Halkın hizmetine yeni açılan ‘La Mekân’ Van’ın tarihini ön plana çıkarıyor. Mekanda yer alan süs eşyaları ve diğer sergilenen tüm eşyalar sizi geçmişinize götürüyor.

 

Van’da açılan ve hizmet veren birçok cafe ve mekânlardan daha farklı olarak yeni açılan La Mekân halka hizmet vermeye başladı. Diğer modern mekânlardan çok Van’ın tarihini anlatan La Mekân’da her şey el emeği ile yapılmış ve hizmete sunulmuş durumda. Masa-sandalyeden, ışıklandırmalara, şekerlikten diğer tüm süslemelere kadar tüm çalışmalar el emeği ile yapılmış. Bu el emeklerinin yanı sıra köylerden getirilen eski ve tarihi eşyalar bu mekânda sergileniyor ve insanları tarihe götürüyor. ‘Kültürünüz ile baş başa bir çay içmek ister misiniz?’ sloganıyla yola çıkan mekân sahipleri, müşterilerine tarihi bir yolculuk yaptırıyor.

 

BU MEKÂNDA HER ŞEY DOĞAL

Konuyla ilgili görüştüğümüz La Mekân sahibi Fatih Sarısaç, mekânlarında sergilenen ve hizmete sundukları mekânda kullandıkları malzemeleri bizlerle paylaştı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Sarısaç şu ifadelere yer verdi: “Mekânı açmadan önce uzun bir süre çalıştık ve üzerinde düşündük. Daha sonra herkes gibi çok kolay ve basit bir mekân açmaktansa, paradan ve modernlikten kaçındık. Mekânımızda hizmete sunduğumuz bütün araç vere gereçleri kendi el emeğimizle hazırladık. Örnek olarak tavlayı bile kendi emeğimizle hazırladık ve müşterilerimize sunduk. Bunun yanı sıra oturakları, masaları, süslemeleri, şekerlikleri ve aydınlatmaların tümünü el emeğimiz ve dışardan aldığımız bir üründen ziyade elimizde var olan ürünlerden yaptık. Herkes çok rahat bir şekilde parası olduktan sonra lüks mekân açabilir. Ancak biz bunu yapmadık el emeği harcayarak mekân açtık ve bir ilke imza attık.”

 

KÜLTÜRÜNÜZLE BAŞ BAŞA ÇAY İÇMEK İSTER MİSİNİZ?

‘Kültürünüz ile baş başa bir çay içmek ister misiniz?’ sloganıyla yola çıktıklarını dile getiren Sarısaç, “Teknoloji geliştikçe, insanlar modernleşmeye başladıkça kültürümüz, gelenek ve göreneklerimiz kaybolmaya başladı. Bizde bunu çok iyi gören ve yaşayanlardanız. Bunları göz önünde bulundurduğum zaman aklıma böyle bir yer ve slogan geldi. Hemen işe koyuldum ve kültür, tarih ve doğallık kokan bu mekânı hizmete açtık. Örnek olarak hayatımızı artık esir alan Televizyonu mekânda kullanmadık. Elimde var olan televizyonların içini boşalttık ve kitaplık haline getirdik arta kalan malzemeleri ise süs eşyalarında kullandık. Mekânımız hemen hemen her noktasında kitaplıklarımız ve kitaplarımız bulunuyor. Buraya gelen müşterilerimizi kitap okumaya teşvik etmeye çalışıyoruz.” Dedi.

 

TARİHİ EŞYALAR MEKÂNDA SERGİLENİYOR

Mekânda gerek süs eşyası gerekse de hizmet amaçlı kullandıkları malzemeleri de bizlerle paylaşan Sarısaç şu ifadeleri kullandı: “Mekânımızda eskiden kalma geleneklerden gelen birçok malzemeyi bugüne taşıdık. Mesela yünü ipe çevirmek için ninelerimizin kullanmış oldukları ‘teşi’ adlı araç. Bu araçtan birkaç tan gezdiğimiz köyden topladık ve tavana astık. Bunun yanı sıra; Ayran yapılmaya yarayan araç ‘Meşk’, aydınlatma aracı olarak kullanılan ve özellikle elektriğin olmadığı dönemlerde kullanılan gaz lambaları, tarihten kalma su küpleri, hayvan derileri, ilk yapılan tahta televizyon ve buna benzer birçok eski ve tarihi malzeme mekânımızda yerini almış durumda. Bu malzemeler için tek tek köy dolaştık ve bu malzemeleri toparladık. Tarihimizi ve kültürümüz unutmak kendimizi unutmak demektir. Biz kendimizi unutmadık, unutmak istemeyenleri de mekânımıza bekleriz.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim