Halk Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin düzensizliğinden yakınıyor:

‘Otogar ilin aynasıdır’

Van’ın şehir dışı ile bağlantısını sağlayan Şehirlerarası Otobüs Terminali deprem üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala düzensizlik içerisinde. Durumdan hem Terminal’de bulunan esnaf hem de otobüs seyahatini tercih eden vatandaşlar şikâyetçi. Konuyla ilgili şikâyetlerini gazetemiz arcılığıyla dile getiren esnaflar ve halk 2 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen depremde ağır hasar gören Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin kullanılmayan binasının hala yıkılmamasından, gelen yolcuların bir bekleme salonu olmadığından dolayı hem Kış mevsiminde hem de Yaz mevsiminde dışarıda beklemesinden yakındı. Otobüs Terminali’nin bir ilin aynası olduğunu belirten vatandaşlar ve esnaf Van Belediye’sinin çalışmalarından memnun olduklarını ve buraya da gerekenin yapılmasını istediler.

 

KİM İSTER KIŞ AYINDA DIŞARIDA BEKLEMEYİ

 

Gerek dışarıdan gelen yolcuların gerekse dışarı gidecek olan yolcularımızın rahat bir şekilde abdest alarak gelip oturacak doğru düzgün bir yer bile olmadığını belirten otobüs firması yetkililerinden Halit Karagülle “Otogarın şuan ki halinde elbette memnun değiliz. Yer olarak buradan memnunuz. Fakat buralar yıkılıp tekrardan yapılırsa, buralara bir düzenleme gelirse çok daha güzel olacaktır. Bu Hem esnaf hem de gelen ve giden yolcular için çok daha iyi olacaktır. Yer olarak daha büyük ve daha güzel bir yer bulunmaz bizim için. Peki, yeni garaj yapılırsa kim yapacak? Kaç seneden beridir gelenlerin hepsi birbirini kandırıp gidiyorlar. Millete hizmet veren kimse yok, hepsi hep bana hep bana diyor. Kimse vatandaşı düşünmüyor. Biz burada sektörüz, otobüs firma sahipleriyiz fakat burada hiçbir Allah’ın kulu vatandaşlar için yardımcı olmuyor. Hiçbir aile; yaşlı, kadın, çocuk hiç kimse burada bir abdest alıp rahat bir şekilde bekleme salonlarında bekleyemiyor içerisi çok kötü kokuyor. Bu gar Van halkına ve Van’a yakışmıyor. Ben bir Van Seyahat’in yetkilisi olarak bu otogarı böyle görmek istemiyorum. Neden çünkü ben vatandaşıma, halkıma bu şekilde bir hizmet vermek istemiyorum. Kim ister ki bu sıcağın altında konteyner kenarlarında beklemeyi, kim ister ki kış geldiğinde soğuğun altında beklemeyi? Araçlarımızı park edecek yerler bulamıyoruz. Buradan yetkili arkadaşlarımın hepsine sesleniyorum. Vangölü, Bestvan, Metro ve diğer arkadaşlarımızın hepsi olsun, birlik ve beraber olalım Belediyemiz eğer ki bu işi yapamıyorsa biz bir hal çaresine bakalım. Gerekirse başkası yapsın. Yazıktır, günahtır bu halk böyle birşeyi hak etmiyor.”dedi.

 

AYDINLATMA YOK, HIRSIZLIK VAR

 

Akşamları da yolcuların buraları kullandığını ve herhangi bir aydınlatmanın olmadığını belirten peron görevlilerinden İsmet Bayrı “İnsanlarımız depremden sonra bu 2 yıldır halen konteynerlerde kalıyorlar. Yolcuların burada konaklayacak be bekleyecek yerleri yok. Gece icabında, gece yolcuğu yapan yolcuların burada kalacakları yerler yok. Gece gelen yolcular otellerde gidemiyorlar, burada da kalıp konaklayamıyorlar. O yüzden de geceleri buraya yolcu indiremiyoruz, mecburiyetten şehir merkezine götürüyoruz. Herhangi bir ışıklandırma bulunmamakta. Araç bagajlarının açık olmasından dolayı burada çok sayıda hırsızlık olayları gerçekleşiyor. Araçların tesisat ve malzemeleri çalınmaktadır. Kamera sistemi ve gece bekçileri burada bulunmuyor. Otogarın giriş-çıkışı belli olmadığı için, kimin girip, kimin çıktığı belli değil. Bunun yanı sıra birde ilimizde su sıkıntısı başladı. İnsanlarımız burada rahat edemiyorlar. Bunlar giderilirse eğer bizlerde memnun oluruz. Otogarın burada yapılmasından yanayız. Zaten karar alınmış, bizde bu karardan memnunuz. Fakat buraya bir düzenlemenin biran önce getirilmesi gerekiliyor. Büyükşehire yakışır bir otogar yapılırsa bizlerde elbette ki burada yapılmasından yanayız. İnsanların buraya geliş gidişleri de kolay. Fakat otogarın biran önce yapılması lazım. Aslında bugün değil 10 yıl önce yapılması gerekiliyordu ama olmadı. Şimdi ise hemen yapılmalı ki vatandaşlarımız kışın soğuğunu ve yazın sıcağını dışarıda geçirmesinler.”diyerek ekledi.

 

DEPREMDEN BERİDİR SIKINTIDAYIZ

 

Şehir Merkezinden gelen araçların Terminalin iç sahasını işgal ederek otobüslere ve taksilere gerekli alanı bırakmadığını söyleyen taksici esnafı “Konteynırların dışarıda bulunması bu olayın başlı başına büyük bir sorunudur.  Çünkü otobüsler perona yanaşamıyorlar. Yer sıkıntısı var, alan zaten dar. Bu konteynerlerde olunca alan daha da bir daralıyor. Ufak araçlar için yer tahsis etmişler fakat vatandaşlarda orayı kullanmıyorlar. Herkes otogar sahasına gelip yolcularını indirmek ya da almak istiyor. Bir düzensizlik var burada biz bu düzensizliğin en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz. Gelen veya giden yolcuların burada herhangi bir bekleme salonları yok. Depremden beridir bu sıkıntılar yaşanıyor. Kışın kaloriferler olmadığı için hava soğuktur, yazında sıcak havalardan dolayı vatandaşlarımız gölgelik alan bulamıyorlar ve büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Otogarımızın düzene girmesi sadece bizim ya da belli başla insanlar için değil tüm Vanlılarımız için çok önemli bir durumdur. Otogar demek o ilin aynası demektir. İnsanlar bir ile geldiğinde ilk geldikleri yer otogar oluyor. Otogar için çok güzel bir alanımız yerimiz mevcuttur, ancak otogarımız yok. Buraları yıkıp yeni otogar yapılmasını istiyoruz. Bu otogarın kışına yetiştirilip yapılması lazım. Burası kimin çıkıp, kimin girdiğinin belli olmadığı bir yerdir. O yüzden hemen bir düzene girilmesi ve yapılması lazım.”dedi.

 

BELEDİYE’YE SELAM HİZMETE DEVAM

 

Kış ayına kadar gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde büyük sorunların yaşanacağını belirten esnaf “Hakkâri minibüslerinden dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Onların buradan biran önce çıkarılmasını ya da çıkış paralarını vermelerini istiyoruz. Oda olmadı kendi duraklarında beklemelerini istiyoruz. Örneğin; insanlar buradan çıkış parası verip Hakkâri’ye gidiyorlar, ama onların burada çıkış parası vermeden bedavadan yolcu alıp gitmeleri burada bulunan bütün esnafa zarardır. Burada bulunan otobüs şoförleri o kadar para vererek burada tezgâh açıyor ama bunlar bedavadan burada iş yapmaları kesinlikle doğru bir şey değil. Burada bulunan servislerimiz var zaten onların duraklarına gidiyorlar. Onların burada bulunmaları kesinlikle yanlış bir davranış ve haksız bir kazançtır. Bizler buradan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz ve biran önce bu konuya bir el atmasını istiyoruz.”diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ-Önder ALTINAL/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim