ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Milletvekili sayısı 8 olan Van’ın 24 Haziran seçimlerinde 5’i HDP’den 3’ü Ak Parti’den temsilcileri meclisin yolunu tuttu. Mazbatalarını alıp hızlıca çalışmalarına başlayan vekillerden bazıları Van ile ilgili konuları çalışmaya başladı bile. Van konularında bazı vekillerin çalışmaları ve girişimleri sürerken bazı isimler ise hala suskunluğunu koruyor. Meclisin tatile girmesiyle birlikte Van’a dönecek olan vekillerin Van ile ilgili sorun ve konularda yapacağı çalışmaları merak edilirken Van halkı yeni dönemde yapılacakları şimdiden vekillerin önüne koydu. Van’ın önemli sorun ve sıkıntılarını Şehrivan aracılığı ile dile getiren Vanlılar Van Gölü’nün korunması, Çevre Yolu, İranlılar’ın kente gelişleri, tramvay, ikinci üniversite, yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi önemli konulardan vekillere ödev verdi. Bu sorunlarda bu dönem mutlaka çözüm olması gerektiğini vurgulayan Vanlılar deyim yerindeyse vekillere dönem ödevi vererek bu konularda çalışmaları gerektiğini vurguladı.

 

DAĞ: VAR OLAN ÇÖZÜMLERE ODAKLANSINLAR

 

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Süphan Dağ vekillerden Van’ın var olan sorunlarını çözmesin talep etti. Dağ şunları söyledi: “Vekillerden istihdam, iş ve ekonomik anlamdaki beklentilerden çok Van’ın var olan önemli sorunlarını çözmelerini bekliyoruz. Türkiye artık Başkanlık Sistemiyle yönetiliyor. Vekillerin mecliste kavga ve tartışmalarda ya da siyasi söylemlerden çok, Van’ın çevreyolu, tramvay, stadyum, kirlilik, Van Gölü için yeni çalışmalar, demiryolu hattı, hızlı tren gibi çalışmaların yapılması ve hızlanması için talepte bulunmalarını istiyoruz. Ekonomik anlamda çok bir beklentimiz yok. Elbette ki yatırımların gelmesi ve iş olanaklarının oluşması önemlidir. Ancak öncelikli olarak Van’ın sorunlarına çözümler bulunmalıdır.”

 

 

GÜVEN: İRAN SORUNU ÇÖZÜLMELİ

 

İranlıların yaşadığı yurt dışı harçlarının yüksek olması sorununun çözülmesi için vekillere seslenen esnaflardan Gökhan Güven, “Van esnafı olarak bizim en büyük gelir kaynağımız İranlılardır. Ancak bu yıl İran tarafında hayata geçirilen yurt dışı harç fiyatlarının artırılması bizleri çok mağdur etti. HDP ve AK Partili vekillerin bu sorunu mecliste gündeme getirmelerini ya da bakanlıklar ile iletişime geçerek bu sorunu çözmelerini istiyoruz. En büyük gelir kaynağımız olan İranlılar bu yüksek fiyatlardan dolayı Van’a gelemiyor. Van’ın en önemli sektöründe bir tanesi olan turizm sektör bu yüzden durma noktasındadır.” Dedi.

 

“VAN’A YATIRIMCI GETİRİLMELİ”

 

Güven İranlılar sorunu çözülmesinin ardından milletvekillerinden şu talepte bulundu: “Bu sorun öncelikli olarak çözülmelidir. Çünkü Van’a büyük gelir kaynağıdır. Bu sorun çözüldükten sonra ya da diyelim ki çözülmüyorsa, Van’da istihdam sağlayacak yatırımların hayata geçmesi gerekiyor. Van’da 2 tane çağrı merkezi hizmeti girdi. Bunların sayısı artırılmalı. Üretime yönelik fabrikalar olmalı. Bunu milletvekilleri yapsın ya da iş kursun diye söylemiyorum. Diğer batı şehirlerinde yapılacak olan görüşmelerle Van’a önemli yatırımcı getirilebilir. Bu anlamda gerekirse tüm alanda Van’a yatırım yapılması adına çağrılar yapılmalı. Hem mecliste hem de diğer ortamlarda bu söylenmeli. Van’ın yatırıma ihtiyacı var.”

 

TOKMAK: VAN’A UYGUN TALEPLER YAPILMALI

 

Gazeteniz Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Harun Tokmak milletvekillerinin Van’ın sorunları için çalışması gerektiğini söyledi. Tokmak, “Van artık küçük bir il değil. Büyükşehir statüsünde, büyük bir kent. Bu yüzden yapılacak olan çalışmaların ve vekillerin meclisteki talepleri de bu yönlü olmalıdır. Öncelikli olarak Van’ın var olan önemli sorunlarının bir an evvel çözülmesi gerekiyor. Ardından gerekli bakanlıklardan ve hükümetten Van için yatırım talebi yapılması gerekiyor. Van birçok noktada geride kalmış durumda. Bu yüzden de vekillere önemli görevler düşüyor. Van artık vekilleri temsiliyeti ile hızlı bir şekilde ileriye yönelik atılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

SOYDAN: VAN İÇİN İRANLILAR ŞART

 

Nurullah Soydan adlı esnaf ise milletvekillerinin ilk işinin Kapıköy’ün açılması için çalışmaları gerektiği ve İranlıların daha çok Van’a gelmesi için uğraş vermesi gerektiğini söyledi. Soydan şu ifadelere yer verdi: “Van’ın en büyük geliri olan İranlıların daha çok Van’a gelmesi için Kapıköy ve İran tarafındaki sorunların artık bitmesi gerekiyor. Bunun için mecliste baskının olması gerekiyor. Gerek 5 HDP gerekse de 3 Ak Partili 8 vekil bunun için uğraş vermesi gerekiyor. Esnaf olarak ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bunun en büyük sebebi de budur.”

 

“YATIRIMCILARA VAN İYİ ANLATILMALI”

 

Soydan, “İranlıların yanı sıra Van hayvancılık ve tarımda da önemli şehirlerden bir tanesidir. Bu yüzden bu yönlü taleplerin mecliste dile getirilmesi gerekiyor. Van Gölü Van için önemli bir kazanç. Bu kazanımın daha ön plana çıkması ve insanların denizden daha fazla yararlanabilmesi için önemli yatırımlar yapılması gerekiyor. Bunun için vekillerin rolü büyük önem taşıyor. Elbette ki vekiller yatırımlar yapmayacak. Ancak önemli yatırımcılara Van’ı güzel bir şekilde anlatarak, yatırımcıları Van’a getirebilirler. Bunun da olması gerekiyor. Bu yapılırsa, Van çok daha iyi yere gelecektir.” Şeklinde konuştu.

 

T.O: SADECE KENDİLERİNE ÇALIŞIYORLAR

 

Gazetemize konuşan ve ismini vermek istemeyen T.O. isimli vatandaş ise şunları söyledi: “2 Partiden de çok bir beklentim yok. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda da mecliste Van’ı temsil eden vekillerin, Van için bir şey yapacağını düşünmüyorum. Çünkü bu unvana sahip olan ya da göreve gelen insanlar Van’a bir şeyler katmak yerine sadece kendilerine çalışıyorlar. Böyle oldukça da Van hep zarar görecektir. Bu dönemde de vekillerin Van’a bir kazanımlarının olacağını düşünmüyorum.”

 

“VAN’IN SORUNLARINI ÖDEV YAZSINLAR”

 

T.O. Van’a yapılması gereken çalışmalar için ise, “Açık bir şekilde söyleyelim ben gibi tüm Vanlılar hemen aynı şeyi düşünüyordur. Van’ın belli başlı sorunları var. Vekillerin hiçbir şey yapmasına gerek yok. Oturup Van’ın önemli sorunlarını kendilerine ödev olarak yazarsa vekiller, Van için çok önemli bir iş yapmış olurlar. Az öncede dediğim gibi bir ümidim yok ama inşallah Van bu sene var olan sorunlarını bitirir ve gelecek için önemli çalışmalar yapılmasına yol açar.” İfadelerini kullandı.

 

YAĞIZ: İSTİHDAM ALANLARI OLUŞMALI

 

Vekillerin Van için yapması gereken çalışmaları ve beklentilerini Şehrivan’a anlatan Ömer Aydın Yağız şu ifadelere yer verdi: “HDP ve Ak Partili vekillerden TBMM’de Van adına yatırımlar istemesini, var olan çalışmaların bitmesi için çalışmalarda bulunmasını istiyorum. Van uzun yıllardır istediği seviyede değil. Bu yüzden de artık önemli adımlar atılmalı. Son birkaç yılda önemli işler yapılsa da istihdam ve iş olanakları adına yatırımlar yok. Bu yüzden de vekillerin ilk işi Van’a yatırım ve istihdam alanlarının oluşturulması olmalıdır. Ayrıca Van’ın belli sorunlar var. Bu sorunlar için parti fark etmeksizin çağrıda bulunmalıdır. Var olan sorunlar bir an önce bitirilmesi gerekiyor.”

 

VAN’A TRAMVAY ŞART!

 

Ömer Güleş adlı vatandaş ise: “Bu kentin kangren haline gelmiş sorunları ile ilgili belediye eliyle son dönemde çok önemli adımlar atıldı. Kent meydanı yapılıyor, arıtma tesisleri yapılıyor. Bunlar uzun zamandır konuşulan konulardı. Fakat Van Gölü Koruma Kanunu mutlaka gündeme alınması gereken bir konu. Bununla birlikte tramvay konusu çok konuşuldu. Geçtiğimiz dönemlerde en çok tartışılan konu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu siyasilere bıraktı. Van’ın ulaşımı artık bu yükü kaldırmıyor. Van milletvekilleri tramvay konusunda mutlaka baskı yapıp bu dönem hayata geçmesini sağlamalı.”

 

DURMUŞ: EKONOMİ İÇİN ÇALIŞSINLAR

 

Gazetemize konuşan esnaf Hakkı Durmuş da vekillerden ekonomik anlamda beklentilerinin olduğunu söyledi. Durmuş, “Van olarak ekonomik anlamda sıkıntılı günler yaşıyoruz. Milletvekillerinin mecliste Van’ın ekonomik sorunlarını dile getirmelerini ve sorunların çözüm için çalışmalarını istiyoruz. Hemen yanı başımızda bulunan İranlıların daha fazla Van’a gelmesi ve ekonomimize katkı sunmaları için var olan sorunların çözülmesi gerekiyor. Bunun dışında esnaf ciddi bir darboğaz içinde. Bu yüzden de buna yönelik çalışmalar ve TBMM’de konuşmalar yapılması gerekiyor. Ayrıca Van’ın belli başlı sorunları var. Bu sorunlar da artık çözülmelidir. Burada da vekillere ciddi işler düşüyor. İnşallah dediklerimiz olur ve Van daha iyi bir seviyeye gelir.” Dedi.

 

KIRMIZ: İNSANLARIN SORUNLARINI DİNLESİNLER

 

Esnaflardan Gökhan Kırmız ise beklentilerden çok vekillerin esnafın ve vatandaşın içene gelmesi gerektiğini söyledi. Kırmız şunları söyledi: “Vekillerden meclisten çok beklentim yok. Yıllarca olduğu gibi yine sadece bir dönemi bitirip ardından vekil olursam olurum yoksa olmasa da olurun içinde olacaklar. Benim tek bir talebim var. Seçim öncesinde vatandaşın içine gelen, esnafı ziyaret eden her iki partinin vekilleri, gelip insanları ziyaret edip sorunlarını inlesinler. Hiçbir şey yapmıyor ya da yapamıyorlarsa bile bunu çok rahat yapabilirler. Hiç olmazsa vekillerimizin olduğunu biliriz. Bu da bizi mutlu eder. Tek beklentim budur.”

 

“İKİNCİ ÜNİVERSİTE ÇALIŞMASI SÜRSÜN”

 

Öte yandan Mahmut Balcı adlı vatandaş ise Van’a ikinci üniversite konusunun önemine vurgu yaparken: “Geçtiğimiz dönem aşama kat edildiği söylenmişti. Müjdeleri verdi. Geliyor dendi. Ama bir çok ile ikinci üniversite yapıldı. Van’a gelmedi. Van Zehra Üniversitesi bu dönem mutlaka hayata geçmeli. Bu Van için büyük bir kazanç ve kente değer katacak bir hamledir. Vekiller bunu görmezlikten gelmemesi gerekiyor. Hazır başlamışken bu proje nihayete ermeli.”

 

Editör: TE Bilisim