Gerek tarihi ve kültürel gerekse de doğal zenginlikleri ile Türkiye’nin önemli kentlerinden birisi olan Van, tam bir turizm kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Terör olaylarının, çatışmaların, eylemlerin unutulması ile birlikte turizmin gözde kentlerinden birisi olan Van’da, önemli merkezler turist akınına uğramaya devam ediyor. Yabancı turist sayısının yüzde 90’nından fazlasını İranlılar’ın oluşturduğu ve ekonomiye ciddi katkı yaptığı süreçte, yerli turistler de turistik gezilerle Van’a akın ediyor. Van Gölü Ekspresi, Van Gölü Havzası Turları gibi farklı girişimlerle yeni bir çekim merkezi olan Van’da bir kaç yıl öncesine kadar çok da turist görmeyen merkezler her yıl yüz binlerce ziyaret alıyor. Bu anlamda sahiplenilen turistik mekanlar kadar hala yatırım ve tanıtım bekleyen bir çok tarihi, kültürel ve doğal zenginlik sahiplenilmeyi beklerken Başkale’deki Peribacaları bu noktada doğal güzelliği ile insanları çekmeyi başarıyor. Şehrivan’ın da geçtiğimiz günlerde gündeme taşıdığı ve turizmcilerin yatırım yapılması ve sahiplenilmesi gerektiği taleplerini dile getirdiği alanlar uzak olmalarına ve saklı güzelliklerine rağmen ilgi odağı olurken, son dönemlerde Van’da en çok ziyaret edilen yerlerden birisi oldu. Bu anlamda Kapadokya’dan esinlenerek Vandokya olarak anılan peribacaları görenleri hayran bırakan güzelliği ile turizmde daha aktif ve daha çok tanıtılan ve turist çekecek bir merkez olması gerektiğini bir kez daha ıspatlamış oldu.

Van’ın Başkale İlçesi’nde bulunan Pamukkale'yi andıran görüntüsüyle dikkati çeken travertenler ile Saklı Şelale ve Nevşehir'in peribacalarına benzeyen Vanadokya, yaz döneminde ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Turizm noktasında önemli adımların atıldığı bir dönemde ören ve turizm destinasyonları yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. İlçe de bulunan iki önemli turizm destinasyonu yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekse de hala tanıtım ve sahiplenme noktasında eksiklikler var.

İKİ GÜZELLİK BİR İLÇEDE!

Van'ın Başkale ilçesinde, Pamukkale'yi andıran görüntüsüyle dikkati çeken travertenler ile Saklı Şelale, yaz döneminde ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. İlçeye 35 kilometre uzaklıktaki Dereiçi Mahallesi'nde 2 bin 400 metre rakımdaki travertenler, güzel manzarası ve Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki doğal oluşumlarını andıran travertenler her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sonucu huzurun sağlandığı bölgede, vatandaşların güvenlik kaygısı duymadan ziyaret ettiği travertenler, doğaseverler ve sıcak havadan bunalanların tercih ettiği yerlerden biri haline geldi. Türkiye'nin birçok yerinden ilçeye gelen ziyaretçiler, travertenlerin yanı sıra Yavuzlar köyünde de Nevşehir'in peribacalarına benzeyen "Vanadokya"yı gezerek, iki güzelliği bir arada görebilme imkânı buluyor.

“ZİYARETÇİ SAYISI HER YIL ARTIYOR”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, yaptığı açıklamada, Başkale ilçesindeki travertenlerin önemli bir destinasyon merkezi olduğunu söyledi. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği travertenleri ziyaret edenlerin sayısının sürekli arttığını belirten Aktuğ, şöyle konuştu: "Türkiye'nin beyaz cenneti Pamukkale ise Van'ın ve bölgenin beyaz cennetti de Başkale travertenleridir. Tekil ziyaretçilerin yanı sıra gruplar halinde de bu bölgeye önemli ziyaretler yapılıyor. İç turizmde Van'a gelen çok sayıda ziyaretçi gruplar halinde Başkale'ye giderek bu güzelliği gözlemliyor. Başkale'de travertenlerin yanı sıra yine Türkiye'de adını duyurmuş Kapadokya peribacaları gibi, Başkale'de de peribacalarımız var. Vanadokya olarak lanse edilen bu önemli merkezi de her yıl çok sayıda turist ziyaret ediyor. Bu iki yerin daha çok ziyaret edilmesi için tanıtım çalışmaları yürütüyoruz."

“DAHA ÖNCE BÖYLE BİR YERİN OLDUĞUNU BİLMİYORDUK”

İstanbul'dan Van'a gelen iş kadını Sevgi Başıbüyük de 3 yıl önce Van'da travertenlerin olduğunu öğrendiğini aktardı. Uzun süre sonra geldiği kentte burayı görmeden ayrılmak istemediğini kaydeden Başıbüyük, "Bu doğa harikasını gördüğüm zaman inanamadım. Buraya gelen yolun yapılması gerekiyor. İnanılmaz bir tabiat var. Buranın Pamukkale'den farkının olmadığını da görmüş oldum. Doğası, tabiatı ve güzellikleriyle iyi tanıtılır ve turizme kazandırılırsa hem bölge halkını kalkındıracaktır hem de turizme katkısı olacaktır." diye konuştu.

“KENTİMİZE AYRI BİR GÜZELLİK KATIYOR”

Ailesiyle travertenleri görmeye gelen Murat Almaz da bu güzelliğin Van'da bulunmasının turizm açısından önemli olduğunu belirterek, "Van Gölü ve kaleleri ile memleketimiz zaten güzel, buralar da kentimize ayrı bir güzellik katıyor. Böyle yerleri görmek için insanlar farklı şehirlere gidiyor ama biz hepsini bir arada bulabiliyoruz." dedi.

“İNSANLARIN GELİP GÖRMESİ GEREKİYOR”

Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hacı Tansu da bölgenin her anlamda önemli bir turizm merkezi olduğunu vurguladı. Travertenlerin Van, Başkale ve Hakkâri arasındaki bölgede yer aldığını aktaran Tansu, "Önümüzdeki hafta bir grup ziyaretçi buraya gelecek. Biz de öncesinde görmek istedik. İnsanları buraya davet ediyoruz. Van ve Hakkâri bölgesinin hem keşfedilmemiş birçok yeri var hem de orijinal özellikleriyle çok güzel bir yer. Buraların keşfedilmesi, insanların gelip görmesi gerekiyor. Başkale travertenlerinin de bu anlamda tanıtıma ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

ŞEHRİVAN GÜNDEME TAŞIMIŞTI!

Başkale’deki bu iki güzellik bir çok eksikliğe rağmen büyük ilgi görürken Şehrivan geçtiğimiz haftalarda konuyu gündeme taşımış ve yetkili isimlerden bu iki güzellik için sahiplenme çağrısı yapmıştı. Van’daki turizmcilerin de görüşlerini paylaşarak çağrısına ortak olduğu bu turistik mekanlar için daha çok sahiplenme, yatırım ve tanıtım talebi dile getirilirken bu alanların ciddi rakamda turist çekebilecek alanlar olduğu vurgusu yapılmıştı. Başta korunma ve farkındalık oluşturulması ile başlanılıp ardından yapılan dokunuşlarla önemli turistik mekanlara dönüştürülmesinin Van için kazanç olacağı belirtilen bu alanların da doğru bir tanıtım ile tıpkı Akdamar Adası gibi her yıl yüz binlerce turistin ziyaret edeceği bir zenginlik olacağı vurgusu yapılmaya devam ederken gözler yetkili kurum ve kuruluşların bura ile ilgili atacağı adımlara çevrildi. (ŞEHRİVAN - AA)

Editör: TE Bilisim