ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ -  Son çeyrek asırda bir çok dezavantajdan dolayı potansiyellerine rağmen hep son 10’de yer alan Van’a dair çarpıcı bir istatistik daha paylaşıldı. Raporlar, araştırmalar ve rakamlarla sık sık mevcut durumu açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Müdürlüğü Van’a dair bir can sıkıcı istatistik daha açıkladı. Ekonomi, sağlık, eğitim gibi verileriyle çok da iyi bir noktada olmayan Van’ın il düzeyinde kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla rakamları eyvah dedirtti. İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında, 14 bin 185 TL ile Şanlıurfa, 14 bin 80 TL ile Van ve 12 bin 729 TL ile Ağrı son üç sırada yer aldı. Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılada Van ili 14 bin 080 TL’de kalırken Van’ın kişi başına düşen gelir noktasında da ne durumda olduğu bir kez daha ortaya konulmuş oldu. Şehrivan’a değerlendirmeler yapan isimler konuyla ilgili farklı çözümlemeler yaptı. Van TSO cephesi durumu son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılara yorarken Van TSO eski başkanı Feridun Irak, “Çözüm, üretimdedir.  Sorunları doğru tespit edilip, açık yüreklilikle ortaya konularak, istişare edilerek, cesur adımlarla sorunun üstüne gitmekten geçer.” Dedi. Memur-Sen Van İl Başkanı Mahmut Gülaçar ise güvenli bir üretim ortamı oluşturmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Müdürlüğü, İl Bazında Gayrisafi Yurt içi Hasıla 2015-2017 sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verileriler göre; Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) hesaplamalarında Van, toplam GSYH 2017 yılında 15 milyar 538 milyon 170 bin TL ile 35. sırada yer aldı. Van, GSYH'de 2017 yılında, 14 bin 080 TL kişi başına GSYH ile 2017 yılında 80. sırada yer alırken, yüzdelik payda ise, Van ili sanayi sektörü içerisindeki yüzde 0,26’lık pay ile 52. sırada yer aldığı kaydedildi.

2017’DE VAN 80’NİNCİ SIRADA YER ALDI!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü, İl Bazında Gayrisafi Yurt içi Hasıla 2015-2017 sonuçlarını açıkladı. Kişi başına GSYH'de 2017 yılında, İstanbul 65 bin 41 TL ile ilk sırada yer aldı. İstanbul'u, 64 bin 659 TL ile Kocaeli ve 52 bin TL ile Ankara izledi. İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında, 14 bin 185 TL ile Şanlıurfa, 14 bin 80 TL ile Van ve 12 bin 729 TL ile Ağrı son üç sırada yer alırken, kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılada Van ili 14 080 TL ile 80. sırada yer aldı. İl düzeyinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) hesaplamalarına göre; 2017 yılında Van toplam GSYH 2017 yılında 15 milyar 538 milyon 170 bin TL ile 35. sırada yer aldı.

VAN, SANAYİ SEKTÖRÜ İÇERİSİNDE 52’İNCİ SIRADA YER ALDI

2017 yılında illerin toplam sanayi sektörü içerisindeki paylarına göre; İstanbul, yüzde 29,0 pay ile sanayi sektöründe en yüksek paya sahip il oldu. Van ili sanayi sektörü içerisindeki yüzde 0,26’lık pay ile 52. sırada yer aldı. Bitlis ili yüzde 0,10’luk pay ile 70. sırada, Muş yüzde 0,09’luk pay ile 73. sırada ve Hakkâri ili ise yüzde 0,07’lik pay ile 76. sırada yer aldı.

BİNER: EKONOMİK KRİZ VAN’A OLUMSUZ YANSIMIŞTIR

Dezavantajlı bir Bölge’nin dezavantajlı bir ilinde yaşattıklarını ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, “Özellikle 2018 yılında ülkemiz genelin de yaşanan ekonomik daralma dolayısı ile bölgemiz başta olmak üzere ilimizde de hissedilir şekilde hayatımıza yansıdı. Ancak özellikle İran'daki ekonomik kriz, ilimizin de ekonomisine olumsuz yansımıştır. Çünkü ilimiz ekonomisinin büyük çoğunluğu İran ile yaptığımız ticarete bağlı, bu olumsuzlukların toplamın da ilimizin ekonomik verilerinde doğal olarak bir daralma yaşanmıştır. Ancak 2019 da Kapıköy Sınır Kapısı’nın tamamlanması ile İran ile ticaretimiz de mutlaka olumlu şekilde yaşanacaktır. Tabi Dünya’da yaşanan ekonomik daralanın da sona ermesi gerekir. Temennimiz bu yöndedir. İlimiz dinamiklerinin bir araya gelerek ortak payda da kent çıkarları için çalışması gerekir. Van TSO olarak bu anlayış ve düşüncedeyiz.” diye konuştu.

BÖLGE İLLERİNİN GERİSİNE DÜŞTÜK!

Şehrivan Gazetesi’ne önemli demeçlerde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Van Ticaret Borsası (VATBO) Eski Başkanı Feridun Irak, 81 il içerisinden Van’ın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’da 80’inci sırada yer aldığını ifade etti. Irak, “Bu verilerden yola çıkarak, ilimizde üretimin olmadığını, toplantının çok, icraatın yok olduğunu ortaya koymaktadır.  Bölge olarak baktığımız da ve değerlendirdiğimiz de Muş, Hakkâri ve Bitlis’in bile gerisinde kaldığımızı görüyoruz. Bu da 2023 hedefi yapanların, ortaya koyanların, güç birliği platformunun, ekonomi konseyinin bugüne kadar söyledikleriyle, bize anlattıklarıyla son derece çelişkili bir veridir.”

DAHA FAZLA ZAMAN KAYBETMEMEMİZ LAZIM!

“Çok laf ve çok toplantı yapmak yerine, üretime ihtiyacımız var, istihdama ihtiyacımız var. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirmek zorundadır. Toplantıda verilen mesajlarla bir yere varılmadığını görüyoruz. Lafla peynir gemisi yürümemektedir. Biraz önce saydığım kurumlar bu konuyla ilgili bir açıklama yaparlar umarım. Şu an güzel olmayan bir tabloyla karşı karşıyayız. Daha fazla zaman kaybetmeden gereken tedbirleri almaz harekete geçmezsek, trenin son vagonunda bile yer bulamayız.” dedi.

IRAK: ORTA DA İZAHA MUHTAÇ BİR DURUM VAR

Irak, “Geçtiğimiz günlerde siyasetçiler olsun, ilimizin ekonomik ve sosyal kurum ve kuruluşlarının temsilcileri olsun, meslek kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri olsun yaptıkları konuşmalara baktığımız da bizim sondan birinci değil, en az ilk 10’da olmamız gerekirdi diyorlardı. Ne diyordu bu muhteremler, 2023’te 1 milyar dolar ihracat, oysaki 30 milyon civarında yer alıyor. 50 milyon Euro yatırım yapılacak, ortada bir şey var mı, yok! Yine buna benzer onlarca vaat vardı, gerçekleşti mi, hayır! Bunu yanı sıra memleketimiz de bu yönde faaliyet göstermekle hükümlü kurum ve kuruluşlar söyledikleriyle bugün önümüzdeki tabloyla son derece çelişkilidir. Ben kendilerini bir izaha davet ediyorum. Ortada son derece izaha muhtaç bir durum var.” dedi.

IRAK’TAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Irak, son olarak çözüm noktasına değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Çözüm, üretimdedir.  Sorunları doğru tespit edilip, açık yüreklilikle ortaya konularak, istişare edilerek, cesur adımlarla sorunun üstüne gitmekten geçer. Sorunları görmezden gelerek, olmayan icraatları ortaya koyarak, tozpembe göstererek bir yere varılmaz.” diye ifade etti.

GÜLAÇAR: LOBİ VE GÜVENLİ BİR BÖLGEYE İHTİYACIMIZ VAR

Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Memur-Sen Konfederasyonu Van İl Temsilcisi-Büro Memur-Sen Van Şube Başkanı Mahmut Gülaçar, “İlimizde sanayi sektöründe yüksek döviz kuru, hammadde ki artış finansman sıkıntıları nedeni ile üretim azlığı yaşanmakta. Buna yatırımların yapılamaması ve devlet yatırımlarının azalmasını da ekleyebiliriz. Tüketici tüketimi bir ülkenin toplam ekonomik çıktısını yönlendirir ve kişi başına düşen geliri artırır. Mal ve hizmetlerden daha çok para harcayan milli nüfus GSYH’ye fayda sağlamaktadır. Kişi başına düşen geliri artırmak için tüketici harcamaları teşvik edilmelidir. Bir hükümet, ülke içinde daha fazla para harcayarak ülkesinin GSYH’sini artırabilir. Altyapı, devlet programları veya sübvansiyonlar için harcanan para, GSYH’yi ve kişi başına düşen geliri artırabilir. Kısaca gösterge rakamlarında üst sıralarda yer almak için daha çok lobi çalışmasına yatırımcı için güvenli bir bölge olduğumuzu anlatmaya ve bunu göstermeye ihtiyacımız vardır. Özellikle İran ve Irak ile olan yakınlık bölgemiz de avantajlarını kullanarak ortak OSB’ler kurarak üretimlerinizi artırıp ilimizi hak ettiği refah payının yüksekliğine kavuşturabiliriz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim