Van’ın tam 6 yıldır ‘vergi terkini’ talebiyle çözüm beklediği vergi borcu ile ilgili kriz dün meclisteki genel kurula sunulan kanun teklifi ile son buldu. Beklenen açıklama Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ten geldi. Van’ın türlü mecralar aracılığı ile dillendirdiği terkin konusu hükümetten karşılık bulmazken yapılan girişimler ile tam bir muammaya dönen biriken vergi borçlarının durumuna çözüm geldi. Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan ve Van’ın faydalanamadığı tarihi aftan da faydalanamayan Van’da mücbir sebep hali krizi de çözüldü. Mücbir sebebin kaldırıldığı Van’da vergi borçları için daha önce açıklanan 30 ay vadede ödeme kolaylığı 60 aya çıkarıldı. Van’ın biriken vergi borçlarının ödemesi Ocak 2018 ayına ertelenirken borçların 2023’e kader vadelendirildiği duyuruldu. Böylelikle Van’ın çıkmaza giren vergi krizi de son bulmuş oldu. 

 

Van'ın 2011 yılından bu yana biriken vergi borcu ile ilgili beklenen adım sonunda atıldı. Bir türlü çözülemeyen ve vergi terkini taleplerinin sürekli dillendirildiği konuda terkin olmazken meclis komisyonunda alınan kararlarda Van'ı rahatlatacak kararların olduğu kanun teklifi bugün mecliste oylanacak. Burhan Kayatürk Van'a rahat nefes aldıracak o maddeleri Şehrivan Gazetesi aracılığı ile paylaştı!

 

BORÇLAR 30 TAKSİT İLE 60 AYDA ÖDENECEK

Şehrivan Van'ın yıllardır beklediği vergi borcu krizindeki flaş hamleye ulaştı. Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’ın Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşmesi ve yine Ak Pati Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün komisyon başkanıyla görüşmesi sonucunda Van’daki vergi borçlarının taksitlendirilmesi 60 aya uzatıldı. Yani 30 taksit ile borçlar 2 ayda bir olmak kaydıyla 60 ay içerisinde ödenmiş olacak. Vanlılar 31 Mayıs’ta yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeyi planlarken veri borçları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Van’ın vergi borcu yeniden ertelendi. Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün verdiği bilgilere göre vergi ödemelerinin taksitleri 60 aya uzatıldı. Yapılan uzatılmanın yanı sıra mücbir sebep hali de kaldırıldı.

 

TALEPLER KARŞILIK BULDU, MÜCBİR SEBEP SONA ERDİ!

Yapılan görüşmeler kapsamında ulaştıkları sonucun vergi taksitlerinin iki ayda bir olmak üzere 60 ay içerisinde ödenmesi olduğunu söyleyen Kayatürk şöyle devam etti: “Bu vergi ödemelerinde bizim ısrarla istediğimiz bu sürenin Van’da uzatılmasıydı ve bu karar çıkacak. Bu süre şimdi 60 aya uzatılıyor. Borçlar 30 taksit ile 2 ayda bir ödenerek 60 aya çıkarılacak. İnşallah bugün bu karar alınacak ve bu süre 60 aya uzatılacak. Bu ödemelerin ilki de 2018 Ocak ayında başlıyor. Ocak ayında ödeme yapan biri diğer ödemesini 2 ay sonra yapacak. Böylelikle 2018 başlayan ödeme 2023'te tamamlanacak. Bunun yanı sıra mücbir sebepte kaldırılacak. Çünkü o mücbir sebep hali yatırımların önünü kapatıyordu. Mücbir sebep hali de kalkacak ve özel yatırım rahatlıkla Van’a gelecek. Mücbir sebep bizim talebimizdi. Ticaret ve Sanayi Odamızda bu talebi dile getirdiler bizde sunduk ve bu mücbir sebep hali kaldırılıyor.”

 

“BAŞVURU SÜRELERİ 4 AYA ÇIKARILDI”

Yapılan ertelemenin işlemleri için verilen 2 aylık sürenin de uzatıldığını söyleyen Kayatürk, “Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanımız İbrahim Şahin şunu söyledi. Bu kanun çıktıktan sonra müracaatların yapılması için 2 aylık bir süre veriliyor. Bu süre yeterli değil. Bizim bunu yetiştirmemiz mümkün değil yetiştirmeyiz. Bu süre 4 ay olsun dedi. Bende Maliye Bakanımız ile görüştüm ve bu süreyi 4 aya çıkardık. Tamamen Van’ın istediğine yüzde 99 karşılık veren bir yapılanma bugün geçiyor inşallah.” İfadelerini kullandı.

 

KAYATÜRK: KARAR KOMİSYONDAN GEÇTİ

Kayatürk son olarak şunları söyledi: “Mücbir sebep hali için bir kanuna gerek yok. Kanun 2 madde için konuluyor. Birisi veri ödemelerinin 60 ay içerisinde ödenmesiydi. İkincisi ise yapılacak olan başvurular için verilen 2 ayın 4 aya çıkarılmasıdır. Tamamen bizim Van olarak istediğimiz şekliyle kanun çıkıyor. Vergi terkini hariç istenilen oluyor. Oda zaten artık hiçbir ile yapılmadı. Kocaeli’nde de yapılmadı. Biz bunu hiçbir ilimize de yapamayız. En ufak bir felakette herkes bunu isteyecek. Bu yüzden de bunu yapamayız dediler bize. Karar komisyondan geçti. Bugünde genel kuruldan geçecek.”

 

BEŞİR ATALAY MALİYE BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Kayatürk son olarak şunları söyledi: “Van’ın vergi borçlarının terkin edilmesi ya da başka çalışmaların yapılması adına Van için uzun süren bir çalışma yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva bir yazı gönderdi. Bununla beraber Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt Ankara’ya geldi. Birkaç girişim oldu. En son ben komisyon başkanımız ile konuştum. Beşir Hoca ardından Maliye Bakanımız ile görüştü. Bunun dışında Mali Müşavirler Odası Başkanımız İbrahim Şahin Ankara’ya geldi kendisiyle de görüştük. Aynı zamanda HDP Milletvekili Bedia Özgökçe’de ziyaret geldi. Kendileriyle de konuştuk.” Dedi.

 

Van’ın yıllardır bir türlü sonuç alınamayan vergi borçları ile ilgili belirsizlik meclisteki teklifin kabulü ile sona ererken yıllardır biriken borçların akıbeti de belli olmuştu. Söz konusu borçlar için yıllardır mücadele veren kurum ve kuruluş temsilcileri de kararı memnuniyet ile karşıladığını açıkladı.

 

İŞTE O KANUN

İşte Van’ın vergi borcunun taksitlendirilmesi ile ilgili hazırlanan o kanun:

“Bazı yerlerde mücbir sebep halinin sonlandırılmasına ilişkin hükümler:

MADDE 5- (1) Bu kanunun yayımı tarihi itibariyle 213 sayılı kanunun 15’inci maddesine göre mücbir sebep hali ilan edilmiş ve mücbir sebep süresi 2 yılı aşmış yerlerde, mücbir sebep hali devam eden mükelleflerin mücbir sebep hali bu kanunun yayımı tarihi itibariyle sona erer.

 

(2) Mücbir sebep ilanı nedeniyle verilmeyen; beyanname ve bildirimler bu kanunun yayımını izleyen ikinci ayın sonuna kadar verilir, geçici vergi beyannameleri, mükellef bilgileri bildirimler ve kesin mizan bildirimleri verilmez. Tahakkuk eden vergilerin vadesi beyanname ve bildirim verme süresinin son günü kabul edilir ve ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemle halinde 30 eşit taksitle ödenir. Bu şekilde ödenen vergilere herhangi bir zam, faiz, katsayı uygulanmaz. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları hakkında bu kanunun 3’üncü maddesi hükümleri uygulanır.

(3) 6736 sayılı kanunun 10’uncu maddesinin ondokuzuncu fıkrası kapsamında mücbir sebep halini sonlandıran ve anılan fıkrada öngörülen sürede beyanname ve bildirimlerini veren mükellefler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmez. Anılan fıkra hükümlerine göre mücbir sebep halini sonlandırdığı halde beyanname ve bildirimlerini vermemiş olan mükellefler de bu maddede öngörülen süre içinde beyanname ve bildirimlerini vermeleri durumunda bu madde hükümlerinden yararlanırlar.

(4) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” 


YUNUS EMRE AYKAÇ

ŞEHRİVAN ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim