Ömer Aytaç AYKAÇ / Şehrivan


Dernek başkanlığına seçilir seçilmez Van turizmi adına önemli projelerin işaretini veren Van Denizi Turizm Derneği, kuruluşunun 6’ıncı ayında önemli bir adıma imza attı. 1 Haziran’da kurulacak olan ve rekor denemesi ile dünyanın en kalabalık kahvaltı rekorunda da önemli paydaşlardan birisi Van Denizi Derneği Yönetimi’nin rekor öncesi Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil ziyaretinden Van adına önemli müjdeler çıktı. Dernek yönetimi beraberindeki turizm acenteleri ve STK yöneticileri ile birlikte Irak Kürdistan bölgesinin başkenti olan Erbil’e çıkarma yapan Akay ve ekibi Van adına büyük işler başararak ziyareti tamamladı. Erbil’de bakanlar nezdinde görüşmeler yapan ve birden çok bakan ve bakan müsteşarı ile ‘Van’ için bir araya gelen ekip hem Van turizmine dair önemli görüşmeler gerçekleştirdi hem de Van’ın Irak Kürdistan’ı ile olan ulaşım sorununu çözüme kavuşturdu. İnisiyatif alarak Van-Erbil arasında uçak seferlerinin başlatılması için olağanüstü bir çaba harcayan Umut Akay başkanlığınıdaki yönetim Zagros Jet ile yaptığı görüşmeleri olumlu neticelendirdi ve çok kısa süre içerisinde iki kent arasında uçak seferlerinin başlayacağı ve turizm adına çok önemli adımlar atılacağının müjdesini verdi!

Van Rescate Hotel’de düzenlenen toplantıya Umut Akay, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ve DAKA Planlama Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay ile bazı işadamları katıldı. Van Denizi Turizm Derneği öncülüğünde turizmciler ve işadamlarıyla birlikte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Umut Akay, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ve DAKA Planlama Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay’ın da aralarında bulunduğu heyetle karayolu ile Erbil’e gittiklerini söyledi.

BAKANLAR DÜZEYİNDE GÖRÜŞMELER YAPTILAR

Erbil ziyaretinde bakanlar ve devletin üst düzey protokolüyle yaptıkları görüşmelerde Van adına önemli bir iş çıkardıklarını ve bu temaslarının neticesinde Zagros Jet aracılığı ile Van-Erbil uçuşlarının başlaması konusunda da anlaştıklarını ifade eden Umut Akay, “Özellikle Irak ve İran pazarı, turizm açısından bizim için büyük potansiyel. Sosyal ve kültürel anlamda ciddi benzerliklerin ve hatta akrabalıkların olduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Van ilişkilerini geliştirmek amacıyla Turizm Bakanlığı’nda, bakan ve müsteşarlarıyla bir araya geldik. Onlara Van’ı anlattık. Akabinde Kuzey Irak Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Kamuran Müfti, Ticaret ve Sanayi’den sorumlu Bakan Sinan Çelebi ile Yatırım ve İmar Bakanı Kamuran Omead ile yatırımlar ve Kuzey Irak ekonomik yapısı üzerine görüştük. Bakan Omead’ın daha önce hava meydanları genel müdürlüğü görevinde olması nedeniyle Zagros Havayolları ile görüşmemizde bize referans oldu” dedi.

ZAGROS VAN İÇİN HEMEN ‘EVET’ DEDİ!

Zagros Havayolları CEO’su Moffak Sherwani ile yaptıkları görüşmede, Erbil-Van gidiş gelişlerinin iki ülke turizmine ciddi katkısı olacağını anlattıklarını ve Sherwani’nin bu görüşme sonucunda uçuşların mutlaka gerçekleştirebileceklerini belirttiğini kaydeden Akay, bu seferler ile ilgili olarak ise; “Gerekli görüşmelerimizi yaptık. Bu iş artık kesinleşti diyebiliriz. Üstelik ilk etapta çıkan rakamlar bu bölgedeki insanların da çok rahat karşılayacakları rakamlar. Yani biz bu işi orada bitirdik. Bunu çok kesin bir şekilde söyleyebiliriz. İnşallah 1 Haziran tarihinde de biz uçuşları resmen başlatmayı düşünüyoruz. Örneğin haftada 2 gün seferler olacak mutlaka.”

“BARZANİ’NİN GELİŞİ GÖZLERİ VAN’A ÇEVİRMİŞ”

Barzani’nin Van’a gelişini de hatırlatan Akay, “Sayın Barzani’nin Van’a gerçekleştirdiği ziyaret, oradaki gözleri Van’a çevirmiş durumda. Bu ziyaretin ardından turizmciler olarak oraya gitmemiz, işlerimiz açısından görüşmelerimizi kolaylaştırdı. Oldukça güzel karşılandık. Bu işin nihayete ermesi ve uçak seferlerinin başlaması için yoğun çaba harcadık. Uçuşları haftada 2 gün seferler olacak şekilde 1 Haziran’da başlatmayı düşünüyoruz. Bu vesile ile 1 Haziran’da Van’da gerçekleştireceğimiz Van Kahvaltı Guinness Rekorları organizasyonunda Erbil’den gelecek olan misafirlerimizi ağırlama imkânına da sahip olacağız” şeklinde konuştu.

Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ve DAKA Planlama Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay’ın da değerlendirmelerde bulunmalarının ardından toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilisim