Meral YILDIZ / ŞEHRİVAN ÖZEL

Pandeminin iyice yaygınlaşmasından sonra kapanan okullarda eğitimi devam ettirmek üzere başlayan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Hem canlı dersler hem de EBA TV ile öğrencilerin okuldan uzak kalmaması konusunda mücadele veren Milli Eğitim Bakanlığı, bununla birlikte bilgisayarlar, tabletlerle erişime uzak öğrencilere el uzatmaya çalışıyor. Buna rağmen özellikle bölge illerinde bilgisayar, tablet, telefona erişimin kısıtlılığı, internet problemi gibi sorunlar öğrencilere zorluklar yaşatmaya devam ediyor. Bölge illerinden her gün bir ilde öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar gündeme gelirken son olarak Gürpınar’daki öğrencilerin EBA’ya bağlanma mücadelesi dikkatleri çekti. Gürpınar İlçesine bağlı Uzungedik Mahallesindeki çocuklar EBA TV’ye bağlanmak için karlı tepelere tırmanıp şebeke arıyor. Hava sıcaklığının sıfırın altında 15’lere kadar düşen mahalledeki çocuklar soğuk havaya rağmen şebekeyi bulup ders işliyor.

Van’da kış mevsiminin başlamasıyla birlikte soğuk havalarda etkisini göstermeye bağladı. Gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği Van’da özellikle ilçelerde kar yağışı da etkili oluyor. Van’ın Gürpınar İlçesine bağlı Uzungedik Mahallesinde yaşayan çocuklar köyde şebeke sıkıntısı yaşadıklarından dolayı karlı tepelere tırmanıyor. Köydeki çocuklar EBA TV’ye bağlanmak için soğuk havaya rağmen karlı tepelere tırmanarak online derse giriyor.

DERS GÖRMEK İÇİN KARLI TEPELERİ AŞIYORLAR

Geçtiğimiz yıl Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında okullar kapatılmış ve online olarak dersler verilmeye başlanmıştı. Online derslerin başlamasıyla birlikte özellikle kırsalda yaşayan çocuklar şebeke sıkıntısından dolayı derslerinden geri kalmaya başladı. Derslerinden geri kalmak istemeyen çocuklar kış şartlarının sert geçtiği Van’da karlı tepelere tırmanıyor.

SOĞUK HAVAYA ALDIRIŞ ETMİYORLAR

Sabahın erken saatlerinde evlerinde kahvaltılarını yapan çocuklar dersi kaçırmamak için kilometrelerce yol kat edip karlı tepelere çıkıp şebeke arıyor. Şebekenin çektiği ilk noktada bir araya gelen çocuklar ellerindeki tek telefonla soğuğa rağmen derslerine giriyor.

EBA TV’YE BAĞLANMAK İÇİN ŞEBEKE ARIYORLAR

Uzungedik Mahallesinde yaşayan Ferhat Bilici isimli vatandaş yaşadıkları sıkıntıyı Şehrivan Gazetesine anlattı. Üniversite mezunu olan ve KPSS sınavına hazırlanan Bilici, şebeke sıkıntısından dolayı birçok konuda eksik olduğunu söyledi. Şebeke sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Bilici, “Bundan kaynaklı konuları internetten de izlemiyorum. Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı etkisi altına alan Kovit-19 tehlikesinden kaynaklı çocukların okula gidemedi. Okullar kapalı olduğundan uzaktan eğitim veriliyor. EBA TV ve internet üzerinden dersler veriliyor.” Dedi.

ÇOCUKLAR BİZİM GELECEĞİMİZDİR

Bilici, konuşmasının devamında, “Ama köyümüzde yıllardır telefon şebekesi sorunu var. Yıllardır şebeke sorunu yaşıyoruz. Köyümüzde 100'den fazla öğrenci var. Çocuklarımız derslerini görebilmek için her gün kilometrelerce yol kat edip karlı tepeleri aşıyor ve şebeke arıyorlar. Şebekeyi buldukları ilk noktada soğuk havada ders görüyorlar. Van soğuk iklime sahip bir memleket ve çocuklarımız soğuk havaya rağmen karlı tepeleri her gün aşıp ders görmek için çabalıyorlar. Bu karda kışta kordu çakalı var. Çocuklara bir şey olmasından korkuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi çocuklar bizim geleceğimizdir. Lütfen geleceğimize sahip çıkalım bu soruna bir an önce çözülmesini istiyoruz. Dün akşam şebeke çeken yere çığ düşmüş. Allah’tan gece düşmüş. Gündüz olsaydı çocuklar altında kalacaktı.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim