ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-Geçtiğimiz Şubat ayından beri kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısının ekonomik tahribatı büyüdükçe büyüyor. Türkiye genelindeki birçok kapı açıkken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayısının en düşük olduğu 3 ilden birisi olarak açıkladığı Van’da Kapıköy kapalı kalmaya devam ediyor. Dört bir koldan kapının açılması için çağrılar sürerken Ak Parti Van Milletvekili İrfan Kartal’ın açıklaması ise gündeme bomba gibi düştü. Çok tartışılan o açıklamadan sonra kentteki turizmciler açıklama yaptı.

VAN’DAKİ TURİZMCİLER MİLLETVEKİLİNİN KAPIKÖY AÇIKLAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Van Kapıköy gündemi ile yatıp kalkmaya devam ederken geçtiğimiz hafta turizmciler ile AK Parti’yi karşı karşıya getiren açıklama bir yeni tartışmayı daha beraberinde getirdi. Dört bir koldan açıklamalar yapılıp girişimler sürdürülürken hem bürokraside hem siyasette de müdahaleler sürüyor. Bir dönem Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in de bir heyet ile açılması için Ankara’ya gittiği kapı için beklenti sürerken Ak Parti Van milletvekili İrfan Kartal’ın açılmasını ‘felaket’ olarak yorumladığı Kapıköy bir kez kenti ikiye böldü. Açılması çağrısına rağmen ‘açılmaması’ yönünde düşüncelerin de arada gündem olduğu kentte İrfan Kartal’ın açıklaması yeni bir polemiğin fitilini ateşlerken bunca girişime rağmen Kapıköy’ün açılmasını felaket olarak yorumlayan Kartal’a turizmcilerden tepki gecikmedi. Kentte turizmcileri temsil eden turizm örgütleri Şehrivan’a yaptıkları açıklamada açıklamayı talihsiz bulurken, Kartal’ın bu açıklamasının sürece zarar verdiğinin altını çizdi. En düşük illerde kısıtlamaların da kademeli olarak kalkmasının konuşulduğu süreçte bu açıklamayı tepkiyle karşılayan turizmciler Kapıköy’ün ivedi olarak açılması gerektiği çağrısını yeniledi.

KENT TURİZMCİLERİN ORTAK ELEŞTİRİSİ: KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI FELAKETE YOL AÇMAZ

Van kentinin gelir kaynağı olan Kapıköy Sınır Kapısı bir yıla aşkındır kapalı durumda. Kentteki Sivil Toplum Kuruluşlarından ve iş insanlardan kapıların açılması yönündeki çağrılar devam ederken, Van Ak Parti Milletvekili İrfan Kartal'ın 'Kapıköy açılırsa felaket olur' açıklaması kırgınlık yaşattı. Konuyla ilgili Şehrivan'a açıklama yapan kentteki turizmciler, bu zor süreçte yapılan açıklamanın doğru bir açıklama olmadığını ifade ettiler.

YÜKSEL: KAPIKÖY İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR BOŞA GİTTİ!

Van Turizm Konseyi Başkanı Yunus Yüksel, “Kapıköy’le ilgili konuyu çok araştırıyorum. Günlük olarak 250 civarı direk ve aktarmalı olarak İran’dan Türkiye’nin farklı illerine gidiyor. Biz bu kadar uğraşırken Van Ak Parti Milletvekili İrfan Kartal’ın yaptığı açıklama bizi derinden üzdü. Çünkü son yıllarda herkes yatırımını İranlılar üzerine şekillendirdi. Tabi kapılarında uzun süre kapalı kalması herkes zor durumda bırakıyor. Biz milletvekillerimizden destek beklerken, Kapıköy açılırsa felaket olur demesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Biz heyet olarak Ankara’ya gitmeyi düşünüyorduk. Tabi heyetin içinde milletvekillerimiz de bulunacaktı. Ancak talihsiz bir açıklamanın ardından ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Kapıköy’ün açılması için 40’a yakın toplantı yaptık. Aynı şekilde bunlar da boşa gittiğini düşünüyorum. Herkes gibi benim de çalışan personellerim var. İş olmadığından dolayı birçoğu işsiz durumda. Herkesin gözü kapıdaydı. Ancak İrfan Kartal'ın yatığı açıklamadan sonra Van'da yapılan bütün çalışmalar boşa gitti." İfadelerine yer verdi.

TUNÇDEMİR: KARTAL’IN AÇIKLAMASI DOĞRU BİR AÇIKLAMA OLMADI!

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Van için İran pazarı çok önemlidir. Hatta Türkiye için çok büyük bir öneme sahip. Ancak bu pazardan en çok yararlanan illerden biri de Van’dır. Fakat yine de tam olarak yararlandığımız söylenemez. Malumunuz bir yılı aşkındır kapı kapalı durumda. Buna bağlı olarak turizmciler, halk ve esnaf zor zamanlar geçiriyor. Çünkü bundan sonraki süreçte ne olacağını da kestirmek imkansız. Şimdi şöyle özetlemek gerekirse; Van Ak Parti Milletvekili İrfan Kartal, yaptığı açıklamasında Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasının felaketlere yol açacağı yönündeki görüşleri çok da doğru bir açıklama olmadığını belirtmek istiyorum. Keşke bu zor zamanda biraz daha uygun ve daha doğru bir açıklama yapılsaydı. Öte yandan her gün İran'dan Türkiye’nin farklı kentlerine giden yolcu uçakları felaket taşımıyor mu? Ya da neden sadece Van’da felaket olacakmış. Onu da anlamış değilim. Tabi İrfan beyin yaptığı açıklama da kötü niyetle yapılmamış. Ancak daha uygun bir konuşma olabilirdi. Hatta ‘felaket’ kelimesinin de kullanılmaması gerekirdi.” Şeklinde konuştu.

"TEK BİR VAKA BİLE İRANDAN GELMEDİ"

Cümlelerini sürdüren Başkan Tunçdemir, “Uçakla farklı illere giden yolcuların hangi tedbirleri alıyorsa Kapıköy’de de aynı şekilde gelen turistlere bu tedbirler uygulansın ya da uçukta alınan tedbirler kapılarda da alınsın. Tabi burada şunu da sormak istiyorum; felaket uçukla farklı illere gitmiyorsa karayoluyla Van’a mı gelecek? Bunu kestirmekte zor. Kapıköy’ün açılması herkesin yararına olacaktır. Yani kapının açılması felaket değildir. Şimdiye kadar İranlıların Türkiye’nin herhangi bir şehrine virüs bulaştırdığını görmedim. Bütün vakalar Avrupan’dan Türkiye’ye geldi. Aynı şekilde de Van’a geldi. Biz bu algıyla kapıyı kapattık ama tek bir vaka bile İran’dan gelmedi. Şimdi de aynısını yapıyorlar.” İfadelerini kullandı.

“İRAN DEVLETİ DE KAPILARIN AÇILMASINI İSTEMEZ”

Vanlı turizmciler olarak sabırlı olduklarını dile getiren Tunçdemir, şunları kaydetti: “Tedbir olmadan veya şartlar iyileşmeyene kadar hemen şimdi kapıları açın demedik. Yani ne olursa olsun yine de kapıları açın demedik ama kapılar açılırsa felakete de yol açarda demedik. Bizde herkes gibi biliyoruz ki sağlık her şeyden önemlidir. Ama ortada hiçbir şey yokken de kapıların kapalı kalmasını doğru bulmuyoruz. Tabi bunu da belirtmek istiyorum; İran Devleti geçmişten bugüne kadar kendi vatandaşının dışarı çıkmasını istememiştir. Harç paralarını yükselttiler, başka önlemler aldılar. Çünkü iç turizmlerini geliştirmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı da pandemi en büyük bahaneleri oldu. Yani kısaca şunu söyleyeyim. Biz kapının açılması için uğraşmazsak onlarında işine gelir ve hiç açmazlar. Herkes kendi üstüne düşeni yapmalı İran yöneticilerinin yaptığı açıklama bizi bağlamaması lazım. Bu açıklamalara bağlı kalırsak kapı hiçbir zaman açılmaz. Türkiye devletinin belli kuralları ve işleyişi vardır. Bu yüzden eş-dostun söylemleriyle de hareket etmemeliyiz.”

VANODER BAŞKANI YEŞİLAĞAÇ: O AÇIKLAMA KABUL EDİLEMEZ!

Son olarak konuyla ilgili Şehrivan'a açıklamalarda bulunan Van Otelciler Odası (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, “Bu ayın sonuna doğru kapıların kapanmasındaki birinci yılımızı doldurmuş olacağız. Bu bir sene içerinde otelcilerin küçükten büyüğe kadar her kesimin ciddi zarar ettiğinden bahsedebilirim. Sadece biz de değil Van'ın tamamı aynı durumdaydı. Bunun için herkes kapının açılması için bir çaba içerisindeydi. Herkese de çabalarından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.  Van haklı ve esnafı ciddi zararlara uğradı ve bunun telafisi de Kapıköy Sınır Kapısı'dır. Gürbulak ve Esendere kapıları da var. Bu üç kapı açıldığında hiçbir sorun kalmaz. Turistlerin uğrak yeri olan Antalya'yı pandemi zamanında vakalarını az gösterdiler.  Aynı şekilde Edirne'de sınır kapısı açık. Peki, Van'ın ne suçu var. Virüs sadece Kapıköy'den mi Türkiye'ye giriş yapacak. Bunlara rağmen İrfan Kartal'ın Kapıköy açılırsa felakete yol açar açıklaması, kesinlikle kabul edilemez bir açıklamadır. Ekonomi açısından zaten felaket yaşıyoruz. Felaketi sadece Kapıköy'le bağlaştırmak gerekmez."

İRFAN KARTAL NE DEMİŞTİ?

AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, ardı ardına Kapıköy çağrıları yapıldığı bir süreçte yaptığı açıklama ile konuyla ilgili görüşünü paylaşmıştı. İran’da mutasyon olduğu vurgusunu yapan Kartal, “Şu an için Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması şehrimiz ve toplum sağlığı bakımından felakete yol açabilecek bir potansiyele sahiptir” demişti. Kartal açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer vermişti: “Günden güne tüm dünyada hızla yayılan virüs ile ilgili olarak İran yetkili mercilerinden yapılan çarpıcı bir açıklama hepimizi korkuttu. İran Sağlık Bakanı Said Nemeki son açıklamasında, mutasyonlu virüsün hemen hemen tüm ülkeye yayıldığını söyledi. Şu an için sınır kapısının açılması şehrimiz ve toplum sağlığı bakımından felakete yol açabilecek bir potansiyele sahiptir. Bu yüzden tüm esnaf kardeşlerimizden ve hemşehrilerimizden biraz daha sabırlı olmalarını istiyorum. Özellikleri İran’daki mevcut durumun zaman içerisinde düzelmesiyle beraber sınır kapımızın açılması için yeniden girişimlere ve görüşmelere başlayacağız. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Çünkü toplumumuzun ve her bir vatandaşımızın sağlığı bizim için her şeyden daha önemlidir.” dedi.

Editör: TE Bilisim