Geçtiğimiz günlerde Şehrivan’ın gündeme getirdiği Van Bölge İdare Mahkemesi’nin Erzurum’a kaydırılacağı haberi gündeme bomba gibi düştü. Van’daki bazı isimler bu karara tepki gösterirken kararın siyasi olduğunu belirterek acilen bu karardan geri dönülmesi çağrısı yapıldı. Şehrivan aracılığı ile konuşan Van’ın önde gelen isimleri bu konuda siyasilere çözün çağrısı yaparken Takva’nın bu konudaki kararlılığı Erzurum’a rahatsızlık verdi. Erzurum’un bölgesel gazetesi Takva’yı manşetten eleştirdi.

 

SAHİP ÇIKMAYI BİLİYORLAR!

Van Bölge İdare Mahkemesi’nin Van gibi potansiyeli çok daha geniş bir ilden alınıp Erzurum’a taşınacak. Temmuz ayında gerçekleşecek olan kaydırma ile Van ve bir çok il bundan sonraki işlemlerde Erzurum gibi nüfus ve gelişmişlik olarak çok daha geride olan Erzurum’un yolunu tutmak zorunda kalacak. Şehrivan’ın gündeme taşıdığı bölge idare mahkemesinin gitmesine Baro, Van TSO ve bazı STK temsilcilerinden tepkiler gelirken, Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın sözleri Erzurum’da rahatsızlık yarattı. Takva’nın “Bölgenin en önemli merkezi Van olmasına rağmen Bölge İdare Mahkeme Bşk. Erzurum'a taşınması hakarettir. Ne yaparsanız yapın Erzurum her geçen gün il özelliğini yitirecek. Ve ne yaparsanız yapın Van koca bir metropol olacak. Aha buraya yazdım...” sözleri bölgesel Pusula Gazetesi’nde rahatsızlık ile karşılandı.

 

TAKVA’NIN SAHİPLENMESİNE HAKARET DEDİLER!

Takva’nın örnek teşkil edecek sahiplenmesi o gazetede hakaret olarak algılanırken, Van TSO başkanının sözleri Erzurum düşmanlığı olarak lanse edildi. O gazetede Takva’nın o sözleri ve sahiplenmesi şu sözlerle eleştirildi: “Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, kentteki Bölge İdare Mahkemesi’nin taşınmasında Erzurum’u suçlu buldu. İdare Mahkemesi’nin Erzurum’a kurulacağını ileri süren Takva, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından hakarete varan açıklamalarda bulundu. Takva, “Ne yaparsanız yapın Erzurum il özelliğini yitirecek” diyerek öfkesini dile getirdi. 2016’da Erzurum’a taşınacağı yönündeki haberler TSO Başkanı Necdet Takva’yı çok kızdırdı. Van’daki yerel medyaya konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TSO Başkanı Takva, hızını alamadı, öfkesini bu kez Erzurum’dan çıkarmaya kalktı. Şimdi gözler Erzurum’daki sivil toplum kuruluşlarının, Necdet Takva’ya karşı göstereceği tavra çevrildi. Özellikle Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın tepkisi merak ediliyor.”

 

NECDET TAKVA NE DEMİŞTİ?

Erzurum’a taşınmasıyla kentte huzursuzluk yaratan ve Vanlılardan sahiplenme bekleyen Böle İdare Mahkemesi’nin Van’da kapanmasına en sert cevabı Şehrivan üzerinden Van TSO Başkanı Takva, Baro Başkanı Murat Timur, Van TSO eski Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van TB eski başkanı Feridun Irak vermişti. Takva, olayın siyasiler tarafından çözülmesi gerektiğini belirtirken bu tepkisini sosyal medyada da sürdürmüştü. Takva’nın Erzurum’da da ses getiren o sözleri bölgesel gazete Pusula tarafından da işlenirken, Takva sert bir şekilde eleştirildi. Pusula’daki eleştirilerin sebebi ise Takva’nın işte bu sözleri oldu. “Bölgenin en önemli merkezi Van olmasına rağmen Bölge İdare Mahkeme Bşk. Erzurum'a taşınması hakarettir. Van'ın vekillerine duyurulur. Van şehri idari işlem potansiyeli açısından Erzurum'u katlar. İdare mahkemesi kararı siyasidir, yanlıştır. Yanlıştan acilen dönülmelidir. Tıpkı sınır kenti olmamasına rağmen DAİB'in, İran konsolosluğunun Erzurum'da bulunması komedisi gibi bir şey... Ne yaparsanız yapın Erzurum her geçen gün il özelliğini yitirecek. Ve ne yaparsanız yapın Van koca bir metropol olacak. Aha buraya yazdım...”

 

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KAPANIYOR…

Gelişmişlik anlamında olmazsa olmazlardan olan bölge müdürlükleri, önemli merkezler elimizden kayıp giderken Van’ın son kaybettiği kurum da Bölge İdare Mahkemesi oldu. Van bu mahkemeyi, bu noktada en güçlü rakiplerinden olan ve bürokratik lobisi çok kuvvetli olan Erzurum’a kaptırırken bu şimdiye kadar kaptırdığı bir çok önemli kuruluşlardan sadece birisi oldu. Nüfusu Van’ın yarısı bile olmayan ve her gün biraz daha güç veren Erzurum güçlü demokrasisiyle bölge müdürlükleri ile gelişmişliğini sürdürürken Van adeta sahipsizlik kurbanı oluyor... Şehrivan’ın gündeme getirdiği bu konu ile ilgili Van Baro başkanı bu gidişin ciddi bir sıkıntı yaratacağını dile getirirken 20 Temmuz itibariyle Van’da resmen bir dönemin biteceğini dile getirmişti. Baronun açıklamalarıyla birlikte Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van TSO eski başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak da o kapanmayı tepkiyle karşılamıştı…

 

VAN TSO’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yaşanan olayla ilgili basın açıklaması yayımladı. Açıklamada Takva için yazılan köşe yazısının çelişki yarattığı belirtildi. Yapılan açıklamada, “Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'nın "Bölge İdare Mahkemesi’nin Erzurum’a kaydırılması nedeniyle başta sosyal medya olmak üzere, yerel basın üzerinden yaptığı açıklamalar, "Bölgesel Yayın Yapan Erzurum Pusula Gazetesi tarafından manşete alınmış, Yönetim Kurulu Başkanımızın dile getirdiği gerçeği kendilerine hakaret olarak okuyucularına yansıtmıştır. Oysa Başkanımız ilimiz ve çıkarlarını koruyan açıklamaları ile Van'ın bölge kenti olduğu gerçeğini yansıtmıştır. Ayrıca aynı gazetenin köşe yazarlarından Sevda Güneş, konuyu kendi köşesin de farklı bir üslupla işlemiştir. Ancak aynı yazarın eleştirdiği konulara ilişkin "Erzurum ve Van illeri arasındaki Vergi Konusu ve Kent büyüklükleri" çelişkili yazıları da var.” Denildi.

Editör: TE Bilisim