise Ocak 2013 de AFAD tarafından yıkıldı.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Sami Çevik hava durumunu konuştu:

Yağış yok, sıcaklık kapıda!

Van hava durumunun önümüzdeki dönemler içerisinde göstereceği değişikliklere değinen Çevik bölge genelinde (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) önümüzdeki bir hafta boyunca yağış beklenmediğini ve 10 Şubat’tan itibaren sıcaklıklarda 2 ila 4 derecelik bir artış olacağını belirtti.

‘VAN VE İLÇELERİ ÜŞÜYOR’

Van ili ve ilçeleri için dün ölçülen minimum sıcaklık değerlerine değinen Sami Çevik 10 Şubat’tan itibaren sıcaklıklarda 2 ila 4 derecelik bir artış olacağını belirtti. Önümüzdeki bir hafta içerisinde yağış beklenmediğini belirten Çevik “2013 yılında 2010’dan başlayan uzun süre içerisinde Van’da toplam yağış miktarı için %12,5 mm’lik bir azalma söz konusu iken, ortalama sıcaklıklarda %6,5’lik bir artış gözlemlenmiştir. Dün görülen sıcaklıklar içerisinde Van ili ve çevresi için ölçülen minimum sıcaklık miktarları Van -12, Bahçesaray -12, Başkale -17, Çaldıran -31, Erciş -17, Gevaş -13, Gürpınar -18, Muradiye -14, Özalp -22, olarak belirlendi. Bölge illeri için ise dün ölçülen sıcaklıklar Hakkâri -11, Bitlis -15, Muş -14 olarak belirlendi. Belirtilen iller ve ilçeler için önümüzdeki iki hafta içerisinde yağış beklenmediği belirlenirken, 10 Şubat’tan itibaren bölge genelinde 2 ila 4 derecelik bir sıcaklık artışı bekleniyor.” ifadelerini kullandı.


Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim