Süper marketler başta olmak üzere birçok satış noktasında bir kilo et fiyatının ortalama 28-35 TL'den başlaması dar gelirli vatandaşı zorluyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulaması yapmasının ardından et fiyatlarında herhangi bir değişikliğin olmadığı görüldü. Fiyatların belirlenen tavan fiyatlara çekilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Vanlı kasaplar, mal sahiplerinden etin gelişinin kendilerine pahalı geldiğini savundular.

 

“BİRİNCİ SIRADAYIZ AMA PİYASADA HAYVAN YOK”

Van’ın küçükbaş hayvan sıralamasında birinci sırada olmasına rağmen et fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Vangölü Et ve Şarküteri sahibi Fehmi Türek,“Van hayvancılık yeri olmasına rağmen piyasada hayvan yok. Tarım Bakanlığı ‘et fiyatı düşecek’ diyor, ama burada çiftçiyi desteklemedikten sonra bu fiyatlar nasıl aşağı düşecek. Şu an biz kuzu kıymayı 33 TL’ye, dana kıymayı 35 TL, kemikli kuzu eti 25 TL, dana etini de 36 TL’ye satıyoruz. Koyun ise 23 TL’den veriyoruz. Bu fiyatlarının yüksek olmasının tek nedeni de piyasada hayvan yok” dedi.

 

“HAYVAN PAZARINDA BİLE FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”

Güneş Et Kasabı sahibi Erdal Demir de, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tavan fiyat uygulaması getirmesine rağmen, mal sahiplerinde fiyatların çok yüksek olduğunu anlattı. Demir, “Hayvan pazarına gittiğimizde bile fiyatlar çok yüksek. Orada bile hayvan fiyatları o kadar çok yüksek ki, alıp almamakta kararsız kalıyoruz. Mecburen aldığımızda da yüksek rakamlara da satmak durumunda kalıyoruz. Ayrıca Türkiye’de birinci sıradayız ama mal sahipleri piyasaya hayvanları çıkartmıyorlar. Normal kuzu kıymayı 32 TL’ye, dana kıymayı 32 TL’ye, kuzu kemikli 28 TL, dana kemikli 30 TL, kuşbaşı 35 TL’ye satıyoruz. Fiyatlar çok yüksek, tavan fiyat diyorlar ama mal sahiplerinde fiyatlar çok yüksek” ifadelerini kullandı.

 

“BİRÇOK YER TAVUĞU MAKİNEDEN GEÇİRİP KIYMA DİYE SATIYOR”

Koyun kemikli eti 23 TL’ye, kemiksiz eti 26 TL’ye, kemikli kuzu etini 27 TL’ye, dana kıymayı 34 TL’ye verdiklerini ifade eden Barış Et Tavuk Pazarı sahibi Sefer Barış ise, “Eti kemikten ayırıp kıymaya çevirdiğimizde 30 TL’yi geçiyor. Dana 32 TL’den aşağıya mal olmuyor. Ama piyasada yabancı et var. Ayrıca birçok kişi tavuğun birçok parçasını makineden geçirip kıyma olarak satıyor. Müşterinin gözü önünde çekilmesi gerekirken bazıları bunu yapmıyor. Bu konuda gerekli denetimlerde yapılmıyor. Bir tosun alışımız bize 24-25 TL, ama elimize gelene kadar 26 TL’ye mal alıyor, biz bunu kemikten ayırıp verdiğimiz zaman bu rakam artıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim