ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/SONER İZGİ-  1840 yılında “Nezaret” adı ile kurulan ilk posta teşkilatından günümüze çeşitli evreler atlatarak gelmiş olan Posta ve Telgraf Teşkilatı sadece mektuplara bir aracı olmanın ötesine geçmiş durumda. Son dönemlerde sadece posta ile sınırlı kalmayıp kargo, bankacılık, mobil iletişim, alışveriş gibi açılımlar yapan PTT, devasa bir marka olmaya devam ederken Van’da da fark yaratan çalışmalar yapılıyor. Resmi bir kuruluş olmasına rağmen Van’da sıradışı işlerin öncülüğünü yapan PTT, kurduğu Van Posta Pazarı’nda Van’ın yöresel ürünlerini satıyor. Sosyal medya sitelerinde alışılmışın dışında bir dil ile zaman zaman Van ürünlerini büyük indirimlerle gönderme kolaylığı sağlıyor. Kişiye ve kurumlara özgü pullarla kent ile özdeşleşmeyi sağlayan PTT, başmüdür Hasan Sarı’nın öncülüğünde tüm önemli gün ve haftalarda sürece dahil oluyor. Çocuklarla buluşan, sosyal farkındalığa yönelik etkinlikler düzenleyen, öğrencileri kitapla buluşturup bir çok kurum ve kuruluş ile yakın ilişki içinde çalışma çabası ortaya koyan Van PTT, deyim yerindeyse tüm kurumlara örnek olan bir sosyallik ve kentlilik bilinci ortaya koyuyor.

Resmi açıklamalar ve milli bayramlar dışında pek göremediğimiz devlet kurumların aksine Türkiye’nin önemli kurumlarından birisi olan Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Van’da adeta fark yaratıyor. Birçok kuruma emsal gösterilecek çalışmalarıyla Van’a hizmet etmeye devam eden PTT, kentin ruhuna uygun bir çalışma prensibi, sosyal hayata dokunan ve farkındalık yaratan etkinlikleri ile göz dolduruyor. PTTCELL, PTT Kargo, PTT Sigorta ve daha birçok hizmeti vatandaşlara sunan Van Posta ve Telgraf Teşkilatı son zamanlarda kurulan Posta Pazarı ve Kişisel Pul Hizmeti ile gündemde. Sosyal çalışmalar kapsamında da okul ziyaretlerinden, kırtasiye yardımlarına kadar birçok çalışma yürüten PTT, Van’da kentin ruhuna uygun bir kurumsallıkla çalışan yapısıyla dikkat çekiyor. Son dönemlerin öne çıkan kurumu olan PTT, farklı bir yapıyla dikkat çekmele devam ederken Şehrivan sıradışı ve önemli işlerin öncülüğünü yapan o kurumun yöneticisi, Van PTT Başmüdürü Hasan Sarı’nın kapısını çaldı. Şu ana kadar yaptıkları çalışmalar başta olmak üzere, ePTTAVM üzerinden yürüttükleri Posta Pazarı ile her yörenin kendine özgü lezzetlerinin tüketicilerle buluşmasını sağladıklarını, bu lezzetler içerisinde Otlu Peynirden kavuta kadar Van’a aitte birçok yöresel lezzetin de bulunduğunu ifade etti.

“VAN POSTA PAZARINDA YOK YOK”

Yaptıkları bir çok etkinlik ile sosyal bir kurum olmayı başaran kurumun yöneticisi Sarı, kuruma dair yaptığı değerlendirmede Van’a has çalışmalardan da söz etti. Van ürünlerinin internet üzerinden satışında dikkat çeken bir noktaya gelen kurumun pazarı ile ilgili bilgiler veren Sarı, Van’a ait ürünler hakkında da bilgiler sunarak: “PTTAVM’nin yanından bu sene çok farklı bir çalışmaya imza atarak yine bu çevrimiçi alışveriş platformunda biz ‘Posta Pazarlarını’ kurduk. Posta Pazarının ne olduğuna dair açıklamalarda bulunacak olursam; bildiğiniz gibi Türkiye’de her bölgede yetişen her şehrin kendine has ürünleri var. Mesela Gaziantep’te baklava, fıstık veya Van’da otlu peynir, ceviz, bal ya da Çorum’un pirinci bu şehirlerin öne çıkan ürünleridir.”

VAN ÜRÜNLERİ PTT İLE TÜRKİYE’YE AÇILIYOR

“Posta Pazarlarında Van Posta Pazarı, Şırnak Posta Pazarı, Antep Posta Pazarı gibi sayfalardan bu yörelerin öne çıkan ürünleri satışa sunuluyor ve siz kimseye minnet etmeden siparişinizi veriyorsunuz istediğiniz ürün PTT eliyle kapınıza kadar geliyor. Üstelik satın almış olduğunuz ürünlere kargo dâhil olmak üzere çok uygun fiyatlara ulaşmış oluyorsunuz. Van Posta Pazarına bizde Van’ın en meşhur yöresel lezzetlerini dâhil ettik. Bunlar arasında otlu peynir, lavaş, çörek, bal, ceviz gibi birçok ürün var. Bu ürün yelpazesini de ilerleyen günlerde daha da arttıracağız.” İfadelerini kullandı.

“VAN İÇİN HER ÜRÜNÜN EN KALİTELİSİNİ SEÇTİK”

Posta pazarlarının çalışma süreci hakkında bilgiler veren Sarı ürünleri tedarik etmek için seçtikleri yerlerin en kaliteli noktalar olduğunu vurguladı. Sarı “Süreç siparişin verilmesi ile başlıyor. Siparişin verilmesinin ardından istenen ürünün çeşidi ve adedi bizim ekranlarımıza yansıyor. Bizim ekranlarımıza yansıyan ürünleri biz tedarikçimize iletiyoruz. Tedarikçimiz istenen ürünü hazırladıktan sonra PTT olarak gidip ürünü alıyoruz ve PTT Kargo ile istenen adrese teslim ediyoruz. Tedarikçilerimizi belirlerken de masraflardan kaçınmayıp her ürünün en kaliteli çeşidinin sunulduğu yerlerle anlaşmalar yaptık. Bizim için önemli olan bu noktada kar etme amacı gütmeden insanlara istedikleri yörenin lezzetini ulaştırmak oldu.” şeklinde konuştu.

KİŞİYE ÖZEL POSTA PULUYLA MEKTUPLAŞMAYI VE PULLARI CANLI TUTUYORLAR

Konuşmasının devamında PTT’nin kişisel pul hizmeti hakkında bilgiler veren Sarı “Bildiğiniz üzere eskiden mektuplar üzerinde şehirlerin belli tarihi ya da önemli yerlerinin fotoğraflarını bulunduran pullar kullanılırdı. Bu pullar hala kullanılıyor fakat son zamanlarda daha sıra dışı bir hal almaya başladı. 2005’ten bu yana PTT vatandaşlara kişisel pul hizmeti veriyor. Kişisel pul hizmeti vatandaşların istediği bir görseli, çizimi PTT’ye ulaştırmasının ardından PTT’nin bunları hatıra puluna çevirmesi olarak tanımlanabilir.”

VAN’DAKİ BİR ÇOK KURUMUN KENDİ PULU OLDU

Sizler için oluşturulan bu kişisel pulları göndermek istediğiniz mektuplar, kargolar üzerinde kullanabiliyorsunuz. Bir gönderim yaptığınızda kendiniz için bastırdığınız pula yaptığınız ödemeyi bu gönderimlerde kullanmış oluyorsunuz. Bu pullar hatıra pulları olabildiği gibi kurumlar reklamlarını yapmak maçı ile de bastırabiliyorlar. Van’da birçok kuruma bu pullardan bastırdık. Toplu halde pul bastıran bu kurumlarımız artık kendi gönderilerini, kargolarını kendi logolarıyla gönderebiliyorlar.” Diye ekledi.

BİR KURUM ANCAK BU KADAR GÜZEL TANITILIR!

En son Anneler günü etkinliği için Van/Tuşba İskele Ana Okuluna için pul müdürlüğü yapıp okul müdürlüğüne taktim eden PTT Van Başmüdürlüğü farklı kurum, kuruluş ve kişilere özel çalışmalarını da ihmal etmiyor. Bu paylaşımlarını da samimi bir dil ile sosyal medyada paylaşan kurumun, son etkinliğinde okula özel pul ile öğrencilerin kendilerine özel pul ile annelerine mektup yollamasına öncü olmuştu. O etkinlik twitter üzerinden şu sözler ile duyrulmuştu: “Minik yavrularımız annelerine mektup yazıp ANNELER GÜNÜ için sürpriz yapmak istediler. PTT olarak mektupları için hazırladığımız KİŞİSEL PUL'u beraber damgalayıp mektupları yolladık ve PTT yi tanıttık. Her zaman bekleriz.”

“VATANDAŞA HİZMET BİZE YETİYOR”

Bir devlet kurumu olduklarını ve şahsi bir kar gütmeden vatandaşa hizmet amaçlı çalışmalar yürüttüklerini belirten Sarı “Sosyal projeler kapsamında da birçok faaliyet gösteriyoruz. Sadece resmi yazışmaların dışında da işler yapan vatandaşımıza her anlamda hizmet sunan bir kurum olmak istiyoruz. 23 Nisan etkinliklerimiz, çocuk evi ziyaretlerimiz, okullara bıraktığımız PTT Çocuk Dergilerimiz ve öğrencilere çanta, kırtasiye malzemeleri dağıtımımız yaptığımız sosyal faaliyetlerden sadece birkaçı.”

SADECE MEKTUP, KARGO DEĞİL MUTLULUK DA DAĞITIYORLAR!

“Sesimiz duyulsun istiyoruz, yaptığımız çalışmalar örnek teşkil eden çalışmalar. Bu çalışmaların faydası toplumadır. Biz bir devlet kurumuyuz şahsi olarak bir kar elde etmeden yaptığımız çalışmaların başarıya ulaştığı kadarı bizi mutlu etmeye yetiyor. Bize zaman zaman kitaplar geliyor bunlar arasında eğitim kitapları, romanlar, gelişim kitapları mevcut. Biz bunları da özenle gidip köy okullarımızda okuyan öğrencilerimize veriyoruz. Orada kendilerine vereceğiniz en ufak hediyeler bile onları çok fazla mutlu etmeye yetiyor.” Diye sözlerini noktaladı.

KİMSEYİ UNUTMUYORLAR

Hem kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmalara imza atan hem de hızlı ve yaygın dağıtım ağının avantajını vatandaşlara da sunan PTT, Van’da bir çok kesim için de özel hizmetler sunuyor. Öğretmenler günü, anneler günü gibi bir çok özel günde özel indirimler sunan PTT, Van’da bu anlamda hem gönderilerde hem de diğer hizmetlerde vatandaşın önemli oranda tasarruf yapmasını sağlıyor.

“ÖZEL FİRMALAR PTTKARGO İLE YARIŞAMAZ”

PTT olarak sunmuş oldukları hizmetlerden bahseden Başmüdür Sarı yürüttükleri kargo gibi çalışmalar ile özel firmaların kıyaslanmasının söz konusu olamayacağını belirterek şu şekilde konuştu “Posta ve Telgraf Teşkilatı yıllar önce mektup hizmeti ile posta hizmeti ile hizmete başladı. Gün geçtikçe elektronik ortamlardaki yazışmalar arttığı için mektup kavramı yavaş yavaş yerini farklı unsurlara bırakmıştır. Bununla birlikte PTT kurumunun ayakta kalması için farklı hizmet alanları düşünülmüş. Bunların başında gelen hizmetlerden bir tanesi PTT Kargo’dur. PTT tarafından verilen kargo hizmeti özel firmaların yarışabileceği bir hizmet değildir. Bizim ağımız çok geniş ve köylere kadar uzanıyor. Uluslararası Posta Hizmetini verme adına özel firmaların gitmediği en ücra noktalara kadar gidiyoruz. Yine hizmet için oluşturulmuş diğer alanlardan bir tanesi de PTTCELL’dir. Bildiğiniz üzere şu an Türkiye’de en çok rağbet gören 3 tane GSM operatörü var PTTCELL’de bu operatörlerden bir tanesi olma yolunda hatta daha iyi bir noktaya gelmek için şu an atakta. Şu an Türk Telekom altyapısı kullanılarak hizmet veriyoruz, ilerleyen zamanlarda kendi şebeke ağımızı da oluşturacağımıza inanıyorum.”

“PTT GÜVENCESİ İNSANLARI RAHATLATIYOR”

Vatandaşların PTTAVM ile birçok ürüne ulaşma imkânına sahip olmanın yanı sıra aldıkları ürünleri tüm detayları ile inceleyebileceklerini de belirten Sarı “En yeni hizmetlerimizden bir tanesi de PTTAVM’dir. Sizin de bildiğiniz üzere güvenilir olan ve olmayan ya da buna emin olamadığımız birçok elektronik mağaza var. PTTAVM bunların yanı sıra devlet eli ile kurulmuş ve devlet eli ile yürütülen bir elektronik mağazadır. İsteyen istediği ürünü bu site üzerinden satın alıp ödemesini yaptıktan sonra PTT Kargo güvencesi ile kapısına kadar isteyebiliyor. Üstelik insanlar aldıkları kargoları da içleri rahat bir şekilde kontrol ederek teslim alıyorlar. Yani örneğin paketi aldınız paket size ulaştı siz ürününüzü dilediğinizce kontrol edebiliyorsunuz; herhangi bir hasar var mı, ürün aynı mı bu ve buna benzer her sorunun cevabını alıyorsunuz.” Diye ekledi.

“MEKTUPLAR HALA BİTMİŞ DEĞİL”

Mektup hizmetinin bittiğinin sanılmasının aksine hala bu hizmetin devam ettiğini fakat kurumlar arasındaki yazışmalara daha büyük bir yer kapladığını dile getiren Sarı “PTT’nin mektup hizmetinin sonlandığı, bittiği düşünülebiliyor zaman zaman. Fakat biz buraya gelen vatandaşlarımıza aşağıda bize göndermemiz için gelen torba torba mektupları gösterdiğimizde onlarda büyük bir şaşkınlık içerisine giriyor. Mektup kişiler arasında şu an çok azalmış olsa da devlet kurumları arasında hala elektronik sistemler tam olarak oturmadığı için resmi yazışmalarda mektup kullanılabiliyor. Şu an PTT Kargo’ya oldukça büyük bir rağbet var. Mektup hizmeti günden güne azalırken kargo hizmeti büyük bir ölçüde önem kazanarak buna duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Biz de bunu öngörüyoruz tabi. Elektronik posta, whatsapp, mail gibi alanlar PTT’nin daha farklı hizmetlere yönelmesini gerektiriyor.” Gibi ifadeler kullandı.

Editör: TE Bilisim