HDP Van Milletvekili Lezgin Botan vergi terkini ve sicil affını meclise taşıdı. Daha önce dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de aynı konu üzerinde soru önergesi sunan Botan, 1 Kasım seçimlerinin yapılması nedeniyle cevap alamadığı önergeyi bu kez de yeni bakan Naci Ağbal’a aynı soruları yöneltti. Van depremleri sonrası esnafın yaşadığı ağır ekonomik sorunların çözümüne dair neden bu güne kadar ciddi bir adımın atılmadığını soran Botan, özellikle vergi terkini ve sicil affıyla ilgili sorunların konuşulması gerektiğini belirtti.

 

Van’ın 2011 depreminden beri çözüm bekleyen vergi borçları her geçen gün katlanırken önceki dönemlerde de sıkça dile getirilen fakat çözüm alınamayan o sorun bir kez daha meclis gündemine taşındı. Hem vergi terkini hem de sicil affı özellikle Van’daki yerel krizin iyice derinleştiği bu dönemde gündemi meşgul etmeye devam ederken HDP Van Milletvekili Lezgin Botan konuyu meclis gündemine taşındı. Daha önceki dönemlerde defalarca soru önergelerine konu olan, bir keresinde de bütçe komisyonunda heyetin önüne giden fakat reddedilen terkin konusu bu kez yeni maliye bakanına sunuldu. Önceki dönem tüm girişimlere rağmen sağlanamayan vergi terkini için eski bakan Mehmet Şimşek’e yapılan girişimlerden sonra bu kez yeni bakan Naci Ağbal’a aynı konu iletildi. HDP milletvekili Botan; “Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ve kredi geri ödemeleri sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına, esnafın iş yapamamasına ve lokal bir ekonomik krize neden olmuştur.” Dedi. Botan, bakana şu soruyu sorarak konuyu bir kez daha gündeme getirdi: “Van Sanayi ve Ticaret Odası ile Esnaf Odalarının ısrarlarına rağmen Van esnafının borçlarının terkin edilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin bu güne kadar yapılmamış olmasının nedeni nedir? Bundan sonra böyle bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

 

HEM VERGİYİ SORDU HEM SİCİL AFFINI…

7 Haziran seçimleri sonrası dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinin yanıtsız kaldığını söyleyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, 2011 yılında yaşanan depremler sonrası esnafın yaşadığı ağır ekonomik sorunların çözümüne dair neden bu güne kadar ciddi bir adım atılmadığı belirtti.  Özellikle vergi terkini ve sicil affıyla ilgili sorunları bakanlığa ilettiğini ifade eden Botan, 1 Kasım seçimleri nedeniyle yöneltilen soru önergesine her hangi bir yanıt alınamadığını belirtti. Botan Van'ın ekonomik anlamda yaşadığı sorunları gündemde tutmak, hükümetin sorumluluklarını hatırlatmak ve kentin çözüm bekleyen sorunlarına dair Vergi Haftası nedeniyle Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı'na bir kez daha vergi terkini ve sicil affıyla ilgili soru önergesi sundu.

 

 

BOTAN: TİCARET TIKANMIŞTIR

Milletvekili Botan, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “İlimizde 2011 yılında meydana gelen depremler sonucunda nüfusun önemli bir bölümü uzun süre şehir dışında yaşamak zorunda kalmış ve iş yerleri 15 ay boyunca kapalı kalmıştır. Dolayısıyla esnaf uzun bir süre iş yapamamıştır. Yine deprem sonucunda küçük esnaf mal ve hizmet satımında olsun, satılan mal ve hizmetin bedelinin tahsilinde olsun ciddi sıkıntı yaşamıştır. 2355 Sayılı kararname ile Van esnafının vergi ve kredi borçları mücbir sebep hali nedeniyle ertelenmiştir. Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ve kredi geri ödemeleri sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına, esnafın iş yapamamasına ve lokal bir ekonomik krize neden olmuştur.” Dedi.

 

BOTAN: ESNAFI RAHATLATACAK ADIMLAR ATILMADI

Sakarya’da yapılan düzenlemenin Van’da da yapılması gerektiğini anlatan Milletvekili Botan, “Sakarya depreminden sonra çok doğru ve yerinde bir kararla 4731 sayılı kanun marifeti ile Sakarya’da bulunan esnafın bir kısım vergi borcu silinmiştir. Ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması ve Sakarya ilinden daha düşük milli gelire sahip olan Van ilimizin de böyle bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu aradan geçen zaman içinde sürekli dile getirilmiş olmasına rağmen; hükümet bu konuda Van esnafını rahatlatacak adımları atmamıştır. Bu durum Van esnafı ve halkını önemli bir ekonomik felaketle karşı karşıya bırakmıştır.” Dedi.

 

BOTAN: SAKARYA ÖRNEĞİ VAN’DA NEDEN UYGULANMADI

Milletvekili Botan, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde kent adına şu soruları yöneltti:

 

2011 depremleri öncesinde Van ilimizde faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı ile deprem sonrasında faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı kaçtır? Van ilimizde depremde zarar gören kayıtlı esnaf ile zarar gören işyeri sayısı kaçtır? Zararların maddi karşılığı ne kadardır? Bu işyerlerinde çalışırken işsiz kalan kişi sayısı kaçtır? Deprem sonrasında vergi ve kredi borçlarının ertelenmesi kanununda kaç esnaf yararlanmıştır? Ertelenen vergi ve kredi borçlarının toplamı kaç TL tutarındadır? Vergi ve kredi ödemlerinin ertelenmesi süresinin dolmasından sonra borçlarını düzenli ödeyemediği için riskli duruma düşen esnaf sayısı kaçtır? Van ilimizde 2011 depremlerinden önce ve depremlerden sonra ödenemeyen ve karşılıksız çıkan çek ve senetlerin sayısı ve bu çek ve senetlerin parasal tutarı ne kadardır? Sakarya depremi vb. depremler sonrasında mağdur olan esnafın vergi ve kredi borçlarının terkin edilmesi yönünde alınan kararların benzeri Van esnafı için neden uygulanmamıştır?

 

BOTAN: NEDEN DÜZENLEME YAPILMADI

Van’daki esnaf odalarının vergi terkini noktasında göstermiş olduğu çabaya da değinen Milletvekili Botan, Van Sanayi ve Ticaret Odası ile Esnaf Odalarının ısrarlarına rağmen Van esnafının borçlarının terkin edilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin bu güne kadar yapılmamış olmasının nedeni nedir? Bundan sonra böyle bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Van ilimizin ekonomik olarak kalkındırılması için almayı düşündüğünüz önlemler var mıdır, varsa bu önlemler nelerdir? 2016 yılı bütçesinde Van ilimiz için öngördüğünüz yatırımlar ve bu yatırımlar için tahsis ettiğiniz parasal tutar ne kadardır? Depremden dolayı 15 ay iş yapamayan Van esnafı çeklerini ödeyemediği için kara listeye alınmış olduğundan kredi kullanamamaktadır. Önceki hükümet bir sicil affıyla bu durumu düzelteceğini vaat etmesine rağmen bu yönde bir iyileşme görülmediği aksine iş ihaleleri sürecinde ve banka kredisi kullanma talebinde bulunan esnafın karşısına engel olarak çıkmaya devam etmektedir. Bu da ciddi bir mağduriyete ve ekonomik sıkıntılara neden olmaktadır. Van esnafının önüne çıkan bu sicil sorununu gidermek için sicil affı yoluyla bir çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?. 

Editör: TE Bilisim