ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ-  Van’daki bir çok belediyenin kayyum belediye başkanları eliyle yönetildiği süreçte Edremit Kaymakamlığı ile birlikte Edremit Belediye Başkan vekilliği yapan Atıf Çiçekli’nin bir dev projesi daha hayata geçti. Edremit’i Van’ın göz bebeği haline getiren, ilçeyi devasa bir değişim dönüşümle cazibe merkezi haline getiren Çiçekli, bir taraftan da eğitim ve kültürel çalışmalarla adından söz ettiren bir isim oldu. Edremit genelinde kurduğu Aile Destek Merkezleri ile on binlerce aileyi okuma, öğrenme, üretme ile buluşturan ve bu anlamda büyük bir iş başaran Çiçekli’nin o süreçte başlattığı projelerden birisi olan Gökevi (Planetaryum) da hizmete açıldı. Van’daki öğrencilerin uzay bilimi ile tanışmasını sağlayacak olan o proje tamamlanıp Van’a kazandırılırken, Edremit Kaymakamlığı eliyle açılan proje eğitim camiası için de büyük bir kazanç olarak tamamlandı.

Edremit kaymakamlığı öncülüğünde Süphan Mahallesinde daha önce bir televizyon kanalına ait olan bina çocuklar için planetaryum (Gökevi) merkezine dönüştürüldü. Bölgede bir ilk konumunda olan planetaryum merkezinde her gün ilçenin birçok okulundaki öğrenciler uzayla tanışıp, teleskoplarla uzayın derinliklerini keşfedecek. Yaklaşık 2 milyon bütçe harcanan Van’ın Edremit İlçesinin Süphan Mahallesindeki planetaryum merkezi kaymakamlık, belediye ve DAKA işbirliği ile yapımı tamamlanarak hizmete açıldı.

“UZAY BİLİM VE TEKNOLOJİLERİ TÜM DÜNYA İÇİN SON DERECE ÖNEMLİDİR”

Lansmanı gerçekleştirilen planetaryum merkezinin açılışında konuşma yapan Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli, uzay bilim ve teknolojilerindeki ilerlemeye paralel olarak insanoğlunun günlük yaşantısını daha da kolaylaştıran ve karşılaştığı birçok probleme çözümler sunan yeni teknolojilerin her geçen gün hayatlarımıza girdiğini belirtti. Çiçekli “Uzay yarışında lider olan ülkeler aynı zamanda bilim ve ekonomide de dünya liderleridir. Bundan dolayı, iletişimden tıbba birçok alanda faydalandığımız uzay bilim ve teknolojilerinin önemi hakkında halk arasında bir farkındalık yaratmak büyük önem arz etmektedir. Geleceğimiz olan gençlerin bu farkındalığa sahip olması ise sadece ülkemiz için değil tüm dünya için son derece önemlidir.” Dedi.

ÇİÇEKLİ: BİLİM MERKEZİ BÖLGEYE BİLİM TURİZMİ DE GETİRECEK

Makroya Dünyamız ve Evren” projesi kapsamında hayata geçen planetaryum merkezi sayesinde uzay bilim ve teknolojilerinin öneminin doğru bir şekilde aktarılacağına dikkat çeken Çiçekli, “Ayrıca bu proje bilim kültürü yüksek bir toplum oluşturma amacına katkı sağlanacaktır. Hayata geçirilecek Planetaryum ve Bilim Merkezi hiç kuşku yok ki bölgeye bir bilim turizmi de getirmiş olacak. Ve çevre iller için çekici bir merkez haline gelecektir. Edremit ilçesine bağlı 82 okulda öğrenim gören toplam 35.000 bin öğrencimizin hepsini uzayla tanıştırmayı, teleskoplarla uzayın derinliklerini keşfetmeyi, planetaryumla da farklı ve keyifli bir yolculuğu tecrübe etmelerini sağlayacağız.” İfadelerini kullandı.

O BİNA ARTIK ÇOCUKLARIN HİZMETİNDE

Planetaryum merkezinin kurulduğu binanın daha önce bir televizyon kanalına ait olduğunu ve terör örgütü adına yayın yapan bir televizyon kanalı olduğunu belirten Çiçekli, “Bu bina daha önce terör örgütünün yayın televizyonu haline gelen televizyon binasıydı ve daha sonra kamuya geçirildi. Bu bina şu an gençlerimize çocuklarımıza hayırlı ve kıymetli hizmetler üreten bir merkez haline geldi. Bu merkezimizde de planetaryumu yaptık.” Dedi.

3 KURUMUN ORTAK ÇALIŞMASI

30 Mart 2018 tarihinde DAKA işbirliği ile başlanan Planetaryum ve Bilim Merkezi projesinin Edremit Kaymakamlığı yürütücülüğünde DAKA ve Edremit Belediyesi eş finansmanı ile bitirildiğini söyleyen Çiçekli, “Çocuklarımıza ve gençlerimize yeni ufuklar açacak, bilime ve araştırmaya yönlendirecek bu kıymetli merkezden Doğu Anadolu da bir tane vardır o da uhdemizde açılmıştır. Planetaryum ve Bilim Merkezinin yapımı aşamasında ve inşaatında benimle beraber gece gündüz emek sarf eden herkese gönülden şükranlarımı sunuyorum. Ülkemiz bilim ve sanata önem veren çocuklar ve gençler üzerinde atağa kalkacağına yürekten inanıyor ve misafirlerimize saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum.” Diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından “Mikrodan Makroya Dünyamız ve Evren” projesi kapsamında hayata geçen planetaryum merkezini tanıtan Çiçekli ve beraberindekiler çocuklarla birlikte planetaryum merkezinde uzay hakkındaki sinevizyonu izledi.

Editör: TE Bilisim