Van’da 2011 yılından yaşanan depremin izleri Van halkını halen derinden sarsmaya devam ediyor. Depremin üçüncü yılında halen psikolojik olarak sıkıntılar kendisini göstermeye devam ederken insan psikolojisi kentin görüntüsünden dolayı da bu psikolojiden kurtulamıyor. Uzmanların depremden sonra yaşanan psikolojik sıkıntılar için “Esas sıkıntılar 2-3 yıl sonra başlayacak.” Dediği deprem etkisi Van ekonomisinde de aynı şekilde iyice etkisini gösterirken, esnaf da belki de deprem sonrasının en sancılı dönemini geçiyor. Öte yandan insanlarda depremin izlerinin silinmemesinin en büyük çarpan etkisi ise halen enkaz halinde bekleyen binalar. Kent genelindeki binalar hala deprem korkusunu yaşatmaya ve insanları etkilemeye devam ederken uzmanlar da bu enkazların artık kaldırılması yönünde görüş bildiriyor.

 

3 yılı aşkın bir süre önce Van’da meydana gelen iki büyük depremin ardından kentteki birçok bina yıkılırken, birçok bina ise hasar aldı. Depremlerin ardından yapılan çalışmalar ile kent toparlanmaya başladı. Ağır hasar alan binaların bazıları yıkılırken, halen birçok binada yıktırılmayı bekliyor. Yıktırılan binaların yerine yeni alanlar veya yeşil alanlar yapılması beklenirken, ya yeniden betonlaştırıldı ya da başıboş bir şekilde enkazı dahi kaldırılmadan bırakıldı. Şehrivan Gazetesi olarak birçok kez haberleştirdiğimiz ve kamuoyunun da tartıştığı yıkılan binaların yerleri yeşil alan olması konusu bir tarafa, yıkılan binaların enkaz görüntüsü kentin görüntü kirliliğine neden oluyor. Peki, bu konuda vatandaşlar ne söylüyor? Yıkılan ancak kaldırılmayan enkazların son durumu ne? Şehrivan Gazetesi olarak bu sorunu halka ve STK’lara sorduk ve son durumu okuyucularımız için değerlendirdik.

 

İMO BAKANLIĞINA ÖNERGE SUNDU

Konuyla ilgili görüştüğümüz İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut yıkılan binaların kentsel dönüşümden faydalanması için önerge verdiklerini söyledi. Başkan Turgut, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve milletvekilleri ile birlikte Çevre Şehircilik Bakanlığına vatandaşın yıkılan binalarının kentsel dönüşümden faydalanması için önerge verdiklerini ve bu önergenin kabul edilmesini istediklerini vurguladı. Turgut, “Kentsel dönüşüm avantajlarını her ne kadar yetersiz bulsak da, vatandaşlarımız bu imkânlardan faydalanmalı ve kamu kurumları ve yerel yönetimler kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen vatandaşlarımıza zorluk çıkartmamalıdır. Ayrıca buradan siyasi iktidara tekrar sesleniyoruz; Yıkılan binaların kentsel dönüşümden faydalanması için Van İnşaat Mühendisleri Odası olarak verdiğimiz önerge kabul edilmelidir. Yapılarını kentsel dönüşüm kanunu öncesi yıkan vatandaşlarımız bir nebze olsun rahata kavuşacak ve aynı zamanda Van'ımızda inşaat sektörü olarak bir canlanma katacaktır.” Dedi.

 

KESER: BİRAN ÖNCE ENKAZLAR KALDIRILMALI

Mimarlar Odası Başkanı Ünal Keser ise yıkılan ya da yıkılması gereken binaların biran önce yıkılmasını ve bir düzene girmesi gerektiğini vurguladı. Keser, “Yıkılan binaların görüntü kirliliğinin yanı sıra halen yıkılmayı bekleyen çok sayıda bina var. Bu binalara sığınıp yaşayan insanlar var. Bunun yanı sıra çok ağır hasarlı olan binalar ise halen yıkılmayı bekliyor. Bunun dışında ayrıca yıkılan ancak daha bina molozlarının kaldırılmadığı enkaz yığınları var. Bunlar çok kötü bir görüntü kirliliğine neden oluyor. Çevreye verdiği kirliliğin yanı sıra, insan üzerinde yarattığı etki çok fazla. Bu nedenle enkazların bir an önce kaldırılması gerekiyor. Bu alanlar kent yararına kullanılması gerekiyorsa bir an önce kullanılmalıdır. Kent yararına kullanılamıyorsa enkazların kaldırılıp arsa olarak kalması gerekiyor. Bu tür arsalar iyice temizlenmeli ve bir düzene koyulmalıdır. Bunun için aydınlatmalar yapılmalıdır. Uyuşturucu madde kullananların burada barındırılmaması gerekiyor. Bunun için muhakkak bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Bu alanlarda yıkılan binaların yeri artık değerlendirilmelidir. Belediyenin bununla ilgili bir sıkıntısı var. Bu yüzden belediyenin bununla ilgili bir an önce mal sahiplerine zorlayarak ya da kendi eliyle değerlendirmesi gerekiyor. Eski merkez komutanlığı bunun için en önemli örnektir. Bu alan güzelce temizlendi ve halkın hizmetine ücretsiz park sunuldu. Bu mutluluğu yaşadık, bunun devamında yapılacak olan park bizleri ümitlendirdi. İnşallah devamı gelir ve güzel bir yeşil alan yapılır.”” Dedi.

 

‘ESTETİK KURULU YENİDEN KURULMALIDIR’

Kentteki kurumların koordineli çalışarak sorunları çözmesi gerektiğini söyleyen Keser, “Yıkılmış binaların ya da yıkılması gereken binaların çevreye ve görüntü kirliliğine neden oluyor. Allah korusun bir deprem olması durumunda o harsalı binalar yıkılırsa ve insanların üzerine gelirse ne olacak? Görsellik elbette ki önemlidir. Ancak burada yaşanacak can kayıplarını düşünmek zorundayız. Biz yine aynı şekilde aynı acıları mı çekeceğiz? AFAD, Belediye, Valilik bir an önce koordineli çalışmalı ve bu yıkılması gereken binaları yıktırıp kentsel dönüşüm kapsamına almalıdır. Yıkılmayacaksa da bu alanları toparlayıp ve bunları güçlendirmelidir. Hak sahipleri ile birlikte bu işlemler yapılmalıdır. İnsanların kullanabileceği ve güzel bir görüntünün oluşturulabileceği bir görüntü oluşturulmalıdır. Kente Estettik Kurulunun yeniden yürürlüğü girmesi ve bu anlamda tavsiyelerde bulunması gerekiyor. Bu nedenle kurumlarda bu kurulu dinleyip o şekilde hareket etmesi gerekiyor.” Dedi.

 

VATANDAŞ: BU GÖRÜNTÜ BİZİM AYIBIMIZDIR

Gazete olarak görüştüğümü vatandaşlarda bu görüntüden rahatsız. Gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar, “Depremler üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen halen enkazların kaldırılmaması bizim ayıbımızdır. Hele ki biz geçen sene 30 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi olduk. Büyükşehir Belediyesi olmamıza rağmen bu sorunun çözülmemesi ve böyle bir görüntü kirliliğinin olması kentimize yakışmıyor. Bu görüntü Van’a ve Van halkına hiç yakışmıyor. Bu konunun muhatabı her kimse bu sorunu çok ivedilikle çözmeli ve bu görüntüye artık bir son vermelidir.” Sözlerine yer verdi.

 

‘HALEN DEPREM PSİKOLOJİSİNİ YAŞIYORUZ’

Vatandaşlar enkazlar kaldırılmadığı sürece hiçbir zaman depremi unutamayacaklarını söyleyerek, “Bu kentte 2011 yılında büyük depremler yaşadı ve bizlerde yine şimdi olduğu gibi o zamanlarda buradaydık. Depremin üzerinden çok zaman geçti ama biz ne yazık ki halen depremi yaşıyoruz. Çünkü bu enkazları gördükçe aklımıza deprem geliyor ve o kötü günleri unutamıyoruz. Bunun muhatabı her kimse bunu bir an önce çözmelidir. Bizim yeşilliğe ihtiyacımız var. Madem buralar kimsesiz ve enkaz şeklinde bekliyor o zaman yeşillendirsinler de bu görüntüden ve deprem psikolojisinden kurtulalım artık.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim