ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM/ÖMER AYKAÇ- Van’da son 10 yılda birçok proje açıklandıktan, başlatıldıktan veya planlandıktan sonra yarım kaldı. Başta Çevre Yolu olmak üzere Sahil Yolu, Kent Meydanı, Van Şehir Stadı, Van Otogarı gibi birçok iş ya başlamadı ya da yarım kaldı. Bu anlamda son yılın arap saçına dönen çalışmalarından ikisi Van Park AVM, Kent Meydanı ve beraberindeki Çok Katlı Otopark Projesi oldu. Çok konuluşan, yapılması yılan hikayesine dönen o projeler fiyasko ile sonuçlanırken bu işlerden en büyük yarayı da o civardaki çarşı ve küçük esnaflar aldı.

MISIR ÇARŞISI ESNAFI ÇARESİZ!

Van’da onlarca yıl tamamlanmayı bekleyen AVM, on yıllık sürecin ardından Van Büyükşehir’in girişimleriyle bitti fakat beklenilen ivme yakalanamadı. AVM açıldıktan sonra bir türlü sorunlardan kurtulmazken sürekli olarak elektrikler, arızalar ve krizlerle anıldı. Şehrin göbeğinde olmasına rağmen atıl bir duruma düşen AVM ile birlikte Kent Meydanı Projesi’nin içerisinde yer alan Çok Katlı Otopark da bir kriz sebebi döndü. 10 yıl gibi bir süre tamamlanmayı bekleyen çok katlı otopark geçtiğimiz yıl büyükşehir eliyle defalarca yaşanan dönüşümden sonra pasaja çevrildi. Kent meydanı projesi içerisinde yer alan bazı esnafların yerleştirildiği, birçoğunun da dahil edilme sözü aldığı o çarşı da AVM ile aynı kaderi yaşarken ortada kalan Van Mısır Çarşısı oldu. Van’ın kendisi eski ama hafızalarda yerini koruyan bir çarşısı olan Mısır Çarşısı da AVM’nin açılması, Kent Meydanı gibi projelerden dolayı boşaltılacak alanlardan birisi olarak belirlendi. Çarşıda yaprak dökümü başladı fakat daha sonra Kent Meydanı hayal olurken beklentileri karşılamayan AVM ile Belediye Çarşısı da işlerin tam anlamıyla durmasına neden oldu. Belirsiz bekleyiş sürerken çarşı adına konuşan Mısır Çarşısı Kooperatif Başkanı Levent Tekin, çarşı esnafının çaresizliğini Şehrivan aracılığı ile dile getirdi.

MISIR ÇARŞISI KOOPERATİF BAŞKANI TEKİN: “MISIR ÇARŞISININ YOK OLMAMASI İÇİN PROJE İSTİYORUZ”

Van’da yapılışı da tamamlanışı da defalarca değişen projesi de yılan hikayesine dönen Çok Katlı Otopark (Belediye Çarşısı) kentin bir çok esnafını zara soktu.Çok katlı otopark olarak temeli atılan ve sonra belediye çarşısı olarak kullanıma açılan iş yerleri ne otopark ne de iş yeri olarak kullanıldı. Üç kez projesi değişen daha sonra yeniden farklı bir projeyle gündeme gelen, şimdi ki ismi ile belediye çarşısı yıllardır atıl durumda kalmaya, tamamlanmasına rağmen sinek avlamaya devam ediyor. Mısır çarşısı esnafları bu iş yerinin boş kalması kimseye bir faydası olmadığını ve işlerini de zarara uğrattığını dile getiriyor. Mısır çarşısında 2001 yılından itibaren esnaflık yapan aynı zamanda Kooperatif başkanlığı görevini yürüten Levent Tekin Şehrivan konuştu. Tekin: “2012 yılında mısır çarşısı kooperatif başkanı olarak seçildim. Bir esnaf ve bir başkan olarak demem o ki mısır çarşısının böyle yok olması bizi ciddi anlamda üzüyor. Çok katlı otopark olarak temeli atılan ve şu an belediye çarşısı diye hayata geçilmeyen iş yeri, işlerimize zarar vermektedir. Daha fazla mağdur olmamak için yetkililerden mısır çarşısı esnafları adına yardım talep ediyorum.” Dedi.    

TEKİN: “AMACIMIZ KİMSEYİ KÖTÜLEMEK DEĞİL, MISIR ÇARŞISININA SAHİP ÇIKILSIN”

Kooperatif Başkanı Tekin, “Bizim amacımız kimseyi kötülemek değil. Kimseye bir suç veya karalamada bulunmuyoruz. Ama ortada bir gerçek var. 2010’da Belediye Çarşısı’nın asıl amacı önceden çok katlı otoparktı. Otoparkın temeli atıldan sonra iş yerlerimizin olduğu mısır çarşısının yolları inşattan dolayı giriş ve çıkışlar kapandı. Bir taraftan otoparkın temeli devem ederken öbür yandan da park AVM inşaatı başladı. Her iki taraftan yolların kapanması bize mağduriyet yaşattı. Pasajımızın büyük bir kısmı iş yapmaz hale geldi. Kullanılmayan kısımları ambar olarak kullandılar.

“İŞ MERKEZİNİN YAPILMADAN ÖNCEKİ PROJELERİ İLE YAPILANDIKTAN SONRAKİ PROJELERİ BİRBİRİNİ TUTMADI”

Belediye çarşının boş kalması kimseye yararının olmayacağına vurgu yapan Tekin, “2016 yılında faaliyete geçen otopark hiç çalışmadan öylece bekletildi. Daha sonra 2018 yılında kent meydan projesi ortaya çıktı. Bu seferde mısır çarşısında kalan esnaflara iş yerleriniz yıkılacak dediler. Kiracı ve mülk sahiplerinin bir kısmı farklı yerlerde dükkân kiralamak zorunda kaldılar. Kararsız kalıp gitmeyen esnaflarda ne dükkân kiraladılar ne de farklı bir yerler de işlerini devam ettirebildiler. Daha kent meydan projesi hayata geçmeden, çok katlı otopark yıkılıp iş merkezi haline getirildi. Mısır çarşısında kalan birkaç esnafla iş merkezindeki dükkanları şartlı antlaşmaya vardılar. Ama iş merkezinin yapılmadan önceki projeleri ile yapıldıktan sonraki projeleri birbirini tutmadığı için antlaşmadan vazgeçildi. Çok katlı otopark eğer yıkılmadan işletilseydi. Veya kiralık olarak verilseydi. Ne devlet ne biz ne de 210 dükkân ve 400’e yakın esnaf mağdur olurdu.” Dedi.  

“ŞEHİR MERKEZİNDE OLAN MISIR ÇARSININI ÖLDÜRÜP YOK ETMESİNLER”

Mısır çarşısı için yetkililerin proje üretmesine değinen Levent Tekin, “Benim söylemek istediğim tek şey büyük yetkilerden ricam, şehir merkezinde olan mısır çarşısını öldürüp yok etmesinler. Bizi ve çevremizdeki esnafları daha fazla mağdur etmemek adına bir açıklama yapmaları gerekir. Çünkü ya biz kendi imkanlarımızla burada bir şeyler yapalım ya da firmayla antlaşma yaparak derdimize derman bulsunlar. Bir tarafımız belediye çarşısı öbür yanımız park AVM ortada kala kaldık. İş yapmaz hale geldik. Mısır çarşısıyla ilgili varsa bir projeleri bir an önce bize de ulaştırarak daha fazla yok oluşumuzu izlemesinler.” İfadelerini kullandı.  

Editör: TE Bilisim