2011 yılında yaşanan Van depreminin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen birçok kamu kurumu ve Belediye halen kiralık binalarda hizmet veriyor. Vatandaşlar depremin izlerini kafasından silip atarken, Van’daki kamu kurumları ve Belediyelerin binalarında halen deprem izleri duruyor. Yaklaşık 5 yıldır yıkılan binalarının arsalarını kiraya veren kamu kurumları, kiralarda hizmet vermeye devam ediyor. Kiralarda hizmet veren birçok kamu kurumu arsasını otopark olarak kiraya verdi. Hal böyle olunca konuyla ilgili kentteki siyasi partilerden de tepki gösterdi. HDP, CHP ve SP kamu kurum arsalarının kiraya verilmesiyle ilgili STK’lara çağrıda bulundu.

 

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremden sonra hasar gören binlerce binayla birlikte kentteki kurum ve kuruluş hizmet binaları da ciddi zararlar görmüştü. Birçok kurumun binasının hasar aldığı deprem sonrasında büyükşehir sürecine geçişle de birlikte kurumların büyük bölümü şehri merkezinden çıkmaya başlamıştı. Birçok kurum devasa ve modern kurumlara kavuşmasına rağmen depremin 5’inci yılında halen kendi binasının eski yeri otoparklarda ve farklı şekillerde kiralanmış olup kendisi kirada hizmet veren kurumlar var. Depremden sonra devasa yatırımların yapıldığı kentte halen Defterdarlık, Belediye, İŞKUR, İpekyolu Kaymakamlığı, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlar kiralarda hizmet veriyor. Kamu alanlarının otoparklar olarak kiraya verilmesinin moda olduğu bir dönemde kentteki siyasi partilerden duruma tepki geldi. Aynı konuyu Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da geçtiğimiz günlerde Defterdarlık için dile getirmiş ve sosyal medyada; “Üyelerimizin en çok uğradıkları defterdarlık ve vergi dairesinin mevcut hali içler acısı. Van ve üyelerimiz bunu hak etmiyor. Maliye kurumuna hazineden yer tahsisi mi yapsak, ne yapsak? Olmadı bina mı yapsak?” diyerek ironik bir yorumda bulunmuştu.

 

İLK TEPKİ HDP’DEN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş başkanı Veysi Dilekçi, Ak Parti iktidarıyla birlikte kamu kurum mallarının satışlarıyla ilgili ciddi bir artışın yaşandığını söyleyerek, “Bu mesele sadece kamu kurumlarının kirada olması meselesi değil. Kamu mallarının da özellikle belli çevrelere ve şahıslara peşkeş çekilme durumu söz konusudur. Her şeyden önce bunları biraz irdelemek lazım. Özellikle 2004 yılında kentte belediyeyi kazanan AKP, 2009 yılına kadar belediyeye ait birçok gayrimenkulü, arsanın satışını yaptı. En önemli örneklerden biri eski belediye garajıdır. Garajın yerine bir AVM getirildi. Kentin kalbi konumunda olan bir yerin, kamunun yararlanması gereken bir alan ne yazık ki sermaye çevrelerine peşkeş çekildiğini görüyoruz. Elbette mutlak süratle bunun parası alınmıştır. Ancak hak ettiği değerin alındığını tahmin etmiyorum. Bu açıdan ciddi anlamda duyarsızlıklar var. Bir örnek vermemiz gerekirse, vali konağının yeri yine benzer bir şekilde sermaye çevrelerine peşkeş çekildiğine inanıyoruz. Kentimizde ciddi anlamda yeşil alan sıkıntısı yaşanırken, Van Belediyenin kalkıp kendi belediye garajını bir firmaya tahsis etmesi veya satması bu halkın ne kadar esas alınmadığının göstergesidir.” Dedi.

 

 

DİLEKÇİ: DEFTERDARLIK YERİ PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Defterdarlık binasının yerinin birilerine peşkeş çekildiğini söyleyen Dilekçi, “Eski devlet hastanesi yeri, defterdarlık yeri ve buna benzer birçok yer var. Vali konağının yerine kocaman gökdelenler dikiliyor. Kentin imar yapısını bozan bir durum söz konusu. Büyükşehir Belediyesi bugün kiradayken Belediye garajının peşkeş çekilmesi söz konusu. Bugün defterdarlık binası kirada hizmet verirken, kendi arsasını birilerine peşkeş çekerek kiraya vermiştir. Otoparka kiraya verilen yerin geliri kimlere veriliyor, nerelere gidiyor gibi soru işaretlerine cevap verilmelidir. Bu konular yıllardır net değil ve bilinmemektedir. Burada toplumun bilgisine sunular bir durum söz konusu değildir.” Dedi.

 

“BELLİ ÇEVRELER ZENGİNLEŞTİRİLİYOR”

Eski devlet hastanesi yeriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Eşbaşkan Veysi Dilekçi, “Eski devlet hastanesinin yeri şuanda otopark olarak kullanılmaktadır. 52 bin TL’ye peşkeş çekilmiştir. Böyle bir durum varken, kamu kurumlarının kirada oluşu gayet normaldir. Çünkü devletin burada açıkçası halkın malını belli çevrelere peşkeş ettiğini görüyoruz. Yine bununla birlikte AKP döneminde kamu kurum binalarına araç kiralama ve buna benzer yöntemler uygulanmaktadır. Birçok şey artık kira usulüyle yapılmaktadır. Bir makam aracının kiralanmasının yıllık maliyeti ile 3 makam aracının alınmasına eş değerdir. Buna benzer birçok durum söz konusudur. Belli çevreleri zenginleştiren bir mantık ve politika söz konusudur.” Dedi.

 

“TUŞBA BELEDİYESİ ARSA İŞGAL ETTİ”

Tuşba Belediyesinin başka bir belediyenin arsasında hizmet verdiğini ve işgal ettiğini ifade eden Dilekçi, “Kirada bulunan birçok kurum binası mevcuttur. Tuşba Belediyesi şuanda başka bir belediyenin arsasını işgal etmiş durumdadır. O belediye de şuan kirada hizmet vermektedir. Bunların tamamı valilik eliyle yapıldı. Paylaştırma komisyonu belediyenin iktidar partisinden olmasından kaynaklı muhalif belediyenin yeri iktidar partisinin belediyesine peşkeş çekilmiştir. Van büyükşehir statüsündedir. Tuşba’nın bir şehir merkezi bile yok. İlçe sıfatı ve statüsü var. Ancak halen bir şehir merkezi yok. Çünkü orada belediye, kaymakamlık ve kamu kurumlarının halen kendi ilçesinin sınırları içerisinde olmamasından kaynaklanıyor.” Dedi.

 

“RAHATSIZLIK DUYUYORUZ”

Bu kentte ne yazık ki birçok kurum ve yapı gerçeklerin farkında değil” diyen Eşbaşkan Veysi Dilekçi, şöyle konuştu: “Kamu kurumları yetkilileri kendi hukuksal haklarını bilmiyor. Kentin STK’ları da hukuksal anlamda haklarını bilmemektedir. Vatandaşlar da hukuksal anlamda haklarını bilmemektedir. Bugün bu kentte vatandaşa ait olan, vatandaşların vergileriyle harcamalarını karşılayan kurumların ne yazık ki nasıl işletildiğini kimler tarafından işletildiğini bilen bir pozisyonda değiliz. Kentte bulunan tüm STK’lara çağrıda bulunuyorum. Bu kentteki sorunlar eğer gerçekten sizleri ilgilendiren sorunlarsa, bu kentin her meselesi sizi ilgilendiriyorsa o zaman ortaya çıkıp bunun hukuki sürecini başlatmalısınız. Bu kenti düzgün bir kente dönüştürmek için bu çarpık yapılanmanın mutlak süratle önüne geçmek gerekiyor. 2011 depremi sonrasında özellikle kamu binalarının yıkılmasıyla birlikte arazileri belli yerlere peşkeş çekildi. Bu hiçbirimizin kabul edebileceği bir durum değildir. Kamu ve bu halkın malı olan arsanın bir gurup ve çevre tarafından işletilip rant elde edilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. O kamu binası kendi arsasını kiraya verip, kendisini de kiralarda hizmet vermesi hepimizi rahatsız eden bir durumdur.”

 

DİLEKCİ: HESABI SORULACAK

Konuşmasının sonunda STK’lara çağrıda bulunan Dilekçi, “Acil bir şekilde STK’ların harekete geçmesi gerekiyor. Yargısal süreçlerin mutlak süratle başlatılması gerekiyor. Kamu kurumlarının yetkilileri bir hukuksuzluk içerisinde olduğunun farkına varmalıdır. İktidarlar kalıcı değil, gelip geçicidir. Yarın bunların hepsinin hesabı sorulacaktır. Bugün eski devlet hastanesinin yeri boşken, başkaları işletirken, neden devletin diğer kamu kurumları kiralarda. Bu vurdumduymaz tavrı neye bağlamalıyız. Kentte birçok yeşil alan ve sosyal alana ihtiyaç olmasına rağmen bu kurumların yerleri neden otoparklara dönüştürülüyor. Kente dönük bir çalışma yapılırsa herkes bunu destekler. Ama orası belli bir gruba peşkeş çekiliyor ve tüm toplum buna sessiz kalıyor. Bu konuda STK’ların harekete geçmesi gerekiyor. Bu alanlar hizmet verme koşullarına uygun bile değil. Defterdarlık binası toplumun hizmetlerine cevap verecek bir konumda olduğuna inanmıyoruz. Mevcut kirada olduğu yer Defterdarlık gibi bir kuruma yakışmamaktadır. Kentte bulunan hastaneler belli bir alana toplatılmış durumda. Kentte semt polikliniklerine ihtiyaç varken, eski hastanenin yeri birilerin peşkeş çekilerek otoparka dönüştürülüyor.

 

 

KURUKCU: VAN’IN KASALARI KİRADA

Kirada olan kamu kurum kuruluşları ve belediyeler için konuşan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu şu ifadeleri kullandı: “Çoğu resmi kurum ve belediyelerimiz şu anda kiradalar. Normalde 1 yıllık verilen kirala ile bir hizmet binası zaten yapılıyor. Van’da çok fazla kamu arazisi olmasına rağmen biz neden kirada oturuyoruz? Örnek olarak Van Defterdarlığı. Düşünün ki Türkiye’nin ve Van’ın kasası olan bir kurum kirada oturuyor. İpekyolu Kaymakamlığı, İş-Kur İl Müdürlüğü kirada kalıyor. Van’ın asıl kasası olan kurumlar kirada oturuyor. Belediyelerimizin de bir çoğu kirada oturuyor. Az önce de belirttim. 1 yıllık verilen kira ile bu saydığımız yerler için çok güzel hizmet binaları yapılabilir. İvedilikle hem resmi kurumlarımızın hem de belediyelerimizin kendi araların bir istişare yaparak kendi hizmet binalarına taşınmasına gerekiyor. Kira konusunda bazılarına peşkeş çekilmemelidir.”

 

BİR AÇIKLAMA DA SP’DEN

Depremin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen kamu kurumlarının ve bazı belediyelerin halen kirada olduğunu söyleyen Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, “2011 yılında 2 büyük deprem yaşadı kentimiz. Depremlerin ardından birçok bina olduğu gibi kamu kurum binaları da hasar gördü. Bu kamu binalarının hasra görmesinden dolayı birçok kamu binası kiralık ve sağlam binalara geçmek zorunda kaldı. Bu bir zaruriyeti. Fakat depremlerin ardından uzun yıllar geçti. Bu süre zarfında kamu binalarının halen birçoğunun kirada olduğuna şahidiz. Bir şehirde devlet kiracı olamaz. Devlet o kentte hizmet vermeye yetecek mevcut kamu binası yapmalıdır. Ve buna da mecburidir. Fakat ilimizde depremin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen ciddi eksiklikler söz konusudur.” Dedi.  

 

 

İLHAN: PARANIN MERKEZİ DE KİRADA

Defterdarlık binası yerinin kiraya verildiğini ve kurumunda başka bir yerde kirada hizmet verdiğini söyleyen İlhan, “Bugün kentin parasının merkezi konumunda olan herkesin vergisini ödediği kurum olan Defterdarlığın bile ne yazık ki yeri otopark olarak kullanılmaktadır. Kendisi ise kirada hizmet vermektedir. Bunun yanında kente hizmet etmekten bahseden kaymakamlıkların yerleri kiralıktır. İpekyolu Belediyesi ve Van Büyükşehir Belediyesinin yeri kiralıktır. Tuşba Belediyesi halen kendine ait bir yer yapmış değil. İş-kur gibi birçok kurum halen kiralarda hizmet vermektedir. Kurumların yıkılan binalarının yerleri ise ya otopark yada istenmeyecek şekilde kullanılmaktadır. Bu kentin görselliğine yakışmamaktadır. İlimizin kamu binaları ve Belediyelerinin kiralarda hizmet vermesi Büyükşehir kimliğine bürünen kentimize yakışmamaktadır. Gerek iktidarın gerekse de yerel yönetimlerin derhal yeni kamu binalarının yapılması için adım atması gerekiyor. Bu konular artık ilimizin gündeminden düşmelidir. Yılda 1 Trilyonun üzerinde kamu ve yerel yönetim binalarına kira ödenmektedir. Bu paralarla yeni binalar çok rahat yapılabilir. İnşallah yerel yönetimler de iktidarda bu anlamda gayret gösterir ve yeni binalar yapar. Her şeyden önce Belediyeler kentin en önemli makamıdır. Bu makamın kirada olması kent insanına yapılan en büyük ayıptır. Derhal kiradan kurtulmalıdır. Kamu binalarının da kirada olması kentimiz için bir ayıptır. Siyasi partilerin de STK’ların da bu konuyla ilgili duyarlı davranması ve bir araya gelip çözüm üretmelidir.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖZEL HABER

 

 

 

Editör: TE Bilisim