ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/ÖMER AYKAÇ- 21 Mart 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından gar alanının genişletilmesi gerekçesiyle başlatılan çalışmayla yaya geçişine kapatılan İskele Sahili ve İskele Feribot parkındaki çalışmalar sürüyor. Kapatıldığı tarihten sonra bir daha açıklanmayacağı söylenen, daha sonra projesi açıklanan fakat muallaktan kalan o alan için yeniden açılış müjdesi verildi.

Kentin önemli simgelerinden olan İskele Sahili ve İskele Feribot Parkı, 21 Mart 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından gar alanının genişletilmesi gerekçesiyle başlatılan çalışmayla yaya geçişine kapatıldı. Mevcut alanda parkın, ağaçların, yeşil ve diğer tüm yapıların sökülmesi ve kentin simgelerinden birisi olan alanın kullanıma kapanması kent genelinde büyük tepkiye neden oldu. Uzunca bir süre o haliyle kalan ardından da demiryollarının genişleme çalışmasından sonra bir daha açılmayacağı söylenen İskele Sahil Kordonu için daha sonra yeni proje duyurusu yapıldı. Yeni proje yapılacağı ile ilgili açıklamaya rağmen bir türlü çalışmanın başlamadığı o alan ile ilgili çağrılar sürerken beklenen açıklama Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez’den geldi. İki yıldır kullanıma açılmayı bekleyen İskele Sahil Kordonu için Vali Bilmez “Yeniden yapacağız” müjdesi verdi.

“YOLU YENİDE YAPACAĞIZ”

Geçtiğimiz yıl kapanan İskele Sahil Kordonu için bir toplantı düzenleyen Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, burada kordonun durumu ile ilgili son bilgileri paylaştı. TCDD yetkililerinin de katıldığı toplantıda bir konuşma yapan TCDD 5’inci Bölge Müdürü Aliseydi Felek, Vali Bilmez’in talebi ve genel müdürlerinin talimatı üzerine İskele Sahil yolundaki inşaatın bitimine doğru yürüyüş yolunu yeniden yapaklarını belirtti. Felek, “İskele’deki yürüyüş yolu devam edecek. Sadece tam feribotun yanaştığı yere inemeyecek çünkü orada demiryolunun kestiği bir arazi var. Belki 70 metre civarında bir mesafeden sonra biz yürüyüş yolunu tekrar eski kafeterya ya doğru tekrar eski şeklinden daha güzel bir şekliyle yapacağız. Ama şuan projemizin yenilenmesi devam ediyor. Biz bu yürüyüş yolu için projemizi değiştiriyoruz.” Şeklinde konuştu.

KASIM AYINDA BİTECEK!

Felek, şuanda devam eden ve revize edilen projenin ihalesinin Mart ayında sözleşmesini yaptıklarını belirterek, “2020 Mart ayında sözleşme yaptık hatta tarih olarak ta sizlere belirteyim 09.03.2020 tarihinde sözleşmesi yapılmıştır. Yer teslim tarihi 13 Mart 2020. Yalnız burada kararnamelere de uygun olarak müteahhit firma bir müddet Covid-19’dan dolayı iş durdurma talep etti yasal olarak. Eleman bulamadığından, belli bir süre o işe ekipman ve araç sağlayamadığından dolayı bir miktar iş durdu. Arkasından 17 Haziran’da tekrar başladı. Normal süremiz 2020 Kasım ayı. Hem sayın Valimize hem genel müdürümüze biz o yolu attıktan sonra devamında biz bu yürüyüş yolunun düzenlemesini yapacağız. Bunu beraber yürüteceğiz ama beraber yürüteceğimiz bu konuda şöyle bir sorun var, oradan kamyonlar, araçlar, vinçler oradan geçeceği için dolayısıyla o yürüyüş yolunun yapılması bu işi belli ölçüde tamamlamadan mümkün olmuyor. Ama Allah nasip ederse o yürüyüş yolunu bu yılsonuna kadar Van halkına tekrar hediye edeceğiz.” Diye konuştu.

“MANEVRA YAPABİLECEĞİMİZ YOL YAPTIK”

2 adet feribotlarının olduğunu ifade eden Felek, “Yeni yaptırdığımız, yaklaşık biri 1,5 yıldır diğeri 3,5 yıldır çalışan devletimizin yeni yaptırdığı iki adet 50 vagonlu feribotumuz var. Bu iki feribotumuzla Türkiye’nin her yerinden İran’a gelen vagonları biz bu feribotlarımızla taşıyoruz. Biliyorsunuz demiryolu Tatvan ile Van arasında yok. Burada feribotlarla İran’a ve Van’a gelen yükleri taşıyoruz. Bu iki feribotumuzun bir tanesi daha evvelden yapıldı ve iskelede görürsünüz. Sağ hat dediğimiz kısımda çalışıyor şuan. Birde bunun sol hattı var. Yani ikinci feribotun yanaşacağı diğer iskele tarafı var onun yolları yapılıyor. Yani ikinci feribotun yanaştığı zaman onun içindeki vagonları indireceğimiz demiryolunu yapıyoruz. Yaptığımız iş bu. Aynı zamanda feribotlarımız 50 vagon 500 metre uzunluğunda taşıdığı için indirdiğimizde vagonları bir yere koymak, diğer Van’dan götürüp iskelede beklettiğimiz 500 metrelik tren dizisini de feribota bindirmek durumundayız. Bu yolumuz yoktu, manevra yolumuz yoktu. Oraya ayrıca 3 adet vagon bekletebileceğimiz, manevra yapabileceğimiz yol yaptık. Biz bu yollara başlarken ve bu sol hat dediğimiz feribot yoluna başlarken, limanlar dairesi başkanlığımızın yazısına binaen oradaki diğer oturma yerlerini, yürüyüş yerlerini ortadan kaldırdık ve kafeleri de boşaltıyoruz.” Dedi.

“YÜRÜYÜŞ YOLUNU KULLANMAK ZORUNDA KALDIK”

Kiracılarla ilgili bazı sıkıntıların yaşandığını kaydeden Felek, “Bizim kendi sözleşmemizde olmasına rağmen kiracılarımız çıkmak istemedi mahkemelik olduk. Bu mahkemeler biraz süreç aldı. Bundan dolayı bazı yerlere 3-5 ay önceden müdahale etmiş olduk. O arada bekleyince de tabi ki Vanlılar niye 5-6 ay önce yıktılar, şimdiye kadar kimse bir kazma vurmadı diye serzenişte bulundular ama bunların bir yasal süreci var. Bu mevzu, başka bir şey değil. Bir de feribotun yanaşacağı iskelenin bir beton yapısı var ve su göl tarafından doldurularak yapıldı. Buralar yapılırken çok büyük vinç ve kamyonlar geçiş yapmak zorundaydı. Çünkü oraya yürüyüş yolundan başka gidecek bir alanımız yoktu. Diğer tarafta zaten feribot çalışıyordu, yani tren gidip geliyordu. O yüzden iskelenin yanaşma beton yapısı yapılırken, biz orayı yol olarak kullanmak zorunda kaldık ve belediyeye yazı yazdık orayı iptal ettirdik. Asıl gerekçe sebep budur.” İfadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DEKİ TAŞIMA KAPASİTESİ YÜZDE 3 BUÇUK 4 CİVARLARINDA”

Felek konuşmasının devamında pandemiye değinerek, “Pandemi sürecinde İran taşımacılığı Mart ayında Türkiye’de salgın hastalıkla ilgili ilk vaka görüldükten sonraki İran karayolu kapısı kapandıktan sonra demiryolu taşımacılığında İran’a yük taşımacılığımız iki katına çıktı. Kapasitemizi çok arttırmak durumunda kaldık. Yoğun bir şekilde yük talebi var, sadece bizim ülkemizden değil.  Hatta başka ülkelerden gelip bizim ülkemizden demiryoluyla İran’a giden yükler oldu. Çünkü karayolu kapalı. Bizi transit bir bölge olarak kullandılar. Bize bu konuda çok aşırı talep oldu. Biz öyle bir hale geldik ki, gıda taşımaktan dolayı kendi yükümüzü taşıyamadık. Çünkü bizim yolumuz bir tane. Dolayısıyla feribotlarımız yetişmedi, ikisi birden çalışması halinde.”

İLERİYE DÖNÜK HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

“Normal zamanda birini takviye olarak veriyorduk ama pandemi sürecinden sonra ikisi sürekli çalıştığından dolayı yetiştiremedik. Van’da yüklenen gıdayı dahi İran’a aktarmakta çok zorlandık. İran alamadı gümrüklemeden dolayı. Bu zor bir süreçti. Birde şöyle bir durum var, demiryollarının Türkiye’deki taşıma kapasitesi yüzde 3 buçuk 4 civarlarında. Biz hedef ediyoruz ki yüzde 10’ların üzerine çıkalım. Biz bu hedefi gerçekleştirirken bir tane feribotun iskeleye yanaşmasıyla biz bu hedefi gerçekleştiremeyiz. Bütün hazırlığımız pandemi sürecinde olduğu gibi bundan sonra da biz taşımacılıkta payımızı arttırmak amacıyla, kendi demiryollarına ait olan arazilerde yine ileriye dönük yapmamız gereken hazırlıkları yapıyoruz. Bütün amacımız bu.” Şeklinde konuştu.

YÜRÜME YOLU TCDD TARAFINDAN TEKRAR YAPILACAK

Felek’in ardından konuyla ilgili konuşan Vali Bilmez, oluşan kamuoyu üzerine kalan kısmı yapmak istediklerini kaydederek, “İşin doğrusu çok da fazla bir şey kalmıyordu. Proje üzerinde yapılacak bir takım çalışma ile sahil kısmı için bir çalışma yapılır mı bilmiyoruz. Geçen sene mahkemelik olmuştu o alan. Orada iş yerleri olanlar dava açmıştı. Ayrıca o alanda yolcu bekleme salonu da yapılacak. Van’da birçok iş mahkemelere takılınca böyle uzayabiliyor. Bu durum mağduriyet yarattı. Ama demiryolları üzerine düşeni yaparak inşaatı hızla sürdürüyor. Özellikle yürüme yolunun olduğu alan Devlet Demir Yolları tarafından tekrar yapılacak. Yolcular için güzel bir salon da yapılıyor.” Dedi.

“TRENLE BİRLİKTE DOĞAL GÜZELLİKLER VAPUR EŞLİĞİNDE TURİZME KAZANDIRILABİLİR”

Vali Bilmez, “Turizmciler vagonlar kiralıyor sürekli. Macerayı seven vatandaşlar da trenle yolculuk yapıp Tatvan’a kadar geliyor, sonra ise vapurla buraya kadar geliyor. Vapurun vermiş olduğu o manzara görülmeye değer. Trenle birlikte doğal güzellikler vapur eşliğinde turizme kazandırılabilir. Bu Van’ı ayrı bir cazibe merkezi haline getirir. Sadece en büyük sorun Tatvan’da yolcuların fazla gecikmesi. Bunun önüne geçmenin en yolu da feribotlarla gidip gelmek olacak.” Şeklinde konuştu.

VALİ VAN OSB’Sİ İÇİN TALEP EDİLEN DEMİRYOLU KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Vapur sefer sayını çoğaltabileceklerini belirten Bilmez, “Tren için beklemek zorunda kalmayacak yolcular. Kapıköy bu konuda çok önemli bir yere sahip. İran üzerinden yük taşımacılığı trenlerle yapılıyor. Ve çok yoğun bir şekilde yapılıyor bu. Kapıköy Razi arasındaki yolun çalışması da hızla devam ediyor. İran bu konuda özellikle Türkiye’nin en yakınında olduğunu anladığını düşünüyorum. Tırlarla yapılan sevkiyatlar artık trenler üzerinden yapılıyor ve maliyeti daha az. Van’da da özellikle OSB ve küçük sanayi sitesine demiryolunun yapılması yönünde çok fazla talep var. Ama bu iş o kadar kolay değil. Böyle çalışmalar için öncelikle proje çalışması şart.” Diye konuştu.  

KUZEY DEMİRYOLU TRENYOLU İÇİN ÜZEN AÇIKLAMA

Son olarak konuşan Bölge Müdürü Felek yıllardır kentin gündeminde olan Kuzey Demiryolu Tren Yolu Hattı için de bir değerlendirme yaptı. Felek: “Van’da bu tarz bir çalışmanın yapılacağına yönelik bir proje yok. Özellikle kuzey demiryolu hattının yapılacağına dair bakanlığımızca bir çalışma yok. Yıllardır bu konuda tartışılıyor. Defalarca yol için bakıldı. Ancak bu dair bir çalışma yok. Yakın zamanda 2 feribot getirildi. Ve her biri 50 milyon avroya mal oldu diyebiliriz. Onun dışında sürekli yol çalışmalarımız var. Ayrıca Tatvan üzerinden yapılacak olan tren yolu için tünel gerekiyor. Ayrıca kuzey tarafının zemini çok yumuşak. Zemin olacak tutmayacağı söyleniyordu. Kuzey demiryolu hattıyla ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil. Avam proje dahi yok. Bu zamana kadar da herhangi bir çalışma yapılacağına dair bir proje söz konusu değil. Yaklaşık 230 kilometrelik bir alandan bahsediyoruz. Böyle bir çalışma olmadığını belirtelim.”

Yapılan konuşmaların ardından Vali Bilmez ve Bölge Müdürü Felek çalışmaların sürdüğü İskele Sahilinde incelemelerde bulundu.

Editör: TE Bilisim