Van Milletvekili Nazmi Gür, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya bir soru önergesi sunarak, İpekyolu ilçe sınırları içerisinde bulunan Vangölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde gün içerisinde sürekli polislerin durduğunu ve Kürt öğrencilerin yoğunlukta olduğu bu lisede öğrencilerin isimlerinin alındığı ve korkutulmaya çalışıldığını iddia etti.

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yanıtlaması için bir soru önergesi sundu. İpekyolu ilçesine bağlı Vangölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin sürekli olarak polisler tarafından korkutulmaya çalıştığını söyleyen Gür, Avcı’ya sunduğu soru önergesinde yoğun güvenliğin hakim olduğu bu okuldaki durumu sordu. Okulda 100’e yakın öğrencinin polis şiddetine maruz kaldığını söyleyen Gür, öğrencilerin isimlerinin neden alındığını da sordu.

GÜR: POLİS ÖĞRENCİLERİ TAHRİK EDİYOR

Bir çok öğrencinin yaşanan bu durumdan dolayı okulu bırakmak zorunda kaldıklarını da ekleyen Gür, Bakan Avcı’ya sunduğu o soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Van ili İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xacort) Mahallesi'nde polisin sık sık Vangölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne zırhlı araçlarla giderek öğrencileri korkutmaya çalıştığı iddia edilmektedir. Mahallenin tek lisesi ve Kürt öğrencilerin yoğun olduğu okula gelen polislerin, okul çevresinde bulunan öğrencilerin ismini alarak bir liste tuttukları ifade edilmektedir. Öğrencilerin okuldan çıkma saatinde okul bahçesine gelen polislerin, öğrencileri tahrik edecek hareketler yaptığı, zırhlı aracı öğrencilerin üzerinde sürdüğü dile getirilmektedir. Bugüne kadar 100'e aşkın öğrencinin polisin şiddetine maruz kaldığı ve tutuklandığı ifade edilmektedir. Bir çok öğrencinin polislerin sürekli okul bahçesinde ve çevresinde bulunmalarından dolayı okulu bırakmak zorunda kaldıklarını söylemektedirler.”

O OKULDAKİ POLİSLERİ SORDU

Gür ayrıca bu bilgilerden sonra Bakan Avcı’ya şu soruları yönelterek cevaplamasını istedi; “Vangölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin bahçesinde polislerin gün boyu bulunması ve öğrencilere hakaret ederek tahrik etmesi olayına ilişkin herhangi bir bilginiz bulunmakta mıdır? Polisler hangi gerekçeler ile okul bahçesinde gün boyu bulunmakta, okul çıkışı da zırhlı araçlarla öğrencileri taciz etmektedir? Polisin sürekli okulda bulunması okul yönetiminin talebi midir? Poliste olduğu iddia edilen öğrenci listesi kim tarafından ve hangi gerekçe ile hazırlanmıştır? Bu konu hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için öğrenci ve velilerin şikayet ettiği bu uygulamanın son bulması için acilen ne yapmayı planlamaktasınız? Vangölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde polis baskısının sistematikleşmesi öğrenciler üzerinde yarattığı psikolojik etkiler ve bu uygulamanın genel olarak eğitim başarısına yönelik etkisi nedir?” 

Editör: TE Bilisim