ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - ERDAL ERBAŞ - 2015 yılında biri uydu biri yerel olmak üzere iki televizyon kanalının kapatıldığı Van’da 3 yıllık boşluk nihayet dolduruldu. Hazırlıkları uzun süredir yapılan ve Türkiye’de bir çok ulusal kanaldan daha üstün bir teknoloji ile donatılan Kanal M dün itibariyle resmen açıldı. Bir süre test yayını yaptıktan sonra programlarla yayın hayatına başlayan Kanal M, Van’dan Türkiye’ye açılacak olan bir kapı olarak izleyici ile buluştu. Ulusal bir kanal olarak yayın yapacak olan Kanal M’nin açılış kurdelesi Van Valisi Zorluoğlu ve bir çok ismin katılımıyla düzenlenen törende kesilirken, Van’ın büyük bir eksikliğinin de son bulduğu mesajı verildi.

 

Uzun süredir televizyondan uzak kalan Van, dün açılışı yapılan Kanal M ile yeniden bir televizyon sahibi oldu. Kanal M yayın hayatına başlamasının ardından dün de açılış töreni gerçekleştirildi.

 

Van’da daha önce ulusal yayın yapan Van TV ile yerel yayın yapan Merkür TV’nin kapanmasının ardından, Van uzun bir süre yerel ve ulusal televizyonuna hasret kalmıştı. Uzun bir sürenin ardından Van’ın ulusal nitelikli kanalı, Kanal M, Nisan ayından itibaren yayına başladı. Bir süre test yayını yapan Kanal M, geçtiğimiz haftalarda yayın hayatına başladı. Van’ın teke kanalı olan Kanal M için dün açılış töreni gerçekleştirildi.

 

KARADAŞ: BİR BOŞLUK VARDI

 

Açılışta konuşan Kanal M Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karadaş bir hikayelerinin olduğunu söyledi. Televizyonu neden kurduklarını ve neden Van’da olduklarını açıklayan Karadaş şöyle konuştu: “Dünyada Amerika’dan sonra en çok televizyon izleyen ikinci ülkeyiz. Bu önemli bir detay. Bir boşluk vardı. Bizde bunu herkes gibi fark etmiştik. Bu boşluğu doldurma adına büyüklerimize bize yapar mısınız dedi. Bizde biraz tereddütle yola çıktık. Medyanın gücü ülkemiz çok önemlidir. 15 Temmuz tarihinde özellikle medyanın önemini bir kez daha görmüş olduk.”

 

“VAN’DA YAŞAMAK AYRICALIKTIR”

 

Karadaş televizyon girişimlerinin yorucu olduğuna değinerek, “Medya, televizyon, yayın çok meşakkatli. Uzun süre zaman ayırdığınız bir program 1 saat belki sürüyor ama o program bitti dediğiniz anda yarın ki program için çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Sürekli çalışmanız gereken bir iş. Van’daki bu açık nasıl kapanmalıydı? Van bölgenin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Van’da yaşamak bana göre bir ayrıcalıktır, Van’da bir kahvede çay içmek farklıdır, göl kenarında gün batımını izlemek özeldir. Ben bunu yaşadım. Van’da yaşayan herkeste eminim bunu yaşamıştır.” İfadelerini kullandı. Sadece işlerine odaklanacaklarını ifade eden Karadaş yapılan yatırımla birlikte hedeflerine ulaşmak için çalışacaklarını söyledi.

 

IŞIK: EN BÜYÜK STÜDYOLARDAN BİR TANESİ

 

Bir konuşma yapan Gazeteci-Yazar İlhami Işık yerelliği küçük görüldüğünü söyledi. Işık şunları söyledi: “Van dünya güzeli bir yer. Burada kurulan stüdyo Türkiye’deki birçok ulusal kanalın stüdyosundan çok büyük. Burada çok büyük bir emek harcanmış. Van Türkiye’nin stüdyo büyüklüğü olarak 3’üncü büyük kanalına sahip. Bu da çok büyük bir kazanımdır. Burada yapılan iş sadece hayal olarak kalmamış. Bizi buraya davet edenlere teşekkür ediyorum. Çok büyük emek verilmiş. Bende Hasan Beyin söylediği her şeye katılıyorum.”

 

İNANÇ: BÜYÜK EMEK VAR

 

Başbakan Başdanışmanı Adnan İnanç’ta açılışta bir konuşma yaptı. İnanç, “Televizyon ile ilgilimizi ve irtibatımızı kestik diye biliyorduk ama televizyon ilgi ve alakasını kesmiyor bizden. Televizyon ile ilgili bir düşüne olduğu zaman bu bilgilerimizden faydalanmak isteyen arkadaşlarımızın imdadına yetiştik. Burada bu kadar büyük bir emeğin, yatırımın ve çabanın olduğu bir işe el atmak ve bu kadar büyük bir yatırımı Van’ımıza kazandırdığı için Hasan Bey ve ekibine teşekkür ederim.” Diye konuştu.

 

“TELEVİZYON OLMAZSA OLMAZIMIZDI”

 

Karadaş gibi İnanç’ta dünyada en fazla televizyon izleyen ülkeler hakkında konuştu. İnanç konuşmasını şöyle tamamladı: “Amerika’da kişi başına günde 5 saat televizyon izlenir, Türkiye’de ise bu kişi başına 4,5 saat televizyon izlenir. Bu kadar çok televizyon izlenen bir yerde televizyon olmazsa olmazımızdı. Bunun içindir ki de ülkemiz çok sayıda televizyon var ve olması da gerekiyor. Bu kadar çok izleyenin olduğu yerde arz talep ilişişi göze alındığında bunun olması gerekiyor.” İnanç son olarak basının dünyada önemli bir güç olduğunu sözlerine ekledi.

 

TÜRKMENOĞLU: ÖZLEM DUYULAN BİR AN

 

Açılışta bir konuşma yapan Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da, “Van’ımızın özlem duyduğu ve çok arzu ettiğimiz güzel bir anı ve atmosferi yaşıyoruz. Bu güzelliği bize yaşatanlara teşekkür ederim. Metropol bir şehir ve onu insanlara anlatacak, gözlemleyecek ve ihtiyaç duyulan bir kurum bugün açılıyor. Bu büyük emekle kurulan kurumu bize kazandıran teşekkür ederiz. Adı ulusal olsa da yerelde bizim insanımızı temsil eden bu kurumumuza hepimiz sahip çıkacağız. Kanalın bize büyük katkısı olacaktır. Kanalımız hayırlı uğurlu olsun.” Şeklinde konuştu.

 

ZORLUOĞLU: HEPİMİZİN KANALIDIR

 

“Kanal M; Hakkari’nin, Şırnak’ın, Muş’un, Bitlis’in, Ağrı’nın televizyonu, Ankara, İzmir, Antalya, İstanbul’un televizyonu. Benim, bizlerin ve hepimizin televizyonudur.” Diyerek konuşmasına başlayan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı: “Gerçekten de görevi devraldığımız andan itibaren ekibimizle birlikte Van halkıyla beraber buradaki hazırunun birçoğuyla birlikte çok önemli çalışmalara başladık. Ve uzunca bir süreden beri Van’da unutulan, bilhassa yerel hizmetlere yeniden bir ivme, hız kazandırdık. Bunların ayrıntısına girmeyeceğim ama yaptığımız, yapmak istediğimiz çalışmaları vatandaşlarımıza daha fazla anlatmaya, daha fazla duyurmaya ihtiyacımız vardı. Vatandaşlarımızın gönüllerine dokunmak istiyorduk. Vatandaşlarımıza kendimizi, devletimizi, hükümetimizi ve yapmak istediklerimizi daha iyi anlatmak, daha geniş kitlelere ulaşmak istiyorduk. O nedenle bir televizyon eksikliği hakikaten benim en çok htiğim eksiklikti.”

 

YAZILI YEREL BASINA TEŞEKKÜR ETTİ

 

Konuşmasında yazılı basınının ve yerel radyoların da hakkını teslim eden Vali Zorluoğlu, “Yerel basın ve radyolarımızda, sağ olsunlar bizim yaptığımız çalışmaları geniş kitlelere duyurmada ulaştırmada bize çok büyük katkı verdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum, haklarını teslim ediyorum. Ama takdir edersiniz televizyon bir başka imkân, bir başka önemli araç. Ve inşallah bugünden itibaren biz de valilik olarak bu aracı en iyi şekilde kullanma çabası içerisinde olacağız.” İfadelerini kullandı.

 

“BÜYÜK GAYRET HARCANDI” DEDİ

 

Van’ın kadim ve bölgesinin lideri konumunda bir şehir olduğunu anımsatan Zorluoğlu, şunları söyledi: “Van’ın kadim bir kültürü, gerçekten derin bir tarihi var, eşsiz doğal güzellikleri var, tarihi mekânları var. Kalkınma noktasında çok büyük bir potansiyeli var. İşte benim televizyonum Kanal M, inşallah Van’ımızın bu büyük potansiyelini, ulusal hatta uluslararası boyuta taşıyacak ve en iyi şekilde tanıtımımızı, yapacağı hizmetlerin yanında gerçekleştirecek. Tabii bu muhteşem tesisin, stüdyoların burada Van’ımızda vücut bulması, çok büyük gayretlerin, büyük fedakârlıkların, çabaların ve yorgunlukların neticesinde olmuştur. Bu nedenle ben başta yönetim kurulu başkanı Hasan Karadaş ve ekibini yürekten tebrik ediyorum. Yine bu televizyonun bugün Van’dan Türkiye'ye ve dünyaya yayın yapmasında emeği olan herkese; işçisinden mühendisine, kamu kurum kuruluşlarına ve diğer emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kanalımızın inşallah Van’ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Editör: TE Bilisim