Van’ın önemli sorunlarından birisi olan trafik sorunu baş ağrıtmaya devam ediyor. Alternatif yolları olmayışı, yolların araçlara yetersiz kalışı, çevre-sahil yollarının olmayışı sonucu tüm araçların merkeze yoğunlaşması, Van trafiğini felç etmiş durumda.

 

Nüfusu 1 milyonu çoktan aşan, 2014’ten bu yana da Büyükşehir ünvanını alan Van’da yapısal anlamda büyükşehir olamamanın sıkıntıları yaşanmaya devam ediyor. Ciddi sıkıntılar yaşandığı kentte çevre yolu, imar ile birlikte bir cadde ve sokaklar da önemli bir problem olarak yöneticilerin önünde duruyor. En son Temmuz 2016 araştırmasında taşıt sayısı 77 bin 99 olarak açıklanan kentte mevcut araçlar halihazırdaki dar ve yetersiz yollarda hareketsiz kalırken Van şu sıralar trafikte devasa sorunlar baş gösteriyor. Yapısal anlamda da kabuğunu kıramayan ve belli başlı caddeler dışında alternatif caddelerin oluşturulmadığı Van’da çevre yolunun bir türlü bitmemesi, yolların yetersiz kalması, ağır vasıtaların şehir içindeki düzensizliği ve yeni toplu taşıma araçları ile birlikte trafik her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor. Trafiğin ilerlemediği kentte trafik çilesi önü alınmaz bir hal alırken vatandaş bu düzensizliğin bir son bulması gerektiğini belirtiyor. Şehir merkezindeki ağır vasıtalarla birlikte şu sıralar gelişigüzel parklar ve yetersiz yollar en büyük sorun olarak dururken vatandaş bu düzen konusunda belediye ve emniyetin inisiyatif alması gerektiğini vurguluyor. Trafiğin ilerlemez olduğu kentte çözüm olarak ise ağır araçların şehre giriş saatlerinin uygulanması, çevre yolunun tamamlanması, park sisteminin düzene konulması gibi konular öne çıkıyor.

 

YOLLAR SORUN TRAFİK SORUN

Çevre Yolu, İmar sorunu, sahil yolu gibi önemli sorunlarla boğuşan ve çözüm bekleyen kentin şu sıralar boğuştuğu en önemli konularından birisi de trafik sorunu olarak öne çıkıyor. Bir türlü yapılmayan çevre yolu, sahil yolu ve Van’da yolların yetersiz kalması sonucunda kent merkezine kadar giren büyük araçlardan kaynaklanan trafik sorunun çözümü ise çok da kolay görünmüyor. Gazeteniz Şehrivan olarak yoğun trafiği, alternatif yolların olmayışı ve büyük araçların çarşı merkezine girişlerini sorduk. Trafikle ilgili eleştirilerde bulunan vatandaşlar, Van trafiğinin gün geçtikçe kötüleştiğine dikkat çekti.

 

UKOME’DE TEKLİF EDİLDİ AMA...

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Aralık-Ocak ayında gerçekleştirilen toplantı, ağır tonajlı araçların şehir merkezine girmesini gündem konusu yapmıştı. Ağır tonajlı araçların özellikle sabah 08.00-10.00 ve 17.00-19.00 saatleri arası, kentte trafiğin yoğun olmasından dolayı şehir merkezine alınmaması gerektiği görüşülmüş. UKOME’de yapılan teklifte şu ifadelere yer verilmişti: “UKOME Kurulunun 24.11.2105 tarih ve 160 (EK GÜNDEM-7) nolu kararı ile Ulaşım Koordinasyon Alt Kuruluna havale edilen 08.00-10.00 ve 17.00-19.00 saatleri arasında aşırı trafik yoğunluğu nedeniyle. 2911 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 62. Maddesinde belirtilen büyük araç ve arazi taşıtlarının İpekyolu’nu ve şehir merkezini kullanmaları talebine ilişkin Ulaşım Koordinasyon Alt Komisyonu raporu görüşmesi.”

 

“ARAÇLARIN ŞEHRE GİRMEMESİ İÇİN ÇEVRE YOLU ÖNERİLİR”

23 Şubat tarihinde gündemdeki konuları görüşmek için toplanan UKOME teklif edilen gündem için şu kararı aldı: “İmar planlarında, kent içi trafiği rahatlatmak ve güvenliği artırmak, gidiş-geliş tıkanmalarını önlemek, dolaşımı hızlandırmak. Kent içi yolların kentler arası yollarla bağlantısını kurmak ve özellikle ağır taşıtların kent merkezine girmesine engel olarak transit geçiş imkânı vermek için yaya dolaşımına kapalı çevre yolları önerilir. Bu şekilde ortaya çıkan trafik sorunlarına çözüm üretilmiş olur.”

 

KARAR ÖRNEĞİ EMNİYET GÖNDERİLDİ

Çevre yoluyla ilgili çalışmaların yapıldığı ancak henüz hayata geçirilmediğiyle ilgili de bilgilerin yer aldığı kararda, “Kentimizde çevre yoluyla alakalı çalışmalar yapılmış olup uygulamaya henüz geçirilmediğinden bu durumu sadece bir alternatif olarak durumunu korumaktadır. Kentimizin geneli ele alındığında ise imar uygulamasıyla veya kamulaştırma ile yerleşim alanlarının durumunda herhangi bir tehlike arz etmeden söz konusu olan ağır tonajlı araçların geçebileceği alternatif bir güzergahı da bulunmamaktadır. Kabul edilen Ulaşım Koordinasyon Alt Komisyon raporu doğrultusunda konunun ulaşım mastır planı dâhilinde ele alınmasına. Karar örneğinin İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilmesine, oy birliğiyle karar verilmiştir.” Denildi. Bu karara rağmen kent merkezinde ağır taşıtlar halihazırda tek aracın bile geçtiği yollarda ciddi sıkıntılar yaşatırken sabahın erken saatlerinden itibaren Van cadde ve sokaklarında tam bir trafik karmaşası yaşanıyor. Büyük araçlarla birlikte caddelere inen araçlar parklarla birlikte işgal edilmiş cadde ve sokaklarda deyim yerindeyse kaplumbağa hızında ilerleyebilir.

 

ŞEVLİ: YOLLARIMIZ GENİŞ AMA...

Öte yandan sorun vatandaşın da canını sıkarken trafikte bu düzensizlik her kesimden tepki almaya devam ediyor. Zira hareket etmenin imkansız hale geldiği kentte vatandaş park, trafik ve alternatif yol sorununa artık çözüm istiyor. Yaşanan trafik sıkışıklığıyla ilgili gazetemize konuşan araç sahibi Adem Şevli şunları söyledi: “Trafik sorunumuz çok fazla. Trafik sorunun en büyük sebebi ise bana göre yolları yetersizliğidir. Birincil olarak yollar çok dar kalıyor. Bunun en büyük sebebi ise yol yapımı değil. Yol kenarına araç park edilmesidir. Bir ana yolda yan yana 2 araçlı şekilde park yapılır mı? Ne yazık ki Van’da yapılıyor. Sıhke Caddesi’nde, Maraş Caddesi’nde ve buna benzer çok kullanılan yollarda bu sorunlar çok görünüyor. Bunun yetkilisi polis mi, zabıta mı bilmiyorum ama birilerinin buna dur demesi gerekiyor.”

 

“ÇEVRE VE SAHİL YOLU ŞART”

Büyük araçların şehre girişiyle ilgili de konuşan Şevli, “Büyük kamyonların ve otobüslerin şehir merkezine girmesi elbette ki yanlış bir durum. Ancak Van’da bu büyük araçların şehir içine girmeden gidebilecekleri bir yol var mı? Yok. Bir çevre yolu ya da sahil boyunca bir sahil yolu olmadığı için büyük kamyonlar ve otobüslerde şehir merkezlerine giriyor ya da İpekyolu’nda trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Bunun olmaması için çevre yolu ve sahil yolu şart.” Şeklinde konuştu.

 

YAVUZ: İNSANLAR VE ARAÇLAR ÇOĞALIYOR

Trafik sorunuyla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlardan Halil İbrahim Yavuz, Van’da trafiğin büyük bir sorun olduğunu söyledi. Yavuz şu ifadelere yer verdi: “Şehir ne yazık ki Cumhuriyet Caddesi ile Maraş Caddesine yığılmış durumda. Şehri bir türlü açamıyoruz. Artık caddeler insanları da kaldırmıyor. Her gün artan nüfus ve araç sayıları yolların yetersizliğini sözler önüne seriyor. Şu anda itibaren yetersiz yollar için alternatifler üretilmelidir. Şehir nüfusu 3-4 milyon olduğu zaman acaba nasıl bir görüntü olur. Bunu düşünmek dahi istemiyorum.”

 

“BÜYÜK ARAÇLAR ŞEHİR MERKEZİNE ALINMAMALI”

Büyük araçlarla ilgili de konuşan Yavuz, “Büyük araçlar artık şehrin iki önemli caddesi olan Cumhuriyet ile Maraş caddesine de giriyor. Özellikle Maraş Caddesinde olan otellerden dolayı büyük otobüsler bu caddelere giriyor. Bazıları dar yollardan dolayı önemiyor, bazıları ise belli bir süre bekliyor. Bu seferde kent kilitleniyor. Alternatif yollarımız az. Bu yüzden bu büyük kamyon, otobüs ve diğer araçların kent merkezine alınmaması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI 77 BİNİ AŞTI

Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ise son olarak 2016 Temmuz verileri açıklandı. TÜİK Van Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre Van’da 2016 yıllı Temmuz ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 77 bin 99 adet oldu. İşte o açıklama, “Van’da ise 2016 yılı Temmuz sonu itibariyle trafiğe kayıtlı 77 bin 99 adet taşıt var iken, toplam taşıt sayısı içerisinde 27 bin 176 otomobil. 23 bin 50 kamyonet, 8 bin 711 traktör, 7 bin 666 minibüs, 6 bin 729 kamyon ve geri kalanını otobüs, motosiklet ve özel amaçlı taşıtlar yer almaktadır.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim