ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 Ağustos ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Üretici fiyat endeksine göre, Ağustos ayının zam şampiyonu salça ve karpuz oldu.

 

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşkun tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,30 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 17,90 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 1,64'lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 17,39 oranında artış meydana geldi.

 

EN ÇOK DÜŞÜŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

 

Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 17,45;  enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç olduğu C grubunda ise yıllık değişim yüzde 17,22 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 5,85'lik oran ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 1,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 5,67'lik oranla çeşitli mal ve hizmetler grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 0,33 ile eğitim oldu.

 

ZAM ŞAMPİYONU SALÇA OLDU

 

Coşkun’un verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde salça yüzde 25,56 ve yumurta yüzde 21,44'lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler oldu. Van’ında dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise salça 27,84 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 23,70 oranındaki artışla karpuz takip etti. Kuru soğan ise yüzde 32,44'lük bir oranda değer kaybederek Ağustos ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu.

 

KURU SOĞANDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

 

Türkiye genelinde de yüzde 30,57 oranında değer kaybeden kuru soğan en fazla ucuzlayan ürün oldu. Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 6,60‘lık bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 32,13 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,20 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 7, 31 madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 5,69 ve su sektöründe ise yüzde 1,52 oranında artış meydana geldi.

 

EN YÜKSEK ARTIŞ ENERJİ GURUBUNDA OLDU

 

Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 8,42'lik oranla ara malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış ise yüzde 42,23’lük oranla enerji grubunda gerçekleşti.

Editör: TE Bilisim