ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Birkaç hafta öncesine kadar da hiç kar yağışı olmaması ve mevsim sıcaklıklarının anormal seyrettiği Van’da, son iki haftada yağış kenti terk etmedi. İki haftadır ara ara etkili olan kar yağışı 2 gündür aralıksız devam ediyor. Önceki akşam başlayıp dün gün boyu yağan kar şehri adeta felç ederken, Van son 26 yılının en çetin kışı ile karşı karşıya kaldı. Van’da son 26 yılın en çetin kışını yaşayan Van’da hayat adeta durma noktasına geldi. Önceki akşam saatlerinden bu yana aralıksız devam eden kar yağışı sonrası 687 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken, uçak seferleri ise iptal edildi.

Van’da son haftalarda bir türlü bitmeyen son birkaç gündür aralıksız devam eden kar yağışı şehirde hayatı resmen felç etti. Belediyelerin tamamını seferber eden, temizlik yapılmasının bile imkansız hale getiren yoğun yağış son birkaç günde görülmemiş boyutlara ulaştı. Son 26 yılın en etkili kışı ve kar yağışı olarak duyurulan kar yağışı son 3 günde yüzlerce yerleşim yerinin yolunun kapanmasına, okulların bir hafta boyunca kapalı kalmasına, ulaşımın durmasına neden oldu. Diğer şehirlerle bağlantısı kopması ile birlikte Vanlılar’ın evinden bile çıkmakta zorluk çekmesine neden olan kardan sonra Valilik çareyi kriz masası oluşturmakta buldu. Önceki gün başlayan ve dün şehir içinde bile bir metreye varan yağıştan sonra Valilik durumun ciddi boyutlara ulaştığını açıklamakta buldu. Vatandaşa mümkün olmadıkta araçla çıkmama uyarısında bulunarak kontrollü çalışma yapmaya çalışan belediyeler tüm mücadeleye rağmen mücadeleyi bir türlü tamamlayamadı. Vanlıyı evine hapseden yağış sonrası Valilik acil numaralar da paylaşarak olası yardım taleplerini karşılarken, Vanlılar hayatı felç eden karı eğlenceli bir hale getirmeyi de ihmal etmedi.

VAN KARA GÖMÜLDÜ

Kent genelinde kar nedeniyle 385 mahalle ile 302 mezra olmak üzere toplam 687 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, bölge genelinde havanın çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı olacağı, yağışların yer yer Van ve Hakkari çevrelerinde yoğun kar yağışı şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis hadisesi beklendiğini duyuran Meteoroloji, yüksek kar örtüsünün bulunduğu yerlerde çığ tehlikesi konusunda da uyarıda bulundu.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL

Kar yağışı uçak seferlerini de olumsuz etkiledi. Van’dan dün saat 19.00’a kadar olan tüm uçuşlar iptal edilirken, sonrasında düzenlenen seferler ise hava durumuna bağlı olarak gelişti. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise merkez İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçeleri başta olmak üzere tüm kentte kapanan yolları açmak için çalışmalarını gün boyu sürdürdü: Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler de gece saatlerinden itibaren yol temizleme çalışmalarını sürdürdü. Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden 48 ekip ise kent merkezinde gönüllü olarak kaldırım ve refüjleri temizledi.

SON 26 YILIN EN ÇETİN KIŞI

Van Büyükşehir Belediyesi, okulların tatil edildiği ve 687 yerleşim yerinin ulaşıma kapandığı kentte başlattığı kar seferberliğini sürdürüyor. Meteorolojik verilere göre son 26 yılın en ağır kışının yaşandığı kentte, Van Büyükşehir Belediyesi yaklaşık bin personel ve 251 iş makinesi ile karla mücadele çalışması yürütüyor. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in talimatıyla kar yağışıyla birlikte çalışmalara başlayan ekipler, sabaha kadar aralıksız çalıştı. Kent merkezi ve 13 ilçede sabahın ilk ışıklarıyla mücadeleye devam eden ekipler, ana arterlerde kar toplama, yaya yolu ve kaldırım temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

VAN İÇİN 251 İŞ MAKİNASI ÇALIŞTI

11 bin kilometre yol ağı ve 100 kilometre yaya yolunda çalışma yapan ekipler; greyder, loder, beko loder, kamyon, rotatif, tuzlama-küreme, treyler, dozer, amkodor ve ekskavatör olmak üzere toplamda 251 iş makinesi ve yaklaşık bin personelle il genelinde çalışmalar devam ettirdi. Kent merkezinde ise çalışmalar Cumhuriyet, Maraş, Zübeyde Hanım, Mareşal Fevzi Çakmak, İskele, Sıhke, İki Nisan, Milli Egemenlik, Hastane, Gölbaşı Erekdağı, Hacıbekir, Suvaroğlu ve Eski Cezaevi caddelerinde yürütülürken, 13 ilçede kar sonrası kapanan 687 yerleşim yerinin yolunu açma çalışmaları da aralıksız sürdürdü.

HERKES SEFERBER OLDU

Karla mücadele çalışmalarına ayrıca Van Büyükşehir Belediyesinin tüm birimleri, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Tuşba, İpekyolu ve Edremit belediyeleri de destek verdi. Bu arada kentte karla mücadeleden dolayı kriz masası oluşturulurken, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de sabah saatlerine kadar sahada denetimlerini sürdürdü.

“MECBUR KALMADIKÇA ÖZEL ARAÇLARINIZLA YOLCULUK ETMEYİNİZ”

Çalışmalarını 30 personel ve 9 adet kamyon, 5 adet greyder, 5 adet kazıcı ve yükleyici, 2 adet loder ve 1 adet tuzlama aracı olmak üzere 22 adet araç ile yürüttüklerini kaydeden Belediye Başkanı Salih Akman, meteorolojik verilere göre son 26 yılın en ağır kışının yaşandıklarını söyledi. Başkan Akman, gecenin geç saatlerine kadar Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in başkanlığında kurulan; vali yardımcıları, Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Edremit belediye başkanları, jandarma, emniyet, AFAD, UMKE ve sağlık müdürlüğü temsilcilerinin katıldığı ve 24 saat esasına göre çalışacak kriz merkezini faaliyete geçirerek çalışmaları takip ettiklerini belirtti. Başkan Akman, “Meteorolojinin verdiği bilgilere göre kar yağışı akşam saatlerine kadar devam edecek. Bunun için vatandaşlarımız mecbur kalmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, toplu ulaşım araçlarını kullanmaları, özel araçlarıyla trafiğe çıkmaları gerektiği durumlarda ise tedbirlerini almaları gerekmektedir” dedi.

“750 KİLOMETRE YOL AĞIMIZ VAR”

Tuşba Belediyesinin sorumluluk alanında 10’u merkez olmak üzere 67 mahallesi ve 750 kilometre yol ağının olduğunu da hatırlatan Başkan Akman, karla mücadele çalışmalarının daha önceden yaptıkları planlama doğrultusunda devam ettiğini ve şimdiye kadar herhangi bir aksaklık yaşanmadığını dile getirdi. Başkan Akman, “Yol açma çalışmalarımız hazırlanan plan doğrultusunda herhangi bir aksaklık yaşanmadan devam ediyor. Bu saat itibarı ile kırsal mahallelerin ana yol ağının yüzde 70’i ve merkez mahallelerde ise yüzde 50’sinin kar temizleme çalışmalarını tamamladık. Sizlerde takdir ederseniz, 750 kilometrelik bir yol ağının bir anda temizlenmesi büyük imkân ve araç gereç gerekmektedir. Vatandaşlarımızın ekiplerimize yardımcı olmalarını bekler, şimdiden göstereceğiniz anlayıştan dolayı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

MAHSUR KALAN VATANDAŞLAR KURTARILDI

Başkan Akman, vatandaşların ekiplerin kar temizleme çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürütmesi için araçlarını düzenli park yapmaları gerektiğini vurguladı. Başkan Akman, don ve buzlanma olaylarına karşı da gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Bu arada hasta almaya giden ambulans, bilinmeyen bir nedenden dolayı yanan otomobili söndürmeye giden itfaiye aracı, mahsur kalan polis ekiplerinin yanı sıra yolda kalan çok sayıda araç ise Tuşba Belediyesi ekipleri tarafında mahsur kaldıkları bölgelerden kurtarıldı.

VAN'DA 687 YERLEŞİM YERİ ULAŞIMA KAPANDI

Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 687 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van'da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray’da 78, Başkale’de 110, Çaldıran’da 17, Çatak’ta 102, Edremit’te 6, Erciş’te 80, Gevaş’ta 10, Gürpınar’da 97, İpekyolu’nda 22, Muradiye’de 61, Özalp’te 82, Saray ilçesinde ise 22 olmak üzere toplam 687 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

VAN’DA ‘KRİZ MERKEZİ’ KURULDU

Van’da dün öğle saatlerinde başlayan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen yoğun kar yağışı nedeniyle kriz merkezi kuruldu. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında kurulan kriz merkezinde, il merkezi ve ilçelerde olası olaylar değerlendirilerek anında müdahale edilecek. Kriz merkezinde Büyükşehir, Tuşba, İpekyolu ve Edremit belediye başkanlıkları, AFAD, UMKE, jandarma, Karayolları, Emniyet Müdürlüğü ve VEDAŞ’tan temsilciler 24 saat boyunca görev yapacak.

VALİLİK NUMARA VERİP ZOR DURUMDA KALAN VATANDAŞLAR İÇİN “ARAYIN” ÇAĞRISI YAPTI!

Kriz merkezinde açıklama yapan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Hayatı olumsuz yönde etkileyen yoğun kar yağışı sonrası kriz merkezi oluşturduk. Vatandaşlarımızın gece ve yarın, zorunlu haller dışında trafiğe çıkmaması büyük önem arz ediyor. Çıkmak zorunda olan vatandaşlarımız, araçlarını kış şartlarına uygun hale getirsinler. Ayrıca bugün vatandaşlarımızın ulaşımda özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istiyoruz. Özel durumu olan vatandaşlarımız kriz merkezimize ulaşabilirler. Kriz merkezi telefon numaralarımız ise; Valilik 0432 486 55 30, AFAD 122, Büyükşehir Belediyesi 444 44 65, İpekyolu Belediyesi 444 71 60, Edremit Belediyesi 0432 312 21 53, Tuşba Belediyesi 0432 214 00 90’dır” dedi.

KAR ESARETİ VAN’DA EĞLENCEYE DÖNÜŞÜTÜ!

Van’da hayatı felç eden kar yağışı bir taraftan zor anlar yaşatırken bir taraftan da renkli görüntülere sahne olmasına neden oldu. Son birkaç gündür iyice şiddetini artıran ve Van’da hayatı durduran kar sonrasında adeta evlerine hapsolan Vanlılar kadar soluğu cadde ve sokakta alıp videolar çekenler de oldu. Vanlılar’ın çektiği videolar sosyal medyada paylaşım rekorları kırarken İpekyolu Belediyesi’nin çalışma ekibinin temizlik videosu bunlardan birisi oldu.

KİLAMLAR EŞLİĞİNDE KAR TEMİZLEDİLER

Van’da birkaç hafta önce başlayan ve aralıksız bir şekilde devam eden kar yağışı eğitim, ulaşım gibi birçok alanda hayatı adeta durma noktasına getirirken birbirinden renkli manzaraları da beraberinde getirdi. Kentin birçok noktasında kartpostallık görüntüler oluşturan kar yağışı önceki gece saatlerinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde karı temizleyen İpekyolu Ekiplerinin çalışırken bir yandan da ‘kilamlar’ söylemesi yüzlerde tebessüm yarattı. Saat 01.30 sularında Beşyol Meydanı’ndan başlayarak Soydan Kavşağı istikametine doğru kaldırımlarda biriken karı temizleyen yaklaşık 20 kişilik ekip ellerinde küreklerle karı temizlerken, bir yandan da söyledikleri kilamlarla renkli görüntüler sahne oldu.

VİDEOLAR PAYLAŞIM REKORLARI KIRDI!

Van’daki aşırı karı tiye alarak “Biraz da İstanbul’a gitsin, Antalya’ya gitsin. Tatil etsin” gibi replikler ile sayısız video sosyal medya hesaplarında paylaşılmaya başlandı. Patlama yapan bu paylaşımları vatandaşların sokaklardaki görüntüleri takip etti. Karın bir metreye yaklaştığı şehir içinde karda yüzenlerin, temizlik esnasında karda kaybolanların, kar halayları çekenlerin görüntüleri ise tebessüm ettirdi.

“BİRAZ DA TRAKYA’YA GÖNDERİN”

İlk defa Van’a gelen Trakyalı çift, hayatlarında ilk defa böyle bir karla karşılaştıklarını belirterek, “Van’ı çok beğendim, Van doğunun Paris’idir. Kar bolluk ve berekettir. Ancak bu kar sadece size gelmiş bunu biraz da Trakya’ya gönderin. Buğdaylarımıza iyi gelir” ifadelerini kullandı. Son yıllarda böyle bir kar yağışıyla karşılaşmadıklarını dile getiren Vanlı vatandaşlar ise zirai açıdan kar yağışının bereketin en önemli simgelerinden olduğunu söyledi. Ancak kar yağışının bu yıl bir çığ felaketine dönüştüğünü belirten vatandaşlar, duydukları üzüntüyü ifade etti.

Editör: TE Bilisim