Van’da 2011 yılından sonra meydana gelen depremden sonra birkaç kez mücbir halin devam etmesi nedeniyle ertelenen vergi borçlarının ertelenmesi ile ilgili defter dün itibariyle kapanmış oldu. Özellikle depremde esnafın kullandığı KOSGEB kredileri ve SGK primlerinin ertelemeleriyle birlikte ödenmesiyle sıkıntıya giren esnafın ertelenmesi için umutla beklediği vergi terkini meclisteki son teşebbüse rağmen sonuçsuz kaldı.

Cumhuriyet Tarihi’nin en büyük vergi affının çıkmasına sayılı günler kala Van’ın vergi borçlarının terkini ile ilgili teşebbüsler sonuçsuz kaldı. Depremden bu yana başta Van TSO’nun ciddi bir şekilde takipçisi olduğu, HDP milletvekillerinin ise sıkça meclise taşıdığı vergi terkini ile ilgili başvurular sonuçsuz kaldı. Daha önce HDP Van milletvekillerinin dışında CHP’li bazı vekillerin de bütçe komisyonlarında teklif ettiği terkin konusu son olarak bu hafta yeniden gündeme gelmişti. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani’nin torba yasa çıkmadan önce bulunduğu heyete ısrarlı bir şekilde sunduğu vergi borçlarının terkini konusunda yapılan teşebbüsler de dün itibariyle son buldu. Önceki gün komisyonun reddetmesine rağmen dün yeniden bütçe komisyonuna aynı teklifi sunan Zozani’nin bu teklifi üzerine Van TSO Ankara Ofisi de bir sunum ile bütçe komisyonunda sunum yaptı. Van’ın dört gözle beklediği müjdeli haber yine gelmezken, bütçe komisyonu teklifi bir kez daha reddetti. Böylelikle son zamanlarda Van’da da STK ve meslek kuruluşlarının sıkça dillendirdiği ve erteleme yapılmasını istediği vergi terkini defteri kapanmış oldu.

HAKKARİ VEKİLİ ZOZANİ ÇOK BASTIRDI AMA!

Van’da Van TSO başta olmak üzere bir çok STK ve meslek kuruluşunun teşebbüslerde bulunduğu ve muhalefet vekillerinin de her fırsatta bütçe komisyonuna sunduğu vergi borçlarının silinmesi son olarak Hakkari Milletvekili Adil Zozani’nin komisyondaki girişimi ile gündeme geldi. Daha önce defalarca soru önergeleri ve tekliflerde yer almasına rağmen sonuç çıkmayan terkin konusunda Zozani’nin girişimleri bir anda Van’ı umutlandırdı. Bütçe komisyonu üzerinde ciddi bir baskı oluşturan Zozani, geçtiğimiz günlerde Plan Bütçe Komisyonu’na ek bir önerge sundu. Zozani’nin sunduğu o önergede; “Van ilinde 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda nüfusun önemli bir bölümü kışı şehir dışında geçirmiş, dolayısıyla esnaf bütün bir kış boyunca iş yapamamıştır. Yine deprem sonucunda küçük esnaf mal ve hizmet satımında olsun, satılan mal ve hizmetin bedelinin tahsilinde olsun ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Ayrıca ilan edilen mücbir sebep hali nedeni ile esnaf üç yıldır vergilerini ödememektedir. Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ile karşı karşıya kalacaktır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına esnafın iş yapamamasına da neden olacaktır. Ayrıca Sakarya depreminden sonra çok doğru ve yerinde bir kararla 4731 sayılı kanun marifeti ile Sakarya’da bulunan esnafın bir kısım vergi borcu silinmiştir. Ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması ve Sakarya ilinden daha düşük milli gelire sahip Van ilinin de böyle bir açılıma ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir ticari işleyişin olmadığı 2011-2012 ve 2013 yıllarında mükellefler mücbir sebep halinin de varlığı nedeni ile defter ve belgelerine gerekli özeni gösterememişlerdir. Bu nedenle depremin yaralarının sarıldığı yıllar olan 2011-2012 ve 2013 yılları için yapılacak vergi incelemesi vatandaş ile devlet arasında yeni nizalara neden olacağından, böyle bir matrah artırımı ile ilin ekonomik olarak rahatlatılması amaçlanmıştır. Mücbir sebep halinin daha fazla devam etmesi artık ilin ticaretine engel olmaktadır. Bu nedenle 30 Eylül 2014 itibariyle mücbir sebep halinin kaldırılması ve bugüne kadar ertelenen vergi ödevlerinin birleştirilerek yerine getirilmesi için Maliye Bakanlığına yetki verilmesi gerektiği düşünülmüştür.” Şeklinde gerekçeler ile vergide terkin istendi. Fakat buna rağmen komisyon bu önergeyi reddetti.

VAN TSO DA ZORLADI AMA…

Buna rağmen Van’dan hiçbir vekilin yer almadığı komisyonda itirazını yenileyen Hakkari vekili Zozani’nin itirazları yeniden gündeme alındı. Dün yeniden görüşmeye alınan vergi affı konusunda Adil Zozani aldı ve reddedilen önergenin yeniden oylamaya sunulmasını ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Ankara Temsilcisine söz verilmesini talep etti. Komisyon başkanı kabul etti. Van’da yaşanan ekonomik kriz ve vergi terkinin gerekliliği üzerine komisyona bir sunum yapan Van TSO Ankara Direktörü Tolga Yüksel, sunumunda şu ifadeleri kullandı; “2011 yılında yaşadığımız iki büyük deprem felaketi sonrasında yaklaşık 30 Bin adet konut ve 3 binden fazla iş yeri yıkılmış, bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hükümetin ve halkımızın samimi ve özverili çalışmaları sonucu bu ağır felaketin yaraları sarılmaya çalışılmıştır. Ancak deprem dönemine ait yaşanan ekonomik daralma günümüze bir yerel ekonomik kriz olarak gelmiştir. Yaşadığımız bu lokal krizin üstüne yapılan deprem konutlarına ait geri ödemelerin ve kullanılan KOSGEB kredilerinin geri ödemelerinin Van ekonomisine maliyeti yaklaşık 20 Milyon TL'dir. Zaten giderek daralan bir ekonomi için bu para oldukça büyük bir paradır. vergi terkinin yapılmaması ve konunun muallakta olması tüccarın gelecek planı yapamamasına neden olmakla birlikte yaşanan krizin de çarpan etkisini artırmaktadır. Bu vesileyle önerge de belirtilen hususların önemi ve geçmiş yaşanan felaketlerin de emsali göz önüne alınarak değerlendirilmesini talep etmekteyiz.” Fakat buna rağmen komisyon teklifi bir kez daha reddetti. Böylece Van’ın vergi borçlarının silinmesi hususu MHP’li ve Ak Partili vekillerin de reddetmesiyle tarihin en büyük vergi affının yer almayacak. Erteleme için son umut olarak görülen bu torba yasaya da girmeyen vergi terkini defteri de Van için kapanmış oldu.

ZOZANİ: VAN’A BİR ŞEY YAPILMADI!

Öte yandan Tasarının görüşmelerinde HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Van depreminin ardından ile yönelik bir şey yapılmadığı eleştirilerinde bulunarak, konuya ilişkin önerge verdi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'da devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini, uçakla çadır indirdiklerini, altyapıdan içme suyuna, belediyenin yapması gereken işlere kadar bir çok konuya el attıklarını anlattı. Zozani'den Hükümet'e teşekkür etmesini, eksiklikler varsa da dile getirmesini beklediğini anlatan Yılmaz, "Hiçbir şey yapılmadı demek, mızrağı değil, minareyi çuvala saplamak gibi bir şey. Van'a muazzam yatırımlar yaptık. Van bunu hak ediyordu. Bunun sonuçlarını, istihdam, ihracat, nüfus gibi her alanda görüyoruz. Van'a yönelik Hükümet'in çabası, her türlü takdiri hak ediyor" dedi.

Editör: TE Bilisim