Van’da Darbe girişimine büyük tepki gösteren halk, darbe girişiminden bu yana boş bırakmadığı Beşyol meydanındaki demokrasi nöbetini devam ettiriyor.

 

Ak Parti Van İl Başkanlığı’nın çağrısı üzerine toplanan binlerce Vanlı hep bir ağızdan ‘idam isteriz’ sloganları attı. Burada kısa bir konuşma yapan Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, “Vanlılar üç gündür burada nöbetteler. Aç kalıyorlar susuz kalıyorlar fakat okçular tepesini terk etmiyorlar. Ve buraları asla bırakmayacağız ta ki reis-i cumhurumuz emredinceye kadar. Bu arada Gürpınar’da bir vatandaşımız ile Erciş’te bir polisimiz de demokrasi şehidi olmuştur, onlara da selam olsun ve onlar için de birer Fatiha okuyalım” dedi.

 

Daha sonra konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe de yapılan girişimi alçaklık olarak nitelendirerek, “Bütün bunlar bu birlik ve beraberlik içinde olan halkımız bölmek için yapılıyor. Bu karaktersizler Türkiye’yi başka yerlere benzetiyorlar. Onlar bilmiyorlar ki yürekleri iman dolu gençleri, kadınları, bu halkı ve elhamdülillah Reis-i cumhurları olan Recep Tayyip Erdoğan var” diye konuştu. Daha sonra platformda okunan ezanın ardından katılımcılar hep birlikte dua etti. Çoluk çocuk binlerce Vanlı ise meydanları asla terk etmeyecekleri vurgusunu yaptı. Beşyol Meydanı'nda devam eden demokrasi nöbetine 10'larca STK, dernek, sendika, siyasi parti ve binlerce vatandaş destek verdi.

 

KAYMAKAM VE VATANDAŞLARDAN DEMOKRASİ NÖBETİ

Van’ın Muradiye Kaymakamı Mehmet Fatih Çelikel, vatandaşlarla birlikte demokrasi nöbeti tuttu. Darbe girişiminden sonra her geceyi dışarıda geçiren Muradiyeli vatandaşlara bu gece İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Çelikel de katıldı. Hastane Caddesi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Kaymakam Mehmet Fatih Çelikel, onlarla sohbet edip, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Toplanan kalabalıkla uzun bir süre sohbet eden Çelikel, ayrı yerde toplanan bayanların yanına giderek kendileriyle de sohbet etti. Saat 01.30’a kadar vatandaşlarla birlikte oturan Kaymakam Çelikel; semaver çayı içti, vatandaşlara lokum ikramında bulundu.

 

ŞEHİTLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Türkiye’de darbe girişimi esnasında yapılan saldırılarda hayatını kaybeden şehitler için Van’da gıyabi cenaze namazı kılındı. Darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara inen halk, tüm Türkiye’de olduğu gibi Vanlılar demokrasi nöbetini tutmaya devam ediyor. Halk bir taraftan demokratik nöbetini tutarken, bazı camilerde de gıyabı cenaze namazları kılınıyor. Bu kapsamda Van merkez Tuşba İlçe Müftülüğü’ne bağlı Kalecik TOKİ bulunan Cafer-i Sadık Cami İmam Hatibi Abdulmecit Bilmez’in çağrısı üzere cemaat camiye akın etti. Akşam namazı ile yatsı namazı arasında Yasin-i Şerif, Mevlid-i Şerif ve duaların okunmasının ardından cemaat, yatsı namazı sonrası demokrasi şehitlerin gıyabi cenaze namazını kıldı.

 

MİNİK ZEHRA’DAN MİLLİ İRADEYE DESTEK

Van’da darbe girişiminin ardından başlatılan demokrasi nöbetine çocuktan yaşlısına kadar herkes destek veriyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Beşyol Meydanı’nda başlatılan demokrasi nöbeti devam ediyor. Arabasında anne ve babasıyla birlikte meydana gelerek nöbete destek veren minik Zehra ise herkesin ilgi odağı oldu. Başındaki ay yıldızlı beresi ve elindeki Türk bayrağıyla milli iradeye destek veren minik Zehra, demokrasi nöbetinin de en küçük fertleri arasında yerini aldı. 7’den 70’e herkesin destek verdiği demokrasi nöbetine bir süre babası Hüseyin Dündar’ın kucağında kalarak destek veren minik Zehra, ardından bebek arabasına geçerek ailesiyle birlikte geç saatlere kadar alanda kaldı.

 

ŞEHİTLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminde hayatını kaybedenler için Van’ın Özalp ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı. Özalp Merkez Camisi’nde okunan selaların ardından hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından ellerine Türk bayrağı alan kalabalık, Cumhuriyet Caddesi’de yürüyüşe geçti. AK Parti İlçe Başkanlığı önünde toplanan kalabalığa hitap eden AK Parti İlçe Başkanı Orhan Yıldımçakar, “Milletimiz ve gazi meclisimiz 15 Temmuz 2016 gecesi tarihimizin en büyük ve en alçak saldırısına hedef olmuştur Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız liderliğinde Başbakanımız, hükümetimiz ve aziz milletimiz büyük bir azim ve inançla bu saldırıyı püskürtmüştür. Egemenlik kayıtsız şartsız milletimize ait olduğunu bir kaz daha ortaya koymuştur. Milletimizle ne kadar gurur duysak yeridir. Milli iradeye kast eden, virüs gibi olan hainler ilk derslerini aldılar. Ancak emniyet güçlerimiz birçok yerde operasyonlara devam etmektedir. TBMM’yi bombalayanlar, insanlarımızı şehit eden bu teröristlerin vatan diye bir dertleri yoktur. Bu alçaklarla mücadele, milletimizin duruşu her şeyden daha önemlidir. Durmak, çekinmek yok, meydanları boş bırakmayacağız. Allah'ın izniyle milletimizin bu birliği beraberliği olduğu müddetçe hiçbir terör örgütü maksadına ulaşamayacaktır” dedi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilisim