Van OHB’nin ilk müjdesi geçtiğimiz ay Van TSO’da düzenlenen toplantıda verildi. OHB için müteşebbis heyet kuruldu, çalışmalar devam ediyor. OHB ile ilgili ilginç detayı ise gazeteniz Şehrivan paylaşıyor...

 

Güç Birliği Toplantısı’nın ‘Tarım ve Hayvancılık’ başlığı ile yapıldığı Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile birlikte tam 10 genel müdürü ile birlikte katıldığı toplantının iki büyük müjdesi takip ve ısrarla hayat buldu. Van’dan gitmesi an meselesi olan ve yılan hikayesine dönen Et ve Süt Kurumu bu toplantıda Bakanın söz vermesi ile kısa sürede geri kazandırılırken Et ve Süt Kurumu’nun Alaköy’de yapılacak kombinesi için geçtiğimiz hafta ihale yapıldı. O toplantıda Van’ın yıllardır özlemini çektiği daha önemli bir proje olan Organize Hayvancılık Bölgesi’nin de müjdesi verildi. O söz de kısa sürede hayat bulurken yoğun baskılar bu yatırım için adımlar atılmasını kolaylaştırıldı. Van’ın hayalini kurduğu projenin müteşebbis heyeti kuruldu, paydaşlar belirlendi. Şimdi arazi aranıyor. Van’a son yıllarda kazandırılan Tekstilkent gibi bir çok proje kadar kıymetli olan Organize Hayvancılık Bölgesi Van’ın ruhuna en uygun yatırım olarak öne çıkarken şu sıralar hızla üzerinde çalışılan OHB için Van TSO Başkanı Necdet Takva değerlendirmelerde bulundu. Hayvancılığın köyden kente taşındığı bir süreçte hayati bir hamle olan OHB kurulması kentin hayvancılığının geleceğini de kurtarırken Takva da bu projeyi: “En iyi projelerden biri” olarak yorumladı.

 

 

TAKVA: KİMSE DUYARSIZ KALMAMALI

OHB projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili gazete olarak görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Van’ın projeye duyarsız kalmaması gerektiğini söyledi. Takva, “Böylesi önemli bir meseleye duyarsız kalmamak gerekiyor. Kent dinamiklerinin ve kendini sorumlu hisseden bütün birinci derecede aktörlerin, sahiplenmesi ve ilgili takip etmesi gereken bir projeden bahsediyoruz. Bu projenin nihayete varacağı temel çıktı, Van’ın geleneksel en önemli sektörü olan hayvancılık sektörüne katma değeri yüksek bir verimliliğe kavuşturulması ve kentin bundan kazançlı çıkması hedeflemek.” Dedi.

 

“GELENEKSEL ÜRETİM ŞEHRE TAŞINDI”

Son yıllarda kırsaldan kentte gelen göçler ile birlikte hayvancılığında kentlere taşındığını söyleyen Takva, böyle bir projenin elzem olduğunu işaret etti. Takva şöyle devam etti: “Son 15 yıl içerisinde meydana gelen göç hareketleriyle insanlar kırsaldaki geleneksel üretim şekillerini şehir merkezlerine taşıdılar. Buradaki en önemli geleneksel üretim şekli ve hayvancılık faaliyeti olarak hayvancılık ön plana çıkıyor. Hal böyle olunca da şehir merkezinde aşağı yukarı 2 bine yakın hayvan barınağının olduğunu biliyoruz.”

 

 

TAKVA: MERKEZDE 100 BİN HAYVAN VAR

DAKA ve Tarım İl Müdürlüğüyle birlikte yaptıkları çalışma hakkında da bilgiler veren Takva, “Bununla ilgili daha önce Kalkınma Ajansının desteğiyle, yine Tarım İl Müdürlüğümüzün koordinatörü ve verileri çerçevesinde bir proje yürüttük. Özellikle şehir merkezindeki hayvan barınaklarının tespiti ve bunun şehir dışında örgütlenmesini temin edecek bir araştırma projesi gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında bin 567 hayvan barınağı sahibi ile bire bir görüşme imkanı sağladık. Burada da gördük ki 100 bin hayvanın Van’ın ana ilçelerinde bulunduğunu ve bunların da merkez ilçelerde örgütlendiğini gördük.” İfadelerini kullandı.

 

“EN İYİ PROJELERDEN BİR TANESİDİR”

Van’ın hayvancılık ile ön planda olan bir olduğuna işaret eden Takva, hayvancılıktan daha fazla verim alınması için OHB’ye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Takva şöyle devam etti: “Hayvan sağlığı açısında bu hayvanların katma değere dönüştürülmesi için bir anlayışa ihtiyacımız var. Van bu konuda özellikle şehir merkezindeki ahırlar meselesinde çok önemli bir sorunla karşı karşıya. Bu soruna da katkı olması açısında ama özellikle hayvancılığı daha bilimsel ve modern tekniklerle örgütleyip katma değeri yüksek bir potansiyele dönüştürmenin çabası içinde olmalıydık. 2013 yılında seçim kazanır kazanmaz üzerinde durduğumuz en iyi projelerden bir tanesi Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık Bölgesi’nin kurulması meselesiydi. Bizim o yerel projemizin çıktılarında da böyle bir şey vardı.”

 

 

“BAKAN İLE BİRLİKTE ÇÖZÜMDE GELMEYE BAŞLADI”

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Van’a gelmesiyle birçok sorunun çözüme doğru yol aldığını söyleyen Takva, “Bizden o günden bu güne hem farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz hem de doğru paydaşlar ile bunun adımını atmamız gerekiyordu. Aslında burada kırılma noktası Tarım Bakanının Van’a gelmesi meselesiydi. Tarım Bakanı buraya geldikten sonra bizim çözüm bekleyen birkaç tane kronik sorunumuz neredeyse çözüm noktasına geldi. Ben buradan hem tarım bakanına hem de bürokratlarına, başta Et ve Süt Kurumu’nun hayata geçmesi meselesi olmak üzere OHB kurulmasındaki arzu ve istekleri bizi etkiledi. Şu anda Ankara’da yerel düzeyden daha çok bir istek ve arzu olduğunu gözlemliyoruz. Kısa zaman içerisinde heyetler Van’a gelmeye başladı. Bu kapsamda bize yol göstermeye başladılar.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: PAYLARIMIZI BELİRLEDİK

Van TSO’da düzenlenen toplantıyla ilgili de konuşan Takva, toplantıda alınan kararlarla ilgili bilgiler verdi. Takva şunları dile getirdi: “Son olarak Van Valisi İbrahim Taşyapan başkanlığında bu işin müteşebbis heyetini oluşturacak kurumları belirledik. Van TSO öncülüğünde 6 kurum ile beraber paylarımızı belirledik. Büyükşehir belediyesi bu anlamda en büyük paya sahip olacak. Yatırım İzleme Koordinasyon Birimi (YİKOB) kurumu var. Ticaret Borsası, Kırmızı Et Üreticileri, Damızlık Sığır Üreticileri Birliği, Tuşba Ziraat Odası ile birlikte müteşebbis heyeti oluşturduk. Heyetlerin katılım paylarını oluşturduk.”

 

3 İLÇENİN KESİŞİM NOKTASINDA YER ALACAK

OHB’nin kurulacağı araziyle ilgili de konuşan Takva, “Nerede yapılabileceği konusunda da tartışmalar yürüterek aşağı yukarı Çatak, Gürpınar ve Edremit ilçelerinin kesişme noktası 8 bin dönümlük mera alanı üzerinde kurulması yönünde de bir kanaat oluştu. Bu süreç ne kadar devam edilir bilmiyorum. Arazi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Biz bütün o kurumlara yazılarımızı yazdık. Odamız bünyesinde oluşturacağımız OHB için kurumların paylarına düşen, miktarları o hesaba yatırımları gerektiğini ifade ettik. Yazışmaların sonuçlarını bekliyoruz. Şu anda onların karar almalarını bekliyoruz. 1 ay içerisinde artık başvuru aşamasına geliriz diye planlıyoruz.” Dedi.

 

“ÇÜNKÜ VAN HAYVANCILIK BÖLGESİDİR”

Oda olarak OHB için stratejik planlarının olduğunu söyleyen Başkan Takva son olarak şu ifadelere yer verdi: “Onları da zaman içerisinde sizlerle paylaşacağız. Dediğim gibi şu anda Ankara’da ciddi bir istek ve arzu var. Türkiye’de şu anda imalatı devam eden 13 tane Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık Bölgesi var. Ben inanıyorum ki Van OHB bu 13 taneden daha etkin ve verimli çıktılar elde edecek. Çünkü Van hayvancılık bölgesidir. Belki de 13’den önce Van’da kurulması gerekiyordu. Ancak bugüne kalmış. Geç kalınmış bir faaliyet olduğunu düşünüyorum. Yerelde bu istek ve arzu oluştu. Hepimiz bu çerçevede bu projenin hayata geçirilmesi için çalışıyoruz. Oda bünyesinde biz bunun altyapı çalışmalarını da yapıyoruz.”

 

VAN’A OLAN VEFA BORCU OHB’Yİ HIZLANDIRDI

Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi’nin Van’a kazandırılmasındaki en önemli isimlerden biri de görünmeyen destekçilerden birisi olan Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç’un olduğu öğrenildi. Ağrılı olan Oruç Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanlığına getirildikten sonra, Van OHB’nin, Van için bir ihtiyaç olduğunu ve bu projenin Türkiye’de tüm OHB’lerden önce hayata geçirilmesi gerektiğini söylediği öğrenildi. Oruç’un Van’da ortaokul ve lise eğitimini de tamamlaması nedeniyle, Van’a vefa borcunun olduğunu her yerde ifade eden Oruç, Van OHB için en büyük rolü olan isimlerden bir tanesi oldu.

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL

 
Editör: TE Bilisim