ŞEHRİVAN HABER: Bir dönemlerin tarım ve hayvancılık kenti olan Van’da yitirilan büyük potansiyel son yıllarda yeniden kazanılmaya çalışılıyor. Ciddi bir üretim ve hayvancılık kenti olan kentte teşvikler ve diğer yollar ile yeniden tarıma dair canlandırılma hedeflenirken bir çok önemli giderle birlikte Van’da su konusunda da sıkıntılar yaşanıyor.

Hayvancılıktaki büyük potansiyeli, tarıma elverişli arazileri, tarım ve hayvancılığa uygun iklim koşulları ile öne çıkan Van’da iki alanda da önemli sıkıntılar yaşanıyor. Son yıllarda yem fiyatlarındaki artış gibi türlü sebepler ile tarım ve hayvancılığı ayakta tutmaya çalışan çiftçiler tüm mücadeleye rağmen sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Devletin de verdiği teşvikler ile yeniden bir hareketlenme yakalamaya çalışan çiftçiler şu sıralar ise Van gibi bir kentte su sıkıntısı ile karşı karşıya. Özellikle tarım faaliyetlerinin büyük bir artışa geçtiği Tuşba ilçesi sınırlarında su sıkıntısı yaz boyunca konuşulurken bu sıkıntı son olarak Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe’ye aktarıldı. Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, Karasu Sulama Birliği Başkanı Nahsan Kaya ve Uzman Tarım Danışmanı Emre Hakverir ile birlikte ilçeye bağlı Tevekli ve Yumrutepe Mahallelerinde sebze yetiştiriciliği yapan çiftçileri ziyaret ederek sorunu dinlerken kentteki çiftçiler su konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarından yana şikayet etti. Barajlardaki azalmanın mahsul konusunda büyük sıkıntı yaşattığını ifade eden çiftçiler, bu anlamda destek islediklerini de iletti. 

TUŞBA’NIN TARIMA YÖN VEREN ÇİFTCİLERİ SUSUZLUKTAN YAKINDI!

Çiftçiler özellikle son zamanlarda sulama ile ilgili problemler yaşadıklarını belirterek, “Çok uzun yıllardır sebzecilik ile uğraşıyoruz. Burada 300 dönüme yakın sebze ektik. Bu sene yaşanan covid-19 pandemisi, gübre, tohum ve fide fiyatlarının yüksek olması bizi, üretimimizi çok olumsuz etkiledi. Burada yaşadığımız bir diğer sorunda sulama problemi. Hasadın yakın olduğu dönemlerde sebzelerimizi su ile buluşturamadık. Buradaki barajlarımızda su maalesef azalmış. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” dedi.

SIKINTIYI YERİNDE DİNLEDİ

Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe de tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık nedeniyle yaşanan hayati tehlikeye rağmen bıkmadan usanmadan üretmeye devam eden çiftçilerin emeklerinin kıymetli olduğunu ifade ederek, “Tevekli ve Yumrutepe köylerimizde sebzecilik yapan çiftçilerimiz, bizi arayarak sulama ile ilgili problemlerinin olduğunu söylediler. Biz de yaşanan sıkıntıyı, sorunu hemen yerinde görmek için çiftçilerimizi sulama birliği başkanımızla tarlada hasat yaparken ziyaret ettik.”

ÖZGÖKÇE: SİZ ÜRETİN BİZ YANINIZDAYIZ!

“Çiftçilerimiz büyük emek ve gayretle, büyük bir alanda sebze ekmiş. Her açıdan zor bir yıl geçiriyoruz. Yaşanan pandemi, birçok kalemde fiyatların çok yüksek olması çiftçilerimizi çok zorladı. Bir de böyle lokal sorunların oluşması tabi üretimi daha da zorlaştırıyor. Burada son günlerde sulama problemi meydana gelmiş. Büyük bir alan barajlardaki su seviyesi belli, sulama birliğimiz iyi niyetle elinden geleni yapıyor. Ama bazen suyu her yere aynı seviyede ve miktarda yetiştirmek mümkün olmuyor. Çiftçilerimiz üretmeye devam etsin, kararlı olsunlar. Oda olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız.” diye konuştu.

“BÜTÜN ÇİFTÇİLERİMİZE EŞİT DAVRANIYORUZ”

Karasu Sulama Birliği Başkanı Nahsan Kaya ise sulama problemlerinin bu aylarda yaşanabileceğini dile getirerek şöyle konuştu: “Üretim, ekim, çiftçilik bütün bu kavramlar benim için çok değerli. Bu bölgemizde sebze yetiştiriciliği yapan onlarca çiftçimiz var. Sulama Birliği olarak köylerimize ekim, dikim, hasat zamanı defalarca geldik, barajlarımızı kontrol ettik. Zaten daha önce çiftçilerimize 9’uncu ayın ortalarından sonra su sıkıntısı yaşanacağını söylemiştim. Çünkü periyodik olarak barajlarımızı su seviyesini, su debisini ve gerekli bütün teknik incelemeleri yapıyoruz. Barajlardaki sularımız maalesef azaldı. Bölgemizdeki diğer sorun da artezyen su kuyularının varlığı. Bu yöntemle suyu bilinçsizce kullanan çiftçilerimiz, vatandaşlarımız var. Bu durumda su hoyratça kullanılıyor, Bunun önüne geçmemiz lazım. Bütün çiftçilerimize eşit davranıyoruz. İstiyoruz ki üretim her zaman devam etsin.”

Editör: TE Bilisim