Geçmişi ve gelecekteki kalkınması tamamıyla tarım ve hayvancılık üzerine kurulu olan Van’da Tarım ve Hayvancılık noktasında rüya projelerden birisi daha hayata geçti. Van TSO’nun öncülüğünü yaparak müteşebbis heyeti oluşturduğu ve kentten bir çok kuruluşu da dahil ettiği Van Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yoğun uğraşlar sonrası kabul edildi. Van’da tarım ve hayvancılığa dair organizeli bir üretim merkezi olmasıyla birlikte kent içindeki dağınık hayvancılık hareketlerini de toparlayacak olan projenin Ankara’daki onayını Van milletvekili Abdulahat Arvas ile projeye Van TSO başkanı olarak büyük emek veren Necdet Takva paylaşıt. Arvas proje için “Çığır açacak proje onaylandı” ifadelerini kullanırken Necdet Takva ise Vanlılara şu sözlerle müjdeyi verdi: “Van halkına bir müjde vereyim; Bizim Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık Projemiz bakanlık tarafından onaylandı. Van’a, Van halkına hayırlı uğurlu olsun, bol istihdam olsun, iş olsun, aş olsun...”

Van’ın uzun süredir üzerinde çalışılan ve tarım ve hayvancılığın yeniden Van’ın ekonomik gücü olmasını sağlayacak olan Van Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinden güzel haber geldi. Projesi özenle hazırlanan Van TSO, Van Valiliği, ilçe belediyeleri gibi bir çok kurumun da içinde olduğu müteşebbis heyetinin o projesi bakanlıkta kabul edildi. Kabul sonrası ilk açıklama projenin takibi konusunda da ilgi ve alaka gösteren Van milletvekili Abdulahat Arvas’tan geldi.

ARVAS: ÇIĞIR AÇACAK PROJE ONAYLANDI

Ak Parti Van Milletvekili Arvas, yaptığı bir açıklama ile projenin onay haberini Vanlılar ile paylaştı. Arvas açıklamasında: “Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde kuruluş ve onay işlemlerini yakından takip ettiğimiz Van Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi Bakanlık Proje İnceleme ve Onay Komisyonu tarafından onaylandı. 2019 yılı içinde yatırım alanı ile ilgili etüt ve yer seçimi çalışmaları tamamlanarak yer tahsisi yapılacak.  Van’ımıza ve sektöre yüksek katma değer sağlayacak söz konusu yatırım, tarım ve hayvancılığa farklı bir boyut kazandıracak. Van Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Proje ile besicilik, besiciliğe dayalı sanayi, kaba yem üretimi, gübre değerlendirme, hayvansal gübreden elektrik üretimi faaliyetleri bu bölgede gerçekleştirilecek. Burada üretilen ürünler işlenip değerlendirilerek daha yüksek katma değer oluşturulacak.”

BU PROJE VAN’A ÇOK BÜYÜK KATKI SUNACAK!

Arvas proje ile ilgili olarak ayrıca: “Proje kapsamında Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesinde üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması sağlanacak, bunun yanında tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı işletmeler, ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesisleri kurabilecek, ancak bu bölgede ihtisas konusu dışında işletme veya sanayi tesisi kurulamayacak. On yıllardır ihtiyaç duyulan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile kümelenme modeli oluşturularak sektöre büyük katkı sağlanacaktır. Özellikle mahallelerde ve diğer yerleşim alanlarında faaliyet gösteren,  insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen hayvancılık işletmeleri de söz konusu sanayi bölgelerine taşınacaktır. Alt yapısı tamamlanmış tam donanımlı modern ihtisas organize sanayi bölgeleri,  katma değeri yüksek üretimin teşvik edilmesi açısından çok önemli bir çalışmadır. Çünkü Tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu hedefleyen Tarımsal Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) kendi kendine yeten ve üreten bölge özelliğini taşımaktadır.  İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde gerçekleştirilen üretim, maliyetleri düşürmekte, markalaşmayı sağlamaktadır.”

PROJE TAM BİR GÜÇ BİRLİĞİNİN ÜRÜNÜ!

“Bakanlık tarafından onaylanan Van Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Hayvancılık Bölgesi, Edremit İlçesi Köprüler mahallesi, Gevaş İlçesi Gündoğan mahallesi ile Gürpınar İlçesi Aşağı Kaymaz ve Sakalar mahalleleri sınırlarının birleştiği bölge olan Van Et tesisleri karşısında 7.815 dekar üzerinde kurulacak. Bu projenin takdir edilecek yönlerinden biride Van’da belki de ilk defa birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek bu önemli projenin gerçekleşmesi için güç birliği yapmışlardır. Bu projenin paydaşları olan Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İpekyolu Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Gürpınar Belediyesi, Van Ticaret Borsası, Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne duyarlılıklarından ve katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.”

“VAN’I MÜREFFEH BİR KENT YAPMAYA KARARLIYIZ!”

“Van’ı kalkındıracak ve kazandıracak projelerde kurumların ortak hareket etmesini önemsiyorum ve değerli buluyorum. Söz konusu projenin, alan bazında ve fonksiyonellik bakımından Türkiye’nin en işlevsel TDİOSB projesi olacağına inanıyorum. Projenin başta ilimiz olmak üzere bölgemize, ülkemize ve tarım- hayvancılık sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. AK Parti iktidarı memleketimizin, ülkemizin aydınlık yüzü, kalkınma ve refahın lokomotifi, huzur ve istikrarın adıdır. El ele güç birliği yaparak Van’ı müreffeh bir kent yapmaya kararlıyız.  Bu projeden emeği olan herkesi yürekten kutluyorum.”

İŞTE O PROJENİN VAN’A SAĞLAYACAĞI KATKILAR!

Öte yandan açıklamada o proje ile Van’a ne gibi katkılar sağlanacağı da şu ifadelerle paylaşıldı:

-Bölgede 100 adet besi işletmesi kurulacak

-Yılda 11.750 büyükbaş besi hayvanı yetiştiriciliği,

-4.000 ton et işleme,

-592 ton deri işleme,

-Biyometan tesisi ile yılda 75.000 ton gübre değerlendirme,

-Biyometandan 2,2 mW/h (megavat/saat) elektrik üretimi,

-Yılda 4.500 ton yonca üretimi,

-500 kişi istihdam gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilisim