ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Van'da, S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) tarafından düzenlenen toplantıda bir araya gelen terziler, 18 yaş altı yapılan küçük evliliklerde gelinlik ve damatlık dikmeyecekleri sözünü verirken, matbaacılar ise küçük yaştaki çocukların düğün davetiyesini basmayacaklarını söyledi.

Yaklaşık 6 yıldır küçük yaşta evliliklere karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla kampanya yürüten ve birçok kesimle görüşmeler gerçekleştiren Yaka-Koop aktivistleri, bu çerçevede, önceki gün de Urartu Otel’de, terzi esnafıyla bir araya geldi. Terzilerle yapılan toplantıya çok sayıda terzinin yanı sıra bazı köy muhtarları, imamlar, kuaförler ve lokantacılar da katıldı.

6 YILLIK SERÜVEN

Toplantıda bir konuşma yapan Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, şimdiye kadar yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. İşe önce okul seminerleriyle başladıklarını belirten Gümüşhan, şunları söyledi: “2014’ten bu yana çocuk yaşta evliliklerle ilgili bir kampanya yürütüyoruz. Okulda seminerlerle başladık bu işe. Daha sonra köylere gittik, çocukların anne babalarıyla görüştük. Orada ayrıca muhtarlarla, imamlarla tanıştık, onlarla da bu kapsamda diyaloglar kurduk. İmamlar ve muhtarlar bize çok destek oldular. Şimdiye kadar da 110 köye gittik. Tabi bu çalışmalar esnasında gördük ki esnaflar farkında olmadan bu tür evliliklere katkı yapıyor. Bunun için de ilk başta kuaförlerle bir çalıştay yaptık. Bu çalışmamızı Türkiye’nin birçok yerinde sahiplendiler. İlerde Mardin ve Nevşehir’de seminer vereceğiz. Kuaförlerden sonra müzik gruplarıyla devam ettik. Onlar da küçük yaştaki evliliklerde müzik yapmayacaklarını söylediler. Düğün salonlarıyla görüştük, aşçılarla görüştük, onlardan da gereken destekleri aldık.”

TERZİLERDEN BİRLİK

Kampanyayı terzi esnafıyla devam ettireceklerini ve terzilerden destek isteyeceklerini belirten Gümüşhan, “Şimdi de terzilerle diyaloga geçerek onların da duyarlı olması talebinde bulunduk, iş yelerine gittik, davet ettik ve şimdi buradalar. Bizim amacımız toplumda duyarlılık oluşturmak, farkındalık yaratmak. Eğer herkes bir şekilde üzerine düşeni yaparsa, eminim bu tür evlilikler hemen hemen olmayacaktır. Sizden ricam, erken yaşta evlenenlere gelinlik, damatlık dikmeyin. Sloganımız da; makas kesmez, iğne dikmez, dikiş tutmaz…” diye konuştu.

TERZİLERDEN DESTEK SÖZÜ

Toplantıda söz alan terziler de, erken yaşta evliliklerde gelinlik ve damatlık dikmeyecekleri sözünü verdi. Erken yaşta evlendiği için çok zorluklar yaşadığını belirten bir kadın terzi, “Kendi adıma bu kampanyaya her türlü desteği vermeye hazırım. Çünkü bu yaşta evlenenlerin başına neler geleceklerini bilen biriyim” dedi.

İŞYERLERİNE AFİŞ ASTILAR

Bu arada birçok terzi esnafı işyerlerine, “Van’da terziler, 18 yaş altı evliliklere gelinlik ve damatlık dikiminde hizmet vermemektedir” yazılı afişler astı. Yaka-Koop aktivisti Gümüşhan, il ve ilçe merkezleri dışında mahalle aralarında bulunan terzileri de dolaşarak bilgilendirecekleri bilgisini verdi.

MATBAACILARDAN DA SÖZ GELDİ

Öte yandan geçtiğimiz akşam Yaka-koop üyeleri ile bir araya gelen matbaacılar da küçük yaştaki gelin ve damatların düğün davetiyelerini basmayacaklarının sözünü verdi.

Editör: TE Bilisim