Van'da, sigara, akaryakıt, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi operasyonlarda el konulan araçlar çürümeye terk edildi. Uzun mahkeme süreci ve otoparklardaki altyapı eksiklikleri sebebiyle araçların büyük bölümü hurdaya çıktı. Milli servetin göz göre göre yok olması ise tepkilere neden oluyor.

 

Türkiye ile İran sınırında bulunan Van, sınır kaçakçılığının önemli geçiş güzergâhlarından biri. Sigara, akaryakıt, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi birçok olayda otomobil ve kamyon gibi araçlar kullanılıyor. Yakalanan bu araçların birçoğu uzun mahkeme süreci ve otoparklardaki altyapı eksikliklerinden dolayı hurdaya çıkıyor. Kentteki birçok otopark kaçakçılıkta kullanılan araçlarla tamamen dolmuş durumda ve bu araçların çoğu mahkeme kararını bekliyor. Son üç yılda otoparklarda bekleyen binlerce araçtan sadece 271'i satılığa çıkartılabildi. Kenttin birçok noktasının yanı sıra ilçelerde de var olan bu sorun tepki çekiyor. Şehir merkezinin yanı sıra Özalp-Saray Karayolu üzerinde de bulunan otoparkta çürümeye terk edilen araçların sayısı bir hayli artmış durumda.

 

TUĞRUL: EL KOYMAK YERİNE CEZA KESİLSİN

Uzun mahkeme süreci ve otoparklardaki altyapı eksiklikleri nedeniyle araçların büyük bir bölümünün hurdaya çıktığını belirten Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, “Araçlar otoparklara teslim ediliyor ve vergisi devam ediyor. Bandrolleri cezaya giriyor. Bazı araçlar çok ciddi para etmezken vatandaşa dünya kadar vergi borcu çıkıyor. Tüm araçlara el koymak yerine ceza kesilmesi bize göre daha doğru. Uyuşturucu gibi ağır suçlardan yakalananlar hariç diğerleri en azından kasko bedeli ne ise bu bedel üzerinden vatandaşa ceza yazılıp tekrar teslim edilsin istedik. Ancak sonuç alamadık. Araçlar korumasız bir şekilde bu parklarda çürümeye terk edilmemeli. Şu anda on yıllık araçlar bile var. Milli serveti heba ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

“YILLARDIR ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Otoparkların araç mezarlığına dönüştüğünü vurgulayan Tuğrul son olarak şunları kaydetti: “Aracını almak isteyen bir vatandaşın mahkemesi uzun yıllar sürüyor. Daha sonra mahkemeyi kazansa bile aracını almaya geldiğinde çürümüş vaziyette buluyor. Ayrıca otopark parası aracının değerinden bile fazla tutuyor. İlgililere sesimizi duyuramıyoruz. Yıllardır feryat ediyoruz ve çağrıda bulunuyoruz. Maalesef şimdiye kadar bir çözüm getirilmedi bu duruma. Sesimizi duyan, dinleyen hiç kimse yok. Hâlâ da bu tür yakalamalar devam ediyor ve araçlar depolara teslim ediliyor. Ulaştırma Bakanlığı'na, Gümrük Bakanlığı'na defalarca yazı yazdık. ‘En kısa zamanda çözeceğiz.' diyorlar ama şimdiye kadar yaptıkları bir şey yok.”

 

SÖYLEMEZ: ÇÜRÜYEN ARACIMIN TAKSİTLERİNİ ÖDEDİM

Geçimini akaryakıtla sağladığını ve geçtiğimiz yıl aracının yakalandığını ifade eden Suat Söylemez adlı vatandaş aracını şu ana kadar geri alamadığını söyledi. Özalp-Saray Karayolu üzerinde bulunan otoparkta aracı bulunan Söylemez, “Ben geçimimi mecburen kaçakçılık ile sağlıyorum. Akaryakıt kaçakçılığında geçtiğimiz yıl aracım yakalandı ve otoparkta çürümeye terk edildi. Aracımın davası uzadıkça uzadı. Halende bırakılmış değil. Bunun için çok yere gittim ancak bir netice alamadım. Aracımın taksitleri geçtiğimiz aylarda bitti. Düşünün aracım 1 yıldan fazladır orada çürüyor ve ben yıllarca çürüyen aracımın taksitlerini ödedim. Şimdi ise aracım olduğu yerde çürüyor. Bunun için yetkili mercilerden bir çalışma yapmalarını bekliyorum. Aracımı geri vermeyeceklerse bende ona göre kendime başka bir işe bakarım. Araç yattığı yerde bana zarar veriyor. Ödemeleri falan derken araç çıktığında değerinden çok borcu olacak. Şimdi alamazsam bundan sonra alma imkânımda kalamayacak.” Dedi.

 

KIVANÇ: ARAÇLAR SATILIĞA ÇIKARILSIN

Konuyla ilgili görüştüğümüz çoğu vatandaş ise araçların çürütülmesi yerine satılmasından yana olduklarını ifade etti. Hasan Kıvanç adlı vatandaş araçlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yakalanan araçların çürütülmeye terk edilmesi yerine satılması daha mantıklı. Ya eski sahiplerine ya da ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar için bu hem çok mantıklı olur hem de o araçlar çürüyeceğine paraya dönüştürüldükten sonra hazineye aktarılır. Bu araçları almak isteyen insanları sayısı çok fazla ve bunlardan bir tanesi de benim. Bence araçlar tüm işlemleri yapıldıktan sonra ve çok kısa bir sürede satılırsa çok mantıklı olur. Yoksa bu şekilde güneşin altında yıllarca hatta on yıllarca bekletilmesi akla sığan bir durum değil. Ulaştırma Bakanlığı’nın bence bunun için ivedilikle adım atması gerekiyor. Yoksa bu şekilde çürütmesinin hiç kimseye bir faydası yok aksine çok fazla sayıda zararı olur.”

 

‘ÇÜRÜYEN ARAÇLAR’ MECLİSE TAŞINMIŞTI

24. Dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Gür, Van’da kaçakçılık ve farklı nedenlerden dolayı yakalanan ve yıllardan bu yana gümrük kontrolünde otoparklarda çürümeye terkedilen araçlar için harekete geçmiş ve bu araçları meclise taşımıştı. Daha önce başta Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevi de yapan önceki Van Şoförler Odası Başkanı Faruk Alpaslan’ın da defalarca gündeme taşıdığı bu araçların durumu hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den bilgi isteyen Gür, bu araçlarla ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağını sormuştu. Gür sunduğu önergede araçların durumu ile ilgili olarak şu bilgilere yer vermişti: “Türkiye genelinde kaçakçılık ve bazı farklı nedenlerden dolayı binlerce araç yakalanmakta ve gümrüğe bağlı otoparklarda yıllarca kalmaktadır. Yakalanan bu araçlar mahkeme sürelerin uzun olmasından dolayı çürümeye yüz tutmaktadır. Bu araçların vergi borçları ödenmez iken araç sahipleri mağdur duruma düşmektedir. Araçların uzun süre gümrük otoparklarından kaldıklarından dolayı hem kullanılamaz hale gelmekte hem de aracın değerini yitirdiği görülmektedir. Van ilinde her geçen gün yakalanan araç sayısı aratmakta ve bir sorunun olarak karşımızda durmaktadır. Van ilinde gümrük otoparkların doluluk oranları yüzde yüze ulaşmış ve vatandaşların araçlarını geri almaları 4-5 yılı bulmakta veya otoparklarda çürümektedir.”

 

OTOPARK YETKİSİ: ARAÇLARIN SUÇU NE?

Konuyla ilgili görüştüğümüz otopark yetkilisi ise, “Araçların çürütülmesi elbette ki çok yanlış. Bizimde otoparkımızda yer sıkın yaşanıyor. Bu yüzden araçların otoparklarda tutulması yerine daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Ben otopark sahibi olarak böyle düşünüyorum. Bizim bu durumdan elbette ki kazancımız var. Ancak ben bunu doğru bulmuyorum. Bunun yerine daha mantıklı bir çalışma yapılması şart. Vatandaşların araçları satın alma talepleri var ancak buda gerçekleşmiyor. Böyle bir çalışma yapılırsa bizce de çok iyi olur. Çünkü arabalar aylarca, yıllarca burada çürüdükten sonra hurdaya gidiyor. Evet, bu araçlar belki yasa dışı işlerden dolayı yakalanmış olabilir ama burada araçların suçunu ne onu bilemiyorum. Yakalanan şahıslar için cezai uygulama yapılabilir ancak araçlar ise satıldıktan sonra devlete geri dönüşü olur.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim