ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAMİT KARAKUŞ-  Tüm şehirlerde vatandaşların buluşma noktası ve kentin görünen yüzü olan Kent Meydanı kapsamında birçok şehir beklentilerine karşılık bulup meydanına kavuşurken Van’ın konu ile ilgili beklentileri varlığını koruyor. 2018 senesinde Eski Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun ilk müjdesini sosyal medya hesabı üzerinden verdiği kent meydanı projesinin bakanlar kurulu kararı ile onaylanmasının ardından başlayan çalışmalar ile yüzü gülen Vanlılar çalışmaların devamlılığını korumaması ile birlikte hayallerini yeniden erteledi. Cumhuriyet Caddesi ve eski Van Müzesi arasında kalan bölgenin proje alanı olarak belirlenmesinin ardından başlayan çalışmalar araya giren seçim süreci, belediye başkanlığında ve valilik makamında oluşan değişiklik ile adeta ‘arada kaynadı’ Şu sıralar otopark ve seyyar satıcıların inisiyatifine bırakılan bölgede ki çalışmaların ne zaman devam edeceği merak konusu olurken vatandaşlar sil baştan kent meydanı hayalleri kurmak yerine projenin tekrardan sürdürülmesini bekliyor.

2017 yılında Van Valisi olarak göreve başladıktan sonra Van Büyükşehir Belediye Başkan vekilliğine atanan Murat Zorluoğlu tarafından başlatılan Van Kent Meydanı projesi belirsizliğini koruyor. Zorluoğlu’nun kayyum olarak görev yaptığı süreçte projelendirip başlattığı dev projelerden birisi olan Kent Meydanı seçim sürecinin başlamasından beri askıya alınırken Vanlı projenin başlayıp başlamayacağını merak ediyor.

İLK ADIMLARI ATILMIŞTI!

2018 yılında startı verilen Van Kent Meydanı hızlıca çalışmaları başlatılan bir proje olarak Van kamuoyuna duyurulmuş ve adımları hızlıca adılmıştı. Van Belediyesi eski binasının yıkılması ile startı verilen kent meydanı projesinde ardından Kent Müzesi’nin yıkımı ve alanı kapsayan alandaki özel mülk sahipleri ile anlaşma süreci de tamamlanmıştı. Birinci etabında yer alan Van Merkez Bankası Binası’nın yıkılma anlaşması gibi bir çok süreç de tamamlanmıştı. Altı otopark olarak tasarlanan üstü ise muhteşem bir alan olarak planlanan o proje aynı zamanda bakanlar kurulu kararı ile sağlama alınmıştı. 25 dönümlük alanda başlatılacak çalışmanın iki etap olması beklenirken bu projenin tamamlanmasının ardından Van Beşyol’daki Van Valiliği’nin taşınmasından sonra o alanın da ikinci bir kent meydanı olacağı müjdelenmişti.

BAKANLAR KURULU İLE KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI OLMUŞTU

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmak üzere başbakan ve bütün bakanların imzasının olduğu kararda, “Van ili İpekyolu İlçesi Şerefiye ve çarşı Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi hakkındaki ekli kararın yürürlüğe konulması, Çevre Şehircilik Bakanlığının 19.01.2018 tarihli ve 12863 sayılı yazı üzerine 5393 sayılı belediye kanunun 73’üncü maddesine göre bakanlar kurulunca 5.02.2018 tarihinde kararlaştırılmıştır. İbareleri yer almıştı. Ardından da atılan hızlı adımlarla Zorluoğlu ve Büyükşehir Belediyesi projenin 2019 yılına kadar tamamlanacağı müjdesini vermiş ve ilk çalışmaları hızlıca başlatmıştı.

VANLI MERAK İÇİNDE: O PROJENİN AKIBETİ NE OLACAK?

Proje belirsizliğini korurken konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlar ise kent meydanı projesinin bir rüzgâr edası ile geçip gitmemesi gerektiğini ve tekrardan geçtiğimiz sene içerisinde üzerinde durulduğu biçimde durularak projenin yeniden şehre kazandırılması gerektiğini belirtiyor. Vatandaşlarda projenin neden yarıda bırakıldığı ile ilgili soru işaretleri oluşurken her ne olursa olsun kalınan yerden devam edilerek Van’ın meydanına kavuşturulması gerektiğini belirttiler.

“PROJE SAHİPSİZ KALDI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlardan Emir Kulaz “Geçen seneye kadar avazımız çıkana kadar kent meydanı kent meydanı diye haykırdık durduk. Biri çıkıp sesimize kulak verdi kent meydanı için gereken çalışmaları başlattı. Yer belirlenmesi için ayrı toplantılar yapıldı, projenin detayları ile ilgili ayrı toplantılar yapıldı ve Van’ın bu meydana kavuşacağı güne kadar tarihler verildi. Araya seçim süreci bir girdi pir girdi. Hem proje sahipsiz kaldı hem de biz meydan hayallerimizi başka bahara erteledik. Bu şehirde başlayan bir proje ya da verilen bir sözün hayata geçmesi hep bu şekilde yarım mı bırakılacak?” ifadelerini kullandı.

“SEYYARLARIN İŞGALİ ALTINDA”

Zorluoğlu döneminin bitmesi ile birlikte kimsenin çıkıp projeyi sahiplenmek adına bir girişimde bulunmadığına dikkat çeken Kulaz “Konuyla ilgili en azından bir açıklama yapılırsa bizim de yarıda kalan proje ile ilgili bir çalışmanın yapılacağına dair beklentilerimiz oluşur. Ama kimse sesini çıkarmıyor proje için belirlenen alan otopark niyetine kullanılıyor caddeye bakan tarafı seyyar satıcı işgali altında bırakılıyor. Şahıslar gelip geçicidir ama kalıcı olan arkalarında bıraktıkları eserlerdir. Eski Van Valisi de böyleydi. Bir çalışmanın startını verdi fakat gitmesi ile birlikte kimse bu konunun üzerine eğilmedi. Kimse çıkıp projeyi sahiplenmek adına projenin şu an ki durumu adına bir açıklama yapmıyor. Yetkililerin bunu acilen görmesi gerekiyor.” Diye ekledi.

“MEYDAN OLACAK DEDİK ÇAY OCAĞI OLDU”

Yönetime gelen her yeni kişinin kendi projelerini hayata geçirmeye çalışmasının yanı sıra ilk olarak şehir için önem arz eden bu şekildeki devam eden projelere yönelmesi gerektiğine inanan Sülhattin Fidan isimli vatandaş ise “Benim çok sevdiğim bir söz vardır; ‘Ne oldum dememeli ne olacağım demeli insan.’ Bunu gerçekten insanlardan ziyade bizim kent meydanı için belirlenen bölgemiz içinde söylemek yanlış olmasa gerek. 25 dönüm arazi üzerinde yapılması planlanan ve çalışmalarına da başlanılan projenin yerinde insanlar kent meydanı beklerken bu bölge Ramazan’da çay ocağı, şimdilerde seyyar satıcı çarşısı olmuş durumda. Van’ın sahipsiz olduğu artık dillerden düşmüyor ama yapımına başlanan bir projenin bir şahsın gitmesi ile birlikte bu kadar sahipsiz kalması içler acısı bir durum. Her yeni gelen kendi tarzında bir yönetim gütmek yerine yapımına başlanan projelerin devamlılığını sağlasa Van şu an çok farklı bir hal alırdı.” Şeklinde konuştu.

“BİR AN ÖNCE VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLMELİ”

Projenin neden durdurulduğuna ya da hangi aşamada olduğuna dair vatandaşın bilgilendirilmesinin yetkililerin boynunun borcu olduğunu belirten Fidan “Hepimiz de biliyoruz ki bu proje ile ilgili tüm görüşmeler yapıldı hayata geçirilmesi içinde son noktaya kadar gelindi hatta çalışmalar da başladı. Madem böyle planlanan bir proje var neden kimse oralı olmuyor. Biz bu şehirde yaşayan insanlar olarak bize verilen sözün şehrimizde başlayan çalışmanın takipçisi olmak istiyoruz. Neden kimse elini taşın altına koymuyor? Kimse neden bir açıklama yapmıyor? Bu projenin şu anda ne aşamada olduğu durdurulduysa neden durdurulduğu ya da devam edecekse ne zaman edeceğine dair ivedi bir şekilde Van Halkı bilgilendirilmelidir. Bu, bu şehrin emanet edildiği tüm yetkililerin boynunun borcudur.” Dedi.

“PROJELER DE GİTMESİN GİDENLERLE”

Seçimden önce var olan projelerin eski yöneticilerle birlikte gitmemesi gerektiğini belirten vatandaşlardan Ömer Bahadır isimli vatandaş ise şu şekilde konuştu: “Şimdi kent meydanının şu an nasıl bir görüntüsü olduğunu konuşmamız gerekiyordu diye düşünüyorum. Her şehirde kent meydanın olması gerekiyor. Van’ın kent meydanı yapımında çok geride kaldığını düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda birçok kez gündeme geldi yerel basından takip ettiğimiz kadarıyla ve bir çalışma da başlatıldı ama seçim oldu yeni yöneticilerimiz başladı projeler eskiler ile birlikte gitti. Van’a ayrı bir güzellik katacağı tartışılmaz bir gerçektir. Şehrimizde yeşil alana çok yer verilmeli ve kent meydanı da bu kapsamda değerlendirilecek alanlardan biridir. Ayrıca Van’ın tarihini yansıtacak yapıların başında yer alacağına inanıyorum. Turizm açısında da kent meydanı yararlı olacak. Ama yarım kalan projenin devam etmesi lazım”

Editör: TE Bilisim