Beşyol Meydanı'nda toplanan vatandaşlar Okçular Tepesi olarak telaffuz edilmeye başlanan alanda 15’inci günün demokrasi nöbetini tuttu. Ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleriyle, "Dik dur eğilme, bu millet seninle", "Darbeye karşı omuz omuza", "Her şey vatan için", "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "İdam istiyoruz" ve "Türk, Kürt burada, FETÖ nerede?" sloganlar attı. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile kurum amirlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen "demokrasi nöbeti"nde vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundu. Vatandaşlar ve konuşmacılar birlik ve beraberlik mesajları verdi.

 

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün 15 Temmuz’daki darbe kalkışmasının üzerinden günler geçmesine rağmen Türkiye o geceyi konuşmaya devam ediyor. Yüzlerce şehidin verildiği o akşamdan bu yana istisnasız tüm kentlerde o ihanetin bir kez daha yaşanmaması için büyük bir mücadele veriliyor. Sabahlara kadar devam eden nöbetlerde olası tehlikelere kadar vatandaş terör belasına karşı dik duruyor. Van’da da 15’inci gece nöbeti gerçekleşirken, demokrasi nöbetine olan ilgi ilk günkü gibi sürüyor. Her gece farklı isimlerin halkla buluştuğu Beşyol Meydanında sabah namazına kadar bekleyen halk sabah namazını da meydanlarda kılıp dualar ederken, nöbete bağlılıklarını sürdürmeye devam ediyor. Alanda sabahlayan halk bugüne kadarki direnişi Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirdi. Vatandaşlar birlikteliği fazlasıyla sahiplendiğini bir kez daha dile getirirken; her kesimden vatandaş demokrasiye sahip çıkma olarak gördüğü nöbeti sonuna kadar devam ettireceklerinin bir kez daha altını çizdi.

 

 

ÇALIŞ: BİR OLALIM DİRİ OLALIM

Vatandaşlardan bedensel engelli Naci Çalış yaptığı açıklamada, darbecilere karşı günlerdir meydanlarda olduğunu belirterek darbe girişiminin sadece devlete değil, Türkiye'de yaşayan herkese yönelik olduğunu ve hainlere karşı halkın hep beraber tepki gösterdiğini söyledi. Alanlarda Türk, Kürt, Alevi ve Sünni tüm halkın omuz omuza darbeye karşı durduğunu ifade eden Çalış, şöyle devam etti: "Halkın desteğiyle bu darbe girişimini de boşa çıkardık. Gücümüz yettiği kadar darbeye karşı alanlarda olacağız. Burada farklı görüşte binlerce insan görmek mümkün, bu nedenle oluşan birlik ve beraberlik ortamı çok önemlidir. Ne acıdır ki yıllardır böyle güzel birlik ve beraberlik ortamı görememiştik. Bugün bu ortamı bulduk ve bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Hepimiz kardeşiz. Bir olalım, diri olalım. Bir engelli olarak ben de bayrağımla sonuna kadar burada olacağım."

 

 

KARACA: BİRLİK BERABERLİK İÇİN BURADAYIZ

80 yaşındaki Esengül Karaca ise ilerleyen yaşına rağmen darbeye karşı alanları terk etmediklerini ifade ederek "Bugün birlik ve beraberliğimiz için buradayız. Kardeşliğimizi pekiştiriyoruz. Burada farklı etnikten insanlar var. İnşallah bu kardeşlik ortamı devam eder. Dünyanın kıskandığı büyük bir liderimiz var. Liderimize en önemlisi de tüm ülkeye yapılan darbeye karşı çıkmak için bizde buradayız. Sabah namazına kadar burada çocuklarımla oturuyor, dualar ediyoruz. Rabbim bu musibeti, bu darbeyi yapmaya çalışanları başımızdan defetsin." Diye konuştu.

 

 

SOYALP: BİZ OLDUKÇA DARBELER OLMAYACAK

Demokrasi nöbetinde görüştüğümüz Hatice Soyalp adlı vatandaş, “Günlerdir buradayız ve bu girişimler son buluncaya bize evinize gidin deyinceye kadar da burada kalmaya devam edeceğiz. Benim dedem, babam ve diğer büyüklerim daha önceki darbeleri anlattığı zaman tüylerim diken diken olurdu. 15 Temmuz akşamı böyle bir girişim olduğunda babam hemen dışarı çıkalım dedi ve bizde ailecek çıktık. Meydana geldiğimizde babamın 80 darbesinde yaşadıklarını anlatırken ne denli korktuğunu anladım. Sesimiz kısılıncaya kadar bağırdık ve haykırdık. Hamdolsun ki millet bu kez darbeye izin vermedi ve bunu yapanlar elleri boş gitti. Ülkemizi, vatanımızı ve topraklarımızı çok seviyoruz. Biz oldukça da bu girişimler hep son bulacak, bunu yapmak isteyenler elleri boş gidecek.” İfadelerini kullandı.

 

 

KÖSEM: HEPİMİZ YEKVÜCUT OLDUK

Yücel Kösem de 15 Temmuz'dan beri eşi ve çocuklarıyla demokrasi nöbetinde olduklarını aktararak vatan için sonuna kadar direneceklerini söyledi. Farklı siyasi partilere gönül vermiş insanların darbeye karşı ortak tepki gösterdiğini belirten Kösem, şunları söyledi: "Burada AK Parti, MHP, CHP ve HDP'ye daha önce oy vermiş insanları görüyoruz. Hiç ayırım yapmadan Türk'ü ve Kürt'ü hep beraber yürüdük. Burada ayrımcılık yok. Hepimiz tek vücut, tek yürek olmuşuz. Vatanımız için her şeyi yapmaya hazırız. Cumhurbaşkanımız ne zaman alanlardan çekilmemizi isterse bizler de o zaman bu meydanları terk ederiz. Demokrasiye sonuna kadar sahip çıkacağız."

 

 

GÖZÜTOK: BU KEZ KAZANAMADILAR

Meydana ailesi ile birlikte gelen Şamil Gözütok çocuklarının geleceği için meydanlara çıktığını söyledi. Gözütok şu ifadelere yer verdi: “80 darbesinde ben daha çok küçüktüm ama yıllarca o darbe ile büyüdüm ve yıllarca darbenin ne kadar kötü olduğunu hayattım da yıllar boyu htim. İlk akşam darbe girişimi falan dediğinde gözümün önünde çocukluğumda yaşadıklarım geldi. Ama bu sefer o yıllarda olduğu gibi askeri gücün veya bunu yapanlar kazanamadı. Halk kazandı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine alanlara çıktık. İnsanlar kendi bedenleri taklara, toplara ve uçaklara siper etti. Buda tarihe büyük harfler ile yazılacak.”

 

 

“BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE ALANLARDAYIZ”

Van’daki birlik ve beraberlikten de bahseden Gözütok, “Van’da ve Türkiye genelinde ciddi bir birlik ve beraberlik var. Burada HDP’li arkadaşlarım var. İlk akşam onlarla birlikte çıktık. Bugüne kadar ise bende onlarda aileleri ile birlikte geliyorlar. Bu bir millet aşkıdır, vatan sevgisidir. Burada HDP’lisi, MHP’lisi, CHP’lisi, HÜDA-PAR’lısı her kesiminden insanlar var. Ben Ak Partiliyim ve bu şekilde de kalmaya devam edeceğim. Bu mesele sadece bir siyasi partinin meselesi değil, tüm ülkenin ve insanların meselesidir. İnşallah bir daha böyle kötü günler geçirmeyiz.”

 

 

GÜNDOĞDU: YARINIM İÇİN BURADAYIM

8 yaşındaki Hiranur Gündoğdu da demokrasi nöbeti tutan annesine destek vermek için meydana geldiğini belirterek şunları söyledi. "Vatan bizim için çok önemlidir. Her gece annemle buraya gelerek vatanımı koruyorum. Bu vatanı asla böldürtmeyeceğiz çünkü bu vatan hepimizin. Geleceğim için burada olmaya devam edeceğim. Benim yaşımdaki ve benden büyük olan tüm abi ve ablalarımın burada olması gerekiyor. Az önce gençlikten bahsediyordular. Gençlere siz bu ülkenin yarın ki sahiplerisiniz diyorlardı. Eğer ki biz bu ülkenin yarınları ise yarınımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Annem bugün benim için burada. Ben anneme neden gidiyoruz diye sorduğumda, senin için kızım diyordu bana. Buraya geldiğim zaman bende bunu anladım."

 

 

AYDIN KARDEŞLER: ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK

"Demokrasi nöbeti"ne katılan Hasan ve Hüseyin Aydın kardeşler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetli duruşu, halk, iktidar ve muhalefetin tek yumruk olarak, darbe yapmaya kalkışanlara karşı çıktığını söyledi. Aydın kardeşler, "Bizim dedelerimiz bu toprakları çok kolay kazanmadı. Bizim bu topraklarda ve coğrafyada gidecek daha iyi bir yerimiz yok. Buradan bu dersi çıkarmalıyız. Tüm Türkiye halkı bu darbe teşebbüsünde bulunanlara karşı kahramanca direnmiştir. Bu darbe girişiminde sokağa çıkarak vatanı için şehit olan yüzlerce insan var. Bu insanlar hiçbir zaman unutulmayacak. Darbe teşebbüsünün yaşandığı geceden bu yana Beşyol’da Okçular Tepesi’ndeyiz. O tepeye asılan yazı gibi. Gerekirse bu tepede can veririz ama geri dönmeyiz.” Dedi.

 

 

SAYAN: DEMOKRASİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Günlerdir alanda olduğunu ifade eden Haktan Sayan ise şu sözlere yer verdi: “Sonuna kadar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında olacağız. O bize evinize gidin, bundan böyle nöbet bitmiştir demeyene kadar da alanlarda olacağız. Olabilecek darbe girişimlerine karşı sabaha kadar buradayız. Allah Cumhurbaşkanımızı başımızdan eksik etmesin. Bu darbe sadece ona değil tüm ülkeye yapıldı. Millet olarak irademizi gösterip, darbeye en sert tepki gösterdik ve gösteriyoruz. İnşallah ülkemiz bir daha böyle kötülük görmez. Tüm halklardan, ırktan ve meshepten insanlar var burada. Hepimiz ülkemize ve demokrasimize sahip çıkıyoruz. Her kim ki bunu yapmak istediyse bu asla yanına kalmayacaktır.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 

 

 

Editör: TE Bilisim