ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAMİT KARAKUŞ-  2011 depreminin ardından aldığı hasarlar ve tahrip olan kitaplar sebebi ile önceden galeri salonu olarak kullanılan ek binada hizmet vermeye başlayan Van İl Halk Kütüphanesi’nde kısıtlı imkânlara ve alana rağmen güzel işler yapılıyor.

Şehrivan olarak daha önce gündeme getirdiğimiz Van’ın yeni bir kütüphane ihtiyacı idareten kullanılan binada dahi yapılan büyük çalışmaların ve Vanlıların kütüphaneye olan ihtiyacının yeni bir binayı ne kadar hak ettiğini gözler önüne seriyor. Bünyesinde bulunan gezici kütüphaneler ile şehrin en ücra noktalarındaki köylerine kadar gidip Vanlıları kitaplar ile buluşturmaya ve kütüphanenin eksikliğini hissettirmemeye çalışan Van İl Halk Kütüphanesi’nde ise çalışmalar aralıksız devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz ve İl Halk Kütüphanesi’nin de kendilerine bağlı bulunduğu İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ hem var olan çalışmalara, hem projesi devam eden yeni halk kütüphanesi binasına ilişkin Şehrivan’a özel açıklamalarda bulundu.

KAPSAMLI BİR KÜTÜPHANE EKSİKLİĞİNE RAĞMEN İLGİ BÜYÜK

Mevcut olan üye sayılarının çok daha yüksek rakamlara ulaşması adına çalışmaların sürdüğünü devam eden Aktuğ “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı var olan sistemimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üyelerimizin kayıtlarını, sayılarını ve kütüphanemize ait verilerin tamamını bu sisteme yükleyerek daha sonradan erişim sağlayabiliyoruz. Türkiye’deki halk kütüphanelerinin tamamında sistem bu şekilde işliyor. 2015’in 2. Yarısından itibaren bize kayıt yaptıran üye sayımız 20 Bin 550’ye ulaştı. Tabi bu sayısının çok daha yüksek rakamlara ulaşması ve ulaşabilmesi temennileriyle bizler de elimizden geldikçe tanıtımlarımızı yapıp insanlara kütüphane kültürünün aşılanmasını istiyoruz. Depremin de bu sayılar üzerinde ciddi etkileri var. Çünkü insanlar eski binada oluşan tahribat sebebi ile geçmiş olduğu ek binadan, il halk kütüphanesinin hala sunmuş olduğu hizmetten ya da ne şekilde hizmet sunduğundan haberdar değil.” ifadelerini kullandı.

“KÜTÜPHANEMİZ HAFTANIN 7 GÜNÜ AÇIK”

Yaz aylarının Kış’a göre kütüphanelerde daha sakin geçtiğine dikkat çeken Aktuğ “Kütüphanemizde ki üye sayıları, çalışma salonlarını kullanan vatandaşların sayıları ve kitap almak için gelen vatandaşların sayıları yaz aylarında kışa göre daha sakin oluyor. Tabi bunların sebepleri arasında birçok başlık sıralayabiliriz. Yaz aktivitelerinin insanlara kütüphane ortamından ziyade daha cazip gelmesi, eğitimde yaz tatiline gidilmiş olması ya da burada okuyan dışardan gelen öğrencilerin memleketlerine dönmesi gibi sebepler yoğunluk farkını etkiliyor. Aldığımız yeni üye sayılarında eğitim-öğretim dönemleri içerisinde daha fazla bir yoğunluk oluyor. Tabi kütüphane olarak herhangi bir dönemsel ayrıma gidilmiyor. İl halk kütüphanesi haftanın 7 günü açık olacak şekilde hizmet veriyor.” Diye ekledi.

“GEZİCİ KÜTÜPHANELER KONTAK KAPATMIYOR”

Gezici kütüphanelerin her ay kontak kapatmadan dolaştığını belirten Aktuğ “Şehrin kütüphaneye ulaşım noktasında sıkıntılar yaşayan ve kütüphaneye ulaşabilen vatandaşlarımızla aynı imkânlara sahip olmayan vatandaşlarımızın da kitaplara ve kütüphaneye erişim sağlayabilmesi açısından gezici kütüphanemiz neredeyse her dönem aktif olarak çalışmaktadır. Gezici kütüphanemiz köylerden mahallere kadar birçok noktaya gidip vatandaşları kitap ile buluşturduktan sonra 15 günde bir tekrar aynı yere giderek gerekli sirkülasyonun oluşmasını sağlıyor. Bu şekilde köy okullarında okuyan öğrencilerimizden tutun şehrin en ücra noktalarındaki vatandaşlarımız bile kitaplarla buluşup çağı yakalayabiliyor.” Dedi.

“HALK KÜTÜPHANESİ HER KESİME HİTAP EDİYOR”

Halk Kütüphanelerinde her kesime hitap edecek aktivitelerin de gerçekleştiğine dikkat çeken Aktuğ “Halk kütüphaneleri bıraktığı resmi izlenimin yanı sıra 7’den 70’e herkesin faydalanabileceği yaş, dil, cinsiyet ve ırk ayrımı yapılmaksızın bir araya geldiği mekânlardır. Kütüphanemizde çocukların ilgilerini çekebilecek aktivitelerden, yetişkinlere hitap edecek çalışmalara kadar birçok aktivite gerçekleşiyor. Biz okurlarımızın daha geniş vizyonlara ulaşması için yazar-okuyucu buluşmaları gibi çalışmalarda yapıp halk kütüphanelerinin çok yönlü olmasını sağlıyoruz. Tabi bunları da imkânlarımız dâhilinde gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile ilgili sosyal medya hesaplarımızı aktif bir şekilde kullanarak vatandaşlarımızı haberdar ediyoruz ve herkesin bu çalışmalardan en aktif şekilde faydalanmasını sağlıyoruz. Kitaplarımızı da yine bakanlığımızın bizlere sunmuş olduğu çerçeve etrafında güncelleyerek arşivimizin ve kitaplıklarımızın güncel kalmasını sağlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“20 YILLIK YEREL GAZETE ARŞİVİ MEVCUT”

Van’ın adeta tarihi niteliğinde olan 20 yıl önceki yerel gazete nüshalarının da bünyelerinde bulunduğunu belirten Aktuğ “İl halk kütüphanesinden ayda yaklaşık olarak 30 bin kişi faydalanıyor. Kitap sayısı depremde telef olan kitapların ardından şu an Van İl Halk Kütüphanesi’nde 40 Bini aşmış durumda. Elimizde var olan imkânlar ile bile faydalı işler yapıyoruz ve bu sayıyı daima daha da arttırmak istiyoruz. Çünkü insanlar bu şekilde piyasa değerleri çok yüksek olan kitaplardan daha önce hiç tanışmadıkları alanlara kadar birçok eserle burada ücretsiz bir şekilde tanışıyor ve kulaktan kulağa da okumayı birbirlerine aşılıyorlar. Aynı zamanda insanlarımız burada yaşadıkları şehrin tarihini de çok kolay öğrenebilmek adına 20 yıl öncesine kadar örneklerin olduğu yerel gazete arşivine de kütüphanemizden ulaşabiliyor. Van için 2018 senesi içerisinde ödünç verilen kitap sayısı 54.999 iken kullanıcı sayımız 103.958 olmuştur. 2019’da ise bu rakamlar ödünç verilen kitaplar 37.998 ve kullanıcı sayısı da 58.046 olarak belirlenmiştir. Biz her zaman ulaştığımız rakamların çok daha üstüne çıkarak vatandaşlarımızın tümünü kitaplar ile tanıştırmak istiyoruz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

YILLARDIR BİTMEYEN BİR KÜTÜPHANE HİKAYESİ...

Öte yandan zor şartlara rağmen kitap okutmaya çalışan ve kütüphanecilik hizmetleri vermeye çalışan İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün çabalarına rağmen Vanlılar’ın kütüphane beklentisi sürüyor. 2011 yılından bu yana sayısız kez gündeme getirilen, bir çok kurum ve kuruluşun ve önemli ismin müjdesini verdiği Van’a yakışır bir kütüphane tüm sözlere rağmen bir türlü yapılmadı. Farklı yerlerde ve farklı projelerle anılmasına rağmen Van’da geçen 8 yıllık süreçte hala modern bir kütüphane yapılmazken geçen süreçte Van’ın bir değil birden fazla kapsamlı kütüphane ihtiyacı oluştu. Vanlılar sık sık hem kütüphane, hem kültür merkezi hem de çalışma alanları taleplerini yenilerken tüm çabalara rağmen somut bir proje ile ilgili bir türlü beklenen adım atılmadı.

‘HALK KÜTÜPHANESİ’ PROJESİ’NDE SON DURUM NE?

Van’da 2011 yılında yaşanan deprem sonrası hasar alan Halk Kütüphanesi’nin yerine yeni yapılacak olan proje ihale aşaması ve yapım aşamasıyla ilgili Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (Van YİKOP) yetkilileri Şehrivan Gazetesi’ne konuştu. Van YİKOP yetkilileri, yeni yapılacak ‘Halk Kütüphanesi Projesi’nin 2018 yılında proje ihalesinin yapıldığını ve proje kabul aşamasında olduğunu ifade ederek açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Proje bitti, şu an kabul aşamasına geldik. 2018 yılında proje ihalesini gerçekleştirdik. Yapım ihalesi ile ilgili hazırlıklara başladık. Hazırlıklarımızı bitirdikten sonra projeyi bakanlığa sunacağız. Proje’nin kabul aşamasından sonra Bakanlığın uygun görmesi halinde bina yapım aşamasına geçilecektir.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim