Çelik’in konuşmasının ardından konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 18 ay önceki felaketten sonra Van’ın bu şekle dönüşmesinin memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Palandöken, “Atılan temeller can kayıpları olmadan evvel, can kayıpları yaşamayacak şekilde hazırlanır ve o acılar diner. Burada böyle bir birlik binası inşası için elimizden gelen gayreti göstererek arazi aradık. Umarım hayırlara vesile olur. Gerçekten de esnafın problemlerini hükümete anlatan, çözümünde güzel düşüncelerini sergileyen çok önemli bir bakanımızdı. Bugün yine partinin genel başkan yardımcısı. Biz ona bakanım diyoruz. Biz onu esnafın yanında ve esnafın meselelerine hakim biliyoruz. Türkiye’nin her tarafından gelen federasyon başkanlarımızla burada bölge toplantımızı icra edeceğiz. Van esnaf ve sanatkarlarının sahada ziyaretlerini gerçekleştireceğiz. Ülkemizdeki ekonomik değerlerinin barometresi olarak bildiğimiz esnafın sorunlarını dinleyeceğiz. Bugün çok önemli. Van’ın suyu biraz serttir ama insanları çok merttir. Keşke buralara siteler kuracak kadar çok güçlü bir federasyon olsaydık. İnşallah sizlerin destekleri ile daha da büyüyeceğiz. KOSGEB icra kurulunda da bu tür kredilerle ilgili alanlarda bulunuyorum. Şu ana kadar valimin, katkı koyan milletvekillerinin, bürokrasinin bu meselelerinin çözülmesi için büyük destekleri var. Umarım daha iyi olacaktır. Bu tesisinde Van’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

BİLİCİ DE ‘KOSGEB’ DEDİ

Konuşmada söz alan isimlerden birisi olan Ak Parti Van Milletvekili Bilici de sağlanan KOSGEB kredilerinden bahsederek, “Depremin ardından Van’ın yaralarının sarılması için milletimizin destekleri ile kısa zamanda Van yaralarını sardı sarmaya devam ediyor. Bur taraftan konutlarımız tamamlanırken diğer taraftan kamu yatırımları devam ediyor. Esnafımızın deprem sonrasında yaralarını sarmak için KOSGEB aracılığı ile 5 bin esnafımıza ilk yılı ödemesiz toplam 300 milyon liralık kredi imkanı sağlandı. Esnaf toplumda çok önemli yer edinmektedir. Esnafımızın ülke ekonomisinde ve istihdamında çok önemli yeri vardır. Hal böyle iken geçtiğimiz günlerde başbakanımız ifade ettiler. Halk bankası 2001 yılında 11 milyar liralık görev zararı açıklamıştı ve kapatılması gündemdeydi. Ama geride kalan sürece halk bankası 15 milyar liralık kaynağı hazineye aktarmış durumda. Esnafımız yüzde 47 faiz oranıyla kredi imkanlarından yararlanabiliyordu. 1 mayın itibariyle bir yıla kadar olan krediler yüzde 4’e indirildi. Bu Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

FARUK ALPASLAN:

Ev sahibi konumunda olan Faruk Alpaslan ise temel atma töreninde öncelikle katılımları için misafirlerine teşekkür etti. Ardından temeli atılan bina hakkında bilgiler veren Alpaslan, temeli atılan binanın 180 günde tamamlanacağını ve odaya dair tüm birimleri barındıracağını belirtti. Geleneği bozmayarak KOSGEB meselesine de giren Alpaslan, bu kredilerin ertelenmesinin esnafın en büyük beklentisi olduğunu dile getirdi. Alpaslan, “Esnaflarımızın rahat nefes alması için KOSGEB kredilerinin ertelenmesi, yeni kredi imkanlarının sağlanması bizleri mutlu edecektir. Ülkemizin gündeminde olan refahın yanı sıra barış sürecini, ülkenin bütünlüğünün yanı ekonomisinin de ileri seviyeye ulaşacağından esnaflar olarak katkı sunmaya hazırız. Teşkilatımızın genel başkanı palandökenin akil insanlar heyetinde olması camiamızı sevindirmiştir. Camiamıza yer tahsisi yapan Hüseyin Çelik, Ergün, Palandökene ve emeği geçenlere teşekkür ederiz. Binada ayrıca11 meslek odası kendilerine özel Baykan odası ayrıca 3 seminer ve toplantı salonu olacak ve inşaat 180 günde tamamlanacaktır.” Dedi. Van Valisi Münir Karaloğlu’nun da bir konuşma yapmasının ardından, VESOB Başkanı Faruk Alpaslan ile KOSGEB Müdürü Bilal Emre Yörük arasında tahsis edilen arazinin imza protokolü gerçekleştirildi. Program AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ile beraberlerindekilerin temel atma törenini yapmaları ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim