ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Güçbirliği Platformu Van’da yaptığı toplantılar ile Van’ın gelişimine ve sorunlarına çözümüne ön ayak olmaya devam ediyor. Platformun her toplantıda bakanları, Van’daki aktörler ile buluşturarak sorunların birinci ağızdan dinlenmesine de olanak sağlıyor. Şimdiye kadar neredeyse her toplantıda bir bakan ağırlayan Güç Birliği Platformu’nun son konuğu olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü oldu. Özlü’nün Van’a verdiği Enerji İhtisas Bölgesi müjdesi öne çıksa da Van’daki bir çok kurum, kuruluş temsilcisi de talepler ile bakanın karşısında oturdu.

 

Yaklaşık 2 yıl önce ilk toplantısını yapan, ilk günlerde ne yapacağı bilinmeyen Güçbirliği Platformu Toplantıları şu ana kadar 7 kez yapıldı. Van için önemli bir platform olan Güçbirliği, bugüne kadar Van için önem taşıyan sorunlara da çözüm oldu. Bir taraftan kentin tüm aktörlerini bir araya toplayan ve sorunlara çözüm bulma çalışan platform, diğer taraftan icraatlarıyla kendini kanıtlamış durumda. Güçbirliği’nin içinde olan ancak pek görülmeyen bir diğer önemi ise Van’daki aktörlerin sorunları gerektiği zaman, muhatabı olduğu bakanlara bire bir anlatması gibi önemli bir rolü üstleniyor. Şu ana kadar yapılan birçok toplantıya bakanın katılması sorunların birinci ağızdan dinlenmesine olanak sağladı. Son yapılan ‘sanayi’ toplantısında da yine sorunlar bakana bir bir anlatıldı. Bakanı Faruk Özlü’nün de katıldığı toplantıda bir çok konu ele alındı. İşte Bakan Özlü, Prof. Dr. Beşir Atalay ve Van Valisi’nin gündeme yansıyan konuşmaları dışında o gün toplantıda konuşulanların ve dile getirilen taleplerin tamamı:

 

YILDIZBAŞ: YOL İHTİYACIMIZ VAR

Toplantıda Oto Sanayi Sitesinin sorunlarını aktaran Site Başkanı Muhittin Yıldızbaş sorunları şöyle sıraladı: “Oto sanayi sitesinin yerleşim alanı 1 milyon metrekaredir. Bu alanda çalışan sayısı yaklaşık 10 bin civarındadır. Bin 500’e yakın iş yerimiz var. Kapıköy Sınır Kapısı’nın ilimizin esnafına katkı sağlayacağı da aşikardır. Kısa zamanda esnafımız ekonomik ve sosyal anlamda ülkede hak ettiği yeri alacaktır. Bizim en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey yollardır. Sayın valimizde bu yolları gördü. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz.”

 

“OSB’LERİN ALTYAPISINI SANAYİDEN GELİYOR”

“2011 yılında yaşanan depremlerden dolayı sanayi sitemizin idari binası yıkıldı. Şu anda yeni binayı yaptırmak için imkanımız yok. Çok amaçlı bir idari binanın çizimini yaptık. Bu çizim ve proje olan binamızın hayata geçirilmesi konusunda sizlerden destek bekliyoruz. OSB’nin altyapısı sanayi esnafından gelir. OSB’lerde hizmet veren imalatçıların hemen hepsi sanayilerden gitmedir. Bu yüzden sanayicilere KOSGEB kredilerinden daha fazla yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. Esnaf kredi de yararlanırsa, çalışan sayısını ve üretimini de artırır. Bu konuda desteklerini bekliyoruz.”

 

“VEDAŞ İLE SORUNLARIMIZ VAR”

“Sanayi sitesi son dönemlerde bakımsız kaldı. Bizde bunun çok iyi farkındayız. Bunun ilgili çalışmalar yapıyoruz. Site olarak VEDAŞ ile çok fazla sıkıntımız var. Panolar yıkılmış, elektrik kabloları sarkmış. Bu konuda VEDAŞ ile görüşülmesi ve sorunların çözümü içinde desteklerinizi bekliyoruz. Sanayi sitesi bölgedeki sıkıntılardan dolayı etrafı açıktır. Güvenlik almak adına sanayi sitemizin çevresini duvar ile kapatmak istiyoruz. E büyük sorunlardan bir tanesi de budur.”

 

YILDIZBAŞ: GÜÇBİRLİĞİ ÖNEMLİDİR

“Bir diğer önemli sorunumuz. Bizim sanayi sitesi girişinde Karayollarına ait kavşak yer almaktadır. Bu kavşak biraz sıkıntı bir kavşaktır. Burada çok fazla kaza meydana gelmektedir. Bu konuda da sizlerden destek bekliyoruz. Sanayi sitemizin acil olan sorunları bunlardır. Güçlendirme ile ilgili gerekli şeyler söylendi. Bunun da hızlandırılması için çaba göstereceğiz. İlimizde 2-3 ayda bir yapılan Van Güçbirliği Platformu Toplantısı ilimiz adına önemlidir. Bu toplantılara önümüzdeki dönemlerde diğer bakanlarımızın da katılımıyla daha güzel işler ilimiz için yapılacaktır.”

 

SARIKAYA: SİZDEN BİR RİCAMIZ VAR

Yeni Marangozlar ve Mobilyacılar Sitesi Kooperatif Başkanı Mazhar Sarıkaya ise şunları söyledi: “Bin 200 üyemiz bulunmaktadır. İlimize heyetinizle gelmekle bizleri memnun ettiniz. Bu toplantılara vesile olan Sayın Beşir Atalay ve sizlere teşekkür ederim. Sizden bir ricamız olacak. Belki sizin için küçük olabilir ancak bizim için önemli bir sorun. Merkezde küçük bir kooperatifimiz var. Deprem dolayı buranın tamamı hasar gördü ve yıkım kararı aldı.”

 

“2018 YATIRIM PLANINA ALINMAK İSTİYORUZ”

“Bizde orada oturacağımıza, dönemin valisi Münir Bey ile görüştük ve kooperatif kurma kararı aldık. Bu 4 yıllık bir çalışmadır. Biz bu kooperatif için arazi çalışmalarına başladık. Hemen YYÜ’nün yanında 300 bin dönümlük bir arazi bulduk. Başbakanlık genelgesinde bu arazinin oluru kararı alındı. Çevre Bakanlığı planında da bu onaylandı. Biz bunun ilk çalışmasını yapıyoruz. Bizim hedefimiz projemizin 2018 yatırım planının içine alınmasıdır. 420 tane işyerinin projesi çizildi. Burada yaklaşık 2 bin 500 istihdam sağlanacak. Bizlerin yeniden modernize olmamız ve bölgede söz sahibi olabilmemiz için bu projeye ihtiyaç var.”

 

SARIKAYA: ÖNEMLİ BİR SEKTÖRÜZ

“2023 Türkiye vizyonunda öncelikli olarak 2 sektör yer alıyor. Bunlardan bir tanesi turizm bir diğer ise mobilyadır. Mobilya karını hiç kaybetmemiş ve ülke ihracatının yaklaşık yüzde 12’sin temsil etmektedir. Kooperatif olarak bizde bunu size iletmek istiyoruz. 2018 yatırım programına bu projeyi aldırmak istiyor ve bunu sizden talep ediyoruz. Üyelerimiz bu müjdeyi bekliyor. Bizde sizden bu müjdeyi yakın zamanda almak istiyoruz. Bu süreç biraz uzun bir süreç bu yüzden süreci kısaltmak ve hemen hayata geçirmek adına sizlerin desteklerinizi bekliyoruz.”

 

GEDİK: HEP DIŞARDAN BEKLİYORUZ

İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik yeni proje ve beklentilerini şöyle açıkladı: “Yeni projemizi sizlerde gördünüz inşallah bunun daha iyisini yapacağız. İŞGEM’de kamu ve STK işbirliğinin çok güzle bir örneğini sergiledik. İz hep devletten ya da dışardan destek ve yatırım bekliyoruz. Dışardan insanlar gelsin ve yatırım yapsın diyoruz ama kendimiz pek bir çaba göstermiyoruz. Bu yüzden de İŞGEM bu anlamda çok önemli bir örnektir. İŞGEM’de sadece Türkiye’ye örnek olacak bir örnek değil, diğer ülkelere de örnek olacak bir model geliştirdik. Kasım ayı sonu itibariyle bunu ilan ettiğimiz herkes bunu çok iyi bir şekilde görecek. Bunu yaparken IPA’nın bize büyük desteği oldu. Yerelde ise Valilik, DAKA, KOSGEB ve Edremit Belediyesi’nin bize büyük destekleri oldu.”

 

700’Ü AŞKIN İSTİHDAM SAĞLANACAK

“Hedefimiz inşallah 2017 yılsonu itibariyle 700’e yakın çalışanımız, ciddi anlamda ihracat yapan firmalarımız ve yenilikçi işlere iş sahipliği yapan bir İŞGEM olacak. Bu yönüyle bir iddiamız var. Sizden bir ricamız vardı. Bunu size iletmiştik. Bu konu da bir aciliyetimiz var ve desteklerinizi bekliyoruz. Bir konu daha var onu da size burada aktarmak istiyorum. Biz IPA2’ye de bir proje sunduk. 5,5 milyon avroluk bir projedir. 4’ü İstanbul’da 1’i de İzmir’de kurulan bir atölye var. Biz bunu Tarsus, Van İŞGEM ve TOBB Üniversitesi ile birlikte sunduk. Proje ön protokolden geçti. Hayata geçirmesi adına sizlerden destek bekliyoruz.”

 

“İNŞALLAH HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ”

“Daha önce 30 girişimciye hizmet veriyorduk. Projemiz tamamlanmak üzere. Proje tamamlandıktan sonra 60 girişimciye bir anda hizmet verebileceğiz. Toplam en büyük işyerimiz bin metrekare, en küçüğü ise 100 metrekaredir. Şu ana kadar 280’e yakın çalışanımız var. Projeden sonra 2017 yılı sonu itibariyle bu sayı 700’e yakın bir istihdam sağlayacağını söyleyebilirim. Bu anlamda inşallah hedeflerimize ulaşırız.”

 

BATTAL: GÜNEŞ ENERJİSİ ÇOK ÖNEMLİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversite Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise enerjiyle ilgili konuştu: “Güneş enerjisi Van’ımız için çok önemli. Türkiye’nin üniversiteleri içerisinde güneş enerjisi sistemini kuran sayılı üniversitelerden bir tanesiyiz. Biz 400 kilowatt’lık bir güneş enerjisi santrali kurduk. Şu anda burada üretim devam ediyor. Yine yap, işlet, devre çalışmasıyla 9 megavatlık arazinin iznini aldık ve şu anda 6 megavatlık enerji üretimi için yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Bunu da ülkemize, bölgemize ve Van’ımıza enerji üretimi konusunda katkı sağlayacağız.”

 

“İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ”

“Sayın bakanım özellikle bir konunun altını çizmek istiyorum. Bu IPA Projeleri kapsamında biz OSB’yle birlikte OSB’nin enerjisini minimize etmek üzere bir proje sunduk. Zannediyorum ön değerlendirmede değerlendirmeye uygun görülmüş ve ön plana alınmış. OSB’mizin enerjisi sorununu çözümüne katkı sunacak. Bir diğer konu ise bizim merkez müdürlüğümüzün Van Gölü havzasındaki yer altı kaynaklarıyla ilgili bir çalışma var. DAKA ile bu konuda bir işbirliği içindeyiz. Buradaki altyapı kaynakları önemli bir yer tutmaktadır. Merkez müdürlüğümüzü direkt destekleme gibi bir olanağımız olmadığı için bizde onları projelerle destekliyoruz.”

 

MELEN: EKONOMİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Ekonomist Prof. Dr. Mithat Melen ise şunları söyledi: “Biz ekonomistler aslında çok iyimser değiliz. Güneşli havalarda yağmur görürüz ama ben Van için tam tersini düşünüyorum. Sizleri dinledikten sonra gerçekten daha iyimse düşünmeye başlıyorum. Ben ekonomiyi hep siyasetin önünde görürüm. Siyaset aslanda ekonominin arkasında gelir. Türkiye bir sürü darbe yaşamıştır. Hepimiz bunu biliyoruz. Ancak Türkiye’de her zaman ekonomi bozulduğu zaman hükümetler değişmiştir. Bu çok önemlidir ve ekonomiye daha büyük önem vermemiz gerekiyor. Bu da öyle kolay bir şey değil.”

 

“İYİMSER DEĞİLİM! BAŞARI ORTADA”

“Kişi başına düşen gelirde Türkiye ortalaması 10 bin dolar iken Van’da ise 3 bin dolar. Çok önemli bir ölçü olarak görülmeyebilir ama kişi başına düşen okuma oranı da düşük. Bu da ciddi bir şeydir. Ekonomi bilimi artık insana hitap ediyor. İnsan kalkınması nasıl yapacağız diye önümüzde önemli bir sorun var. Sanayileşmede bakanımız iyi biliyor. Öyle zor bir süreç ki, hele de gelişmekte olan bir ülkede bu çok daha zordur. Ben yine başarı görüyorum. Bunun iyimserlikle de alakası yok. Bunu çok iyi görüyorum.”

 

MELEN “VERGİ ALINMASI” ÇAĞRISI YAPTI

“Almanya’da bir işi iki kişi yapıyor ve kişi başına partime asgari ücret kadar ücret alınıyor. Bu insanlardan da vergi alınmıyor. Bizimde artı bu bölgelerde vergi almamamız gerekiyor. İnsanlar gelsin burada yatırım yapsınlar deniliyor. Karlı bir iş olmadığı zaman insanlar nasıl gelip burada yatırım yapsınlar. Bu aşkla olabilecek bir şey değil. Ben yatırımcıları gerçek anlamda kutluyorum. Devlet yatırımları açısında çok sayıda engellemeler var. Yatırım konusu için ılımal bir hava estirilmeli. Bana göre bu vergi konusu ciddi bir şekilde konuşulmalı ve ele alınmalıdır. Bu forumların önemine çok fazla inanıyorum. Türkiye’de özellikle Van’da eskiden bu kadar konuşmuyorduk. Ben bile 3 gündür her gün konuşuyorum. Bu da önemlidir.”

 

TAKVA: GÜÇBİRLİĞİ ÖNEMLİ BİR OLUŞUMDUR

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva ise yine sorunları sıraladı. İşte o sorunlar: “İki yılı aşkın bir süredir Van Milletvekilimiz Sayın Beşir Atalay’ın önerileri ile Van Valiliği ve DAKA işbirliğinde kurulan Van Güçbirliği Platformu ilimizin sorunlarının ele alındığı önemli bir oluşumdur.  Bu platform bundan önceki toplantılarımıza katılım sağlayan değerli Bakanlarımıza arz ettiğimiz gibi sorunlarımızı doğrudan iletme fırsatı yaratmaktadır. Güçbirliği Platformunun toplantılarına Milletvekillerimiz Sayın Beşir Atalay, Sayın Burhan Kayatürk, Sayın Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin katılım sağlaması kent için önemlidir.”

 

“TEŞVİKLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

“Özellikle imalat sanayi başta olmak üzere verilen teşvikler için teşekkür ediyoruz. Talebimiz hali hazırda yatırımları olan imalatçılarımıza yönelik yeni teşviklerin açıklanması yönündedir. Buna gerekçe olarak yeni imalata başlayan firmalara sağlanan destekler, mevcut imalatçıların rekabet koşullarını ortadan kaldırmaktadır. 22.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu ile marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunması süreci hızlandırılmıştır. Yeni kanunla beraber önemli bir kalkınma ve gelişme süreci yaşanacaktır. Bu çalışmadan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu düzenleme İlimizin ve ülkemizin değerlerinin korunması yönünde atılmış önemli bir adımdır.”

 

YYÜ TEKNOKENTİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

“Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknokent’in kurulmasında sağladığınız destekler için teşekkür ediyoruz. YYÜ Teknokent gerek yurtiçi gerek yurtdışından almış olduğu yatırım talepleri ile Türkiye’de örnek teşkil edecek bir Teknokent olmaya adaydır. Beklentimiz az gelişmiş bölgelerde kurulan Teknokentlerin altyapılarının güçlendirilmesi ve buradaki yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapılması yönündedir. Bu durum yeni yatırımcıların artmasına katkı sunacaktır.”

 

TAKVA: KOSGEB ÖNEMLİ DESTEKLER VERDİ

“KOSGEB özellikle deprem sonrası dönemde sağladığı destekler ile esnafımızın rahat bir nefes almasına katkı sunmuştur. 2011 Yılında yaşanan deprem sonrası 30.000 TL ve 100.000 TL üst limitli kredilerden 6068 işletmemiz faydalanmış ve yaklaşık 370 Milyon TL bir kredi kullanımı söz konusu olmuştur. O zor dönemlerde işletmelerimiz için önemli önemli bir destek olmuştur.  Bakanlığımızın bu konudaki hassasiyetine teşekkür ediyoruz. KOSGEB İl Müdürlüğümüz ile son derece verimli işbirliği içerisindeyiz. Sayın Bilal Emre Yörük ve Çalışma arkadaşlarını kentte sağladıkları katma değerden dolayı teşekkür ediyoruz. KOSGEB İl Müdürlüğümüz iş yoğunluğunun da göz önünde bulundurularak uzman personel ihtiyacının karşılanması önemle arz ediyoruz.”

 

“KAYNAK AKTARIMINA İHTİYAÇ DUYMAKTAYIZ”

“İlimiz önemli bir ticari ve ekonomik potansiyele sahiptir. KOSGEB üzerinden sağlayacağınız destekler ile bu potansiyeli daha etkin bir şekilde kullanma imkanımız vardır. Sizden ricamız büyük işletmelere 100 Bin ile 500 Bin TL arasında, küçük işletmelere ise 50 Bin TL ile 100 Bin TL arasında KOSGEB desteği verilmesi yönündedir. Van Organize Sanayi Bölgesi sadece ilimiz için değil bölgemiz içinde önemli bir sanayi alanıdır. Organize Sanayi Bölgemize sağlamış olduğunuz katkıları ve destekleri yakından takip ediyoruz. Bunun için müteşekkiriz. Özellikle OSB’mizin altyapısının (Yol, arıtma tesisi, enerji vb) hızlıca tamamlanması için kaynak aktarımına ihtiyaç duymaktayız.”

 

İŞGEM’İ GURUR YATIRIMI OLARAK NİTELENDİRDİ

“Sizlere gururla söz edeceğimiz bir diğer yatırımımızda Van İŞGEM’dir. Van İş Geliştirme Merkezimiz (İŞGEM) katkılarınız ve gerçekleştirilen yatırımlar ile Türkiye’de örnek teşkil edecek bir merkez haline gelmiştir. İnanıyoruz ki Türkiye’de önemli kümelenme modeli haline gelecektir. Yine Girişimcilik ekosisteminde rol model olabilecek bir merkezdir. Burada huzurunuzda Sayın Mahmut Gedik ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. İş Geliştirme Merkezimizin çevre duvarının tamamlanması ve eski binalarının yenilenmesi konusunda maddi desteğe ihtiyaç duymaktayız.”

 

“TÜRKİYE’NİN EN GENÇ İLLERİNDEN BİRİYİZ”

“Önümüzdeki dönemde; imalat sanayiinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı dönüşümü gerçekleştirmek, girişimcilik kapasitemizi güçlendirmek ve nitelikli istihdam altyapımızı oluşturmak önceliğimiz olmalıdır. İlimiz Türkiye’nin en genç illerinden biridir. Yaş ortalamamız 20,6’dır. Genç nüfus içindeki işsizlik oranımız ülkedeki işsizlik oranının 3 katıdır. Bu durum ekonomik ve sosyal açıdan bir tahribata neden olmaktadır. Bunu önlemenin yegâne yolu girişimci sayısını arttırma ve kümelenme modeli ile yerel kalkınmayı gerçekleştirmektir. Böylece gençlerimizi her türlü tehlikeden kurtarmış oluruz.”

 

ODA HAKKINDA BİLGİ VERDİ

“İlimizde yaklaşık 27 Bin vergi mükellefi bulunmakta, odamızın kayıtlı üye sayısı ise 11 Bin civarındadır. Bu rakamlar 1.100.000 nüfusu olan bir il için yetersiz rakamlardır. Dolayısıyla daha fazla girişimciye ihtiyaç duymaktayız. Bunun içinde İlimizde Girişimcilik akademisi kurulması halinde gençlerimizin gerekli eğitimleri buradan alarak iş hayatına atılmaları sağlanmış olacaktır. Bakanlığımızın verimlilik genel müdürlüğünün bölgemizde mutlaka saha çalışması yapmasında yarar görmekteyiz. Kalkınma stratejimizin özünü; daha donanımlı, daha yenilikçi ve girişimci, bilgi üreten ve bunu yüksek katma değere dönüştüren insanımız ve işletmelerimiz oluşturmalıdır.”

 

TAKVA: İLİMİZE DAHİL EDİLMELİ

“Eksiklerimiz vardır ancak bunların da kısa süre içerisinde tamamlanacağına yönelik inancımız tamdır. Hükümetimize başta olmak üzere sayın milletvekillerimize, sayın valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yine bakanlığınız uhdesinde bulunan TUBİTAK’ın taşra teşkilatlarının kurulmasını önemsiyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatları ile TOBB’un öncülüğünde üretilmesi planlanan yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğunu merak ediyoruz. Bununla birlikte ilimizin İran İslam Cumhuriyeti gibi önemli bir enerji kaynağının yanında yer alması ve bu kaynaklardan etkin şekilde yararlanması konusunda ilimizin de projeye dahil edilmesini arzuluyoruz.”

 

SON OLARAK TEŞEKKÜR ETTİ

“Kalkınma stratejimizin özünü; daha donanımlı, daha yenilikçi ve girişimci, bilgi üreten ve bunu yüksek katma değere dönüştüren insanımız ve işletmelerimiz oluşturmalıdır. Arz ettiğimiz bütün yatırımlar ilimiz için kıymetlidir. Eksiklerimiz vardır ancak bunların da kısa süre içerisinde tamamlanacağına yönelik inancımız tamdır. Hükümetimiz başta olmak üzere size, milletvekillerimize, Valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanım, Bakanlık bürokratlarına da ayrıca teşekkür ediyoruz. Bakanlık Müşaviriniz Sayın Mustafa Bilici’ye ve Sayın Erol Baykara’ya göstermiş oldukları yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederiz.”

 

GÜLER: ORTAK OSB’LER ÖNEMLİDİR

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şubesi Başkanı Süleyman Güler ise şunları söyledi: “Bölge olarak bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi nakliye sorunudur. Bizim hemen yanı başımızda bildiğiniz gibi bir İran pazarı var. Acaba Türkiye-İran ortak Organize Sanayi Bölgeleri kurulup serbest bölgelerde ürün satacağımız alanlar oluşturulabilir mi? Bizim oradan ham madde almamız anlamında önemlidir. Bunun dışında enerji potansiyeli de yüksek bir ülke. Bizimde yüksek teknolojik ürünlerimiz ve tecrübelerimizi kendileri ile paylaşabiliriz. Bu anlamda ortak OSB’ler kurulabilir mi?”

 

ŞAHİN: 22 MİLYON LİRA VAN’DA KALSIN

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin şöyle konuştu: “Çok ciddi sorun ve sıkıntılarımız var. 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından bildiğiniz gibi Van’da mücbir sebep hali ilan edildi. O dönemde beyan bildirimleri alınmadı. Son olarak yeni bir kanun ile mücbir sebep hali kaldırıldı. Bu verilmeyen beyanlarında 31 Haziran tarihine kadar verilmesi gerekiyordu. Böyle bir tarih konuldu. Gelinen sonuçta bu beyanlar verilmedi. Bunun uzatılması konusunda bir çalışma yapılmadı. Şu anda torba kanun yürürlüktedir. Biz sizden rica ediyoruz. Sizde bu konuda bizlere yardımcı olursanız çok seviniriz. Van’daki borç 22 milyondur. Bu 22 milyon Van’da kalsın hiç olmazsa ekonomik anlamda önemli bir mesafe kat edilsin.”

 

KARAEL: KREDİ DE DESTEK BEKLİYORUZ

Van Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanı İdris Karael şu ifadelere yer verdi: “İlimizde büyük yıkıcı depremler yaşandı. Bu depremlerde işyerlerinin yanı sıra çok sayıda evlerimizde yıkıldı. Dönemin başbakanı şimdi ki Cumhurbaşkanımız bu konuda hassasiyet ile Van üzerinde durdu ve sorunları kısa sürede çözülmesi için çalışmalar yapıldı. O dönemde krediye ulaşma gibi sıkıntılar yaşandı. KOSGEB’te merkezi olarak sıkıntılar yaşandı. Son dönemde can suyu adı altına kredi destekleri verildi. Ancak Türkiye genelinde bu talebin yüksek olmasından dolayı ilimizi doğrudan desteğe götüremedi. Bu konuda sizlerden KOSGEB kredileri ile ilgili bir çözüm ve yeniden kredi verilmesi konusu bekliyoruz.”

 

SOLMAZ: PROJEMİZİ ÖNEMLİDİR

Van Gölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Fahri Solmaz ise, “İlimizde bir orta ölçekli sanayinin olmazsa olmazı kanaatine vardık. Bize yer tahsisi yapılsın dedik ve bu konuda önemli yollar kat ettik. İlimizin iklim şartları malumunuzdur. Bu ilde kuzey yönlü işyerleri olmuyor. Sanayi Bakanlığı bir işi ilimize yaptığı zaman güneydeki işyerinin maliyeti 100 lira ise kuzeydeki dükkan 25 liradır. Biz bunu bakanlık yetkilileri ile görüştük. 800 dönümlük alanın tamamını aldık. Biz bunun çalışmalarına başladık. Tarım bakanımız bize bir söz verdi. Bizde inşallah çalışmalarımız ile bunu kısa zamanda tamamlayacağız. 1 milyonun üzerinde nüfusu olan ilimize bu projeyi kısa zamanda hayata geçirmeyi istiyoruz. Bu projemizi önceliğe almanızı rica ediyorum.”

 

AKDAĞ: DESTEKLERİNİZ BEKLİYORUZ

Mermerciler Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Hasan Akdağ şöyle konuştu: “Van’da sorun yaşayan sektörlerden bir tanesi mermercilerdir. Mermerciler esnafımız yamalı bohça gibi yol kenarlarında, mahalle aralarında çalışıyor ve insanları istihdam ediyorlar. Biz bu insanları bir araya toparlamak için 100 dönümlük bir arsa aldık. Sanayi bakanlığımıza müracaat ettik, yatırım programına alınması için, bugüne kadar getirdik. Bu konuda sizlerin desteğini bekliyoruz. Esnafımız bu anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Tapu ve imar konusunda hiçbir sorunumuz yok. Van’ımızı bu kirlilikten kurtarmak adına sizden yatırım programına alınması adına destek istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim