ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - HAKAN SARI - Van’da genel ve seçim dönemlerinde yaşanan hareketliliğin benzeri bir süreç yaşanıyor. Zahir Soğanda’dan boşalan il başkanlığı koltuğu için arayış son hızlı sürerken Van’dan başvuru yapan tam 34 isimle birlikte Genel Merkezi’nde dahil edeceği 40 civarında isimden birinin yakın zamanda başkanlığı alması bekleniyor. Peki, Van halkı ne diyor? AK Parti’ye nasıl bir başkanı gerekiyor? Herkesin aklında farklı isimler olsa da ortak kanaat liyakatli ve Van’ı gerçekten bilen ve Van’a bir şeyler katacak bir ismin il başkanlığı koltuğunda oturması. Özellikle son birkaç yıldır büyük tartışmalara konu olan il başkanlığı koltuğu için halk gerçekten halkın istediği birinin olması konusunda da fikir beyan ederken, en doğru ismin belirlenmesi ise en genel talep olarak öne çıkıyor. Koordinatör Mücahit Daloğlu ile hem adaylar hem halk ile görüşen, ince eleyip sık dokuyan Ak Parti Genel Merkezi ise 2019 öncesinde herkesin kabul göreceği ismi aramaya devam ediyor. Van’dan başvuru yapan 34 ismin yanında sürpriz olarak gönderilebilecek siyasetçilerin de yarışta bulunduğu kulislerde konuşulurken yeni il başkanının bir hafta gibi bir süre içerisinde son kararı Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ın onayı ile vermesi bekleniyor.

 

20 Kasım tarihinde il başkanlığı görevinden istifa eden Zahir Soğanda’nın yerine gelecek isim merak konusu oldu. eçtiğimiz günlerde temayül yoklamasının da yapıldığı il başkanlığı için, öneri ve isimleri Vanlılara sorduk. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Vanlılar, gelecek olan ismin, isminden çok çalışkanlığına önem veriyor. Vanlılar, yaşadıkları sorunları çözecek, çalışacak ve Van’a katkısı olacak olan isimden yana. Vanlıların bir diğer talebi ise Ak Parti Genel Merkezinden. Vanlılar başkan olacak ismin iyice araştırılması ve bölgeyi, özelde Van’ı iyi bilen bir ismin getirilmesini istiyor. İşte Vanlıları istediği il başkanı ve özellikleri.

 

 

EĞİTİMLİ OLMASI TALEBİ

Şehrivan olarak görüştüğümüz Van esnafından Taner İlhan, daha önce Van’da il başkanlığı yapan kişilerden dert yanarak, gelen başkanların kendilerinden çok vatandaş odaklı düşünmesi gerektiğini vurguladı. İlhan, “Daha önce gelen il başkanlarını gördük, hepsi de vatandaştan çok kendini düşündü. Yeni gelecek olan başkan adaletli olmalı. Hizmet için gelmeli. Halkta şöyle bir algı var o da büyük, küçük demeden herkesin siyaset tartışması yapıyor olması. Bu yanlış bir algıdır. Amaçsız veya hedefsiz bir il başkan gelirse memlekete hiçbir faydası olmaz. Gelecek olan siyasetçinin hedefleri olmalı. Eğitimli olmalı. Çalışkan ve işinde başarılı olmalı her şeyden önce. Hizmete fark yaratmalı. Adaletli bir yönetici olsun ki vatandaşta sevsin onu. Adaletli olduğunda bütün halk için faydalı olacaktır. Vatandaşın sıkıntılarını dinlemeli onlara yönelik çözümler üretmeli. İlimizin sıkıntılarını ve sorunlarını iyi bilmeli. Yani kısacası hizmet için gelmeli.” Dedi.

 

 

“HALKIN DÜŞÜNCESİ ÜZERİNDE YOLA ÇIKILMALI”

Van esnafından Yusuf Taş yaptığı konuşmada, il başkanlığına gelecek olan adayın öncelikle hizmet için gelmesi gerektiğini kaydederek, “Duyduğumuz kadarıyla birkaç kişi aday var şu anda. Adaylar arasında çok geniş çaplı bir değerlendirme yapılmalı. Adayları halka sunulmalı ve adaylar için vatandaş ne düşünüyor görüşler alınmalı. Halkın düşüncesi üzerinde yola çıkılmalı. Her zaman halk bu il için neyin faydalı ve neyin zararlı olduğunu daha iyi biliyor. Van’ın sıkıntıları ve sorunları konusunda bilgi sahibi olmalı. Her konuda kendini tamamlayan ve çalışmalarında başarılı ve büyük önemli projelere imza atan adaylar arasında seçilmeli. Benim kendi düşünce vatandaşın seçtiği aday seçilmeli.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÜRKMEZ: PARTİ TEŞKİLATI ADAYLARI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Van’da esnaflık yapan Ercan Ürkmez de öncelikle gelecek olan başkanın adaletli ve hizmet alanında başarılı biri olması gerektiğini vurgulayarak, “Şimdi parti teşkilatı adayları iyi değerlendirilmeli. Van için en faydalısı olacak adayı seçmeli. Bunun için parti merkezi çok büyük ve kapsamlı bir çalışma yapması gerekiyor. Öncelikle adaylarda aranması gereken özelikler şunlar olmalı. Eğitimli, adaletli, dürüst, çalışkan ve hizmet konusunda tecrübesi olması gibi özellikler aranmalı. Parti teşkilatı adaylar için vatandaşın görüşleri almalı. Vatandaşın En çok tercih eden adayı seçmeli. Van için hayırlı olacak adayın seçilmesi lazım.” Dedi.

 

 

İLHAN: BAŞKAN ADAYLARI İÇİN ANKET YAPILMALI

Vanlı esnaf Abdulkadir İlhan’da gazetemize yaptığı konuşmada, “Ak Parti Türkiye’nin iktidar partisi bunun için il başkanları çok önemli. İktidar partinin il başkanları bulunduğu illere parti adına hizmet getiren kişilerdir. İl başkanları illerinin sorunlarını ve sıkıntılarını parti teşkilatına ileten yetkili tek kişi olduğu için seçilen başkan adayının ilini çok iyi tanıması gerekiyor. Van’da Ak Parti il başkanlığı yapan birçok aday ve siyasetçi gördük ve tanıdık. Tabi bunların iyisi ’de oldu kötüsü ’de oldu. Adaylar arasında seçilecek olan il başkanı Van için ve parti için faydalı olacak bir kişi olmalı. Mesela başkan adayları için anket yapılmalı. Halkın düşünceleri ve görüşleri alınmalı. Halk, adaylar arasın en çok kimi destekliyor bunu ön planda tutmalı. Parti Van’da başarılı olmak istiyorsa vatandaşın istediği ve hizmet veren başkan adayı seçilmeli.” Diye belirtti.

 

 

KUŞ: YENİ BAŞKAN TOPLUM ANALİZCİSİ OLMALI

Mustafa Kuş ise seçilecek yeni başkanın herkese eşit bir şekilde hizmet veren biri olması gerektiğini vurgulayarak, “Van ilini iyi tanıyan ve sorunlarını bilen bir aday olsun. Halkın güvendiği ve sevdiği bir aday olmalı. Eğitimli ve hizmet konusunda sınır tanımayan Van için yararlı ve başarılı bir aday olmalı. Ak Pati iktidar partisi olduğu için il başkanları çok önemli. Bu nedenle parti teşkilatı Van için verimli olacak adayı seçmeli. Ayrıca seçilecek olan başkanın iyi bir toplum analizcisi olması gerekiyor. Toplu en iyi tanıyan öğretmenler ve İmamlardır. Bunun için bu mesleği yapan biri seçilirse bence daha faydalı olur diye düşünüyorum.” Diye konuştu.

 

 

ÖLMEZ: YATIRIM ŞART

Erkan Ölmez de seçilecek olan başkanın Van’ın belli başlı sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Van’da onlarca sıkıntı var. Bu sorunlar trafik, yol ve istihdam. Gelecek olan başkanın vatandaşı ve bölgeyi gezmesi gerekiyor. Halkın sıkıntılarını yerinde dinlemeli. İlimize yapılan yatırımların değerlendirmeli. Kalıcı odaklı çözümler ve çalışmalar yapmalı. Türkiye genelinde olan işsizlik sorunu ilimizde de en başta gelen sorunlardan biridir. Bu sorunun çözümü için projeler ve yatırımların yapılmasını sağlamalı. Van çiftçilik kentidir. İlde çiftçiliğin ilerlemesi destek ve çalışmalar yapmalı. En önemlisi halkın sıkıntılarını giderecek başarılı, eğitimli bir aday olursa daha uygun olacağına inanıyorum.” Dedi.

 

 

BIKTIK ARTIK! YENİ İSİMLER ŞART!

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise: “Artık eski isimlerden bıktık. Her seçimde, her adaylıkta aynı isimleri görüyoruz. İnternette yayınlanan listeye baktığımızda birçok ismin son 10 yıldır her dönem adaylık başvurusu yapan ve AK Parti’de olan isimler olduğunu görüyoruz. Peki hiç gençlerin önü açılmayacak mı? Hiç yeni isimler gelmeyecek mi? Ak Parti bir değişimden söz ediyor. O halde bunun uygulaması yapılmalı. Vanlıların tamamının benimseyeceği, genç ve heyecan getirecek bir isim olmalı. Artık eskiler ile olmuyor. Kimsenin bir umudu kalmadı. Siz eskiler ile neyi anlatacaksınız bu halka? Olmaz bence.”

 

 

KAN: EĞİTİMLİ, ADALETLİ VE ÇALIŞKAN BİR BAŞKAN ŞART

Hamit Kan ise yaptığı konuşmada, Van’daki sıkıntılara dikkat çekti. Kan, “Ben çiftçilik yapan bir vatandaşım. Çiftçilik Van da kalmadı. Destekler olmadığı için masraflar geliri kat, kat aşıyor. Bu sebeple her yıl çiftçi zararla iş yapıyor. Birçok köyün su kanalları ve göletleri baştan yapılmalı onarımdan geçmeli. Su kaynakları gün geçtikçe azalıyor bu nedenle çiftçi tarlasını sulamazsa verim alamaz topraktan. Bir diğer sorun ise işsizlik. Van da işsizliğin giderilmesi için büyük çaplı yatırımlar yapılmalı. Yatırımcı iş adamlarını Van’a getirmeli. Bu sorunların üstesinde gelebilecek eğitimli, dürüst, adaletli ve çalışkan bir başkan olmalı. Bu sorunları kalıcı olarak çözecek bir başkan olursa Van için daha hayırlı olur.” İfadelerine yer verdi.

 

 

YILDIZ: HALKA FAYDALI BİR BAŞKAN ADAYI OLMALI

Van’da kuyumculuk yapan Mehmet Emin Yıldız Şehrivan’a yaptığı konuşmada, “Öncelikle gelecek olan başkan adayı Van’ı en çok düşünen biri olmalı. Hizmet adamı olmalı. Van’ın sorunları sayılmayacak kadar fazla. Bu sıkıntıları giderecek, halka faydalı bir başkan adayı olmalı. İlimizin en büyük sorunu otopark sorunudur. Caddeler üzerinde park eden araçlarının hepsinin kaldırılması ve otoparklara yönlendirilmeli. Park eden araçlar yüzünden trafik alt üst oluyor. İlimizin diğer büyük bir sıkıntısı ise çevre yolu. Çevre yolunun yapılması şart. Yıllardır çevre yolu gelecek veya yapılacak diye birçok söylenti oldu ama hiç biri olmadı. Çok acil olarak Van’ın çevre yoluna ihtiyacı var. Bu trafiğin düzelmesi için çevre yolunun gelmesi şart. Bu denli başarılı projeler imza atacak, çalışkan, başarılı, dürüst ve ilkeli bir aday olursa Van için en hayırlısı olacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

2019 UNUTMAMAK GEREK

Konuyla ilgili görüş bildiren Kasım Sarı adlı vatandaş ise: “Her yeni dönemde büyük umutlarla bu halk il başkanını bekliyor. En az milletvekili ve belediye başkanı kadar önemli bu koltuk maalesef son yıllarda hiç doğru isim görmedi. Haliyle her yeni dönemden birkaç ay sonra değişiklik beklendi. Önceki il başkanı koltuğa oturduktan sonra hep gidişi ile konuşuldu icraatları ile değil. Ak Parti’nin artık Van’daki sıkıntıyı görmesi gerekiyor. Önümüzde seçim var. Doğru isimlerin siyasette, doğru işler yapması için il başkanlığı koltuğu önemli. Bu konuda gerçekten yıpranmamış isimlerle Van’a heyecan getirmek lazım. Yoksa 2019’da işler yine geçmiş yıllardaki gibi olacak.”

Editör: TE Bilisim