ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/SONER İZGİ - İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve 10 günde 115 bin ziyaretçi ağırlayan Van Kitap Fuarı, bu yıl yeni bir rekor ile kapılarını kapattı. Daha ilk 3 günde 80 bin ziyaretçi ağırlayarak adından söz ettireceğini gösteren bu yılki 2. Van Kitap Fuarı’na 250 bini aşkın Vanlı ziyaret etti. 150 yazar ve yayınevinin katıldığı, ‘Doğu Anadolu’nun En Büyüğü’ sloganı ile faaliyet gösteren fuar her gün tıklım tıklım doldu ve fuar boyunca devasa satış rakamlarına ulaşıldı. Fuarda çok sayıda yazar kitaplarını okuyucuları için imzalarken, okurlarıyla bir araya gelerek söyleşi de gerçekleştirdi. Birbirinden önemli isimler Van’a gelip okuyucularla buluşurken çocuğundan yetişkinine kadar her kesimin zevkine hitap eden kitaplar Van halkı ile buluştu. İlk günden bu yana fuara büyük ilgi gösteren Van halkı, fuarın son gününde de fuarı Şehrivan’a değerlendirirken, fuarın önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alabileceğinin de mesajını verdi.

 

 

 

Van Büyükşehir Belediyesi ve Valilik tarafından düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesinin en büyüğü olan ‘2. Van Kitap Fuarı’ rekor ziyaretçi sayısına ulaştı. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Fuar Kongre Merkezinde açılışı gerçekleştirilen fuara birçok ilden 150 yayınevi ve 150'den fazla yazar katıldı. Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezinde 7-16 Aralık tarihlerinde Van Kitap Fuarı, son gün vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Geçen yıl ilki düzenlenen Van Kitap Fuarını yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Van Kitap Fuarı’na 250 binin üstünde kişi tarafından ziyaret edildi.

 

 

ADIYAMAN: VAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR RAKAM

 

Van Kitap Fuarına 2 yıldır katılım sağladıklarını ve bu yılda Van Şair ve Yazarlar Birliği olarak katılım sağladıklarını ifade eden Van Şair ve Yazarlar Birliği (VAYAB) Başkanı Yaşar Adıyaman, “ Kitap fuarına 65 yazarla katılım sağladık. Van Büyükşehir Belediyesinin katılımı 150 yazar dışardan geliyor. Van Şair ve Yazarlar Birliği olarak toplamında 3’te 1’ini biz sağlamış oldu. Bu sene geçen yıla oranla büyük bir ilgi var. Şu ana kadar aldığım bilgiye göre fuarı 250 bin kişi ziyaret etti. Van için çok önemli bir rakam, bu Van’ın bu sene Doğu Anadolu ve Türkiye’de yapılan en büyük fuar, en kalabalık fuar olma özelliğini taşıyor. Burada geçen yıla oranla ilgi hat safhada, kitaplar alınıyor. Fuar olmadan yaptığım bir araştırmada Van, Türkiye’de kitap okuma oranı son üç sırada olduğunu ne yazık ki öğrendim. İnşallah bu fuar ile Van’ın bu okuma oranında yükseleceğine kanaat getiriyoruz.” Dedi.

 

 

“OKUMALIYIZ, OKUTMALIYIZ VE BUNA DESTEK OLMALIYIZ”

 

Adıyaman, “Kitap fuarına başta devler adamaları, kurumların ziyaret etmesi, ilgilenmesi bu anlamda değer vermesi yazarlar için bir moral ve motivasyon özelliği taşıyor. Yazarlar da bu konuda yapılan ziyaretlerden oldukça memnun, ziyadesiyle bizde memnunuz. Bir kentin dinamikleri açısından bu fuar çok önemlidir. Okumak ve kitap ile ilgili bir fuar ise, bunun anlamı daha da farklı oluyor.  Bunu nerden biliyoruz. Fransız İhtilali, edebiyatla gerçekleşti. Yani toplumun önünü açtılar ve yeni bir çağ açtılar. Biz de kendi toplumumuzda kendi küllerimizden yeniden doğabilmek için okumalıyız, okutmalıyız ve buna destek olmalıyız. Geçen yıl Van Şair ve Yazarlar Birliği (VAYAB) 20 bine yakın kitabı Van’a ücretsiz dağıttı. Bu yılda aynı şekilde bu hedeflerimiz doğrultusunda daha önemli çalışmalar yapacağız. Umuyorum ki 3.Van Kitap Fuarı Türkiye’nin en büyük fuarı olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

GÖZÜTOK: KİTAP FUARINA OLAN İLGİ İNŞALLAH OKUMAYA YANSIR

 

Van’da bu tür etkinliklerin olmasının güzel olduğunu ifade eden Yazar Prof. Dr. Şakir Gözütok, “Bizim insanımızın en çok muhtaç olduğu şey okumaktır. Dünya geneline baktığımız zaman Türkiye’de okuma oranı yüzde 7 seviyelerinde, sürekli kitap okuma oranı Türkiye’de binde birdir. Dolasıyla İngiltere ve Fransa’da okuma oranı yüzde 21 sürekli kitap okuma oranı ise yüzde 19 seviyelerindedir. Bun ülkelerle kıyasladığımızda ülke olarak bir hayli gerilerdeyiz. Bu tür etkinlikler insanlarımızın kitap okumaya sevk edecektir. Merak uyandıracaktır. Bu anlamda Van’da kitap fuarına baya bir ilgi var. İnşallah bu ilgi okumaya da yansır.” Dedi.

 

 

GÜLER: KİTAP FUARINI 250 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

 

Bu sene kitap fuarı çok renkli ve beklenenin çok üstünde olduğunu ifade eden Tüm Sanayi ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler, “Kitap fuarına çok heyecanla ve büyük bir katılımla gerçekleşti. Fuara, 150 yayın evine katılım sağladı. Kayıtlara göre 10 gündür süren fuara yaklaşık olarak 250 bin kişi ziyaret etti. Bu da Van’ın aslında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.  Biz bundan 10-15 yıl bu işe başlarken Van’ın aslında fuar merkezi olması gerektiğini söylemiştik. İşte bu günleri görerek söylemiştik. Aslında bunun daha ötesi de var. Yani Van Kitap fuarının 500 bin ziyaretçinin altına düşmemesi gerekiyor. Yani trendi yakalaması gerektiğine inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda bunu yakılacağımıza inanıyorum. Genel olarak Van’ın fuarları, gerek turizm, gerek tarım, gerek ARGE fuarları çok başarılı ve büyük katılım gerçekleşti. Van artık fuar da marka bir şehir olmaya başladı. Bunun devamı gelecektir. Fuarlar büyüyerek devam edecektir. Bu yıl ki kitap fuarı geçen sene yapılan kitap fuarını ikiye katladığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki yılda bunu ikiye katlayarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalar yapacağız.” Dedi.

 

 

YILMAZ: İLGİNİN OLMASI ŞAİR VE YAZARLARI MUTLU ETTİ!

 

Kitap Fuarına çok güzel bir ilgi olduğunu ve insanların severek geldiklerini ifade eden ‘Kalbe Veda’ kitabının yazarı Sinem Gonca Yılmaz, “İnsanların fuara ilgileri bizleri çok mutlu etti. İnşallah bu ve benzeri çok sayıda etkinlik olur. Bu sene ilk defa katılma şansım oldu.  Fuara bu kadar ilginin olması şair ve yazarları çok mutlu etti.” Dedi.

 

 

FIRAT: KİTAP FUARI İNSANLARIN KİTABI SEVMESİNE SEBEB OLDU

 

17 yaşındaki Vanlı Helin Fırat adlı şair, 9 yaşından beri şiir yazdığını ve şiir kitabının kısa süre önce çıktığını belirtti. Fırat, “Kitap fuarı insanların bir araya toplayarak kitabın sevmesine sebep oluyor. İnsanlara kitap sevgisini tam olarak aşılayamıyoruz. Fuar bir nevi bu katkı sağlıyor. Yazar ve şairleri tanıdıkça çocuklara ve insanlara kitaba ilgileri artıyor. Bu anlamda fuar çok önemli her yıl düzenlenmesi gerekiyor. Bölge’de başka illerde bu fuarın yapılması herhalde Van’daki kadar ilgi görmeyecekti. Burada kitap fuarına çok yoğun bir ilgi var. Gelen insanlar merak ettiklerini ve ilgi duydukları kitapları rahatlıkla bulabiliyor.” İfade etti.

 

 

 

KİTAP FUARINA KÜÇÜK YAZARLAR DAMGA VURDU

 

Kitap fuarında yaşları 10 ile 12 yaşındaki küçük yazarlar ilgi odağı oldu. Yazmış oldukları eserlerle yaşıtlarının ve ziyaretçilerin büyük beğenisini toplayan 10 yaşındaki Akif Efe Pütün ile 12 yaşındaki Meryem Tekin fuarın en gözde yazarları oldu. Yazdıkları kitaplarla herkesin dikkatini çeken çocuk yazalar, okurlarına kitaplarını imzalatarak gelen ziyaretçilerle de fotoğraf çektirdi.

 

 

TEKİN: KİTAPLARIN BİR ARADA TOPLANMASI BENİ MUTLU ETTİ

 

Tekin, İlk kitabını 7 yaşındayken yazdığını ve çocuklara yönelik kitaplar yazdığını ifade etti. Tekin, “Fuar’da bu kadar kitabın bir arada toplanması beni mutlu etti. İnsanları ilgisi ve talepleri beni mutlu etti. Bundan daha fazla katılım sağlanmasını isterim. Her insanın bu kitap fuarını görmesini ve bilgi edinmesini isterim. Güzel bir çalışma olmuş, inşallah bu çalışmalar daha da sürer.” Dedi.

 

 

“BÜTÜN YAZARLARI ÖRNEK ALIYORUM”

 

Kitap yazarken bütün yazarları örnek aldığına dikkat çeken Tekin, “Her bir yazarın ayrı bir tecrübesi var. Kimisi duygusal, kimisi üzgündür ama hepsinin kendisine özgü bir tecrübesi var. Bu yüzden yazarlar arasında ayrım yapmak istemem” dedi.

 

 

PÜTÜN: ANNEMDEN DESTEK ALARAK KİTAP YAZDIM

 

Akif Efe Pütün, ilk kitabını 9 yaşındayken annesinden destek alarak yazmaya başladığını belirtti. İçerisinde 16 şiir ve 3 hikâyenin yer aldığı “Bu Benim Dünyam” isimli şiir ve hikâye kitabını bir yılda yazdığını ifade eden Akif Efe Pütün “2017 yılında yine kitap fuarı olmuştu. Kitap fuarında çok sayıda stant vardı. Yayın evleri ve yazarlar katılmıştı. Yazarlar kitaplarını imzalarken bende onlar gibi olabilirim diye düşündüm. Bu sayede annemden destek alarak bir kitap yazdım. Kitabın sayfaları az ama tam bir yılımı aldı. Yazdığım kitap 16 sayfadan oluşuyor. Kitap satışlarımız günden güne artıyor” dedi.

 

 

“BU YIL İKİNCİ KİTABIMI YAZDIM”

 

Yaşıtlarının küçük yaşlarda kitap okuyup, çalışmalarını öneren Pütün, ileriki yaşlarda aynı özveriyi ve başarıyı yakalamayacaklarını kaydetti. İlk kitabını 7 yaşındayken yazdığını ve daha sonra “Çondilara Meryem’in Ülkesi” isimli ikinci masal kitabını da yazdığını ifade eden çocuk yazar Meryem Tekin ise, “Herkesin bir yeteneği vardır. Önemli olan ise bu yeteneğini ortaya çıkarabilmektir. Çocukların okumaması için önlerinde hiçbir engel yoktur. Yeter ki okuma istekleri olsun” diye konuştu.

 

 

“GÜZEL KİTAPLAR VE GÜZEL YAYIN EVLERİ VAR”

 

Kitap fuarının çok güzel olduğunu belirten Eylül Yaman adlı vatandaş, “İnsanların Kitap fuarına ilgileri çok güzel, bu beni mutlu etti. Güzel kitaplar ve güzel yayın evleri var. Geçen seneye nazaran aynı ilgiyi görüyor.”

 

 

YÜKSEK: BATIDAKİ FUARLARDAN AŞAĞI KALIR BİR YANI YOK

 

Kitap Fuarının beklediğinden daha kalabalık olduğunu belirten Mehmet Yüksek adlı vatandaş, “Kitap Fuarı gerçekten çok güzel, çok fazla yayın evi var. Aradığımız bütün kitapları kolaylıkla bulabiliyoruz. Güzel vakit geçirebileceğimiz bir etkinlik olmuş, aynı zamanda istediğimiz kitapları alabileceğimiz güzel bir organizasyon olduğunu söyleyebilirim.  Daha önce İstanbul, Bursa ve İzmir’deki fuarlara da katıldım. Onlardan aşağı kalır bir yanı yok. Kalabalık olarak ta burada daha çok ilgi olduğunu söyleyebilirim.”

 

 

“BU TÜR FUARLARIN SIK SIK YAPILAMASI GEREKİYOR”

 

Fuarı genel anlamda güzel gördüklerini ve fiyat açısında uygun gördüklerini ifade eden Onur Malkaver adlı vatandaş, “Bu tür fuarların sık sık yapılaması gerekiyor. Fuar’da sınavlara yönelik kitapların olması bizleri mutlu etti. Kitap fuarı çok verimli bizlere katkısı olacaktır. Umarım bu tür organizasyonların devam gelir.”

 

 

“EMEĞİ GEÇENLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük fuarı olduğunu ifade eden Mahsum Yeşilbaş adlı vatandaş, “Bu Kitap fuarının organizasyonun Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği tarafından yapıldı. Fuar çok güzel ve çok beğendik. Geçen seneye nazaran fuar, bu sene hem yayın evi hem de yazarlar açısından daha da gelişmiş gördük. Fuar geçen yıla göre bu sene daha çok katılım sağlandığını görüyoruz. Bu anlamda emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.”

 

,

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim